The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for April 16th, 2008

Gunung Bujang Melaka

Posted by hamydy on 16, April 2008

 


Xpdc Gunung Bujang Melaka (1233m)

 

Tapah Perak 7-11 Ogos 2007

 

Pendakian ke gunung Bujang Melaka di tapah ini di anjurkan oleh Kelab Pelopor Bandar Tun Razak. Seramai lebih kurang 30 orang yang turut serta dari pelbagai latarbelakang, antaranya seperti pelajar dari UNITEN (4orang), pelakon sembilu kasih, dan lain2 lagi tak ingat la, Geng HUKM pula seramai 7 orang. Pergi bersama kelab ini kira enjoy jugak coz makanan, set khemah dan pengangkutan tak payah risau mereka urusan semua, Cuma yang seksa nak bawa alatan dan makanan jela sebab semua makanan dan alatan khemah telah dibahagi-bahagikan sama banyak dan sama berat sesame ahli. Ketua kelab ini adalah Abg Kamal, Orangnya sempoi dan peramah, dia amat mementingkan sumber makanan yang cukup dan sihat untuk para pendakian. Semasa pertengahan perjalanan ke tapak khemah kami melalui kawasan dusun Durian, apalagi makan durian fresh baru gugur la ramai2.

 

Info Gunung

Gunung Bujang Melaka yang terletak di Tapah Perak, mempunyai ketinggian setinggi 1233 meter (4,048 kaki). Gunung Bujang Melaka mempunyai hutan Dipterokarp Bukit, hutan Dipterokarp Atas, dan hutan Montane. Terdapat banyak flora di gunung ini yang mempunyai nilai perubatan. Terletak di Hutan Simpan Sahum Kampar. Ianya bermula dari Kawasan Perkelahan Air Terjun Batu Berangkai Kampar. Ketinggian yang mencecah 4048 kaki menyebabkan suasana sejuk dan dingin pada pengunjung yang bermalam dipuncaknya mahupun diCamp Lebah. DiCamp Lebah para pendaki yang tiba dinasihatkan agar berhati-hati semasa tiba dengan tidak membiarkan baju basah diletakkan merata-rata kerana lebah yang ada disana memang gemar menghurungnya.
Untuk kesana anda perlu menaiki bas dan turun di Stesen Bas Kampar. Kemudian anda mempunyai pilihan samaada untuk berjalan kaki (30minit) ke Air Terjun Batu Berangkai ataupun mengambil teksi terus kesana. (
sumber : pelbagai website)

 

Penganjur

 

PELOPOR ADVENTURE TEAM (001633210-P)

18 Jalan Jujur 2, Bandar Tun Razak,

56000 Cheras Kuala Lumpur

Tel : 012 2090460  (Abg Kamal)

 

Hari Pertama 13/07/07 (Jumaat)

10.30pm  Berkumpul di KL Sentral

12.00pm  Berlepas ke Tapah dengan Bas Sewa

 

Hari Kedua 14/07/07 (Sabtu)

03.30am  Tiba di Tapah

                                -Rehat dan tidur di kaki lima Kedai makan

                                -hampar ground sheet dan tido ramai2 sambil memandang bintang dilangit

06.00am  Solat subuh

07.30am  Sarapan pagi – kedai baru buka

                                -tapau makanan

                                -Taklimat Pendakian

09.30am  Mulakan Perjalanan

11.00am  Rehat / Makan Tengahari

12.00pm  Teruskan Pendakian

03.30pm  Tiba di tapak perkhemahan

                                -Mendirikan khemah / minum petang

06.30pm  Persiapan diri/ mandi air sungai

08.00pm  Makan malam

09.30pm  Suaikenal (Ice Breaking)

11.00pm  Minum malam / aktiviti mengurut ramai2 / Tidur la

 

Hari Ketiga 15/07/07 (Ahad)

06.00am  Bangun / Solat / Masak

08.00am  Teruskan pendkian ke puncak

09.30am  Tiba di Puncak Gunung Bujang Melaka

                                -Rehat / Sarapan pagi

                                -Sesi bergambar

10.30am  Perjalanan turun

11.30am  Tiba tapak khemah / masak / packing

01.00pm  Makan tengahari

02.30pm  Perjalanan turun ke kaki gunung

                                -singgah di air terjun mandi manda

04.30pm  Tiba di Kaki Gunung / minum petang / persiapan diri

06.30pm  Berlepas ke Kuala Lumpur (KL Sentral)

10.00pm  Tiba KL sentral

 

                                -Taklimat / Bersurai

 

 

 

Advertisements

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: | 1 Comment »

Gunung Kinabalu 2007

Posted by hamydy on 16, April 2008

Xpdc Gunung Kinabalu (4095m)

Sabah7-11 Ogos 2007

Akhirnya hajat aku nak mendaki gunung kinabalu tercapai jugak kali. Program kali ini mendapat sambutan yang banyak aku terima, tetapi terpaksa aku hadkan kepada 11 orang sahaja kerana tempahan penginapan di Laban Rata yang aku berjaya tempah hanya 11 tempat sahaja.

Info Gunung

Gunung Kinabalu, Sabah. (13,455′)

Gunung tertinggi di Malaysia ini menjadi kebanggaan rakyat Sabah khususnya. Gunung ini diwartakan Taman Negara dan juga diiktiraf sebagai Warisan Dunia (World Heritage) mempunyai keunikan tersendiri.

Pendaki dikehendaki mendaftar dan mendapat permit mendaki di HQ Kinabalu Park. Waktu mula mendaki dibuka jam 8:30pagi – 12:30tgh. Kebiasaannya pendaki akan mendaki melalui Timpohon Gate. Pendaki juga boleh membuat pilihan melalui Mersilau trail, di Kundasang. Bagaimanapun sejarah pendakian Gunting Lagadan dan Sir Hugh Low bukanlah melalui kedua-dua trail ini. Setiap Checkpoint dibina pondok untuk berehat serta ada kemudahan tandas dan air.

Hut (Waras, Panar Laban, Laban Rata, Gunting Lagadan, Burlington)
Hut-hut diatas adalah antara asrama untuk pendaki bermalam. Setiap satu hut terletak berdekatan walaupun di ketinggian berbeza. Paling rendah Waras Hut (3243.7m), Burlington Hut (3270.9m), Laban Rata (3272.7m), Panar Laban (3314.3m) dan paling tinggi Gunting Lagadan Hut (3323.5m). Beberapa kemudahan asas telah disediakan seperti katil, gebah/sleeping beg, bantal, dapur memasak, periuk-miuk, pinggan mangkuk, tandas dan bilik mandi. Satu Restoren ada ditempatkan di Laban Rata.

Sumber : Apip Embi, Eryn, Paei & Kinabalu Park http://www.ogkl.com.my/infoGUNUNG/infoKinabalu.htm

Hari Pertama 7/08/07 (Selasa)

06.00pm  -Berkumpul di Stesen kl Sentral

-Naik Bas LCCT express

08.00pm -Boarding

09.15pm -Berlepas ke KK

11.45pm -Tiba di KK

12.00am -Check in Hotel Inanam

Hari Kedua 8/08/07 (Rabu)

08.00am  -Sarapan dan bertolak ke Taman Negara Kinabalu

11.00am  -Sampai Taman Negara

-Melawat hot spring, kanopi,

06.00pm- -Check in chalet Taman Negara

Hari Ketiga 9/08/07 (Khamis)

07.00am  -Mula mendaki

12.00am  -Tiba di Laban Rata dan bermalam di chalet

Hari Keempat 10/08/07 (Jumaat)

02.00am  -Mendaki ke puncak

-Melihat matahari terbit

-Mendaki turun ke Laban Rata

06.00pm -Tiba di KK

-Makan Malam di Pasar Philipine

-Bermalam di Hotel Backpaker

Hari Kelima 11/08/07 (Sabtu)

07.00am  -Selepas sarapan terus ke Jeti

-Berlayar ke Pulau Manukan, Pulau Sapi da Pulau Mamutik

-Aktiviti Snorkeling

12.00pm  -Balik ke KK

01.00pm -Makan dan Shoping di Pasar Philipine

06.00pm  -Bertolak ke Lapangan Terbang

20.05pm  -Berlepas ke Kuala Lumpur

22.35pm -Sampai di Kuala Lumpur

CONTACT

Sutera Sanctuary Lodges

G 15, Ground Floor, Wisma Sabah

8000 Kota Kinabalu Sabah

tel : 088 243629

Fax: 088 259552

Email : info@suterasanctuarylodges.com

Web : : www.suterasanctuarylodges.com

Bayaran Mendaki

Individual Fee

Entrance Fee                                                                           Rm3.00

Accommodation (Kinabalu Park)                              Rm46.00

Accommodation (Kinabalu Park)                              Rm46.00

Climbing Permit                                                        Rm30.00

Climbing Insurance                                                  Rm7.00

Transportation (PHQ to Timpohon Gate)                 Rm8.00

Certificate (Optional)                                                                 Rm10.00

Group Payment

Mountain Guide Fee

Timpohon Gate/Peak/Timpohon Gate

1-3 cimbers                              Rm70.00 return trip

4-6 cimbers                              Rm74.00 return trip

7-8 cimbers                              Rm80.00 return trip

Porter Fee (Optional)

Timpohon Gate/Peak/Timpohon Gate

To Laban Rata        Rm60.00 return trip (10kg)

To Sayat-sayat        Rm80.00 return trip (10kg)

To Summit Rm88.00 return trip (10kg)

***Ini semua harga pada masa itu la, sekarang mungkin dah naik.

Van Sewa

Andaras Rent Car Sdn. Bhd.

Lot G-03, Wisma Sabah,

88864 Kota Kinabalu

Tel : +60 88211866 / 252280

Fax : +60 88216010

Email : arackk@steamyx.com

Web : http://www.freewebs.com/adaras-rent-a-car

** harga yang aku dapat masa tu Rm250 sehala, hantar dan ambik ke kinabalu park.

Hotel

Hotel Inanam

1st-2nd Floor, Lot 40A

Inanam Baru, Kota Kinabalu Sabah

Tel : 60 088 436627

Harga Sebilik hanya Rm20 sahaja

*aku tak rekemen hotel ni next time, nama je Hotel tapi sebenarnya macam rumah tumpangan itu sebab murah. Pastu jauh pulak dengan KK.

Kinabalu Backpackers Lodge

Lot 4, Lorong Dewan, 88000

Kota Kinabalu Sabah

Tel : 6088 253 385

Email : info@kinabalubackpaker.com

Web :  www.kinabalubackpaker.com

*chalet yang ini ok, dalam KK dekat je kalau nak jalan kaki ke pasar Philipine dan ke Jeti

harga Rm20 per kepala untuk Dorm. Satu Dorm boleh muat 7 org. Selesa dan ada free internet. Kat area chalet ni terdapat banyak chalet2 backpacker

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: | 5 Comments »