The life journey

Kembara Kehidupan

Kenapa Kos Mendaki Gunung Kinabalu Meningkat

Posted by hamydy on 13, January 2011

Memandangkan ramai yang call dan email dan msg saya bertanyakan kenapa pakej mendaki gunung kinabalu mahal. Maka saya masukkan entri ini bagi memberi maklumat kepada semua pembaca blog saya. Berikut adalah maklumat dan petikan yang saya ambil dari salah sebuah laman facebook adventure club (terlupa save nama dia) Petikan dari: New Sabah Times, Selasa 20 April 2010

Saya dah cari link ini semula tapi tidak ditemui. jadi sesiapa yang ada boleh share link asal

…………………………………………………………………………..

Petikan seperti berikut

Petikan dari: New Sabah Times, Selasa 20 April 2010

Tajuk: Jumlah Pendaki Gunung Kinabalu pada 2009 seramai 47,564 orang

Datuk Bolkiah Ismail berkata, kementeriannya belum berhasrat untuk mengkaji semula kadar bayaran mendaki Gunung Kinabalu.

“Kenaikan kos pendakian Gunung Kinabalu disebabkan Sutera Sanctuary Lodges iaitu syarikat yang diberi kontrak untuk menguruskan fasiliti di Taman Kinabalu, mempakej kos pendakian.

“Mereka mempakejkan kos pendakian dengan memasukkan kos makanan untuk sarapan pagi, makan tengah hari, makan malam dan larut malam dan makan tengahari (esok hari) setelah turun dari gunung, iaitu pakej pendakian dua hari, satu malam (2D/1N), “ katanya.

Bolkiah berkata, fasiliti penginapan di Taman Kinabalu telah diswastakan sejak tahun 1998 dan impak daripadanya, kos mendaki gunung meningkat akibat pakej yang ditawarkan oleh syarikat berkenaan.

“Sebagai langkah untuk menangani isu ini, kementerian saya melalui Taman-taman Sabah bercadang untuk membina fasiliti penginapan di tapak yang sesuai di Gunung Kinabalu, khusus untuk pendakian tempatan sahaja.

“fasiliti yang dicadangkan ini akan dikendalikan oleh pihak Pengurusan Taman-taman Sabah sepenuhnya,” katanya.

4 Responses to “Kenapa Kos Mendaki Gunung Kinabalu Meningkat”

  1. yang comel said

    oowh cmtuke…

  2. tumpasun said

    kenapa pulak mo bagi dengan sutera… KOKTAS kan ada.. kenapa pulak mau bagi sama itu sutera… bikin mahal saja… sekarang diorang “PAKSA” ambil pakej 3 hari 2 malam. macam diorang pulak “BERKUASA” di taman-taman kinabalu ni… kan bagus kalau KOKTAS diberi peranan sepenuhnya.

  3. Wan said

    Tadi saya call, nak tanya pasal harga pakej, RM489 for Malaysian! Gila punya harga. Dulu tahun 2000, penginapan kat Laban Rata cuma RM12 untuk “dorm”. Tahun 2008, harga meningkat menjadi RM168. Adehs……

    • hamydy said

      itulah.. bukan saya saja ramai lagi yang tak tahu..sebenarnya kos mendaki sudah naik dengan pakej 3h2m dan 2h1m. mau tak mahu jika hendak juga mendaki terpaksa la kumpul duit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: