The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for the ‘Pendakian Gunung’ Category

kisah pendakian gunung

Mt Kinabalu 2014 ~ Via Mesilau

Posted by hamydy on 19, July 2014

Kinabalu 2014
Mt Kinabalu 2015 ~ Via Mesilau
Trip Mendaki Gunung Kinabalu 2014 kali ini berlangsung pada 13-15 Jun 2014. Ramai yang telah mendaftar untuk trip ini sejak 23 Jun 2013 namun seat yang berjaya saya dapat adalah 27 sahaja. Peserta yang terlibat adalah terdiri dari 9 orang lelaki dan 18 orang perempuan.

Saya mohon maaf kepada semua pembaca kerana sedikit lewat post entri ini. Masa tidak berapa mengizinkan untuk saya buat entri ini sebaik sahaja pulang dari mendaki. Dalam entri ini saya ada masukkan juga pic dari trip saya yang lepas untuk selari dengan penulisan entri ini. Kalau ada pic dengan baju oren tu merupakan baju trip 2014, kalau warna lain tu maksudnya pic dari trip-trip saya yang lepas la :D

Berbalik pada trip ini.

Setelah seat mendaki berjaya ditempah pada tarikh 13-15 Jun 2014, maka semua peserta mula menunggu dan membeli tiket promosi Air Asia dan juga Malindo Air dan harga termurah berjaya di beli adalah seperti berikut:
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Malindo Air -Pergi OD1002 13.06.2014 – RM112 total pergi balik (termasuk ludgage, Snek, seat)
Air Asia- Pergi AK5122 -12.06.2014 – RM99 Total Pergi Balik – Tiket sahaja

Kalau tengok harga macam Air Asia lagi murah, Tapi sebenarnya Malindo Air lagi murah walaupun dengan harga RM112 kita dapat Free Luggage 20kg, Minum dan Snek, Bole pilih seat, Seat luas dan ada TV pada seat. :D

Hari Pertama 12.06.2014 – Khamis
Ramai yang beli tiket penerbangan pada 12.06.2014 iaitu seramai 18 semuanya. Bakinya 9 orang beli tiket pada 13.06.2014. Ada yang sampai tengah hari, ada yang sampai petang dan ada yang sampai malam. Semua yang sampai terus ke penginapan Borneo Backpacker. Penginapan ini dah termasuk dalam pakej. Harga semalam untuk dorm bagi satu katil adalah RM25. Peserta yang datang awal ini mengambil kesempatan untuk jejalan di pasar Filipine dan juga makan makanan laut. Rumpai laut diharamkan buat sementara waktu kerana terdapat kes tercemar dengan kolera. Bagi yang hendak mendaki saya juga tidak menggalakkan untuk makan rumpai ini sebelum mendaki kerana kuatir sakit perut.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Borneo Backpacker Sabah
Backpacker ini memang selesa dan dekat dengan pasar filipine. Maklumat lanjut berkenaan dengan Backpacker Hostel ini boleh la di baca di entri saya yang lepas di link berikut: http://hamydy.wordpress.com/2012/08/02/backpacker-borneo-backpackers-sabah/

Hari Kedua 13.06.2014 – Jumaat
saya bertolak pada 13.06.2014, 8 orang semuanya pada penerbangan awal pagi dan kami sampai sekitar jam 9 dan 10 pagi dengan pesawat Air asia dan Malindo. Sampai di Airport Van yang di tempah sudah siap untuk menjemput kami. 3 buah van semuanya, 1 jemput kami di Airport dan 2 lagi sudah stanby di Backpacker. Sehingga 13.06.2014 peserta yang sampai ke Kota Kinabalu cuma 24 orang sahaja. Lagi 3 Orang last minit tidak dapat pergi kerana ada urusan yang tidak dapat dielakkan walaupun sudah membayar pakej dan juga tiket penerbangan.

Sekitar jam 12 tengahari kami semua sudah berkumpul di Borneo Backpacker. Ada beg yang kami simpan di Stor Borneo Backpacker. Perjalanan kami bermula dan kami singgah makan tengahari di kawasan Putra Jaya. Kawasan ini jadi pilihan kerana terdapat lot kedai makan bersebelahan dengan kedai runcit dan mini Giant. Jadi selepas makan tengahari peserta dapat membeli keperluan dan bekalan untuk mendaki seperti air mineral, air isotonik, biskut, coklat, bateri dan sebagainya. Seterusnya kami meneruskan perjalanan terus ke Kinabalu Park untuk pendaftaran.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu Park
Sementara saya menyemak senarai nama dan mendapatkan kad permit pendakian, Para peserta mengambil kesempatan untuk bersiar dan bergambar di sekitar Kinabalu Park dan ada juga yang Repacking semula bag untuk ditinggalkan di Stor Kinabalu Park dengan caj RM10 untuk satu beg. Setelah nama disemak dari segi ejaan, Harus ingat bagi yang mempunyai nama yang panjang perlu ditanya adakah nama tersebut semuanya muat dalam sijil, jika tidak muat maka dipendekkan nama seperti buang perkataan BIN, Binti, A/P, Muhammad pendekkan jadi MUHD kerana sijil muat sekitar 39 huruf (termasuk space bar) sahaja. Setelah permit sudah dapat kami meneruskan perjalanan ke Desa Catle.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Desa Catle
Trip ke Desa Catle sudah termasuk dalam pakej cuma tiket masuk RM4 sahaja dibayar sendiri. Kami sampai di Desa Catle sekitar 3.40pm, suasana dan cuaca baik, kawasan bersuhu sejuk dan dingin. Desa catle ini menjadi tumpuan pengunjung kerana kawasan ladang lembu dengan padang rumput luas seolah-olah seperti di New Zeland. Ramai yang datang sini untuk bergambar dengan berlatar belakangkan Gunung Kinabalu, Kami kurang bernasib baik untuk dapat latarbelakang gunung kinabalu kerana keadaan berkabus di pergunungan.

Singgah di Desa Catle ini jangan lepaskan peluang untuk makan Ais Cream dan juga minum kopi panas sambil menghayati pemandangan. Kawasan Desa Catle ini sebenarnya sudah hampir dengan Mesilau Nasional Park. Jadi jika kita mendaki dari Mesilau jangan lepaskan peluang untuk singgah di sini semasa perjalanan ke Mesilau National Park. Seterusnya kami bertolak ke Mesilau Nasional Park untuk Cek In Chalet.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Mesilau National Park
Kami sampai di Mesilau National Park sekitar jam 5.00pm, kebetulan hujan turun lebat ketika itu tapi sekejap sahaja,suhu memang sejuk la. Kami menginap di Chalet Bishop 1 dan 2. Sekitar jam 6.00pm kami ke Cafe untuk dinner secara buffet. Di cafe ini ada dijual glave dan baju sejuk dan tapi harga mahal la harganya.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Sesi Suai Kenal – Ice Breaking
Sekitar 8.30pm kami berkumpul di Chalet Bisop 1 untuk sesi sual kenal dan juga Taklimat Ringkas pendakian. Setiap peserta memperkenalkan diri masing-masing. Peserta dari pelbagai latar belakang dan peserta paling muda adalah berumur 11 tahun.

Taklimat ringkas merangkumi maklumat trek, masa pendakian, persediaan dan beberapa tip semasa mendaki. Barang yang hendak dibawa naik kebanyakkan peserta hendak bagi portal bawa, Jadi yang perlu ada pada setiap peserta ketika mendaki adalah baju hujan, glove, air dan makanan ringan, serta bekal yang diberi. Camera dan Hp wajib dibawa oleh setiap peserta kerana setiap peserta mungkin akan terpisah jarak mengikut keupayaan masing-masing, jadi camera mesti ada sendiri untuk bergambar kenangan tak kisah la selfie atau selftimer atau mintak pendaki lain atau guide ambilkan. Ini penting keranan kita tidak tahu keadaan cuaca semasa perjalanan naik dan turun adakah clear atau hujan. Semasa di Laban rata nanti peserta juga dinasihatkan supaya memaklumkan kawan2 dan juga guide jika mengalami symtom AMS seperti pening dan sakit kepala atau demam. Biasanya jika kena AMS peserta dinasihatkan untuk tidak meneruskan pendakian ke puncak. Peserta juga diserahkan Tag Nama Permit Mendaki dan dinasihatkan supaya tidak menghilangkan tag ini dan hendaklah dipakai setiap masa. Barang-barang yang tidak diperlukan atau tidak mahu dibawa naik keesokkan harinya boleh di packing dan dihantar ke pejabat Mesilau National Park untuk dihantar ke Kinabalu Park dengan caj RM10 untuk satu beg. Setelah selesai taklimat peserta semua kembali ke dorm masing-masing untuk berehat dan tido.

Bagi peserta yang tidak boleh tido awal, ada yang masih melepak sambil minum kopi dan makan meggi. Makan meggi panas-panas ketika suasana sejuk ni memang terasa best. Di Chalet ini ada disediakan pinggan dan mug, peti sejuk, Dapur atau Hot kettle untuk masak air.

Hari Ketiga 14.06.2014 – Sabtu
Jam 6.00am peserta semua sudah siap sedia bangun dan membuat persiapan. Jam 7.00am kami sudah berada di Cafe untuk sarapan pagi. Makan secara buffet dan diberikan bekal yang mengandungi sandwish, pisang dan air mineral. Setelah semua selesai sarapan kami bergambar kenangan di hadapan Mesilau Cafe sambil menunggu kedatangan guide.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Timbang Beg
Setelah guide sampai kami yang ingin mengambil portal mula mengumpulkan beg di hadapan pintu masuk trek. Guide akan bawa penimbang dan kami semua menimbang beg masing2 dan dicatat pada list nama yang disediakan untuk guide. Di mesilau caj portal adalah M12 bagi setiap 1kg. Peserta digalakkan ambil portal bagi mengurangkan berat beg yang dibawa. Saya cadangkan anda beli waterbag pack yang ada komparment, beg ini selain isi air anda boleh letakkan baju hujan, makanan ringan dan juga bekal. Sebaiknya tangan anda bebas dari menjingjing sebarang beg.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Setelah selesai menimbang beg kami diberi taklimat oleh ketua guide dan diperkenalkan guide dan portal yang akan mengikuti sepanjang trip kami. Setelah taklimat selesai semua peserta membuat sedikit regangan otot yang dipimpin oleh adik Vijayalaxmi Naidu, excited adik ini hendak mendaki. Kami buat sedikit regangan bermula dari kepala hingga turun ke pergelangan kaki. Regangan ini penting bagi memanaskan badan sebelum sesi pendakian.

Setelah semuanya bersedia kami naik ke Cekpoint Mesilau Gate, peserta mengambil gambar guide supaya dapat ingat wajah mereka, ada 4 orang guide semuanya dan 2 orang portal, guide ini diketuai oleh en Kamaluddin. Guide yang selalu saya tempah untuk naik gunung Kinabalu. Jika anda sudah kenal guide atau ada guide pilihan anda perlu contact guide tersebut dan maklumkan date mendaki anda dan semasa pendaftaran di kinabalu park anda sebutkan nama guide tersebut, jadi dapatlah dia jadi guide anda. Jika tidak pihak kinabalu park akan bagi mana-mana guide yang ada pada kita.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Di cekpoint kami perlu tandatangan borang kehadiran dan tunjukkan permit sebelum mula melepasi gate. Di awal pendakian semua sangat excited.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM1 – Menaik
Bermula dari 0km ke KM0.5 dan ke km1, trek tidak sukar mendatar dan ada sedikit menaik dan ada tangga-tangga kecil dan pendek. Tidak sukar mendaki dan peserta masih berada dalam satu kumpulan. Selepas KM0.5 peserta akan dapat melihat pemandangan gunung kinabalu dan bergambar. Yang menariknya jika melalui mesilau ini adalah anda dapat lihat banyak view yang cantik berbanding jika anda melalui Timpohon yang tiada view sehingga KM4. Saya sering mengingatkan peserta supaya KM1-KM3 peserta dapat bergerak sedikit laju supaya dapat curi masa. Digalakkan supaya kita cuba buat 1km dalam masa maksimum 1 jam sahaja, dengan itu kita boleh sampai ke Laban Rata dalam masa 8jam maksimum. Jadi jika kita curi masa pada KM1-KM3 so kita ada sedikit masa di KM-KM yang terakhir yang mana kita mungkin sedikit penat dan pelahan.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM2 – Menurun – Pondok Schima – Pondok Bambu
Selepas anda melepasi papan tanda KM1, anda akan berjumpa pondok yang pertama iaitu Pondok Schima. Biasanya peserta akan target untuk rehat seketika (take 5) di pondok ini sambil bergambar kerana terdapat view yang cantik berlatarbelakangkan Gunung Kinabalu. peserta tidak digalakkan berhenti lama atau duduk di pondok ini kerana baru 1km tidak la penat sangat. Selepas melalui pondok ini anda akan bergerak menuruni bukit seterusnya trek mendatar sehingga anda bertemu dengan Papan tanda KM1.5, kemudiannya trek mula menurun lagi sehingga anda bertemu dengan pondok seterusnya iaitu Pondok Bambu. Di pondok bambu ini semua peserta tidak berhenti kerana tidak penat dan tiada view pemandangan. Di pondok ini ada kemudahan tandas dan air paip. Selepas melepasi pondok ini trek masih menurun dan ada sedikit tangga dan masih menurun sehingga anda bertemu dengan papan tanda KM2.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM3 – Menurun
Setelah melepasi papan tanda KM2 trek menurun dan mula mendatar seterusnya kembali menurun sehingga jumpa papan tanda KM2.5. Seterusnya anda akan jumpa batu besar, batu besar ini menandakan anda akan berjumpa dengan kawasan air terjun (Waterfall) yang pertama. Di waterfall ini ada satu jambatan kayu yang pendek, disini kebanyakan pendaki berhenti untuk bergambar dan ada yang menyegarkan muka dengan air sungai yang bersih dan sejuk sebelum meneruskan perjalanan. Seterusnya selepas melalui waterfall ini anda akan bertemu dengan Papan Tanda KM3.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM4 – Menaik – Pondok Nepenthes – Jambatan Gantung Kipuyut
Seterusnya setelah melepasi papan tanda KM3 anda akan bertemu dengan pondok ketiga iaitu Pondok Nepenthes sebaik sahaja melepasi pondok ini anda akan menurun lagi dan kemudiannya sedikit mendatar dan bertemu dengan sebuah sungai dengan Jambatan Gantung, Jambatan gantung ini dinamakan Jambatan Gantung Kipuyut. Tahun 2013 saya datang masih ada papan tanda nama jambatan ini tapi tahun 2014 saya lihat sudah tiada papan tanda ini. Sungai di jambatan gantung ini juga memberikan pemandangan yang menarik, ramai peserta tidak melepaskan peluang bergambar disini. Semasa di sini peserta group saya masih berjalan dalam kumpulan walaupun ada yang kedepan dan ada yang kebelakang..masih boleh nampak lagi. Setelah melepasi sungai dan jambatan gantung ini trek mula mendaki sedikit dan anda akan bertemu jambatan kayu pendek merentasi sungai, selepas itu terdapat tangga pada KM3.5 dan terus mendaki sehinggala anda bertemu dengan pondak keempat iaitu Pondok Tikalod. Kebanyakkan peserta mula terasa penat dan berehat di pondok ini. Seterusnya selepas melalui pondok ini anda akan jumpa papan tanda KM4.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM5 – Menaik – Pondok Lompoyou
Selepas melalui papan tanda KM4 kebanyakkan peserta sudah mulai jauh antara satu sama lain dan tidak lagi berkumpulan. Masing-masing dengan kelajuan tersendiri. Ada yang sudah jauh kedepan dan ada yang perlahan di belakang. Semua peserta tidak perlu risau kerana ada salah seorang guide akan menjadi guide untuk orang yang paling belakang. Sebaik sahaja melalui papan tanda KM4 peserta mula mendaki dan tiada lagi trek mendatar dan menurun dan akan jumpa beberapa tangga dan ada yang panjang, laluan di trek ini pun tiada view dengan kiri kanan hutan. Selepas melepasi K4.5 rasanya anda akan bertemu dengan pondok kelima iaitu Pondok Lompoyou. Biasanya di pondok ini menjadi kebiasaan pendaki berhentik untuk makan bekalan sandwich yang diberi. Di pondok ini anda akan dapat view pemandangan yang cantik dan berada atas bukit. Seterusnya dari pondok ini tak jauh anda akan bertemu dengan kawasan lapang yang dikatakan sebagai HeliPad. Ramai juga yang berhenti di Helipad berbanding dengan Pondok Lompoyou ni kerana view lagi menarik. Dikawasan Helipad ini sebenarnya anda berada di atas rabung gunung dimana kiri dan kanan anda adalah cerun. Jadi view keliling dengan 360 darjah. Disini anda kan lihat pokok- pokok diselaputi sejenis lumut, kawasan ini anda akan mula terasa sejuk dan dingin. Seterusnya anda akan melalui sedikit mendatar di atas rabung yang kecil dan dihadapan anda akan lihat sebuah lagi bukit yang hendak di daki. Sebaik sahaja melepasi rabung ini anda akan mula jumpa tangga yang agak tinggi.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM6 – Menurun – Pondok Magnolia
Seterusnya kita akan menaiki tangga yang tinggi dan panjang jugak sebelum berjumpa pondok keenam iaitu Pondok Magnolia yang baru dan ada view. Pondok lama lagi kehadapan dan tiada view, Pondok Magnolia yang lama sudah di runtuhkan, disebabkan pondok ini di tepi cerun dan keadaan tanah yang sentiasa basah dan berair serta berlumut menyebabkan tiada pendaki yang hendak rehat dan jadi usang, mungkin ini sebabnya pihak kinabalu park buatkan pondok yang baru yang ada view. Selepas pondok ini trek mula menurun dan akan landai sebelum berjumpa persimpangan trek Mesilau Timpohon. Di persimpangan ini ada sedikit lapang kawasannya, menjadi kebiasangan pendaki berhenti sekejap sambil menikmati beri-beri merah yang tumbuh liar disini. Disimpang ini anda akan anda akan Jumpa Papan Tanda KM6.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM7 – Menaik – Pondok Vilosa
Sebaik sahaja anda bertemu dengan KM6 anda jangan terkejut kerana anda kan jumpa papan tanda 4km. sebenarnya bermula dari simpang papan tanda adalah dari Timpohon. Jarak Gate Timpohon ke Laban Rata adalah 6KM, jadi papan tanda adalah ikut timpohon. Bermula di simpang ini juga anda akan terus mendaki lagi 2km untuk sampai ke Laban Rata. Dari sini trek bertangga dari batu-batu, dan pohok pun sudah mula renek serta terasa dingin. Disini anda akan jumpa peserta dari Timpohon sama ada naik dan turun, tetapi kebanyakkan yang turun la. Anda akan melepasi Papan tanda timpohon KM4.5 yang bermaksud anda sudah KM6.5 dari mesilau. Trek masih menaik dan anda akan jumpa tangga kayu, selepas tangga kayu ini anda akan jumpa kawasan batu lapang , kebiasaannya ramai juga bergambar disini. Atas sikit dari diri anda akan jumpa Pondok Vilosa kat sini terdapat tandas dan jika tidak berkabus anda boleh bergambar berlatarbelakangkan Gunung Kinabalu. Seterusnya anda naik lagi dan anda akan jumpa Papan Tanda KM5 yang bermaksud ada dari mesilau sudah KM7.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM8 – Menaik – Taman Bonsai – Pondok Paka
Sebaik sahaja anda melepasi papan tanda KM5, anda akan melihat pemandangan seperti taman bonsai. Memang cantik. Lebih cantik lagi jika tiada kabus atau tidak berhujan. Semasa saya melalui kawasan ini ia berkabus dan menutupi pemandangan Gunung Kinabalu. Trek makin menaik dengan batu-batu dan anda akan lihat kebanyakkan pokok diselaputi lumut yang panjang2. Selepas melalui kawasan ini anda akan memasuki kawasan seperti hutan semula tiada pemandangan selepas memasuki kawasan ini anda akan bertemu dengan Pondok Paka. Kalau dah jumpa pondok paka ni berbakna anda sudah dekat la. Ada tandas di Pondok ini dan juga air bukit. Saya tak galakkan anda minum air bukit yang di tadah ini jika perut anda sensitif. Seterusnya setelah melepasi pondok ini anda akan bertemu pula dengan papan tanda KM5.5 yang bermaksud anda sudah KM7.5 dari mesilau dan hanya tinggal 500m sahaja lagi untuk sampai ke Laban Rata.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Waras Hut
Dari Papan tanda KM5.5 ini anda akan jumpa chalet pertama iaitu Chalet Waras Hut. Ramai yang kata terasa macam tak waras untuk 500m ni, sebab dah penat dan mental. Tapi sebaik sahaja jumpa Waras Hut ni kebanyakkan pendaki berasa sangat lega. Biasanya ramai akan rehat seketika di sini sebelum melangkah terus ke Laban Rata Rest House. Kiranya kumpul tenaga dan one shot terus ke Laban rata. Laban rata cuma dibelakang Waras Hut sahaja. Sebelum jumpa Cafe Laban Rata Resthouse anda akan jumpa kawasan lapang untuk Helipad. Sampai di Laban Rata kira dah mencapai KM8 dari mesilau dan KM6 dari Timpohon. Kalau dari Timpohon anda boleh sampai di laban rata sekitar jam 1pm-2pm. Tapi kalau dari Mesilau kebiasaannya pendaki sampai sekitar jam 4pm -jam 5pm.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Laban Rata
Laban Rata Resthouse cafe dibuka sekitar jam 4.00pm. Ramai peserta group ini sampai sekitar 4.00pm – 4.30pm. Kalau ikutkan booking ada yang dapat penginapan di Waras Hut, Panar Laban Hut dan Gunting Lagaadan Hut, tapi masa cek in pihak pengurusan bagi kami semua di Gunting Lagaadan sebab katnya senang satu group. Makan di Laban Rata cafe ni memang sedap, sentiasa ada menu kambing (my Faveret ni) Selepas semua makan dan rehat maka yang lain2 mula bergerak ke chalet.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Cuma satu pasangan yang sampai lewat iaitu En Jayaverakumar dan Madam Jayanthi yang sampai sekitar 7.30pm. Anaknya dah tapau siap2 makanan bufet dalam pinggan dan letak atas meja. Jika tak buat begitu, pihak cafe cuma tapaukan nasi goreng sahaja kepada yang lambat. Sekurang2nya ada la juga lauk, sebab cafe tutup pada jam 7.00pm. Para pendaki akan cuba untuk tidur seawal 8.00pm kerana perlu bangun untuk persiapan pada jam 1.00am esoknya. Saya Galakkan semua pendaki untuk turun makan di Laban Rata Cafe supaya ada tenaga untuk mendaki. Tapi kebanyakkan peserta ada bawa bekalan dan malas hendak turun ke Laban Rata Rest House pagi-pagi kerana sejuk dan perlu mendaki 10-15minit. Harus ingat di Laban Rata ini signal telefon sangat rendah. Kebanyakkan guide menggunakan 2 no iaitu no maxis dan celcom, biasanya maxis dapat signal ok jugak di laban rata compare celcome dan Digi. Jadi untuk memudahkan perhubungan ramai yang menggunakan perkhidmatan SMS untuk berhubung dan call hanya bila dapat signal yang kuat sahaja.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Hari Keempat 15.06.2014 – Ahad
Sekitar 2.30am semua pendaki sudah siap sedia untuk mendaki di Gunting Lagadan, kerana Gate ke puncak adalah dibelakang Chalet Gunting Lagaadan. Selepas Taklimat ringkas oleh guide kami semua memulakan pendakian untuk sampai ke puncak yang jaraknya 2.8km sahaja. Semua peserta bergerak dengan kelajuan masing-masing pelahan-lahan tanpa berhenti terlalu lama. Tidak digalakkan untuk berehat lama dan duduk kerana ia akan menyebabkan anda menjadi malas. Cuba target sampai di Last Cek Point Sayat-Sayat sebelum jam 5.00am. Kerana jika anda sampai jam 5.00am anda mungkin tidak dibenarkan melepasi cekpoint tersebut.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Tali Pertama
Setelah mendaki banyak anak tangga kayu anda akan jumpa tali pertama. Disini sudah tiada pokok dan mula mendaki batu. Di tali pertama ini agak curam dan anda perlu memanjat menggunakan lagi di KM6.5. Disini pastikan tangan anda bebas untuk memegang tali, jika ada camera atau tongkat sila masukkan pada beg, Kebetulan ada seorang pendaki wanita dari group lain tergelincir dan terduduk, beliau bernasib baik tidak menggelungsur kebawah gara-gara mendaki tali dengan tongkat. Rasanya dia tidak meneruskan perjalanan kerana buku lalinya sakit. So mesti ingat keselamatan diutamakan. Semasa awal pagi dalam keadaan masih gelap kita tidak terasa sangat curam dan bagi yang gayat dia tidak terasa kerana keadaan gelap.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Km7 – Cek Point Sayat-Sayat
setelah melepasi cerun curam tersebut anda akan melalui kawasan yang sudah kurang curam di KM7. Di Km7 ini anda berjalan sedikit mendatar diatas batu untuk sampai ke Pondok Cek Point Sayat – Sayat. Di cekpoint Sayat-sayat ini sudah dibuat pondok baru yang lebih baik. Dahulunya masa saya mula mendaki padata tahun 2007 masih terdapat pondok telefon telekom. Ketika itu pondok telefon dan telefon masih ada cuma tidak berfungsi. Jadi kalau anda ingin merehat pastikan anda berehat setelah melepasi cekpoint dengan menunjukkan permit. Sebelum ini ada peserta yang berehat sebelum cek point, sebaik nak melepasi masa sudah melepasi jam 5.00am, walaupun dia sampai awal tapi disebabkan dia lambat untuk cekin so dia tidak dibenarkan.. rugi2.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM8
Setelah melepasi cekpoint Sayat-Sayat anda akan melalui kawasan yang sering menjadi sungai jika hujan lebat. So kalau hujan lebat dan sungai terbentuk kita juga mungkin tidak dibenarkan melepasi sungai ini dan naik ke puncak. Setelah melepasi kawasan ini anda akan mendaki naik… letih jugak kerana oksigen makin kurang waktu ini. Jalan 5 langkah macam jalan 10 langkah bagi pendaki yang tiada stamina. Seterusnya anda akan berjumpa Papan Tanda Mountain Torgh KM7.7, Selepas anda melalui papan tanda ini anda sudah sampai di atas Gunung Kinabalu dimana trek menaik dan sedikit mendatar, anda akan trekking dengan bersebelahan puncak seperti gambar dalam Duit RM1, anda akan bergerak sehinggalah anda jumpa papan tanda KM8.0. Di papan tanda ini merupakan tempat orang bergambar dan juga landmark Gunung Kinabalu. Disini ada tempat solat yang dibuat daripada susunan batu. Ramai yang bersolat subuh disini. Kebanyakkan solat secara duduk bagi mengelakkan pukulan angin. Biasanya pendaki muslim akan ambil wuduk di Cek poin Sayat-Sayat atau pun ada yang membawa air.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM8.5
Dari kawasan ini jika sudah cerah anda akan dapat lihat puncak Gunung Kinabalu iaitu Low Peak yang sudah tidak jauh. So anda bergerak sehingga jumpa papan tanda kecil atas batu KM8.5. So tinggal 300meter sahaja lagi. Selepas papan tanda ini anda akan nampak Bukit Low Peak. Perlu mendaki untuk sampai ke Puncak Low Peak yang ada Papan Tanda Puncak.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Puncak Low  - (Low’s Peak) 4,095 metres
Di puncak ini kawasan cuma kecil, dan ada kabel penghalang keselamatan untuk menghalang dari pendaki terjatuh. Awal tahun ini 2014 ada seorang pendaki watita luar negara (Mat Salleh) yang maut terjatuh dari tebing puncak. Beliau cuma mengambil gambar selfie di sebalik cabel dan dia tergelincir.
Sampai disini anda mesti mengambil gambar anda sendiri samaada selfie atau mintak guide ambilkan kerana jika hendak tunggu kawan sampai ..ia akan makin sesak. lepas bergambar boleh la anda duduk sedikit bawah untuk menunggu teman2 lain.

Disini lah para pendaki yang bawa banner bergambar. Ada yang bawa banner penaja, Bannder syarikat dan macam-macam. Group saya kebanyakkan sampai puncak walaupun ada yang tidak berjaya ke puncak namun ada yang berjaya sampai ke KM8 untuk sesi bergambar.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Sesi Bergambar
Memang menjadi kebiasaan group saya anjurkan akan bergambar di KM8. Kami berkumpul di KM8 sekitar jam 8.00am selepas ke Low Peak. Sesi bergambar berjalan dengan baik sekali kerana cuaca bagus dan tidak berkabus. Kebanyakkan membawa pakaian tradisional seperti Baju Melayu, Baju Kurung dan juga Jubah, ada juga yang bergaung sempena preweding. Setelah selesai bergambar kami terus turun ke Laban Rata. Sampai di chalet sudah melebihi jam 10.00am, tetapi nasib baik peserta yang tidak sampai ke puncak telah tolong cekout kan bilik dan meletak beg di luar bilik.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Sarapan
Semua peserta sarapan pagi di Laban Rata resthouse cafe sebelum turun. setelah siap packing dan memberikan beg pada porter barulah kami semua siap sedia untuk bertolak turun. Sebelum turun kami semua bergambar kenangan di kawasan Helipad.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Untuk perjalanan turun ini saya akan ceritakan bermula dari KM4 Timpohon, Memandangkan naik saya dah ceritakan dari mesilau sehingga persimpangan antara mesilau dan timpohon. Perjalanan turun memang lebih mudah jika melalui Timpohon Trail ini. Saya pernah buat rekod cuma turun dalam masa 2jam 30minit sahaja, memang laju berlari, tapi itu dulu la masa masih muda. Sekrang tidak lagi kena jaga kesihatan lutut. Sekarang turun ikut kemampuan tidak terlalu laju dan tidak terlalu perlahan. Tidak digalakkan berlari turun kerana amat berbahaya berlaku risiko kecerderaan pergelangan kaki dan juga lutut.
Kinabalu 2014
KM4 – Pondok Layang-Layang
Setelah melepasi papan tanda KM4 anda akan bertemu dengan Pondok Layang-Layang. Di pondok ini ada chalet mini untuk renjer dan juga guide. Saya terjumpa dengan dua orang penyelidik dari luar negara yang menurut mereka mereka menginap di Pondok Layang-layang satu malam sebelum meneruskan perjalanan bermalam di puncak 2 malam. Mereka ni penyelidik tumbuhan. Menjadi kebiasanya kalau kita naik dari Timpohon, pondok Layang-layang ni merupakan tempat hentian untuk makan bekalan yang di tapau.
Kinabalu 2014
KM3 – Pondok Mempening
Bermula dari KM4 menurun ke Timpohon Gate, kita tidak lagi dapat melihat pemandangan, trek dilitupi pokok2 sepanjang perjalanan turun. Trek berbatu dan bertangga. Seterusnya anda akan jumpa Pondok Mempening setelah melalui papan tanda KM3.5. Terdapat tandas di pondok ini dan kawasannya agak kecil. Anda akan bergerak sehingga bertemu dengan papan tanda KM3.

KM2 – Pondok Lowii
Setelah melalui KM3 anda akan melalui kawasan sedikit mendatar. Setelah melepasi KM2.5 anda akan bertemu dengan Papan Tanda Stesen Pemancar TV RTM Layang Layang. Trek ke stesen pemancar ni kecik sahaja laluannya mungkin jarang dimasuki orang. Seterusnya anda ankan bertemu dengan Pondok Lowii
Kinabalu 2014
KM1 – Pondok Ubah, Pondok Kandis – Air Terjun Garson
Di KM1.5 anda akan bertemu dengan pondok Ubah dan seterusnya dalam setelah melepasi KM1 anda akan bertemu pula dengan Pondok Kandis. Antara pondok Ubah ke Pondok kandis anda akan bertemu dengan trek yang ada antaranya mendatar. So di kawasan ini anda boleh memperlajukan langkah jika mahu. Seterusnya perjalanan semakin hampir bila anda bertemu dengan Air Terjun Garson. Setelah bertemu air terjun ini maka sudah dekat la dengan Timpohon Gate.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Akhirnya sehingga jam 6.00pm kesemua pendaki telah berjaya selamat sampai di Timpohon gate. ada yang sampai sekitar 3.30pm dan ada yang sampai sekitar jam 5.00pm. Yang sampai awal di kinabalu Park dan di Balsam Cafe telah tapaukan makanan kepada yang lewat.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Seterusnya setelah beg dan sijil di ambil di Kinabalu park kami semua bertolak pulang ke Backpacker di Kota Kinabalu. Ada yang terus dihantar ke Marina Court kerana ada ambil pakej Rafting keesokkan harinya.

Makan Malam
Setelah siap membersihkan diri, peserta keluar mencuba makanan laut di tepi pasar Besar. Banyak gerai yang menghidangkan makanan laut. Tak pasti gerai mana yang sedap dan murah, kami cuma mencuba mana-mana gerai yang kami rasakan sedap sahaja. Harga pun ok boleh tahan.

Hari Kelima 16.06.2014 – Ahad
Hari kelima ini aktiviti bebas, Joana Puteh dan geng, Shahida and geng meneruskan aktiviti White Water Rafting. Manakala peserta yang lain ada yang balik penerbangan awal pagi, tengahari dan juga malam. Biasanya saya akan ke Pulau Manukan (Island Hopping) untuk snorkeling. Tapi kebetulan kali ini peserta tidak berkesempatan kerana jadual penerbangan yang berbeza, so yang balik lambat ada yang rehat dan ada yang pergi shooping.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Sekitar jam 12.00 tengahari kami yang penerbangan petang dan malam sudah siap-siap cek out, Barang letak di luar bilik dan lepak di tempat berehat sambil menonton TV dan juga melayari Internet di PC yang disediakan. Di backpacker ada disediakan ruang santai lepak dan juga kawasan sofa untuk pembacaaan. Disamping itu kami yang sudah cek out ini masih boleh mandi di toilet luar yang disediakan. Memang selesa.

Seterusnya kami semua pulang ke destinasi masing2. Pesawat Air Asia kebetulan delay, Saya menaiki Pesawat Malindo tiba dahulu :).

Ribuan terima kasih kepada semua peserta yang telah turut serta dalam rombongan kali ini. Terima kasih juga kepada Lagionella Erika, Asim, Habibah, Koh dan kawan-kawan yang lain yang telah memberikan gambar untuk saya muatkan dalam blog saya ini.Ada juga gambar2 dari trip saya yang lepas turut saya masukkan untuk selari penulisan dengan entri ini.
Kinabalu 2014
Terima Kasih Penaja Syarikat Sedijaya Enterprises
Saya juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Syarikat Sedijaya Enterprises kerana sudi menaja Tshirt pendakian Mt Kinabalu 2014 yang berwarna oren dan juga Banner. Terima kasih yang tidak terhingga dari saya dan juga para peserta di atas Penajaan tersebut.

Sekian

 

Tentative

Hari Pertama – 12.06.2014 – Khamis
- Penginapan Backpacker (Hostel Dorm), disediakan bagi yang datang awal, atau malam.
- Penginapan di Borneo Backpacker

Jumaat – 13.06.2014 – Hari Pakej
- Jika sampai awal boleh rehat di Backpacker
- 12.00pm – Tranport akan pickup dan hantar ke Mesilau Park
- 01.00pm – Singgah makan tengahari dalam perjalanan
- 02.00pm – Singgah Kinabalu Park Pendaftaran
- 02.30pm – Singgah Chatel Farm – Tiket masuk sendiri (Rm4)
- 04.00pm – Sampai Mesilau Park – Cek in
- 06.00pm – Dinner

Sabtu – 14.06.2014
- 07.00am – Sarapan
- 08.00am – Mula mendaki via Mesilau Gate
- 05.00pm – Sampai Laban Rata – Dinner
- 08.00pm – Tido

Ahad – 15.06.2014
- 01.00am – Sarapan
- 02.30am – Mula mendaki ke Puncak
- 05.00am – Sampi di Peak
- 08.00am – Mula turun ke Laban Rata
- 10.00am – Cek out dan turun ke timpohon
- 03.00pm – Sampai Timpohon Gate
- 03.30pm – Hi-Tea dan ambil Sijil
- 07.00pm – Transfer ke KK cek in di Backpacker Hostel/ Airport
- Program Tamat

Isnin – 16.06.2014
- 08.00am – Free and Easy (Sendirian Berhad)
- 08.00pm – ke Airport – Balik KL

 

Perkongsian Penulisan dari Peserta
Berikut dibawah ini saya sharekan penulisan dari dua orang peserta dan sahabat saya iaitu Azim Ashaary dan juga Madam Jayanthi yang menyentuh perasaan saya. Penulisan ini saya copy dari Facebook Azim dan juga Madam Jayanthi. Harap peserta dapat merasai pengalaman mereka.

Have Fun Reading…. :)

Kinabalu 2014
Azim Ashaary

June 16 · Edited

Ringkasan Laporan pendakian Gunung Kinabalu 13 – 15 June 2014.

Dari Mesilau nature Resort, bertolak pada jam 8.30am menuju ke Laban Rata Rest House. Kumpulan kami seramai 24 orang. Fun. Terdiri dari pelbagai bangsa dan umur. Cuaca baik. Sesekali gerimis. Mesilau trail ada tambahan 2km dari Timpohon trail but I enjoyed the scenery along the mesilau trail even it’s longer than timpohon. With a burden 18kg at my back, it does slow me down. Keep moving anyway.

Tiba di Laban rata Rest house jam 4.05pm. Berehat sebentar di Cafe sebelum buffet bermula pada jam 4.30pm. Makan dan berbual bersama teman lain yang dah tiba. Kami akan bermalam di Gunting Lagadan Hut. Balik ke bilik dan mandi, solat, baca yassin dan terus tidur pada jam 8pm.

Jam 1am. Alarm telefon berbunyi.

Bangun dan kepala ada sedikit pening. Mungkin kesan AMS. Sapu minyak angin dan terus bersiap untuk mendaki ke puncak. Jam 3am, memulakan perjalanan ke puncak dari gunting lagadan gate. Sedikit lewat dari kebiasaan. Biasanya jam 2am dah sepatutnya make a move.

Pendakian adalah slow dan steady. Naik tangga dan laluan berbatu. Sampai part paling kritikal di tempat laluan bertali. Sebelum sayat sayat check point. Climber must arrived at sayat sayat check point before 5am. We arrived there at 4.05am. Within time frame given.

Another challenge i had to face – to watch out one 14 years old indian little girl, vijay because I’ve promised to her parent I will take care of her. Apparently her parents not fit to make it to the top. They were in my group so I try my best to help them. Sampai km6 she keep asking me jauh lagi ke uncle nak sampai. I just telling her we almost there.

Sampai di km 7.5

We stop by at the flat area to solat subuh berjemaah. With abang sham, kak dila dan haiza. Because we stop too long maybe that’s the reason why vijay don’ want to do this anymore. She felt give up and so sleepy. Can’t laugh anymore at our joke. So close to km8.0. I decided to carry her at my back. Just to make sure she can make it to the 8km. Bergilir dukung vijay dengan our porter, Adi. And finally we arrived at km8 where she can rest safely. Am so proud of her though. Kuat semangat walaupun baru umur 14 tahun.

Watching the sunrise at km8. Not so clear sebab awan dan kabus tebal. But I can see the ray of lights and that’s enough for me.

Leave her with our guide, I continued to another 700 meter to the lows peak. Am so glad cuaca adalah baik. Kalau hujan mesti sangat tak selesa dan sejuk. Angin pun tak kuat mana.. sesekali berangin dan banyak kabus but everything still under our reach. Sampai di lows peak around 7am.. cuaca dah cerah dan terang. Sejuk tu memang sejuk sampai kebas tangan walaupun dah pakai sarung tangan. Our team members ramai sampai sama-sama di puncak so acara bergambar adalah sangat rancak. Banner sampai dua tiga keluar. Kesian lah orang duk tunggu giliran nak ambil gambar. Some people say macam kelakar sebab signage bodoh tu semua berebut nak ambik gambar dan seksa diri. But for me, it’s a sign of achievement. Masing-masing punya pendapat.

Turun balik quite easy. But still have to watch the step. One thing I want to remind you guys, don’t you ever be overconfident walaupun korang memang terer. Sebab malang tak berbau. Cuai sesaat merana sepanjang hayat. Be careful all the time ya. Sampai di km8 sempat lagi our group buat photoshoot baju raya. Ada pakai baju melayu baju raya jubah baju kurung, dress pun ada. Semua sporting! Later lah aku share gambar dengan korang ya. It was fun! Sejuk gila tangan dan kaki dah kebas tapi demi photoshoot gagahkan diri jugak lah.

Tak lupa juga aku rakamkan pemandangan indah di atas gunung kinabalu ni. Subhanallah! MAHA SUCI ALLAH yang menciptakan alam ini dengan indah.

Then at 9am semua pakat pakat turun ke gunting Lagadan semula. Tolong abang Sham turun sebab dia gayat dan ada masalah sakit lutut. Perjalanan turun lebih mudah dari naik dan pemandangan yang sangat menarik juga dapat dilihat. dalam jam 10am sampai di gunting Lagadan dan mandi manda serta tukar baju. Buffet breakfast sampai jam 10.30am sahaja tapi ada a few members from our group da siap tapaukan dulu di laban rata rest house. Turun ke cafe sarapan pagi jam 11am. Makan makan dan berkongsi pengalaman mendaki tadi. Ada jugak our member group yang tak dapat sampai ke puncak. But it’s okay. Kesihatan lebih penting. Know your limit and your potential. Tak lari gunung dikejar.

By 12pm, we gathered at the heli pad outside of laban rata rest house before memulakan journey turun via timpohon gate. Ambik gambar dulu then we start untuk turun. From my previous record I take 1 jam 50 minit to turun. Tu pun dah cuba sedaya upaya follow pace porter. This time around just want to follow my own pace. Turun tak berhenti rest sebab nak cepat sampai. By 2.30pm da sampai di timpohon gate. Congratulations you are all the successful climbers!

Mission accomplished. I conquered mount kinabalu again for the third time. This time around I felt so much better than last year. I think when you do something to others and not about yourself, you gonna enjoy everything peacefully and that’s what I felt throughout this journey. It’s not about me anymore. It’s about Helping people, sharing the knowledge, don’t think about a negative things and there you go – I really enjoy this trip so much!

Congratulations to all of my friends yang dapat sampai ke puncak dengan jayanya. 4095.2 m, the highest mountain of Malaysia . Kepada yang tak berjaya, boleh cuba lagi tahun depan. tak lari gunung dikejar. Quite disappointed because my sister Ayang Ati can’t make it to the top but heath is much more important kan. Try again next time ya!

Thanks to all of my friends yang helping each other sepanjang waktu mendaki. Abang sham, tinagar, kak dila, mydy, hafizah, haiza, kak haida, ellis, puteh, fizi, izuan, zura, ziana, efah, kak bib, just to name a few. You guys are fun and sporting! To Mr. Jaya and madam Jayanthi, proud of your daughter vijay because she made it to the km8. Thanks to our malim gunung, Din, and our porter/guide hamidi, shahrul, Adi. We’ll see each other again. Thanks to the organiser Abdul Hamydy Abdul Hamid for the memorable trip .hope to see you guys again in another hiking trip!

Insya Allah.

*karang laporan mendaki gunung kinabalu ni di KKIA Terminal 2 sebab flight delayed. Dah 2 jam from 2 pm – 4pm.delayed. tak tahu lah jam berapa nak sampai KL ni.

— feeling accomplished with Habibah Sulaiman and 9 others at Mount Kinabalu(30 photos)

 

Kinabalu 2014
Jayanthi Reddy

June 19

Wonderful journey…………

I had a fascinating, adventures and non forgettable experience in KK. At first, I was quite reluctant to go for this trip, however I was feeling that it would be wonderful to be there with my whole family (except my little one). Thank you to Hamydy for the advice on the journey. I forced my whole family to go for training prior to the actual trip ( believe me just simple training such as walking 10 km per week or hiking Broga Hill alone is not enough)
On the 14/6/2014, we ( my husband Jaya Kumar and my two kids Vijaya Laxmi and Tana Laxmi ) went to the Kinabalu park, after we kept our luggage there, we went to Mesilau Nature park resort to stay a night before the adventures journey began. On the way we had an opportunity to visit Kundasang cow farm.
The next morning around 8 am, all of us were so excited to continue our journey. The first 1 km was so excited, all of us were together. As we progresses, we had to split following our own speed. My two daughters, was excellent…. They were very energetic. My husband and I had to go at our own speed. I thought at that moment, it is not easy at all ( only at 2 km). At 3 km, Tanalaxmi couldn’t carry her bag anymore. I have no other option than to carry it, eventhough the bag is only around 2kg, I felt like 10kg.
I tried my very best to carry it. It makes me to walk even slower.
Every 0.5km seems to be as though 10 km. Really….. It is not easy at all, even you go for regular training, maybe my knee is not strong enough to take this challenge…. However, I still continue…. At around 3.5 km, I lost my husband… Ops… What I meant was I couldn’t see his sight. I waited at the resting hut there. I saw some KTAR’s student who told me that my hubby was hurt.
I had to wait for him, I felt sorry for him because I pass my daughter’s bag to him just before the rest hut. We walk slowly to ensure no further damage to our knees.
the journey seems to be tougher and tougher….. We still try to walk but I realized that my steps are being slower…. My hubby was still with me that makes me the courage to continue the journey….. At around, 4.30 pm, Vijayalaxmi called us to inform that she already reach Labuan rata (3, 323.2 m). But, she told us that Tanalaxmi was not with her. We were panic…. Where is Tanalaxmi????Even, Vijayalaxmi was panic too. We were 2 km to Labuan rata, but deep in my heart I knew that we would not reach before 7 pm because the trail became tougher, the rocks were rough, uneven, to make thing worse it is raining…. We had to stop to wear rain cot. Along the way, I was keep on praying that she will be ok….
Thank god that at around 6pm, Vijayalaxmi called us to inform us that Tanalaxmi was ok.
We continue, walk and walk…. It seems to be never ending journey…..the 1.5 km was really challenging our physical and mental. Our water supply, finish at the last 0.5 km. I felt like giving up…. I even told my hubby that’s enough… I knew I still have to walk. In the dark (eventhough wearing head torch light), cold (raining heavily), heavy bag ( needs to carry extra loads) and very very rough trail, makes me as tough to cry…. But the God is there I believe, the jungle ranger came to help. Thank God, he had some water supply and he carried my bag. Believe me, even 0.5km is not easy…..We walk up and reach Labuan rata around 7.30 pm. My husband and I felt relieved to saw Hamydy and Hafiza there. They were waiting for us at the cafeteria… Thank god I reached at least 3,323.20m. Thank you to my hubby too because being together with me through out this tough journey…..
After dinner we went to our room, it is like domiciliary. Our family had a very small room with 2 double deckers. Tanalaxmi was fast asleep and Vijayalaxmi is still waiting for me. I told my hubby I will not go to the next 2 km…. Eventhough, I wish to continue but I don’t want to compromise my health. My husband understand it.
At 1 am, Vijayalaxmi and my husband wake up and got ready to continue their journey to the top. I knew Vijayalaxmi was a bit reluctant because, I can see from her eyes that she knew that her both parents are not too fit to continue…. But, I know she can do it. But I believed that God still be at our side when Azim Ashaary told us that he will take care of our little one. He had encourage Vijayalaxmi to continue her journey to the peak….
It is very cold and Vijayalaxmi was shivering eventhough she is wearing a thick clothing and gloves….. I am proud that she continue…… My hubby, Vijayalaxmi and the rest of the team walked up towards the mountain. I only pray that all of them will be ok….
At 8am, Vijayalami knock our door, she told me that she reached up with the help of Azim. Thank you Azim, that was great…… I kissed her because I am so proud of her. She was the first to reach the peak from my family… Well done… Bravo……
After we eat our breakfast, we walk down first knowing our limitation that we are quite slow. Again, Vijayalaxmi and Tanalaxmi walked very fast leaving us behind….
But, I was quite faithful to wait for my hubby… We reach down around 5 pm…

This journey taught me a lot and it became a life time experience to me and my family. Eventhough, I did not reach to the peak but I am still proud of myself ( did my level best) and my family ( to reach at least to Labuan rata together). Furthermore, I had to thank Hamydy to give us this wonderful opportunity to explore the God’s wonder with my whole family. Thank you Azim to actually be a role model for my kids and to teach them that reaching to the peak alone is not important but how you reach the peak is important ( by helping others to reach too). Hope that what you had instilled in her will remain. God may bless you for you good deed. Azim you are really a hero in our expedition for my family. Not forgetting, Koh who really helped my little one Tanalaxmi to carry her bag. You had been a heroin to Tanalaxmi, I am sure she will not forget you forever…..
Finally to anyone whom had helped my family and myself that I did not mention here, thank you very very much….. God may bless you all. My family and myself will always treasure the experiences and the good deeds. I felt I had achieved my objectives my reaching at least to Labuan rata with my family at this age….. I hope Vijayalaxmi will guide her two sisters Tanalaxmi and Yugalaxmi to reach the peak one day……. Thanks to everyone…….

— with Azim Ashaary and 8 others(10 photos)

Posted in Backpacker, Pendakian Gunung | Tagged: , , | 3 Comments »

Trip Yogyakarta Bromo 2014

Posted by hamydy on 29, June 2014

Yogjakarta Bromo 2014
Trip Yogyakarta Bromo 5H4M
Trip ini asalnya adalah dirancang untuk trip Bromo sahaja. Tetapi setelah ada promosi Air Asia yang ke Jogyakarta murah maka ramai pulak yang bertukar fikiran untuk turun ke jogyakarta sebelum ke Bromo. Trip yang dirancang sejak tahun 2013 lagi setelah pulang dari Mt Kinabalu.

Tiket pulang dari Surabaya telah dibeli terlebih dahulu dengan harga RM29.10 sehala pada 20/09/2013. Tiket tiket pergi kami blom beli ketika ini kerana masih mahal, Sekitar 24 Jan 2014 Promo Air Asia keluar lagi tetapi tiket ke Surabaya masih mahal dan kebetulan tiket ke Yogjakarta murah hanya RM112 sehala, jadi kami telah sepakat membeli tiket ke Yogjakarta.

Ada yang sempat beli tiket ke Yogjakarta pada 29 May 2014 dan ada yang telah beli tiket pada 30 May 2014 dan ada seorang iaitu Shukri telah beli tiket ke Surabaya pada 29 May 2014 beliau tidak mahu ke Yogjakarta kerana baru sahaja pergi sebelum ini. Total yang telah berjaya membeli tiket penerbangan adalah 14 orang namun pada hari berlepas seorang tidak dapat turut serta kerana ada urusan keluarga di saat akhir.

Akhirnya dapat juga saya siapkan entri ini setelah tertangguh 27 hari selepas pulang. Maaf kelewatan ini disebabkan sedikit bz dengan trip Mt Kinabalu yang berlangsung seminggu selepas pulang dari trip bromo. Harap pembaca dan peserta trip tidak kecewa dengan tulisan entri ini jika terdapat kekurangan maklumat kerana dah lama mungkin ada yang saya dah lupa atau terlupa untuk masukkan dalam entri ini.

Ok berbalik kepada trip saya seperti berikut

Hari Pertama – 29 May 2014
Penerbangan ke Yogjakarta melalui KLIA2 yang baru siap dibina. 6 orang berlepas jan 9.45am, 2 orang berlepas 4.20pm. Manakala seorang berlepas ke Surabaya jam 9.50pm. Perjalanan kami semua lancar dan tiada masalah.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Ketibaan kami 6 orang (Koh Siu Teen, Lidiah, Juliaty, Zaidan, Sahara dan saya)  di Airport Adi Sucipto Yogjakarta di sambut oleh ahli kelab Vespa yang telah saya tempah untuk membawa kami tour di hari pertama. Kami simpan beg di airport ( Titip Beg) sehingga jam 5.00pm dengan bayaran yang murah, tak ingat berapa, tapi masih murah la. Kami simpan beg di Airport keranan memandangkan Candi Prambanan dan Ratu Boko berdekatan dengan Airport jadi kami buatkan tentative kesana dahulu jadi tidak perlu membawa beg ketika menaiki vespa.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Vespa
Vespa ini saya tempah melalui kenalan saya di Yogjakarta, Teman saya juga merupakan presiden kelab vespa dan juga pelukis Airbrush terkenal di Yogjakarta, namanya Mas Wiwid dan Uchee. Sebanyak 6 buah Vespa dan sebuah Scuter yang jemput kami. Cikgu Zaidan dan isterinya Sahara menaiki Skuter yang dipandu sendiri oleh Cikgu Zaidan, manakala yang lain jadi pembonceng sahaja. Harga sewa Vespa ini 100ribu satu vespa sudah termasuk petrol, Cuma tidak termasuk makan dan minum drivernya sahaja. Aktiviti ini adalah sampingan kelab vespa ini bagi membawa tetamu disamping dapat menghidupkan suasana vespa ini.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Candi Prambanan
Setelah simpan beg kami bergerak ke Candi Prambanan. Perjalanan Cuma mengambil masa sekitar 10minit sahaja. Sampai di Candi Prambanan kami telah membeli tiket Pakej Prambanan – Ratu Boko dengan harga Rp45 ribu. Jika beli satu-satu lebih mahal iaitu kalau tak silap Rp30 ribu untuk satu candi. So kalau pakej 2 candi Cuma Rp45 ribu lebih jimat dan gratis transport, tapi kami tak ambil transport sebab sudah ada vespa.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Kawasan luar candi Prambanan ni besar jugak seperti taman tapi kawasan candi tidak la berapa besar, Sampai sahaja kami diwajibkan memakai kain sarung yang diikat pada pinggang sebagai adat memasuki candi. Candi Prambanan ini memang cantik walaupun hanya sebahagian sahaja yang berjaya di bina semula dan diselamatkan. Semasa lawatan kami kerja2 baik pulih masih dijalankan. Kami menghabiskan masa selama lebih kurang satu jam bergambar dan melawat setiap satu candi Prambanan. Seterusnya kami bergerak pula ke Candi Ratu Boko.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Candi Ratu Boko
Candi ini terletak tidak jauh dari candi Prambanan dalam 10minit jugak perjalanan, ia terletak di atas bukit. Dikawasan entrance candi ini kita boleh rehat minum di restoran yang memberikan pemandangan Gunung Merapi. Kami menaiki sedikit anak tangga menuju ke candi Ratu Boko. Candi ini hanya tinggal pintu gerbang sahaja, selebihnya sudah runtuh dan tiada lagi. Namun kebiasananya ia menjadi tempat tumpuan untuk fotografer merakam sunset membelakangkan pintu gerbang Ratu Boko ini.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Nasi Gudeg
Setelah bersiar-siar menikmati pemandangan di Ratu Boko kami bertolak ke Bandar Yogjakarta sebelum itu kami singgah ambil beg di airport terlebih dahulu. Kami menginap di jalan berhampiran dengan jalan Malioboro yang terkenal. Sebelum ke hotel kami singgah makan malam di kawasan makanan terkenal di yogjakarta iaitu Nasi Gudeg di jalan Wijilan. Di lorong ni banyak rumah makan nasi gudeg yang terkenal dan sedap-sedap dan selesa, anda perlu pilih sahaja. Teman Yogjakarta saya mencadangkan rumah makan Nasi Gudeg Yu Djum, Rumah makan ini selesa dan ada free wifi. Makanan nasi gudeg ini memang sedap bergantung menu yang kita pilih. Kami 14orang termasuk driver vespa makan Cuma Rp294,800 ribu sahaja, murah tu. Setelah makan kami berangkat ke Hotel. Lagi 2 orang peserta rombongan yang flight 4.20pm iaitu Hilal dan Hermi sampai terus mereka ke hotel dan siap jalan2 di jalan Malioboro.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Family Homestay
Memandangkan kebanyakkan hotel online booking di agoda dan booking.com banyak yang habis bagi hotel buget maka saya minta teman saya bookingkan hotel family Homestay yang terletak di Jalan Sosrowijalan. Jalan ni sebelah sahaja dengan jalan Malioboro. Harga satu kamar untuk satu malam Rp350 ribu termasuk sarapan.Banyak lagi hotel yang murah dan buget tetapi kebetulan tarikh tersebut banyak yang habis dan jika ada pun bilangan bilik agak terhad. Hotel ini pun selesa dan ada free wifi. Kawan-kawan berjalan kaki sahaja ke Jalan Malioboro untuk shoping.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Limanam Airbrush Studio
Setelah berehat dan segarkan diri dengan mandi saya dan beberapa kawan dijemput ke Studio Airbrush Mas Wiwid. Disini kami dapat lihat hasil kerja beliau seperti lukisan dan juga Airbrush pada vespa. Hasil seni beliau memang menarik dan halus. Beliau sudah menempa nama di Yogjakarta dan juga di Indonesia. Saya dipelawa untuk bermalam di rumah beliau malam itu sambil berkongsi ilmu tentang seni.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Hari Kedua – 30 May 2014
Setelah sarapan kami bersiap sedia untuk tour, saya telah menempah sebuah Mini Bus yang memuatkan 12 orang untuk ke Taman sari, Kraton dan ke Candi Borobudur. Dari syarikat Aditya Transport (www.sewamobilyogyakarta.net, erwan_41@yahoo.com). Setelah mini bus sampai kami bergerak ke Stasiun Keretapi untuk print Tiket yang telah di Booking. Tiket Keretapi boleh di beli secara online di http://www.kereta-api.co.id tetapi saya minta Teman saya Pak Emanuel untuk belikan tiket ini supaya kami semua dapat seat satu gerabak dan berdekatan. Kalau online hanya boleh 4 seat sekali transaksi so kalau lebih dari empat kena buat 2 -3 kali. So setelah teman saya beli dia Cuma email No Booking pada saya. So di Stasiun saya just bagi no booking dan seterusnya tiket di cetak oleh petugas. Setelah semua tiket saya dapat baru lega untuk tour. Kami pergi ke Istana Kraton dan ke Taman Sari.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Istana Karaton
Tiket masuk ke Istana Karaton Rp 12.500. Kawasan istana ini besar dan kita dapat mempelajari tentang sejarah dan asal usul kerajaan Karaton dan kenapa ia dipanggil daerah istimewa. Yogjakarta ini merupakan wilayah yang di takbir sendiri oleh kesultanan Karaton dimana Gabenor yogjakarta adalah dari keturunan Sultan karaton.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Taman Sari
Seterusnya kami ke Taman Sari. Tiket yang dikenakan kalau tak silap saya Rp10 ribu. Taman Sari ini dulunya merupakan tempai mandian raja-raja Karaton bersama dayang2 yang terpilih. Memang cantik Taman Sari ini, di taman sari ini ini akan ada pemandu pelancong yang akan mengiringi kita sepanjang lawatan, beliau akan tolong jadi jurufoto dan juga menceritakan sejarah, susah kita nak elak jadi kami bayar sahaja upahnya Cuma Rp50 ribu. Setelah puas bergambar kami dan berpusing-pusing kami bergerak ke Airport kerana lagi 4 orang teman baru sampai di Airport.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Candi Borobudur
Setelah menjemput 4 orang lagi teman (Fadhilah, Azurahani, Nini dan Awaluddin) di Airport kami sekarang sudah 12 orang semuanya. Candi Borobudur berada diluar kota jadi perjalanan memang jauh sekitar 2 jam perjalanan melalui jalan dalam (jalan Kampung) untuk mengelakkan macet. Kami sampai sekitar 3.45pm. Kami beli tiket dengan agen travel yang kami sewa van. Harga sama saja cuma agen tu beli murah sikit dan jual harga standard pada kami. Kalau beli di kaunter pun boleh juga. Kekadang supir van ckp kena beli awal takut habis, sebenarnya tak habis pun tiket tu kerana pintu Borobudur ditutup jam 5.00pm, so selagi belum jam 5.00pm boleh jer masuk tak perlu risau kehabisan tiket. Tapi tak apa la harga sama jer. Bagi pelawat internasional masuk ikut pintu utama khusus untuk international dan dapat free minum kopi. Sebelum masuk setiap pelawat diberikan kain untuk di ikat pada pinggang sebagai adat masuk ke candi. Setelah selesai minum kopi kami mula masuk ke Candi Borobudur. Memang besar candi ini dan ramai yang datang. Setelah pusing2 dan bergambar kami pun keluar. Keluar sahaja di pintu pagar sudah ada penjaja yang menunggu untuk mencuba nasib memujuk kami beli. Jika anda tidak mahu beli Cuma senyum dan cakap ngak mau dan berlalu pergi. Itu sahaja tak perlu banyak cakap. Tapi jika anda ingin membeli anda boleh dapat harga yang murah bila menawar. Seterusnya kami pulang semula ke bandar Yogjakarta ke Hotel Family Homestay.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Jalan Malioboro
Setelah pulang ke Hotel untuk mandi dan bersihkan diri kami semua keluar ke Jalan Malioboro untuk cari makan dan juga shooping. Group berpecah kepada 3 kumpulan. Masing-masing dengan agenda tersendiri. Kami mencuba makan di warung tepi jalan dan mencuba masakan tempatan. Harga murah dan sedap jugak. Ada menu Burung Dara, ini bukan ayam sebaliknya adalah burung merpati. Selepas makan kami mula shooping dan juga window shooping. Di sepanjang jalan Malioboro ini anda akan terlihat kumpulan musik yang mencari wang sebagai pemuzik jalanan. Terdapat beberapa kumpulan musik yang menggunakan Anglung sebagai alat muzik utama. Melodi dan irama dari anglung ini memang menarik dan sedap didengar. Habis satu lagu ada ahlinya akan meminta bayaran ikhlas dari pengunjung yang menonton persembahan mereka. Sepanjang jalan ini terdapat pelbagai kedai dan gerai yang menjual cenderahati seperti tshirt jogya, terdapat juga Mall Matahari. Ada yang buka lewat malam dan ada bahagian yang buka sampai lewat pagi. Tapi rata-rata shop lot tutup sekitar jam 10malam.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Di Surabaya
Sementara kami ke ke Taman Sari dan juga ke Candi Borobudur salah seorang peserta yang turun Surabaya iaitu Shukri telah tour ke Malang. Beliau melawat kebun epal, Candi Singosari dan juga air terjun Coban Rondo yang telah saya uruskan dengan teman saya di Surabaya.

Hari Ketiga – 31 May 2014
Sekitar jam 6.00am kami dah siap bertolak ke Stasiun Keretapi. Dari hotel kami ke Stasiun sekitar cuma 5 minit sahaja berjalan kaki melalui lorong depan hotel yang melalui celah2 rumah penduduk. Tiket keretapi jam 7.25am jadi kami kena masuk 30minit awal. jadi kami mencari sarapan terlebih dahulu di gerai-gerai dihadapan statiun keretapi.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Stasiun Keretapi
Kami menaiki keretapi Ekpress Sancaka di Stasiun Tugu (Yogyakarta). Keretapi Ekpress Sancaka ini merupakan ekpress Jogyakarta – Surabaya (Gubeng). Saya menempah seat Eksekutif yang berharga total Rp225000 dah termasuk caj-caj. Seat kami selesa dan luas. Disetiap seat ada tempat soket pengecaj, apa lagi semua pakat caj handphone, camera dan powerbank. Seat kami boleh di pusing 180 darjah samaada menghadap hadapan atau belakang. Memandangkan belakang kami ada TV yang sedang memainkan movie yang bagus maka kami memusing seat ke belakang supaya senang menonton.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Perjalanan menaiki keretapi ini juga menarik dapat melihat pemandangan kampung dan alam sepanjang perjalanan. Terima kasih kepada Cikgu Zaidan yang telah mencadangkan perjalanan siang hari yang asalnya dicadangkan perjalanan malam untuk jimat hotel 1 malam.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Boring-boring kami lepak di cafe gerabak untuk minum dan makan. Makanan juga sedap dan ada terdapat beberapa variaty termasuk makanan western. Selain itu tandas juga selesa untuk digunakan. Khidmat pelayan dan petugas gerabak memang mesra. Pastikan anda simpan tiket untuk diperiksa.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Surabaya Gubeng
Kami sampai di statiun Surabaya Gubeng sekitar jam 1.00pm. Sampai sahaja teman saya Pak Emmanuel telah sedia menunggu kami dengan MIni Bus bersama salah seorang peserta iaitu Shukri yang datang melalui Surabaya sebelum ini.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Kami teruskan perjalanan ke Bromo, sebelum itu kami singgah di Masjid Nasional Al-Akbar Surabaya untuk bersolat. Kami singgah makan tengahari sekitar jam 5.00pm di Rumah Makan Sedarum Asli yang terletak pertengahan jalan diantara Surabaya dan Bromo. Kami makan tengahari lambat kerana masing2 sudah makan semasa di dalam gerabak keretapi. Selepas makan kami meneruskan lagi perjalanan.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Bromo
Kami sampai di hotel Bromo Permai sekitar 7.00pm, Selepas turunkan barang dan cek in bilik kami keluar untuk minum dan makan di gerai sebelah hotel Bromo Permai. Hotel Bromo Permai ini menjadi pilihan kerana hotel ini berada di tebing kawah dengan memberikan pemandangan gunung Bromo dan Gunung Batuk. So memang cantik, tambahan lagi perjalanan untuk melihat matahari terbit ke puncak penanjakan adalah bermula disini. Hotel ini menjadi pilihan ramai dan sering penuh, oleh itu kena tempah awal. Terdapat juga chalet-chalet murah yang berdekatan dengan Hotel Bromo Permai, boleh juga kalau nak tempah supaya lebih buget dan murah, tapi pada saya kita datang jauh2 ni sekurang2nya ambil la Hotel Bromo Permai yang lebih selesa dan indah dengan pemandangan yang cantik.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Shoping
kedai bersebelahan Hotel Bromo Permai ini yang menjadi rekomendasi ramai orang adalah kedai Edelwish, sebelum ini ada papantanda besar kedai ini didepan nya, tapi kali ini tiada pulak, tapi kedai ini satu jer kat sebelah Hotel so anda tak mungkin tersilap la. Kedai ini menjual Tshirt Bromo dan Semeru yangan harga yang lebih berbatutan berbanding dengan penjual yang anda jumpa di gunung bromo dan juga di puncak penanjakan, so baiknya anda boleh beli sini dan cuba tawar menawar, kualiti juga baik. selain tshirt juga ada jual sarung tangan, penutup kepala dan juga mask.

setelah habis shoping kami pulang kehotel untuk tidur beberapa jam kerana jam 1.00am sudah kena bangun.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Hari Keempat – 1 Jun 2014
Seawal 1.00am kami dah bangun mandi dan siapkan diri untuk ke Puncak penanjakan. Keperluan yang perlu dibawa iala glave, mask dan baju sejuk tak lupa juga botol air untuk hilangkan dahaga.

Puncak Penanjakan
Setelah semuanya bersedia kami berkumpul di hadapan Hotel Bromo Permai dimana Jip2 yang membawa kami sudah siap sedia menunggu. Saya menempah 3 buah Jip yang bertutup, Jip bertutup ini lebih selesa sedikit berbanding Jip yang terbuka… selesa dari segi habuk ketika merentasi padang pasir. Satu Jip kami naik 5 Orang so total 15 orang termasuk 2 orang iaitu Pak Emannuel dan anaknya Yoga. Kami mula bergerak sekitar 2.30am.

Perjalanan ke Puncak Penanjakan memang mencabar kerana jalannya berliku2, tapi setakat ini selamat. Perlu bergerak awal supaya menjadi antara pengunjung yang pertama sampai kerana masalah parking.. kalau lambat sampai parking dah berbaris kebawah dan kita perlu berjalan kaki mendaki ke puncak. Alhamdulillah kami antara yang awal sampai jadi Jip-jip kami dapat parking di atas jadi kami cuma jalan kaki sedikit sahaja sampai ke menara Puncak Penanjakan.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Sampai di Menara Pak Emannuel menyuruh kami ambil tempat di hadapan sekali dan tunggu disitu jangan bergerak kerana orang makin ramai datang. Kami tiba sekitar 4.00am dan duduk di hadapan sekali. Memang berbaloi duduk dihadapan sekali kerana sekitar jam 6.00am kami semua bersorak melihat matahari terbit yang sangat indah dan cantik. Sekali pandang kebelakang ….padatnya orang. Semua tidak melepaskan peluang untuk mengambil gambar matahari terbit. Terdapat ruang solat yang terletak di kawasan menara tetapi padat jugak orang. Jadi ada yang membawa botol air untuk berwuduk.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Sekitar jam 7.00am pengunjung sudah beransur turun dari menara Penanjakkan untuk menuju ke Gunung Bromo. Sebenarnya aktiviti di Puncak Penanjakkkan ini cuma sekejap sahaja kerana kemuncaknya adalah untuk lihat matahari terbit.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Minum Teh Panas
Kami juga mula bergerak turun ke Jip, sebelum itu kami singgah di gerai2 yang terdapat sepanjang jalan menuju ke menara untuk minum teh dan kopi. Memang rasa seronok dapat minum minuman panas sejuk2 ini, ada yang tidak melepaskan peluang makan meggi segera yang terasa enak panas2 ketika dalam suasana sejuk… :D. Selain itu pisang goreng panas dan juga jagung bakar juga antara yang sering di makan pengunjung. Mungkin anda berkata ala kat Malaysia pun ada bila2 boleh makan. Tapi yang pennting dan penuh kenangan adalah suasana kita mencuba makanan tersebut di puncak Penanjakan yang sejuk…pengalaman ini bukan selalu kita dapat so nasihat saya ..cuba la jangan tak cuba. Macam tiada kenangan pula jika anda cuma naik ke Penanjakan lihat matahari terbit selepas tu terus turun ke bromo…rugi kan.. Selai gerai makan terdapat juga gerai2 yang menjual cenderamata seperti Tshirt dan juga oleh-oleh.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Gunung Bromo
Sekitar 9.30am kami tiba di padang pasir tempat Jip-jip Parking. Sampai sahaja sudah ada tuan-tuan kuda yang datang ofer kuda padi untuk dinaiki untuk ke tangga Gunung Berapi Bromo. Pada pendapat saya anda perlu atau wajib naik kuda ini bagi merasai pengalamannya.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Jadi saya cadangkan supaya anda naik kuda untuk pergi ke Tangga Bromo kerana ia ada sedikit menaiki bukit dan agak penat sedikit bagi yang tidak pernah buat senaman dan lebih cepat jika naik kuda masa mendaki. Bayar kuda sehala sahaja iaitu perjalanan pergi, bila balik jangan ambil kuda sebaliknya anda jalan kaki turun ke Parking JIP supaya anda boleh merakam gambar2 yang indah. Jangan terlepas ambil foto ukiran wajah pada batu yang dibuat oleh penduduk tempatan..ramai orang terlepas foto ini.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Di puncak Bromo kami dapat lihat kepulan asap yang keluar dari lubang. Gunung Bromo masih Aktif dan telah meletus tahun Lepas memuntahkan pasir dan batu. Ia tidak lagi memuntahkan larva. Jadi ada masanya juga ia di tutup jika tidak selamat.

Sarapan Pagi
Seterusnya kami pulang ke Hotel untuk sarapan pagi sekitar 10.00am. Sarapan ini disediakan oleh pihak hotel. Makanan juga sedap dan mengenyangkan kami. Selepas pulang ke bilik kami mandi dan bersiap-siap untuk cek out jam 1.00pm . Sekitar jam 2.00pm kami bertolak keluar dari Hotel Bromo Permai.

Air Terjun Madakaripura
Kami tiba di Air terjun Madakaripura sekitar jam 3.15pm. Kami siap-siap dengan pakaian kerana perjalanan ke air terjun akan membuatkan kita basah. Keperluan yang perlu adalah Baju Hujan dan Beg Waterprof untuk simpan camera. Sampai sahaja kami telah didatangai oleh penduduk kampung yang mendakwa mereka adalah guide. Sebenarnya kalau orang tempatan yang nak ke air terjun tidak perlu pun guna pengiring atau guide kerana perjalanannya senang sahaja. Tapi disebabkan mereka tahu kita orang luar ( Luar Negara) maka mereka mendesak untuk mengambil guide. Dalam hal begini saya biarkan teman saya Pak Emannual untuk uruskan, so bila didatangi oleh guide kampung saya minta dia bercapap dengan teman saya Pak Emannuel. Pada mulanya Pak Emannuel cuma menyuruh anaknya sahaja yang jadi pengiring kami, tetapi tidak diterima oleh mereka akhirnya kami terpaksa akur, akhirnya 2 orang pengiring (guide) telah mengikut rombongan kami. Meraka cuba membantu peserta melintas sungai dan sebagainya. Kalau datang berkumpulan biarkan ketua kumpulan yang deal harga, biasanya dia akan minta Rp50ribu-Rp100ribu untuk seorang guide..so kena tawar menawar.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Perjalanan ke air terjun pada mulanya perlu melintasi 2-3 sungai kecil, dan kemudiannya akan melalui dibawah titisan air terjun seperti hujan semasa melalui lereng. Baju memang basah tapi semua peserta seperti enjoy dan suka saja basah :D. Perjalanan mengambil masa sekitar 30 minit bermula dari pintu masuk.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Air terjun Madakaripura ini mengikut sejarah dan dongeng adalah tempat bersemayam Patih Gajah Mada. Terdapat sebuat gua di air terjun ini yang dikatakan beliau dikuburkan disitu. Menurut dongeng dengan dikuburkan jasad beliau disitu beliau kekal hidup dalam bentuk alam ghaib. Ir terjun ini memang cantik dan tak rugi kalau kita melawatnya sekiranya ke Gunung Bromo atau Semeru.

Seterusnya setelah selesai kami menukar pakaian di tandas dan bilik mandi yang disediakan, terdapat juga ruang solat disediakan di pintu masuk. Di pintu masuk anda jangan ketinggalan bergambar dengan patung yang dikatakan Patih Gajah Mada. Selepas itu boleh la memanaskan badan dengan mencuba makan Bakso Daging panas dan pedas di gerai2 yang terdapat disitu. Seterusnya kami bergerak ke Surabaya.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Dalam perjalanan pulang kami singgah makan malam di Rumah makan Cafe Tahu. Lain dari yang lain kali ini kami mencuba masakan ini. Rumah makan ini memang khusus menunya semuanya berasaskan TAHU. Tapi ada juga menu lain seperti ayam daging dan juka ikan. Saya mencuba Ikan Gurami Salai, sedap jugak disamping menu2 sampingan yang berasas tauhu.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Pusat Kulit Tanggulangin
Pertengahan jalan hendak sampai ke bandar Surabaya kami singgah di Pusat Kulit Tanggulangin di Sebuah Shop Lot Besar 2 tingkat, Nama kedai ini adalah Permata Tanggulangin. Kedai ini merupakan kedai yang terbesar disini. Dalam kedai ini banyak barangan kulit tempatan dan juga import yang ditawarkan dengan harga murah. Memang rambang mata la kalau masuk kat sini. Kami sampai sekitar 8.00pm so tak banyak masa nak shoping sebab kedai tutup sekitar jam 9.00pm. Kedai Permata Tanggulangin ni memang terkenal ramai orang Malaysia singgah di kedai ini dan juga di kawasan ini untuk membeli barangan Kulit.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Hotel BEKIZAAR Surabaya
Di Surabaya kami menginap di Hotel Bekizaar. Hotel ini memang bagus lokasinya kerana bersebelahan MacDonal dan berhadapan dengan Mall Besar yang ada Gedung Matahari didalamnya. Malamnya kami semua tidak keluar kerana masing-masing telah letih, cuma beberapa orang sahaja yang kuar minum malam di MCD.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Hari Kelima – 2 Jun 2014
Hotel ini menyediakan sarapan pagi. Kami pesan dari bilik sahaja dan sarapan pagi di hantar ke bilik. Sarapan pagi yang dihantar ke bilik adalah nasi goreng. anda boleh memilih jenis menu nasi goreng. Selain itu anda boleh juga makan di Cafenya yang lebih variaty makanannya. Hotel ini memang selesa dan aman dan free wifi.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Sekitar jam 9.00am semuanya telah siap sedia untuk keluar shooping. Kami membahagikan group kepada 2 kumpulan ada yang hendak shooping barangan Outdoor dan ada yang hendak shooping barangan telekung dan kain. Jadi antara lokasi shooping yang kami pergi adalah Butik Eiger, Mall Jembatan Merah Plaza, Butik MIROTA untuk barangan Craf.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Seterusnya sekitar jam 3.00pm kami semua berangkat ke Airport untuk pulang ke Malaysia. En Shukri pulang lebih awal kerana flight nya sekitar jam 12.ootengahari.
Yogjakarta Bromo 2014
Akhir sekali saya ucapkan ribuan terima kasih kepada semua peserta yang juga merupakan teman2 saya yang telah turut serta dalam Trip kali ini. Sekiranya ada salah dan silap dan kekurangan harap di Maafkan, saya cuba perbaiki di trip yang akan datang.

terima kasih juga kepada teman2 yang telah memberikan gambar2 yang menarik sepanjang trip ini. Semoga berjumpa lagi di trip yang akan datang.

Maaf tak dapat nak masuk banyak pic… kerana ini pun dah banyak…so saya masukkan beberapa pic untuk mewakili setiap cerita dalam entri ini.

Sekian

Ringkasan Perbelanjaan
A. Pakej Bromo RM400 3H2M all in
- Hotel Bromo Permai, JIP, Tiket Masuk
- Air Terjun Madakaripura + Tiket masuk dan guide
- Lawatan ke Pusat Kulit Tanggulangin
- Hotel Bekizaar Surabaya
- Tour Shoping Mirota, Jembatan Merah, Eiger
- Pickup dan airport Transfer
- Transport Mini Bus sepanjang 3H2M

B. Pakej Yogjakarta
- Rp100ribu/Vespa – Sewa Vespa ke candi Prambanan dan Ratu Boko 6 Vespa 1 Scuter
- Rm120/night – Hotel Family Homestay 2 malam
- Rp1.5juta Minibus -Transport tour ke Taman sari, Istana Kraton dan Candi Borobudur
- Rp200ribu/tiket – Tiket Keretapi Ekpress Sancaka
- Rp230ribu/tiket – Tiket Masuk Candi Borobudur
- Rp12,500/tiket – Tiket Masuk Istana Karaton
- Rp10,000/tiket – Tiket Masuk Taman Sari
- Rp45,000/tiket – Tiket Masuk Prambanan + Ratu Boko (Pakej)

** Perbelanjaan di Yogjakarta berbeza-beza kerana ada yang tiba 29 May dan ada yang tiba 30 May.

C. Lain-Lain
- Airport Tax Surabaya – Rp200ribu

Line Up
1. Abd Hamydy Abd Hamid
2. Awaludin Bin Ahmad
3. Koh Siu Teen
4. Mohd Hilal Bin Mohammed Marsan
5. Mohd Zaidan B Mohd Nor
6. Sahara Bt Abdul Razak
7. Azurahani Ab Aziz
8. Juliati Huberlus Ola.
9. Lidiah Kondorid
10. Mohd Shukri Daud
11. Esah Nini Tajuddin
12. Norfadhilah maarif
13. Mohd Hermi bin Osman

14. Mazlina Bt Othman – Last minit tak dapat ikut

Ringkasan Tentative

Khamis – Hari Pertama – 31 May 2014
07.00am – Berkumpul di Airport
09.45am – Berlepas ke Yogjakarta – 6 Orang
11.20am – Tiba di Yogjakarta Airport (Waktu Indonesia)
12.01pm – Solat dan simpan beg di Airport
01.00pm – Mula bergerak ke Candi Prambanan dan Candi Ratu Boko dengan Vespa
04.20pm – Hilal dan Hermi baru tiba di Airport Yogjakarta dan terus ke Hotel
07.00pm – Makan Malam Nasi Gudeq di Jln Wijilan
09.00pm – Cek in Hotel
10.00pm – Studio Limanam Jogya Airbrush, ada yang ke Jlm Malioboro

Jumaat – Hari Kedua – 31 May 2014
07.00am – Sarapan pagi disediakan Hotel
08.00am – Stasiun Keretapi Tugu – Print Tiket
09.00am – Lawatan ke Istana Kraton dan juga Taman Sari
12.30pm – Ke airport jemput lagi 4 orang
01.00pm – Bertolak ke Candi Borobudur
03.00pm – Tiba di Candi Borobudur
06.00pm – Bergerak pulang ke Yogjakarta melintasi Candi Mendut
09.00pm – Tiba di Hotel Family Homstay rehat dan mandi
09.30pm – Kuar makan malam dan jalan2 di Jalan Malioboro

Sabtu – Hari Ketiga – 31 May 2014
06.00am – Ke Stasiun dan sarapan
07.00am – Boarding ke Keretapi
07.25am – Bergerak ke Surabaya
12.00pm – Tiba di Stesen Gubeng Surabaya
01.00pm – Singgah di Masjid Nasional Al-Akbar
05.00pm – singgah Makan di rumah Makan Sedarum Asri
07.00pm – Tiba di Hotel Bromo Permai
08.00pm – Kuar makan dan shooping di kedai edelwish

Ahad – Hari Keempat – 1 Jun 2014
01.00am – Bersiap sedia dan berkumpul
02.30am – Mula mendaki menaiki jip 4WD ke puncak Gunung Penanjakan
06.00am – Dijangka sunrise dan menikmati view
07.00am – Sarapan di gerai gunung Penanjakan
08.00am – Bertolak ke Gunung Bromo..rentas padang pasir, menaiki kuda, anak tangga
10.00am – Bertolak ke hotel dan sarapan
12.00pm – Cek out dan bertolak ke Surabaya
03.15pm – Singgah di Air terjun Mandakaripura – tempat bersemayam Patih Gajah Mada
06.00pm – Singgah makan di Cafe Tahu
08.00pm – singgah di Pusat Kulit Permata Tanggulangin
10.00pm – Tiba di surabaya cek in hotel Bekizaar
11.00pm – Minum malam di MCD

Isnin – Hari Kelima – 2 jun 2014
07.00am – Sarapan di Bilik
09.00am – Aktiviti bebas shoping di Jembatan Merah Plaza
12.00pm – Shoping di kedai kraf MIROTA, shoping Outdoor Eiger dan Jembatan Merah
03.00pm – Bergerak ke Airport
04.10pm – Berlepas ke KL (Cikgu Zaidan dan Isteri)
05.55pm – Berlepas ke KL

Info Tambahan
Sewa Mobil di Yogjakarta
- http://www.jogjarentalmobil.co.id – 62819 04040499
- http://www.sewamobilyogyakarta.neterwan_41@yahoo.com – ini yg saya guna
- Maya Trans – 62 87739237234

Bekizaar Business Hotel jln Basuki Rahmat Surabaya
- http://www.bekizaarhotel.com – 6231 5312296

Family Homestay – Yogjakarta
- Jln Sosrowijayan – 62 274 515010

Rumah Makan Nasi Gudeg Yu Djum – Yogjakarta
- Jln Wijilan No 167 – 62 274 786 0204

Posted in Melancong, Pendakian Gunung | Tagged: , , , , , , , , , , , | 3 Comments »

Bukit Kutu 2014

Posted by hamydy on 12, May 2014

Bukit Kutu
Bukit Kutu
Trip Day Pack ke Bukit Kutu ini saya join event Group BAT (Boarderles Atventure Team) . Kelab outdoor BAT. Trip yang di uruskan oleh Cik Diana dan groupnya berjalan lancar dan baik. Lead pendakian di ketuai oleh Aidil dan Sweeper pula oleh Azman dan runner oleh Rizal. Team BAT cuma mengenakan bayaran RM5 seorang untuk luch dan pengurusan. Trip yang santai ini memang menarik. Trip di sertai seramai 23 orang dari pelbagai latarbelakang. Tahniah kepada Team BAT kerana penganjuran trip yang baik ini.

“Gunung Kutu juga dikenali sebagai Bukit Kutu, kedudukannya berada dalam daerah Hulu Selangor iaitu di Kuala Kubu Baru yang terletak berhampiran Kampung Pertak, Selangor, Malaysia. Bukit Kutu atau dahulunya dikenali sebagai Trecher’s Hill yang terletak pada ketinggian 3456 kaki atau 1090 meter daripada aras laut. Dahulunya ketika zaman kolonial British puncak Bukit Kutu adalah stesen pemantauan tentera British. Namun ia terbengkalai setelah dibom oleh tentera Jepun ketika Perang Dunia Kedua. Perjalanan atau pendakian untuk sampai ke puncak Bukit Kutu mengambil masa lebih kurang kira-kira empat jam perjalanan yang bermula melalui kawasan perkampungan orang Asli peretak penempatan baharu Kampung Orang Asli Simpang, tidak jauh dari Empangan Hulu Selangor.  Perjalanan ke Bukit Kutu agak mudah pada permulaannya, tetapi selepas melintasi dua buah jambatan besi, kesukaran mula dirasai. Terdapat juga dua buah gua yang dikenali sebagai Gua Air dan Gua Kambing Bukit Kutu juga banyak menyimpan seribu satu khazanah alam semulajadi yang belum diterokai.Bukit kutu ini juga adalah merupakan tempat peranginan bangsawan-bangsawan British suatu ketika dahulu. Sumber http://ms.wikipedia.org/wiki/Gunung_Kutu”

Sejarah Bukit KUTU
“Bukit Kutu juga dikenali sebagai Bukit Treacher apabila William Hood Treacher menemui tempat ini pada tahun 1893 (New Straits Times 2003). Sir WH Treacher, K.C.M.G. berkhidmat sebagai Residen British di Selangor dari 1892 hingga 1896.
-sumber : http://www.jimmychew.com/Places/Remembering-Bukit-Kutu/

Banglo di puncak Bukit Kutu dipercayai dibina pada 1894 apabila tender untuk mendirikannya dikeluarkan pada 21 Mei 1894. Ini bermakna banglo tersebut sudahpun berusia 119 tahun. Tinjauan S2 di puncak Bukit Kutu pada 25 Ogos 2013 lalu mendapati runtuhan banglo termasuk dinding, cerobong asap, perigi dan tangga masih ada.- Artikel Penuh: http://202.190.126.82/utusan/Laporan_Khas/20130921/lk_02/Upah-pikul-tandu-RM5-seorang © Utusan Melayu (M) Bhd”
Bukit Kutu Bukit Kutu
Berbalik pada trip saya. Kami semua berkumpul di Exit Tol Tanjung Malim pada jam 6.00am. Selesai solat subuh di Tol kami betolak ke Pekan Kuala Kubu Baru. Kami singgah sarapan di Restoran Mamak Fazlina Maju sambil urusetia melaporkan pendakian di Balai Polis. Selesai Sarapan satu taklimat ringkas diberikan oleh Aidil di kawasan Parking. Setelah itu baru kami bertolak ke Kg Pertak untuk ke Bukit Kutu.

Kami bergerak sehingga penghujung jalan yang ada jambatan besi. Disini Parking kereta agak terhad, jadi perlu susun kereta cantik2, Selain yang mendaki ada juga yang datang bercamping dan berkelah di kawasan sungai ini.
Bukit Kutu Bukit Kutu
Pada jam 8.35am kami semua sudah siap sedia untuk naik. Satu taklimat ringkas diberikan sekali lagi oleh Aidil sebelum sesi pemanasan badan dan bacaan doa.
Bukit Kutu Bukit Kutu
Perjalanan diawal pendakian tidak susah cuma mendatar sahaja dengan melalui 3 buah sungai, Sungai pertama dan kedua melalui 2 buah jambatan Besi. Jambatan Besi yang pertama masih kukuh dan boleh digunakan Manakala jambatan besi kedua telah roboh dan masih boleh boleh melintas dengan berhati-hati. Setelah 25minit berjalan melepasi jambatan kedua ini kita akan berjalan mendatar di laluan yang luas sehingga jumpa sungai ke tiga yang perlu direntasi. Jadi kat sini perlu buka kasut la jika tidak mahu basah. Kecuali yang pakai sander atau kasut getah adidas kampung :D.
Bukit Kutu Bukit Kutu
Setelah merentasi sungai ini maka laluan makin sempit dan melalui kawasan hutan. Kita juga akan jumpa sungai kecil jika air tak banyak boleh melangkah sahaja kalau tak kena merentas jugak jika air banyak. Setelah jumpa sungai kecil ini barulah cabaran bermula. Trek mula menaik sehingga 45 darjah. Kesemputan mula terasa bagi yang beginer :D. Dilaluan ini anda akan jumpa satu pokok besar yang sangat berakar. Memang banyak akar dan anda perlu berjalan dan melangkah secara berhati2 untuk mengelakkan kaki terseliuh.
Bukit Kutu Bukit Kutu
Penanda Cekpoint pun sudah tidak kelihatan. So kami pun tak pasti cekpoin berapa yang kami lalui. Seterunya kami terus mendaki melalui kawasan pokok buluh. Mencabar juga di kawasan pokok buluh ini kerana trek terhalang oleh pokok buluh yang patah dan tumbang. terpaksa membongkok dan merangkak. Laluan trek memang jelas kelihatan. Ada tempat kelihatan ada simpang namun kita ikut tali merah yang ditandakan sahaja.
Bukit Kutu Bukit Kutu
Pada jam 11.15am kami sampai di kawasan batu besar yang pertama. So bila jumpa batu ini maka anda sudah dekat dengan tempat hentian rehat Kawasan Berbatu Besar cuma berjalan dalam masa 10minit sahaja lagi. Sampai kawasan Berbatu besar ni jam 11.26am, kawasan ini memberikan pemandangan yang menarik. So biasanya disinilah semua pendaki berhenti rehat dan makan. Batu ini sangat besar dan tinggi sehinggakan kita boleh berteduh jika hujan. Kebetulan masa kami mendaki dikatakan musim lebah. Jadi banyak juga lebah yang hinggap pada kita. Jangan di tepuk nanti kena sengat jadi kibas-kibas sahaja. lebah ni mungkin hinggap untuk menjilat air garam peluh kita :).
Bukit Kutu Bukit Kutu
Kami berehat selama lebih kurang 15 minit, sambil makan roti, biskut dan minum air. Tidak ketinggalan sesi bergambar. Trip kami ni santai sahaja jadi kami tidak terkejar masa. Namun kami juga target untuk sampai ke kawasan tinggalan Bunglow lama ini jam 12.00pm. Setelah melalui kawasan batu besar ini kami lagi sekali melalui kawasan pokok buluh. kawasan ini kelihatan pernah terbakar kemungkinan ketika musim kemarau yang lalu.
Bukit Kutu Bukit Kutu
Bukit Kutu Bukit Kutu
Seterusnya kami sampai di kawasan puncak iaitu kawasan Tinggalan Bunglow lama pada jam 1.00pm. Nampaknya kami telah tersasar satu jam. sampai di kawasan ini kami rehat sambil tunggu peserta yang lain yg sedikit pelahan kerana masalah kekejangan. Di Tapak Bunglow lama ini yang tinggal hanyalah Cimney (Cerobong asap yang masih kukuh, tangga dan serpihan dinding. Terdapat juga telaga besi yang masih kukuh.
Bukit Kutu Bukit Kutu
Kalau dah sampai ke Bunglow Lama ini bermakna anda sudah sampai puncak, jadi untuk ke Peak anda pelu memanjat Batu menggunakan tangga. Peak batu ini kecik sahaja, cuma boleh naik 2 orang sahaja satu masa. jadi kita kena bergilir-gilir untuk naik. Memang bahaya dan pendaki hendaklah berhati-hati.
Bukit Kutu Bukit Kutu Bukit Kutu
Terdapat 3 tangga yang disediakan. Tangga pertama yang paling tinggi, jika tangga pertama ni tiada rasanya memang susah untuk memanjat batu ini. Kemudian tangga kedua dan ketiga pendek sahaja. Tangga kedua dan ketiga ini terletak diatas batu, tidak kukuh sangat, jagi anda jangan goyang2 kan tangga ini kalau jatuh memang terus kebawah dan bembawa maut. Di Peak batu hanya boleh duduk seorang sahaja, jika berangin di harap anda jangan bangun dan jika hujan juga bahaya sebab licin.

Bukit Kutu
Setelah bergambar di Peak Bukit Kutu, kami turun ke Kawasan Bunglow Lama untuk makan tengahari. Pihak penganjur telah pun masak air dan juga masak sardin untuk di cicah dengan roti sandwich. Stetelah semua siap makan kami pun bersiap2 turun dengan membawa semua sampah yang kami yang hasilkan.

Bukit Kutu Bukit Kutu
Bukit Kutu Bukit Kutu
Menu ringkas ini memang mengenyangkan. Tambahan pula jika ada ada bawa meggi cup, memang terasa lazat saja makan meggi atas gunung tambah lagi jika hujan dan sejuk. Hendak lagi sedap tambahkan meggi anda dengan sardin yang di masak. Pergghh memang terbaik la rasanya kennyang sehingga menjilat magkuk la orang kata.. haha :D

Bukit Kutu
Perjalanan turun lebih cepat dari naik. Kami bertolak turun pada jam 3.45pm dan sampai ke sungai pertama yang kami rentasi pada jam 6.20pm. Sampai si sungai ini ada peserta melepaskan penat dengan mandi dan berendam sambil menunggu peserta lain tiba. Lebih kurang 6.45pm kami semua bergerak ke parking kereta dan pulang menuju destinasi masing2.

Bukit Kutu Bukit Kutu
Terima kasih kepada semua peserta yang telah memberikan kerjasama menjayakan trip Bukit Kutu dan juga ribuan Terima kasih kepada penganjur Team BAT.

Sekian

Tips
- Bole buat daypack tanpa bermalam
- Digalakkan mula pendakian awal iaitu sekitar jam 7.30am
- Bawa Baju Hujan
- Makanan untuk lunch
- Ada pacat jika hujan sebelumnya
- Insect repellent jika perlu untuk elak nyamuk dan lebah
- Pastikan anda sarapan sebelum mendaki, jangan minum yang berangin seperti nescafe
- Bila sampai kat Puncak, kat area Cimney (Cerobong asap) jangan lupa pergi ke belakangnya ada satu trail pendek ke Bunglow Tersembunyi yang masih ada tinggalan dinding dan jendela. Saya terlepas Bunglow ini…huhuhu
Bukit Kutu Bukit Kutu
Sumber Gambar : Blog http://dexxy.net/2011/07/bukit-kutu-revisited/

Tips, Bayaran dan Guide
- Setakat ini tiada bayaran dikenakan
- Permit – Kalau ikutkan jika kita masuk hutan simpan ni kena bayar permit kat Jab Perhutanan, tapi kat sini tiada
- Guide – Tidak perlu guide, tapi anda perlu pergi dengan orang yang biasa pergi untuk keselamatan.
- Sediakan List Nama lengkap dengan IC dan waris untuk lapor diri pada Pejabat polis kat Pekan kuala Kubu Baru

Amaran
- Peak Batu Puncak Bukit Kutu kecil – Perlu Hati-hati jika hendak panjat ke batu, Utamakan keselamatan
- Jangan Buang sampah
- Sila bawa turun sampah yang anda buat

Lokasi : Kuala Kubu Bharu, Selangor, Malaysia
- Masuk ikut Kampung Pertak (Kampung Moden Orang Asli)- Terus hingga ke sungai.
- Point Mula: 3.572510, 101.738128
- Summit: 3.543263, 101.719998
- Ketinggian : 1053m atas paras laut

Tentatif
Hari Pertama : 10 May 2014 : Sabtu
05.00am – Bergerak dari KL
06.00am – Berkumpul di Exit Tol Tanjung Malim
06.30am – Mula bergerak
07.30am – Tiba Pekan Kuala Kubu Baru
08.00am – Bergerak ke Kampung Pertak
08.24am – Tiba di penghujung jalan – Parking kereta dan Siap sedia
08.35am – Mula bergerak
09.00am – Menyeberangi Sungai
11.23am – Tiba di Batu Sangat Besar
01.00pm – Tiba di Kawasan Tinggalan Bunglow dan rehat tunggu peserta lain
01.30pm – Mula naik ke Peak Bukit Kutu dan Bergambar
02.00pm – Lunch
06.20pm – Tiba di Sungai
06.45pm – Bertolak ke Parking dan pulang.

Gambar Lama Bunglow di Bukit Kutu
Gambar lama ini saya petik dari Blog En SHIEK ENG MENG, Beliau bertuah kerana semasa beliau mendaki beliau telah terserempak dengan Mr Tony Wright yang turut mendaki. Mr Tony Wright adalah merupakan salah seorang cucu kepada pegawai British yang pernah menginap di Bunglow tersebut yang satu masa dahulu yang merupakan rumah peranginan bagi Pegawai-Pegawai British.
Blog En Shiek http://shiekblog.blogspot.com/2011/07/bukit-kutu-interesting-story-from.html.

Gambar dan text dibawah ni saya petik dari Blog En Shiek. Gambar Hitam putih ini pula sumbangan Mr Tony Wright kepada En Shiek.
Bukit Kutu Bukit Kutu
Bukit Kutu
(Photo contributed by Mr Tony Wright)
Bukit Kutu
Mr Tony Wright (second from right) showing photos to other trekkers at the peak of Bukit Kutu. The old photos of the bungalow created massive interest among the trekkers.
Bukit Kutu
Photo of Tony’s grandmother (sitting) with Sister Sutton (who was working at the sanatorium). You can still find these two big rocks among the overgrown vegetation at the peak of Bukit Kutu.
(Photo contributed by Mr Tony Wright)

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , , | 3 Comments »

Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark

Posted by hamydy on 4, May 2014

Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Bukit Gasing via Pantai HillPark
Ramai yang kurang tahu yang kita boleh masuk Bukit Gasing melalui Pantai Hillpark. Sebelum ini saya pun masuk melalui Pintu Gerbang utama sahaja. Tapi disebabkan masalah parking maka saya beralih masuk melalui Pantai Hillpark. Ternyata parking tidak la menjadi masalah walaupun tidak meriah macam Laluan Utama Pintu Gerbang Bukit Gasing.

Untuk entri yang ini saya kongsikan trail pendek yang sangat berkesan jika dibuat berulang kali. Cuma perlukan masa 30minit untuk buat satu pusingan trail ini dan kita mendapat 2 buah bukit. Trail yang saya maksudkan adalah Trail Bukit Abu Bakar. Saya kurang pasti macamana bukit ini dapat nama Bukit Abu Bakar dikalangan pengunjung melayu, atau pun ada yang panggil Trail Jambatan gantung.
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Pintu Masuk Pantai Hillpark
Pintu masuk adalah melalui hadapan pintu masuk Pusat Komuniti Lembah Pantai di  Hillpark. Jadi kalau nak masuk ikut sini boleh la parkin dalam kawasan parking pusat komuniti ini. Pusat komuniti ini mempunyai kemudahan yang lengkap, seperti Toilet, Dewan, Swimming Poll, Gim dan padang permainan kanak-kanak. Tapi untuk pendaki Bukit Gasing atlest kita dapat guna kemudahan tandas kira dah ok kan :D. Tandas ni memang selesa dan bersih serta ada bilik mandi di dalam tandas ini.
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Pemulaan masuk kalau kita lihat dihadapan pusat komuniti ni jalan mati kerana ada projek pembinaan. So masuk memelalui denai bersebelahan tepi pagar Zink. Selepas laluan dinding Zink anda akan nampak 2 simpang, so ambik simpang kanan, Laluan ini akan membawa kita sampai ke Trail Bukit Abu Bakar/ Jambatan Gantung. Masuk sahaja ke laluan trail ini anda akan jumpa simpang dengan 2 buah Bangku, sebelah kiri adalah ke menara pandang dan sebelah kanan ke Bukit Abu Bakar dan Jambatan Gantung.
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Adalah di cadangkan supaya anda melalui laluan ke Jambatan gantung terlebih dahulu supaya anda mendapat kesan mendaki 2 buah bukit. Selepas melalui jambatan gantung anda akan mendaki satu bukit kecil tidak la terlalu curam sangat. Setelah itu anda akan menurun sehingga jumpa kesan sungai kecil, kekadang ada air jika tidak kering. Selepas sungai kecil itu barulah permulaan mendaki bukit abu bakar yang sememangnya curam lebih kurang 45-55 darjah. Setelah sampai di puncak Bukit Abu Bakar anda akan menurun ke simpang yang mula2 anda sampai jika dari pantai hillpark td.
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Jika anda malas atau tiada masa boleh la sekadar pusing Trail ini. Satu pusingan trail ini ambil masa 30 minit, kalau anda sudah biasa dan boleh berlari anda mungkin ambil masa 15 minit sahaja. So selalu kalau saya kesuntukan masa saya buat trail ini 2-3 pusingan sahaja dan terus balik rumah. Kira dapat dua buah bukit yang mencabar pun ok dah untuk mengekalkan stamina dan latihan kaki.

Tips dan Panduan
1. Sila gunakan Insect Repellent – untuk mencegah nyamuk ketika musim nyamuk banyak. Sebagai pencegahan.
2. Tongkat jika perlu
3. Air

Peringatan
1. Jangan trekking jika waktu sunyi dan tiada orang dan jangan melalui trail yang jarang orang lalu jika berseorangan dan lewat petang atau lewat tengahari. Sebagai Langkah keselamatan. Biasanya waktu paling ramai orang adalah sekitar jam 6.00am-9.00am dan 4.00pm-6.30pm.

Anda boleh baca entri bukit gasing untuk trail2 lain di entri berikut
1. http://hamydy.wordpress.com/2013/05/26/bukit-gasing-latihan-pre-mt-kinabalu/
2. http://hamydy.wordpress.com/2012/10/11/latihan-pre-kinabalu-bukit-gasing/
3. http://hamydy.wordpress.com/2011/11/27/bukit-gasing-27-nov-2011/
4. http://hamydy.wordpress.com/2011/02/02/bukit-gasing/

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , | Leave a Comment »

Gunung Santubong 2014

Posted by hamydy on 2, May 2014

Gunung Santubong

Gunung Santubong
Trip Mendaki Gunung Santubong kali ini merupakan trip kali kedua. Gunung Santubong terletak di daerah Santubong. Gunung ini berketinggian 810 m (2,657 ft) dari paras laut dengan panjang trek 3060m. Jika anda berpeluang mendapat tiket promo Air Asia ke Kuching pada hujung minggu jangan dilepaskan peluang. Trip 3h2m ini seperti percutian hujung minggu sahaja. Tiket promo Air Asia saya dapat cuma RM0.00 sahaja, Cuma perlu bayar tax sahaja so total + Tax pergi balik hanya RM55. Saya pergi Jumaat malam dan pulang Ahad malam. Tidak perlu pun ambik cuti, cuma Sabtu Ahad sahaja.

Ok untuk trip ini saya akan update lebih detail berkaitan pendakian Gunung Santubong. Ramai tertanya-tanya saya macamana hendak ke mendaki Gunung Santubong. Sebenarnya tidak la susah pun dari segi transport dan hendak kesana. Ada pula yang bertanya tentang tempat penginapan yang senang untuk mudah ke sana. Pada saya, anda boleh memilih penginapan di Kuching Waterfront atau terus menginap di hotel atau chalet di kawasan Pantai Damai.

Penginapan
Saya selalu pilih menginap di Tune Hotel WaterFront sebab mudah dan murah. Tune Hotel ini betul-betul dekat dengan WaterFront. Ada juga lodge atau hostel buget yang lain, pilihan bergantung pada harga dan juga lokasi yang menyenangkan anda. Terdapat juga chalet dan hotel murah di kawasan Pantai Damai resort jika anda memilih hendak relaks kat sana.

Pengangkutan Awam
Pengangkutan awam seperti Bas Awam memang agak susah jika kita tidak tahu jadualnya. So masa di Tune Hotel, kita boleh dapatkan jadual Bas yang disediakan dikaunter. Tetapi petugas Tune selalu pesan yang jadual tu tak berapa tepat sangat, maksud dia jika dalam jadual tulis jam 8.00am, bas mungkin akan sampai terawal atau terlewat sedikit. Tapi ikut pengalaman saya jika kita tunggu di Stesen Bas, saya dapati bas tiba ikut masa Cuma mula gerak saja yang bergantung kepada driver. Jadi jadual bus tu penting anda dapatkan supaya mudah untuk rujukan anda.

Gunung Santubong Gunung Santubong

Transport untuk ke Gunung Santubong setakat ini cuma boleh pergi dengan Carted Van (Shuttle Bus) dan Teksi sahaja atau pun sewa transport di kaunter dalam Tune Hotel . Bas yang ada hanya sampai ke Kampung Santubong dan bas ini tidak melalui Bukit Puteri dan Damai Resort. Untuk carted van (Shuttle Bus) anda boleh dapatkan perkhidmatan ini di kaunter Hotel Grand Margherita Kuching. Van paling awal adalah jam 7.00am untuk pekerja sahaja, jika anda seorang diri boleh la minta ehsan untuk tumpang jika van tu tak penuh. Van carted untuk pelanggan Cuma bermula jam 9.15am. Kaunter hotel ni buka 24jam tapi petugas yang menguruskan Van Carted ni tutup sekitar jam 9.00 malam. Jadi untuk selamat jika anda ramai adalah dicadangkan booking awal sehari sebelumnya. Atau anda boleh minta no telefon bos carted van tu dari petugas hotel untuk booking jika kaunter carted van sudah tutup, Atau jika anda berkumpulan ramai anda boleh carted 1 van, jadi dia mungkin boleh ikut jadual kita jika kita mau pegi lebih awal dari jam 9.00am.

Bayaran yang dikenakan cuma RM12 sehala, jadi untuk pergi balik adalah RM24. Masa booking anda perlu memilih waktu pulang siap2 ikut jadual yang mereka sediakan. Van last dari Damai adalah pada 5.15pm. Jadi jika anda bertolak jam 9.15am adalah baiknya anda minta dia jemput jam 5.15pm. Ambil no telefon driver, jika tetiba anda laju dan sempat sampai turun jam 3.15pm anda boleh call tanya jika ada kosong untuk pulang ke Kuching. Kita boleh minta dia turunkan atau jemput kita di Bukit Puteri, Santubung National Park Gate, Damai Resort, atau Restoran Seafood asalkan ia di satu jalan yang sama. Shuttle Bus ini juga sampai ke Kampung Budaya Sarawak. Detail contact dan jadual adalah seperti pic di bawah ini.

Gunung Santubong Gunung Santubong

Syarikat Shuttle Bus ini adalah Syarikat Perkhidmatan Pengangkutan Setia Kawan, FB = Perkhidmatan Pengangkutan Setia Kawan, Bosnya Mr Halik 019-8251619 dan kaunter hotel Grand Margherita 082423111. Selain Hotel Grand Magarita Shuttle Bus ini juga jemput dari hotel Hilton, Pullman, Harbour View dan Singgahsana Lodge.

Gunung Santubong

Pintu Masuk Gunung Santubong
Terdapat 4 pintu masuk (3 lama dan 1 baru) antaranya ialah melalui Bukit Puteri, Restoran Seafood (Green Paradise Seafood Café) dan Kampung Budaya Sarawak. Manakala Taman Negara Santubong baru dibuat awal Januari 2014, pintu masuk ini bersambung kepada trail yang sedia ada. Setakat ini saya hanya masuk melalui pintu Bukit Puteri dan Taman Negara. Jadi saya tidak dapat nak ceritakan detail bagaimana hendak masuk melalui pintu yang berdekatan dengan Sarawak Cultural Village dan juga melalui Restoran Green Paradise Seafood.

Gunung Santubong

Trail Gunung Santubong
Setakat ini Cuma ada 3 trail (2 Trail Jungle Trekking dan 1 Trail Summit) yang sedia ada dan dibuat oleh orang kampong, iaitu Trail Bukit Puteri, Trail Restoran Seafood (Green Paradise Café) dan Trail Kampung Budaya Sarawak. Bagi Trail Kampung Budaya Sarawak, trail ini akan bercantum dengan Trail Restoran Seafood (Green Paradise Café) dan kemudiannya trail ini akan bertemu dan bercantunm pula dengan Trail Bukit Puteri dan seterusnya menuju ke Puncak Gunung.

Mesti anda tertanya trail mana nak ikut kan. OK nak cepat dan mudah adalah Trail Bukit Puteri, kerana ia trail paling pendek. Manakala pilihan kedua adalah Trail Restoran Seafood (Green Paradise Café). Jika hendak lagi mencabar boleh la mencuba Trail Kampung Budaya Sarawak. Ramai juga berpendapat dan juga memberi cadangan jika suka buat Jungle trekking boleh la masuk ikut Trail Restoran Seafood (Green Paradise Café) dan Trail Kampung Budaya Sarawak sbb trail-trail ini panjang dan melalui waterfall dan treknya naik turun bukit dan dapat menghayati keindahan hutan.

Pada pendapat saya pendakian sebenar bermula apabila anda sampai ke persimpangan antara Trail Restoran Seafood (Green Paradise Café) dengan Trail Bukit Puteri.

Pintu Masuk Taman Negara Santubong (National Park)
Disebabkan saya menggunakan perkhidmatan Van (Shuttle Bus) ini pemandu van memaklumkan yang saya perlu daftar diri di National Park dan dia turunkan saya disini jadi mau tak mahu saya terpaksa masuk melalui pintu ini. Pihak National Park baru sahaja menempatkan pondoknya disini sejak Januari 2014. Kehadiran Pihak Taman Negara ini telah menimbulkan konflik dengan pihak orang kampung yang selama ini menguruskan trek pendakian dari segi pondok,tali, tangga dan juga tempat rehat.

Gunung Santubong Gunung Santubong

Bayaran Masuk
Oleh sebab saya masuk melalui Pintu Taman Negara, dikenakan bayaran Permit sebanyak RM10 untuk Malaysia dan RM20 untuk Warga Asing. Manakala dari Pintu Bukit Puteri bayaran dikenakan sebanyak RM8 untuk semua pendaki dan dari Pintu Masuk Restoran Seafood saya kurang pasti harga dikenakan berapa, menurut blog yang saya baca bayaran juga RM8 ( RM3+ RM5 untuk Parking). Kalau anda masuk melalui Pintu Taman Negara dan keluar ikut Pintu Bukit Puteri pun bole tiada masalah dan tidak akan dikenakan bayaran selagi anda menunjukkan resit tiket yang telah dibayar.

Ok berbalik pada trip saya, saya sampi di pintu Taman Negara jam 9.50am. Setelah mendaftar dan membayar permit saya mula trekking masuk jam 10.00am. Cekpoint pertama yang saya jumpa adalah Cekpoint C (Trail Restoran Seafood) dan kita Cuma perlu ikut trek ke Cekpoint F dan seterusnya ikut Cekpoint F1 sehingga ke cekpoint F15 untuk sampai ke Puncak.

Gunung Santubong Gunung Santubong

Setelah sampai di Cekpoint F pendakian mula mendaki bukit kecil dan ada terdapat tali sokongan. Trek tidak la mencabar sangat naik turun naik turun sahaja. Seterusnya setelah melepasi Cekpoint F4 anda akan tiba di Waterfall. Di waterfall ini ada sebuah pondok untuk berehat. Waterfall ini tak la cantik sangat masa saya sampai, mungkin sebab sekarang ni musim panas airnya kurang.

Gunung Santubong Gunung Santubong

Simpang Bukit Puteri
Setelah melepasi Cek Point F6 anda akan bertemu dengan persimpangan Trail Bukit Puteri. Kat sini ada bangku untuk anda berehat. Papan tanda di simpang ini mengatakan anda perlukan 2jam 30minit untuk sampai puncak dari simpang ini. Saya sampai di simpang ini jam 12.07pm. Ini bermakna saya telah mengambil masa 2 jam (10.00am-12.07pm) untuk sampai dari Pintu Masuk Taman Negara. Bermula persimpangan ini anda akan mula mendaki laluan trail yang banyak berakar dan curam. Disini la saya katakan pendakian sebenar mula bermula :D.

Gunung Santubong Gunung Santubong

Cekpoint F9
Bermula cekpoint F9 ini anda akan mula jumpa banyak tangga bertali sehingga sampai ke cekpoint F15 ke puncak. Ada panjang ada pendek dan ada yang senang dan ada yang susah. Disini dicadangkan supaya anda memakai sarung tangan supaya kulit tapak tangan anda tidak cedera atau melecet ketika memegang dan menarik tali pada tangga kayu ini. Di tangga bertali ini pendaki perlu melepasi seorang demi seorang sebagai langkah keselamatan. Ada Cekpoint yang ada meja dan bangku untuk berehat dan melihat view.

Gunung Santubong Gunung Santubong

Cekpoint F15

Sampai sahaja di Cekpoint 15 anda akan jumpa Plat Besi pada batu yang menceritahan tentang sejarah Gunung Santubong. Menurut yang tercatat di plat besi itu bahawa Datuk Merpati yang berasal dari Johor telah menjumpai gunung Santubung sekitar Kurun k1 10-14 semasa zaman pemerintahan kerajaan Majapahit. Di cekpoint ini juga terdapat ukiran muka manusia pada batu. Ukiran ini tidak kelihatan semasa kita melalui cekpoint F15 ini, menyebabkan ramai pengunjung tidak perasan ataupun lupa untuk mencari dan bergambar dengan batu ini. Termasuklah saya :D dah dua kali pergi, asyik lupa saja setiap kali sampai kat cekpoint F15 ni sbb teruja nak terus ke puncak. Oleh itu saya nasihatkan anda jangan lepaskan peluang untuk mencari ukiran muka manusia ini di sebalik batu sebelah cekpoint F15 ini. Setelah jumpa ukiran batu ini barulah anda teruskan perjalanan ke puncak yang hanya mendatar beberapa meter sahaja untuk sampai ke pondok di Puncaknya.

Gunung Santubong Gunung Santubong
Gunung Santubong Gunung Santubong

Puncak Gunung Santubong

Saya sampai di puncak pada 2.30pm ngam-ngam 2jam 30minit dari simpang Bukit Puteri. Sebenarnya setelah anda naik ke cekpoint F15 tu dah dikira anda sampai puncak. Cuma anda perlu berjalan beberapa meter lagi ke pondok landmark puncak. Disini terdapat sebuah pondok rehat dan Papan Tanda Puncak, tapi kali ini saya saya lihat pondok dan papan tanda seperti sudah lama tidak diuruskan tidak cantik seperti tahun 2011 yang lalu . Kecik sahaja kawasannya, dan disini anda boleh melihat pemandangan ke arah Bandaraya Kuching dan Laut. Terdapat sebuah perigi di puncak. Saya tidak pasti perigi ini digali oleh manusia atau sudah semulajadi ada. Sebenarnya ia lebih kepada lubang tadahan air sahaja, sebabnya tak mungkin mata air boleh sampai ke puncak. Saya lihat air dalam lubang ini keruh dan tidak sesuai digunakan.

Perjalanan Turun

Saya berehat 30minit untuk makan tengahari berbekalkan roti sandwish dan ikan tuna. Tepat jam 3.00pm saya terus bergerak turun dengan segera untuk mengejar transport Shuttle Bus yang telah ditempah untuk jemput saya di Pintu Masuk Bukit Puteri pada jam 5.15pm. Saya Cuma ada masa 2jam sahaja untuk sampai ke bawah.

Gunung Santubong Gunung Santubong

Saya sampai di Pintu Masuk Bukit Puteri tepat jam 4.45pm. Lega rasanya, di pintu masuk Bukit Puteri ini ada pondok kaunter tiket oleh orang kampung. Kat sini ada jual air manis dan mineral. Kaunter ini tutup sekitar 5.00-5.30pm. Sekitar 5.20pm Shuttle Bus tiba dan bawa pulang ke Kuching.

Sekian…

Ringkasan Kos Mendaki Gunung Santubong
1. Shuttle Bus = RM24
2. Permit = RM10

Tips untuk pendakian
1. Sila bawa air yang secukupnya kerana anda mudah rasa kehausan. Sekurang2nya 3liter (2botol besar 1.5liter) + 2 botol air Isotonik (100plus, Revives, Gatorade). Saya suka bawa Gatorade sebab ia kurang gas dan lubang botol besar mudah minum.
2. Makanan seperti roti, coklat, gula2 perlu bawa sebagai bekalan.
3. Sarung tangan – sebab perlu memegang banyak tali ketika memanjat
4. Rain Coat – Jika hujan
5. Insect Repellent – Berguna jika anda masuk dari Trail Restoran Seafood (Green Paradise Café) dan Trail Kampung Budaya Sarawak kerana anda trekking laluan berhutan.
6. Masa mula mendaki sebaiknya sebelum 11.00am. jika lewat anda mungkin sampai bawah 6.oopm dan hari sudah gelap. Jika dapat lagi awal lagi bagus.
7. Purata masa pendakian selesai jika masuk ikut Trail Restoran Seafood (Green Paradise Café) dan keluar ikut Trail Bukit Puteri adalah 6 jam.
8. Pakaian boleh berseluar pendek dan baju T jenis dry fit, jangan pakai cotton sebab peluh akan bertakung dalam baju cotton.
9. Tiada kemudahan Tandas sepanjang pendakian.. jadi paham2 la kalau nak buang air. Sila bawa tisu basah.
10. Jangan hilangkan resit Shuttle Bus dan tiket masuk.

Tentative

Day 1 : 25 April 2014 – Jumaat
08.20pm – Berlepas ke Kuching
10.00pm – Tiba di Kuching dan naik teksi berkupon RM26 ke Tune Hotel
10.45pm – Jalan-jalan minum di gerai-gerai Water Front
12.00pm – Tido

Day 2 : 26 April 2014 – Sabtu
05.30am – Bangun siap2
06.15am – Berjalan kaki ke Stesen Bus Petra Jaya Transport
06.45am – Sarapan di gerai berhampiran stesen bus
07.10am – Bus bergerak ke Bako
08.20am – Tiba di Jeti Bako (Permit Taman Negara RM10, Boat RM15)
08.30am – Mula menaiki boat
08.48am – Tiba di pantai Taman Negara Bako ke HQ Park lapor kehadiran
09.30am – Sewa boat ke Batu Landmark Bako RM35 satu boat.
09.45am – Pusing batu dan bergambar dan mendarat di pantai berdekatan Batu. Dari Trail Pandan Kecil ke Trail Pandan Besar kemudian ke Tajor Waterfall kemudian ke Tanjung Assam dan pulang ke HQ Park.
03.30pm – Tiba di HQ Park lapor diri untuk boat pulang. Boat last jam 4.00pm
04.00pm – Berangkat pulang ke Jetty Bako
04.30pm – Sampai di Jeti Bako tunggu bus last jam 5.00pm
05.00pm – Bus last dari kucing tiba, selepas semua penumpang naik bas terus gerak.
06.00pm – Sampai Kuching Waterfront bergambar dgn patung Kucing
07.15pm – Naik boat tambang ke seberang jalan2 Tambang Boat siang RM0.50, Orang luar RM1, Malam semua RM1
09.30pm – Ke hotel Grand Margherita ambil no tel van dan booking van
10.00pm – Makan seafood di TOP SPOT.. kebanyakkan kedai tutup jam 10.00pm so kena awal sikit untuk lebih banyak pilihan.
12.00pm – Tido

Day 3 : 27 April 2014 – Sabtu
07.30am - Bersap2
08.00am – Booking Airport Transfer di Tune Hotel dan seterusnya Sarapan di Mac Donalds
08.45am – Tunggu Shuttle Bus di Hotel Grand Margherita
09.15am – Naik Shuttle Bus ke Santubong
10.00am – Mula Mendaki Gunung Santubung masuk ikut Pintu Taman Negara
12.07pm – Sampai simpang Bukit Puteri
02.30pm – Sampai Puncak
04.45pm – Sampai Pintu Masuk Bukit Puteri
05.20pm – Bertolak pulang ke Waterfront Kuching
06.00pm – Sampai di Waterfront, Naik boat ke seberang untuk makan dan beli kek Lapis.
08.00pm – Siap di Hotel
08.30pm – Last Airport Transfer dari Tune Hotel ke Airport – booking sehari sebelum RM10 seorang.
09.00pm – Sampai Airport rehat dan tunggu Boarding
10.20pm – Berlepas pulang ke Kuala Lumpur
12.05am – Tiba di LCCT 12.30am – Bus Aerobus ke KL sentral
01.30am – tiba Kl Sentral ambil teksi pulang ke rumah.
07.00am – Bertolak ke Tempat Kerja

** Entri ke Taman Negara Bako dalam entri seterusnya :D

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , | 1 Comment »

Latihan Pre Mt Kinabalu 2014 ~ Broga Hill & Gunung Tokwan

Posted by hamydy on 26, October 2013

Broga
Pada 26 Oktober 2013 yang lalu telah berlangsung program sesi latihan Pre Mt Kinabalu 2014. Seramai 9 orang semuanya telah mendaftarkan diri untuk mendaki Bukit Broga dan Gunung Tokwan secara DayPack.
Broga Broga
Kami semua berkumpul di petronas simpang Broga jam 5.45am, Setelah selesai solat subuh kami semua bertolak ke pakir kerata kelapa sawit. Bayaran pakir dikenakan sebanyak RM2 oleh pemilik tanah.  Kemudahan tandas dan surau telah disediakan oleh pemilik tanah. Jadi mudah la kepada pengunjung muslim. Sekitar Jam 6.15am baru kami mula mendaki. Awal pendakian beberapa orang peserta agak semput sikit, maklumlah dah lama tak mendaki.
Broga Broga

Kami tiba di puncak satu sekitar 6.55am sempat jugak mengejar matahari terbit. Walaupun tak berapa cantik disebabkan kabus, namun sempat la jugak menikmati suasana tersebut bersama pengunjung2 lain. Setelah berehat sekitar 5 minit kami meneruskan perjalanan ke puncak Bukit Broga dan sampai 7.39am. Di puncak Broga kami berhenti rehat menikmati sarapan pagi yang telah di tapau.
Broga Broga
Sekitar 8.00am kami mula mendaki ke Gunung Tokwan. Selalunya tak ramai pengunjung yang akan meneruskan perjalanan ke Gunung Tokwan. Mula2 masuk terdapat dua simpang, kami tersilap ambil simpang kanan dan menyebabkan kai kerugian masa 45 minit, mula sedar apabila laluan tersebut membawa kami ke kebun getah. Seterusnya kami berpatah balik semula ke simpang dan ambil simpang ke kiri barulah betul laluan tersebut. Dah lama saya tak naik tak tahu pulak ada dua simpang tersebut.
Tok Wan Tok Wan
Kami sampai di landmark Pokok Besar Banyak Akar sekitar jam 8.52am, Sempat bergambar kami kat situ dan kami dapati terdapat bendera bewarna yang di ikat pada pokok besar tu dengan banyak dan rasanya mungkin salah satu amalam keagamaan masyarakat siam.
Tok Wan Tok Wan
Seterusnya kami sampai sungai yang kering sekitar 9.47am. Dari sungai ni laluan menegak dan curam, semput jugak haha :D. Sempat juga kami bergambar di lokasi sungai yang kering ini sambil rehat.
Tok Wan
Kami sampai di Puncak Gunung Tokwan sekitar jam 10.40am. Lega rasanya sampai. Kami berehat dan makan tapau lunch sehingga jam 11.3am barulah kami bergerak keluar. Disebabkan saya mengalami kecederaan lutut maka saya tidak dapat bergerak laju. So saya yang paling lambat sampai. kami sampai di pakir kereta dan rehat sambil minum air kelapa. Memang penat. Tapi bagus untuk latihan. Kami mula bergerak dari pakir ke destinasi masing2 sekitar jam 5.00pm.

Terima kasih kepada semua peserta yang hadir dalam latihan ini.

Sekian Terima Kasih.

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , | Leave a Comment »

Latihan Pre Mt Kinabalu 2014 ~ Gunung Datuk Rembau

Posted by hamydy on 20, October 2013

Datuk
Pada 12 Oktober 2013 yang lalu telah berlangsung program pertama sesi latihan Pre Mt Kinabalu 2014. Seramai 14 orang semuanya telah mendaftarkan diri untuk mendaki gunung datuk secara DayPack.

Ada yang datang dari Bangi, Johor, Kuala Lumpur dan Shah Alam. Program di rancang seminggu sebelumnya. Program ini adalah sebahagian latihan persediaan untuk mendaki Gunung Kinabalu bagi trip 13-15 Jun 2014. Dalam 14 orang ini 1 orang adalah peserta untuk trip 29-31 Oktober 2013 yang turut serta untuk latihan, manakala 11 lagi adalah peserta trip 13-15 Jun 2014, dan lagi 2 orang adalah bukan peserta Mt Kinabalu.

Sekitar jam 7.30am Semua berkumpul di Tapak Rekreasi Gunung Datuk dan membuat pendaftaran permit mendaki yang berharga RM5 seorang, Peserta rata-rata bergerak dari tempat masing2 sekitar jam 5.00am. Perjalanan dari Kuala Lumpur mengambil masa 2 jam ( termasuk berhenti sarapan).
Datuk Datuk
Tepat jam 8.00am, taklimat ringkas diberikan dan kemudiannya sesi pemanasan badan di jalankan dan dipimpin oleh En Siva. Sekitar 8.30am kami memulakan pendakian. Diawal pendakian semuanya berjalan lancar dan sekitar 45minit pertama salah seorang peserta terpaksa di hantar turun kerana pening2 mungkin tidak cukup stamina. Laluan menuju ke cek point 1 iaitu Pondok Roboh treknya agak curam dan banyak akar. Jadi kena hati-hati ketika melangkah supaya kaki tidak terkehel :D.
Datuk Datuk
Kami sampai di Cek Point Pondok Roboh dalam masa 1 jam. Sebenarnya boleh buat lagi laju, sekitar 30 minit, tetapi memandangkan ada peserta yang baru dan blom ada stamina maka kami ambil masa 1 jam. Sampai di cekpoin ini kami rehat dan minum air dan makan sedikit coklat. sambil tunggu kawan2 yang lain sampai. Seterusnya perjalanan diteruskan.
Datuk Datuk
Trek dari Pondok Romoh ke Cek Poin 2 iaitu Base Champ tidak berapa curam, ada part yang sedikit landai. Pengalaman kali ini di trek ini agak best kerana kelihatan berkabusdan sedikit sejuk. mungkin sbb cuaca hujan sebelumnya. Suasana pemandangan nampak cam best yer.

Seterusnya kami sampai ke Cek Pont kedua dalam masa 1 jam. Sampai kami rehat dan tunggu semua rakan2 sampai barulah kami naik ke puncak. Di Cek point 2 ini la tempat orang champing dan bermalam. Tetapi disebabkan faktor keselamatan dan cuaca, difahamkan pihak pengurusan Gunung Datuk buat masa ini tidak benarkan pengunjung bermalam. Ada yang dapat naik pepagi untuk lihat sunrise adalah bergantung kepada budi bicara mereka.
Datuk Datuk
Setelah semua sampai maka kami pun mendaki ke puncak. Puncak Gunung Datuk berbatu besar. Terdapat tangga besi disediakan. Namun faktor keselamatan perlu diambil perhatian, naik dengan teliti dan satu-satu. Tidak dibenarkan naik kepuncak dengan sweater besar dan longar kerana sekiranya angin kuat badan boleh melayang atau tak seimbang. oleh itu pakai sweater yang ketat sikit atau pun masa nak ke puncak jangan pakai atau masuk dalam beg.
Datuk Datuk
Puncak Gunung Datuk tidak besar, naik perlu hati-hati dan dengan kawalan keselamatan yang ketat oleh rakan2. Keluasan puncak berbatu ini tidak besar dan boleh memuatkan kira2 30 orang dalam satu masa. Sekiranya hujan dan berpetir pengunjung hendaklah turun dengan segera. Terdapat beberapa kes pendaki di sambar petir. Jika hujan dan berpetir cepat2 matikan telefon dan cabut bateri bagi mengelakkan sambaran petir. Di puncak terdapat lekuk tapak kaki. Mitos mengatakan tapak kaki tersebut milik Datuk Panglima Hang Tuah.
Datuk Datuk
Kami sarapan di puncak sambil menikmati pemandangan. Kurang bernasib baik kerana cuaca berkabus dan tiada view yang dapat kami rakam, hanya putih sahaja sekeliling kami. selesai sarapan kami mula turun.
Datuk Datuk
Kami selamat sampai ke Tapak Rekreasi Gunung Datuk sekitar 1.30pm, setelah bersihkan diri dan masing-masing pulang ke destinasi masing2.

Sekian.

Sumber Foto dari Rakan2 TQ :D

Line Up – Trip KK 13-15 Jun 2014
1. Hamydy
2. Koh Siu Teen
3. Nor Ziana Sarbini
4. NORLIYANA HANISA JAAFAR
5. Ifzuan Bin Mazlan
6. Khairul Hafizi Bin Mohd Dalam
7. HAFIZA WATI BINTI JUSOH
8. Tinagar
9. Norsahida binti Mustafa Kamarudin
10. Nur Atiqah binti Nordin
11. Nurhazwani binti Tumin

Line Up – Trip KK 29-31 Oktober 2013
12. Nor Hafizah Ali

Line up biasa
13.Sivalingam
14.Fadly

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: | 1 Comment »

Jeju Island ~ Korea 2013

Posted by hamydy on 4, October 2013

Jeju air
Jeju Island ~ Land of Love
Trip 4h3m ke Korea Selatan kali kedua ini membawa saya ke daerah Selatan Korea Selatan iaitu Pulau Jeju.
Pulau ini asalnya adalah sebuah pulau gunung Berapi yang membentuk sebuah gunung yang diberi nama Gunung Halla (Halla Mountain/Hallasan), Hallasan dalam bahasa korea bermaksud Gunung Halla, gunung ini setinggi 1950 meter dari aras laut dan merupakan gunung tertinggi di Korea Selatan. Kenapa saya cakap jeju lan of love, sbbnya tempatnya yang cantik sesuai sangan bagi couple2 yang tengah hangat bercinta atau yg tengah berbulan madu datang sini. Banyak tempat yang menarik yang sesuai datang pada musim luruh musin bunga dan musim panas. Kalau musim sejuk salji jer nampak putih jer tak menarik pun. kalau nak main salji tapi nak panas datang sekitar mac atau april kerana yang masih ada salji di kawasan pergunungan sahaja di bandar dah tiada.

Trip ke Jeju ini memang dinantikan saya setelah mendapat tahu yang Air Asia akan buat promosi laluan pertama ke Busan. Sebelum ini ramai yang pergi ke Jeju dengan turun ke Seoul dahulu kemudian menaiki pesawat terus ke jeju, atau melalui train ke Busan kemudiannya menaiki pesawat atau ferry ke jeju. Jadi dengan promo Air asia terus ke Busan memang menjimatkan masa. Saya berjaya mendapatkan tiket promo KL- Busan dengan harga paling murah iaitu RM338 pergi balik…murah kan :D. dibeli pada 26 May 2013.

Setelah berjaya mendapat tiket maka bermulalah sedikit home work mencari info pasal Busan dan jeju. Banyak jugak blog dan juga website yang saya baca seperti Lonely Planet dan Trip Advisor. Selain itu rakan2 blogger saya yang telah pergi juga saya rujuk antaranya andrejournal (Andrita) dan juga Sham East. Info transport dari Busan ke Jeju seperti Domestik flight, Train dan ferry. Transport di Jeju saya mendapatkan info berkaitan Bus, teksi dan sewa motosikal. Kemudiannya membuat sedikit kajian tentang tentative yang bersesuaian dengan masa yang saya ada. Misi utama trip ini adalah untuk mendaki Gunung Hallasan.
jejuair jejuair
Persediaan
Setelah mendapat semua info yang diperlukan, saya membuat keputusan untuk menaiki domestik flight dari Busan ke Jeju dan menyewa motosikal untuk pusing-pusing di Jeju. Terdapat beberapa syarikat penerbangan Domestik yang boleh kita gunakan seperti Jejuair, Korean Air, Busan Air dan Jetstar. So saya berjaya dapatkan tiket yang paling murah dari Jeju Air dengan harga RM250 pergi balik tempahan online. Untuk tempahan online Jeju Air anda perlu daftar jadi ahli dahulu.Seterusnya saya membuat tempahan sewa motosikal dari Mr Lee (Lee’s Bike Shop). Kedai moto ni antara kedai yang terkenal dikalangan pelancong. Untuk tempah perlu ada Lesen International. Saya hanya berurusan melalui email.
lee bike shop DSC_8348
Seterusnya saya mencari hostel yang murah untuk menginap. Carian dalam Booking.Com dan juga Agoda. Akhirnya saya memilih Green Guest House di Jeju city untuk menginap sepanjang 3 malam. Saya memilih guest house ini kerana hostel ini terkenal dikalangan para pendaki gunung hallasan. Hostel ini menyediakan perkhidmatan transport percuma ke kaki Gunung hallasan. Bagi kebanyakan pelancong yang tidak mendaki saya cadangkan supaya menginap di Yeha Guest House yang terletak di tengah Jeju City. So perkara asas telah saya selesaikan seperti berikut

1. Flight – KL-Busan-KL
2. Flight – Busan – Jeju – Busan
3. Hostel
4. Sewa Moto

Pakaian, Makanan dan Bahasa
Memandangkan September adalah musim permulaan musim luruh, maka cuaca di sana adalah panas. Jadi saya bawa pakaian biasa sahaja. Jaket dan Glove tidak perlu. Makanan pula saya tapau Sambal Ikan bilis, serunding dan mee segera. Memandangkan kebanyakkan orang Korea tidak boleh berbahasa English maka saya telah save perkataan tertentu dalam tulisan Korea. Antaranya Daging Babi, Sos Babi, Minyak Babi, Kulit Babi, Ikan, Nasi, Alamat Hostel, Nama Tempat di dalam handphone saya, selain itu gambar tertentu juga saya simpan seperti gambar babi, gambar ikan, gambar nasi, bus dan lain-lain. Tujuannya adalah untuk komunikasi, bila bercakap dengan orang korea yg tidak tahu english maka saya hanya tunjukkan perkataan tersebut. Contohnya jika saya hendak masuk ke restoran yang 100% seafood untuk pastikannya saya akan tunjuk perkataan Daging Babi, Sos Babi, Minyak Babi, Kulit Babi jika semua itu tiada barulah saya masuk makan. Itupun saya oder Nasi putih sayur segar dan ikan bakar, selebihnya lauk saya gunakan ikan bilis dan serunding.

Hari Pertama
Saya menuju ke LCCT menaiki Bus Air dari KL Sentral. Seawal 3.00am saya telah menunggu bus di KL Sentral, Dapat naik bus jam 3.30 dan sampai di LCCT sekitar jam 4.30am. Cari kerusi urut tutup suiz kat belakang dan sambung tido sehingga jam 6.30am. Selepas tu jam 7 dah masuk boarding dan menunggu di gate. Flight tidak delay dan saya berlepas tepat pada jam 8.30am. Penerbangan selama 6 jam dengan pesawat Air Bus memang selesa lebih besar dari Pesawat Boieng. Kebetulan saya dipilih lagi sebagai Spy AirAsia, apa lagi semasa boring2 dalam flight saya beramah mesra dengan Flight Atendant untuk dapatkan nama dan menilai perkhidmatan mereka.
Jeju air Jeju air
Busan – Gimhae International Airport
Saya tiba di busan sekitar jam 3.00pm. sampai sahaja di airport perkara pertama saya buat adalah dapatkan peta Busan di kaunter informasi. Kemudiannya saya terus mencari kaunter JejuAir, disebabkan ia penerbangan Domestik maka kita perlu keluar dari terminal antarabangsa ke banggunan sebelah untuk terminal Domestik. Sampai sahaja di terminal domestik saya terus ke kaunter jejuair. Sepatutnya flight saya jam 7.00pm, sengaja saya beli lewat kerana taku pesawat Air Asia lewat. Sebenarnya saya hendak cek in awal, tapi masa kat kaunter petugas ingat saya nak tukar flight awal, so dia terus tukar saya masuk ke penerbangan lebih awal iaitu jam 5.00pm free. Apalagi bila dia ckp no caj, saya ckp ok aja. dapat sampai jeju lebih awal. Pesawat JejuAir ini walaupun domestik dan murah dia tetap hidangkan air oren percuma kepada penumpang yang mintak, kira baik sikit dari Air Asia. Jam 6.00pm saya sampai di Jeju Airport.

Jeju
Di Airport saya dapatkan peta jeju dari kaunter informasi. Seterusnya saya tanyakan bus ke alamat hostel saya. Petugas Kaunter Informasi sangat bagus walaupun englishnya merangkak dia sangat membantu saya. Dia berikan jadual dan no bus, dia bulatkan no bus dan juga nama tempat berhenti. Seterusnya dia tuliskan dalam bahasa korea lokasi saya hendak berhenti. Jika hendak ke Green Guest House bole naik bus no 90 dan 100, saya tunjukkan nota yang ditulis oleh petugas kaunter informasi. Ternyata driver bus tak pandai english. dia cuma guna bahasa isyarat sahaja dgn saya dia suh saya duduk dan dia akan stop bus bila sampai lokasi green guest house. Tambang bus cuma 1ribu won. Bus mengambil masa 30minit. jika naik teksi cuma sekitar 10minit sahaja. Sampai di lokasi Green Guest House saya tercari2 sighboard hostel tetapi tidak jumpa, saya bertanya orang dan mereka menunjukkan hostel yang ternyata sudah di depan mata saya. mana tidak jumpa ternyata sighboarnya dalam bahasa korea, puas saya cari. haha.
Green Guest House Green Guest House Jeju
Green Guest House Jeju Green Guest House Jeju
Green Guest House
Masuk sahaja yang fasih english adalah pemilik hostel tersebut, setelah buat bayaran saya terus masuk ke bilik. tempah online melalui Booking.com tak perlu bayar online. Setelah unpacking barangsaya kuar hendak bersiar2 dan cari makan, sempat berbual dengan owner hostel dan memaklumkan yang saya akan mendaki Hallasan, so dia bagitau jam 7.00am bertolak dan dia ambil jam 4.30pm. Hostel ini bersih dan selesa. Tidak dibenarkan merokok di dalam hostel. Jadi ramai la yang melepak kat luar hostel untuk merokok.

Makan Malam
Saya jalan2 sekitar kawasan tersebut dan singgah makan di sebuah restoran kecil. masuk sahaja saya pun tunjukkan perkataan yang saya save dalam bahasa korea, bila yakin tiada babi maka saya pun oder ikan bakar dan nasi putih. Mahal jugak kedai ini iaitu 30ribu Won, silap saya juga tak cek dulu ikan apa, main ambik jer ..ikan spesis mahal kot :D. Selepas makan saya balik ke hostel. Masa kat hostel saya mula mengkaji peta dan menggunakan aplikasi WAZE Navigasi untuk saya save lokasi2 yang saya hendak pergi. Di guest house ada wifi free jadi saya buka map WAZE dan navigate siap2 tempat yang saya nak pergi dan save. Bila buka peta dalam aplikasi WAZE pastikan anda zoom sebesar mungkin supaya ia dapat save, jadi bila esoknya guna navigasi walaupun tiada wifi maka masih dapat buat navigasi.
Lee bike Shop Lee bike Shop
Hari Kedua
Selepas sarapan sekitar jam 8.00am saya mula berjalan kaki ke Kedai Motor Lee’s Bike Shop berpandukan navigasi WAZE, saya berjalan sejauh 3km. Sampai saja di kedai moto saya serahkan pasport dan tunjukkan lesen international. dan sain surat kontrak sewa. Hati2 dengan moto sewa, sbb kat kontrak tu tertulis sebarang kerosakkan mesti kita bayar, dan jika terlibat dalam kemalangan kita kena ganti nilai motosikal tersebut. Setelah saya cek motosikal tu bebas segala kerosakan, calar atau kemek maka saya menerima kunci. Mr Lee ni siap bagi mask dan sovinior dari batu gunung berapi kepada pelancong yang menyewa. Mr Lee ini tidak akan ajar kita menggunakan moto so kalau yang tak pandai naik scuter tu hati la :D. Maka bermula la perjalanan solo saya, Pemanduan sebelah kanan mula2 janggal sikit selepas tu dah biasa. Saya menggunakan WAZE pergi ke lokasi yang hendak di tuju. Jika hendak pusing pulau Jeju tak cukup satu hari, 2-3 hari, jadi saya saya memilih trip ke East. sebenarnya jika anda sewa driver anda boleh tour seawal 6.00am untuk ke tempat2 menarik sebelah timur atau barat atau terus ke selatan iaitu Seongwipo. Saya gerak lambat jam 11.00baru mula so sempat pusing jeju city dan pergi ke arah timur sahaja.
Love land Love land
Love Land
Love Land adalah sebuah taman yang terletak tidak jauh dari jeju city, di taman ini diabadikan kesenian dan kenikmatan cinta. :D hahaha. Sebenarnya taman ni macam Sex Garden jer. Banyak patung-patung yang menunjukkan posisi sex dan ilmu sex. Terdapat juga galeri dan muzium sex. Dalam galeri dan muzium itu anda akan dapat tahu tentang kehidupan sex warga korea dan ada dijual alat2 bantuan sex. Tak pandai saya nak ceritakan pasal taman ini kena masuk tengok sendiri. Sebenarnya banyak lagi pic yang menarik lagi dasyat…tetapi tidak sesuai untuk tayangan umum :D, jadi saya pilih 4 keping sahaja yang  elok sikit untuk masuk dalam blog ni hihihi..
Love land Love land
Love land Love land
Tiket masuk adalah 9ribu won seorang sekali masuk. Sesuai sangat untuk pasangan baru kawen atau yg sedang berbulan madu masuk ke park ini. Saya lihat orang korea open minded dan tidak pelik tentang perkara ini. Memang ramai pengunjung yang masuk. Selain Love Land ni ada beberapa lagi tempat yang seumpama ini seperti Sex Museum and Art. Selepas masuk Love Land saya melawat Art Musium and Culture sebelahnya.

Art Museum
Di art museum yang bersebelahan Love Land ni saya singgah sebentar sahaja tak masuk pun. tgk landskap saja, memang cantik. jumpa landskap dulu baru jumpa dewan museum di kawasan landskap ini pun terdapat sculpture2 yang unik dan cantik. Ramai yang datang, kebanyakan pelancong local dari tanah besar dan Pelajar sekolah.
Culture art village Culture art village
Culture art village Culture art village
Culture Village & Art
Seterusnya saya meneruskan ke Culture Village & Art, masih dalam Jeju City. Kat sini saya dapat memahami sedikit sebanyak sejarah orang Korea Jeju. Bagaimana kehidupan mayarakat secara tradisional sebelum moden. Pertukangan, Pertanian, Pakaian dan cara hidup. Memang menarik tambahan pulak landskap yang cantik di kawasan luar Museum ini. Ramai juga pelajar sekolah yang datang. Sebanarnya banyak lagi museum dan culture village yang ada yang boleh dilawati. Memang bagus kalau dapat pergi banyak tempat , cuma masa saja tak cukup.
Seongsan Ilchulbong (Sunrise) Peak Seongsan Ilchulbong (Sunrise) Peak
Seongsan Ilchulbong (Sunrise) Peak Seongsan Ilchulbong (Sunrise) Peak
Seongsan Ilchulbong – “Seongsan Sunrise Peak”
Seterusnya saya meneruskan perjalanan ke Seongsan Ilchulbong. Tempat ini merupakan kawah gunung berapi kecil yang telah tidak aktif dimana jika musim bunga akan kelihatan pemandangan kawah yang cantik dilitupi bunga dan hijauan. memang cantik. Perjalanan tidak susah kerana saya sudah save navigasi WAZE. Ikut saja saya sampai di pantai sudah jam 4.00pm, ikut hati saya nak naik sampai ke Seongsan Park dan terus mendaki ke puncak melihat pemandangan. Tapi disebabkan sewa moto yang perlu hantar sebelum jam 7.00pm maka saya sempat bergambar di kawasan pantai dengan berlatarbelakang kan Seongsan Ilchulbong. Tempat ini sesuai untuk melihat matahari terbit sesuai dengan namanya “Seongsan Sunrise Peak” jadi kalau boleh datang awal pagi. Cuma jika anda naik motosikal agak bahaya kerana perjalanan yang jauh ini jalannya sunyi dan tiada lampu diwaktu malam jika merentasi desa dan ladang. View memang cantik lagi cantik kalau dapat naik ke puncak kawah tersebut. Seterusnya selepas rehat dan makan bekal yang saya bawa. saya meneruskan perjalanan pulang ke Jeju City. Sampi di kedai moto ngam2 jam 7.00pm, pekerja mr lee dah siap2 tunggu nak tutup kedai. Sebenarnya jika kita sewa satu hari dan kemudiannya kalau kita lewat hantar dan moto dipulangkan esok hari dia akan caj jadi dua hari.
Jeju Jeju
Setelah hantar motosikal saya berjalan pulang, jam baru 7.00pm, jadi saya sempat merayap shoping kompleks sekitar perjalanan pulang yang sejauh 3.6km. Saya usha hp samsung ..ingat lagi murah dari Malaysia, ternyata lebih kurang saja harganya, sbb dia datang dengan pakej talian. Saya tanya kalau body sahaja dia jual atau tidak, tapi dia cakap pakej. Rasanya kalau dia jual body sahaja sure lagi murah.
Jeju Jeju
Makan malam, kali ini saya sudah bijak cari kedai makan, makan kat salah satu restoran seafood yang murah. memang best, mulanya saya tunjukkan tulisan korea pasal daging babi, sos babi dan sebagainya, dia ingat saya nak mkn yang tu, so dia siap keluar tunjukkan kedai yang ada benda2 tu…:D. last2 dia paham jugak.. dapat la saya makan murah. ikan sotong dan beberapa seafood hidup2 lagi dalam akuarium. Saya cuba sotong korita, pilih dan tangkap sendiri, ambil yang kecil saja ..kang besar mahal pulak. saya mintak dia masak, kalau tidak dia hidang mentah2 siap bergerak2 lagi. :D. Dah puas makan saya kuar jejalan. hurrmm hotel saya tu boring sikit sebab takde hiburan. org kat sekitar situ nampaknya jenis lepak makan dan minum arak, terdapat beberapa pusat karaoke berhampiran. Setakat ni saya jalan sorang selamat tiada gangguan pun. Dan sekitar jam 9-10pm tu kita akan perasan orang2 korea mula kuar berjoging, mungkin siang hari tak sempat. So malam tu saya pusing2 bandar dan cari supermarket dan kedai runcit untuk membeli keperluan bekalan makanan untuk persediaan mendaki esoknya. Ada beberapa supermarket yang buka 24jam selain dari kedai 7-11. memang senang dan mudah.
Hallasan Hallasan
Hari Ketiga
hari ketiga ni saya mendaki Gunung Hallasan. sebab dah ada entri pasal gunung hallasan dalam entri sebelumnya maka saya tak akan citer banyak, jika nak tau sila klik link ini http://hamydy.wordpress.com/2013/09/16/mt-hallasan-jeju-korea-selatan/ . Saya bangun awal dan sarapan jam 6.30am. Lepas makan jam tujuh naik van ke Entrance Gunung Hallasan. Saya balik jam 8.00pm dengan teksi sebab dah lewat, Transport hotel (Green Guest House) cuma pick up pada jam 4.30pm sahaja. Balik sahaja saya terus la berehat, letih jugak naik Gunung Hallasan Daypack ni. Lepas mandi dan badan dah segar saya pun kuar cari makan. Kali ini restoran lain pulak Makan belut bakar. murah saja satu set 14ribu won. Kenyang giler. Kalao orang korea makan mentahh letak atas kuali macam steamboat.

Hari ke Empat
Selepas sarapan 6.30am saya mula kuar menahan teksi di luar, kebetulan keluar saja dah dapat teksi, Tambang teksi ke Airport cuma 5ribu Won sahaja perjalanan 5minit sahaja. Dekat saja sebenarnya jika tidak melalui Jeju City, Kalau bus melalui bandar boleh sampai 30 minit. Sampai di airport saya cek in Jeju Air. Seterusnya menaiki pesawat JejuAir ke Busan.
Busan Busan
Busan
Sampai di busan saya terus ke International Terminal untuk letak beg. Ada perkhidmatan simpan beg murah saja ikut jam so saya simpan dari jam 10.00am hingga jam 3.00pm, Maaf lupa berapa dia caj tapi murah la. Selepas letak beg saya bergerak untuk misi saya ke Jagalchi Market, banyak tempat yang boleh pergi kat Busan. tapi kesuntukan masa jadi saya pilih la Jagalchi Market. Tempat ni memang tumpuan shoping jugak.

Saya tgk peta Busan ada maklumat bus, train dan subway. Bila dah paham saya pun naik la Train keluar dari kawasan airport menuju ke bandar merentasi sungai yang besar, pemandangan memang cantik. Seterusnya tukar train subway ke station berikutnya. Station ni tiada pun yang jaga, nak tukar syiling ada mesin tukar, nak tanya petugas tiada. sbb org korea ni displin dan tak nakal. tak ada pun polis, Lagi pun senang saja ikut warna train jer bila ada pertukaran. contohnya mula2 kita line hijau then tukar train line biru..ikut jer singboard sure tak susah.
Jagalchi Jagalchi
Jagalchi Jagalchi
Jagalchi Market
Sampai saja station subway Jagalchi Market saya dah nampak kedai2 yang menjual barang2 outdoor, memang murah dan berkualiti jugak. memang orang korea di busan rajin hiking rasanya. Jadi seterusnya saya berjalan2 di pekan Jagalchi. Memang Happening kat sini sbb saya bukan kaki shopping maka saya jalan2 cuci mata sahaja di pasar ini, pasar ini ada kering dan ada basah. Terdapat 2-3 kawasan pasar nama saya tak ingat tapi berpeluh jugak la saya jalan sebab besar dan banyak blok. Lebih kurang macam petaling street la keadaannya dari satu pasar ke satu pasar. Kawasan ini terletak di jalan Gudeok-ro 84beon-gil dan jalan Junggu-ro 5beon-gil. Cuma saya tak pergi Pasar Ikan segar yang terkenal di Jagalchi Market yang terletak di jalan Jagalchihaean-ro sebelah laut yang hanya mengambil masa 5-10minit perjalanan , yang saya melawat adalah pasar di pekan. Tak pandai saya nak cerita pasal pasar ni.. boleh tgk gambar ya.
GAMCHEON Culture Village GAMCHEON Culture Village
GAMCHEON Culture Village GAMCHEON Culture Village
GAMCHEON Culture Village
Jika anda ada masa anda seterusnya boleh meneruskan lawatan ke GAMCHEON Culture Village yang sangat unik dan cantik. Banggunan diwarnakan dengan cat warna warni, terdapat lukisan mural yang cantik dan pelbagai lagi. Kawasan ini merupakan kawasan kediaman dan ada juga galeri seni. Terletak tidak jauh dari Jagalchi sama ada anda naik subway turun dulu di Station Subway Goejeong dan berjalan kaki 30minit ke GAMCHEON Culture Village ataupun semasa pulang dari Jagalchi Market anda singgah disini. Saya tidak sempat melawat tempat ini kerana kesuntukan masa. Gambar2 GAMCHEON Culture Village ni saya ambil dari FB rakan saya ini.

Jalan-jalan jam dah pukul 3.00pm. Hasrat saya untuk berjumpa rakan saya yang belajar di Busan yang bernama Ang Wei Eng tidak kesampaian. Kebetulan dia kerja part time waktu itu, jadi tak sempat untuk dia jumpa saya. Saya menaiki teksi ke Airport, dari market mengambil masa 30minit, tidak la jauh cuma teksi bawa slow dan relaks saja sebab banyak trafik light dan simpang dalam pekan. Sampai di Airport baru saya makan tengahari, beli nasi segera masuk microwave dan makan dengan lauk yang saya bawa dari Malaysia.

Seterusnya saya selamat pulang ke Malaysia.

** Travel seorang ke Busan dan Jeju ini memang selamat dan tidak susah. Cuma kena berani dan jgn malu2 sahaja. Orangnya juga peramah walaupun nampak serius. Tapi yang fasih english kebanyakan yang kerja fronliner seperti perkhidmatan international saja. yang lain tu kurang fasih. Jadi kalau nak tahu maklumat apa2 tentang logistik, bus, teksi dan caj tambang pastikan semasa di airport anda cuba dapatkan dari staff Information Kaunter. Dan pastikan anda ada peta Busan dan Jeju yang diambil di airport..sbb ia lengkap.

Ringkasan Perbelanjaan dan TIPS

- Tiket Air Asia Return – RM338 (Promo route pertama Busan)
- Tiket Jeju Air Return – RM250 (Antara yg murah saya dapat)
- Bus Jeju Airport- Green Guest House, Bus no 100 dan 90 – turun di jalan Dongmun-ro, 1100 WON
- Teksi Green Guest House – Jeju Airport = 5,000WON
- Green Guest House 44,000 WON semalam
- Transport percuma ke Entrance Hallasan oleh Green Guest House pergi jam 7.00am, balik jam 4.30pm, kalau terlepas kena naik teksi la.
- Kalau teksi sekitar 20,000 WON sehala ke Entrance Hallasan
- Sijil Mt Hallasan = 1,000WON
- Yuran masuk hallasan – tiada
- Bayaran Guide – Tiada, naik sendiri ikut trek, tapi ada no tel kecemasan di hampir setiap tiang.

Tips

Bahasa
Tulis atau print dalam bahasa korea perkataan seperti, babi, sos babi, minyak babi, ikan, nasi, nama tempat, nama hotel. Bila nak Tanya driver bus atau kedai makanan dia tak paham English kita tunjuk sahaja perkataan tu.

Makan
Tapau lauk dari Malaysia seperti meggi cup segera, sambal ikan bilis, serunding, tuna dan sardine. Nasi tak perlu bawa. Kat sana beli nasi kat 7-11, nasi segera masuk microwave 2 minit dah siap di makan.

Pakaian
Bulan September Musim Luruh – Panas tak perlu coat atau glove, seluar pendek dan Tshirt dah cukup.

Kasut Hiking
Perlu kasut hiking yang baik kerana trek ada berbatu gunung berapi boleh sakit kaki dan terseliuh jika kasut tak sesuai.

Tentative
Day 1 : 12.09.2013 – Khamis
8.30am – LCCT (Air Asia) – Busan
3.00pm – Sampai Busan
5.00pm – Busan (Jeju Air) – Jeju Island
6.00pm – Jeju Island
7.00pm – Bus ke Green Guest House
7.30pm – Jalan2 sekitar hotel

Day 2 : 13.09.2013 – Jumaat
7.30am – Sarapan
11.00am – Tour Jeju Island – sewa motosikal
7.00pm – Jalan2 waktu malam

Day 3 : 14.09.2013 – Sabtu
6.30am – Sarapan dan tapau nasi
7.30am – Bertolak ke Gwaneumsa Trail dan Seongpanak Trail.
8.00am – Mula mendaki melalui Seongpanak Trail
8.00pm – Balik Hotel

Day 4 : 15.09.2013 – Ahad
6.30am – Sarapan
7.00am – Teksi ke Airport
9.00am – Jeju Island – Busan
10.00am – Busan
11.00am – Train dan Subway to Bandar Jagalchi Market
3.00pm – Teksi – Airport
5.00pm – Busan – Kuala Lumpur

Untuk kisah saya Hiking Gunung Hallasan sila baca dalam entri sebelumya . http://hamydy.wordpress.com/2013/09/16/mt-hallasan-jeju-korea-selatan/ .

Sekian Terima Kasih

Posted in Backpacker, Melancong, Pendakian Gunung | Tagged: , , , | 10 Comments »

Mt Hallasan Jeju Korea Selatan

Posted by hamydy on 16, September 2013

Hallasan
Mt Hallasan Jeju Island South Korea
Pendakian gunung Hallasan ini memberikan pengalaman baru buat saya. Trip singkat walaupun hanya 4h3m namun sempat memberikan kepuasan pada pandangan saya. Trip bermula dari LCCT ke Busan dan dari busan saya menaiki Jeju Air ke Jeju Island. Untuk entri Mt Hallasan ini saya akan ceritakan tentang trip mendaki saya sahaja, untuk tentative lain akan saya ceritakan dalam entri yang lain. Gunung Hallasan ini merupakan gunung tertinggi di Korea Selatan dengan ketinggian 1950m dari aras laut. Gunung ini asalnya adalah terbentuk dari letusan gunun berapi yang telah lama dan sudah tidak lagi aktif sekarang ini. Pendakian gunung ini sebenarnya adalah pendakian ke Puncak kawah.
Green Guest House Jeju Green Guest House Jeju
Green Guest House Jeju Green Guest House Jeju
Penginapan di Jeju Island
Saya menginap di Green Guest House di Jeju City, Boleh booking melalui Booking.com. Harga bagi 3 malam adalah 132,000 WON iaitu bersamaan dengan RM390. Saya ambil bilik supaya senang boleh privasi, jika anda ramai boleh ambil 1 dorm 4 orang. Sarapan disediakan dari jam 6.30am – 9.00am, Saya makan nasi putih yang disediakan oleh pihak hotel dengan sambail ikan bilis dan tuna yang saya bawa dari Malaysia. Saya cadangkan penginapan Green Guest House ini kerana ia selesa dan ada perkhidmatan transport ke kaki gunung Hallasan secara percuma. Pergi Jam 7.00am dan pulang jam 4.30pm. Transport ini tidak tunggu anda jika anda lambat maka kenala naik teksi. Transport yang disediakan ini bagus dia akan hantar anda ke dua pintu masuk Mt Hallasan Trail iaitu Gwaneumsa Trail dan Seongpanak Trail.

Trail
Terdapat dua trail untuk mendaki Mt Hallasan iaitu Gwaneumsa Trail dan Seongpanak Trail. Terpulang pada anda hendak mendaki dari trail yang mana. Adalah di cadangkan anda mendaki dari Seongpanak Trail dan turun melalui Gwaneumsa Trail.
Seongpanak Trail
Seongpanak Trail sepanjang 9.6km dan tidak begitu susah kerana ia landai dan sekali sekala menegak dan bertangga. Disebabkan trail ini cantik maka anda harus bermula dari trail ini untuk ke puncak. Terdapat 2 Shelter sepanjang pendakian iaitu Sokbat Shelter dan Jindallaebat Shelter. Jika dilihat dalam peta kita akan mendapati pendakian melalui trail ini adalalah dari luar kawah gunung berapi melalui lereng dan menuju kepuncak.
Gwaneumsa Trail
Gwaneumsa Trail sepanjang 8.7km. Trail ini curam dan sesuai untuk perjalanan turun. Anda akan melalui banyak tanggan yang curam dan view juga cantik Cuma tidak secantik jika melalui Seongpanak Trail. Trek ini adalah pendakian yang melalui dari bahagian dalam kawah menuju ke puncak.

Permulaan Pendakian
Saya sarapan jam 6.30am, nasi putih dan sambal bilis dan telur goring. Jam 7.00am saya sudah siap naik van yang disediakan oleh pihak hotel. Masa ini saya berkenalan dengan warga korea yang lain yang akan mendaki bersama saya, Ramah mesra buat kawan, walaupun mereka tidak paham sangan English. Perjalanan ke Pintu masuk Seongpanak Trail cuma ambil masa 30minit sahaja dari hotel.
Mt Halasan (3) Mt Halasan (2)
Mt Halasan Mt Halasan
Di pintu masuk Seongpanak Trail saya hendak beli tiket masuk tapi tiada bayaran dikenakan , dia suruh saya terus mendaki sahaja. Saya pun tak paham apa dia cakap, agaknya tiket parking sahaja dikenakan bayaran. Permulaan mendaki saya dah kena hujan yang lebat, tapi nasib baik sekejap sahaja, saya beli baju hujan di kedai sebelah pintu masuk 2000 WON. Tidak perlu guide atau pendaftaran, terus naik sahaja. Trek cantik dan bersih. Awal pendakian trek landai berbatu dan sedikit bertangga kayu. Awal2 pendakian view blom ada kerana dikelilingi hutan, hutannya jenis jarang. Kalau tengok peta 3.5km pertama dia gred kan sebagai Easy , kerana landai dan tidak susah pun. kita akan jumpa banyak trek yang dilapisi dengan kayu. Memang memudahkan pendakian.
Mt Halasan (8) Mt Halasan (8)a
Sokbat Shelter
Setelah mendaki sejauh 4.1km saya pun sampai di pondok rehat pertama Sokbat Shelter. Kat sini ada kemudahan pondok dan tandas. Kat sini saya perhatikan semua pendaki hanya berehat sekejap sahaja sama ada ke tandas atau duduk sebentar makan buah. Tidak digalakkan makan dan rehat lama disini, dinasihatkan Cuma 5-10minit sahaja. Tanda tidak ada air jadi anda kena bawa air. Orang Korea guna kertas tisu sahaja.

Mt Halasan (10)a Mt Halasan (11)
Mt Halasan (9)a Mt Halasan (10)
Saraoreum Entrance
Seterusnya saya meneruskan perjalanan 1.7km hingga sampai ke Saraoreum Entrance. Disini anda akan jumpa persimpangan menuju ke puncak dan ke Saraoreum Entrance. Saraoreum Entrance adalah kawasan kawah kecil yang cantik pemandangannya dengan ketinggian 1324m aras laut. Perjalanan untuk kekawah dan ke menara pandang mengambil masa 40 minit pergi balik, ini tidak termasuk jika anda berhenti rehat dan bergambar. Perlu trekking naik tangga yang curam dan tinggi sehingga sampai ke kawah Saraoreum ni, kemudian merentasi kawah ini menuju ke menara pandang. Di kawasan menara ini view sangatla cantik, memang best sangat. Anda boleh Nampak pemandangan Bandar Seongwipo-si dengan jelas, kawasan berangin dan sejuk.
Mt Halasan (16)a Mt Halasan
Jindallaebat Shelter
Seterusnya perjalanan saya 1.5km lagi menuju ke Jindallaebat Shelter. Anda kena sampai ke pondok ini sebelum 12.30pm. ini bermakna anda kena sampai paling lewat jam 12.00pm untuk rehat dan makan dan hendaklah meneruskan perjalanan ke puncak sebelum jam 12.30pm, jika anda lewat anda tidak akan dibenarkan naik meneruskan perjalanan. Saya bernasib baik kerana Berjaya melepasi Jindallaebat Shelter sebelum jam 12.30pm. Disini barulah kita akan Nampak ramai orang berhenti rehat makan nasi dan megi segera, saya bawa nasi yang saya tapau dari hotel dan makan bersama sambal ikan bilis dan tuna. Anda patut juga bawa megi segera kat sini kerana ramai orang korea makan megi segera panas2 dan sushi. Memang best bila makan megi segera dengan suasana sejuk2 sambil menyedut meggi sama macam orang korea. Kat pondok ini ada kedai yang menjual megi segera tapi tak pasti halal ke tidak. Jadi kalau kita nak merasa suasana kita bawalah meggi cup segera dan mintak air panas kat pondok tu.
Hallasan Hallasan
Hallasan
Kat sini juga terdapat kemudahan tandas, tapi tandasnya tiada air, mangkuk tandas lubang terus ke bawah tanah, mereka guna tisu jer memang busuk dan lalat punya la banyak…tapi bau busuk dan lalat ni dalam tandas tu jer. Dari luar pondok tandas tu Nampak cantik dan bersih, tapi bila masuk dalam jer terus pening kepala, sinki pun tadak, nak basuh tangan pun susah, jadi kenala bawa air dan tisu basah.
Mt Halasan (19) Mt Halasan (20)
Mt Halasan (21) hallasan
Baekrokdam (Puncak Mt Hallasan)
Seterusnya saya meneruskan lagi perjalanan 2.3km menuju ke puncak. Bermula disi anda akan mula terpesona dengan keindahan kerana pokok-pokok sudah mula tiada dan anda akan Nampak puncak dari jauh. Kalau kat sini hujan ribut memang naya ja.. Trek tidak susah, pihak taman Negara telah menyediakan trek berkayu dan bertangga yang cantik dan memudahkan pendakian. Kat sini kita akan mula melihat ramai orang berhenti bergambar. Semakan menuju kepuncak semakin tiada pokok dan hanya rumput dan batu. Di menara pandang anda akan dapat lihat Bandar Seongwipo-si dengan jelas dan juga pemandangan tinggalan gunung berapi yang kecil yang kelihatan seperti “Chocolate Hill” memang cantik. Bayangkan sekiranya waktu ini musim bunga sure lagi cantik.
Hallasan Hallasan
Seterusnya saya sampai ke puncak 2.30pm, puncaknya ada sebuah pondok penjaga gunung. Sampai saja di puncak rupanya saya antara orang yang terakhir sampai. Kerana leka bergambar maka saya sampai lewat dan kena halau oleh penjaga supaya terus turun. Tapi sempat juga pakcik tu ambil gambar saya pastu halau turun .
Hallasan Hallasan
Hallasan Hallasan
Di puncak terdapat dek kayu dan berpagar kayu untuk melihat pemandangan kawah Gunung Hallasan dan Bandar Seongwipo-si. Di puncak Cuma ada batu tanda sahaja dalam bahasa Korea, tak paham pun dia tulis apa. Setelah bergambar saya meneruskan perjalanan turun melalui Gwaneumsa Trail.
Hallasan Hallasan
Perjalanan Turun
Perjalanan turun melalui Gwaneumsa Trail memang mencabar jika kaki dah sakit, sebab ia curam, Trek turun ini akan melihat view dalam kawah. Setelah trekking 1.3km melalui Wanggwanbawi Rock anda akan melalui Jambatan Yongjingak Hyunsugyo, View memang cantik di kawasan ini.
Hallasan Hallasan
Dahulu, sebelum sampai jambatan ini terdapat Yongjingak Shelter yang dibina pada tahun 1974 namun telah lenyap setelah dilanda taufan NARI pada tahun 2007.
Hallasan Hallasan
Samgakbong Shelter
Setelah melepasi jambatan Yongjingak Hyunsugyo saya melalui tepi lereng gunung yang ada tanda amaran bahaya batu jatuh. Kawasan ini di lengkapkan dengan 2 lapisan jaring pagar bagi melindungi pendaki yang lelalui kawasan ini.
Hallasan Hallasan
Setelah 1.4km berjalan saya sampai di pondok Samgakbong Shelter. Pondok ini ada kemudahan tandas dan ruang rehat. Lagi sekali saya kena halau turun kerana sudah lewat. Hendak turun laju kaki pun dah sakit. Ada seorang pakcik tua warga korea pun tengah rehat siap minum kopi panas, Malu pulak sebab dia lebih laju dari saya.
Hallasan Hallasan
Gaemideung
Setelah 1.1km berjalan maka sampai di kawasan rehat Gaemideung, sini tiada pondok, Cuma hentian rehat sahaja. Perjalanan diteruskan ke shelter seterusnya.
Hallasan Hallasan
Tamnagyegok Valley Shelter
Perjalanan 1.7 menuju ke Tamnagyegok Valley Shelter memang memenatkan tangga curam dan berbatu. Seterusnya sehingga jumpa Jambatan Tamnagyegok Makgyo. Dikawasan ini anda mula melihat pemandangan sungai yang cantik, Cuma tiada air sahaja sungai2 ini. Rasanya ketika hujan lebat atau pun masa musim ais cair nak masuk musim panas sungai2 ini penuh air. Namun view tetap cantik. Saya merasa sedikit lega setelah melepasi Jambatan Tamnagyegok Makgyo trek sudah semakin landai dan tidak susah dan kawasan sudah seperti hutan kecil, tiada lagi view, Suasana sudah semakin gelap.
Hallasan Hallasan
Saya bernasib baik kerana selepas melepasi jambatan Jambatan Tamnagyegok Makgyo saya dapati pekerja taman Negara tengah hendak bersiap2 pulang menggunakan mini monorail, haha saya ambil kesempatan Tanya dia boleh tumpang ke tidak, kebetulan sebab saya sorang maka dia bagi saya tumpang.. Fuhh lega rasanya dapat naik mini mono rail tu. Dah jimat masa dan jimat tenaga, kaki pun dah sakit.
Hallasan
Gwaneumsa Hiking Trail Entrance (Tamat)
Saya sampai di pejabat taman Negara jam 6.45pm, fuhh lega rasanya , Terima kasih pada pakcik yang serius tapi baik hati tadi tu, kalau tak kerana dia tumpangkan saya sure saya sampai jam 8.00mlm. Pejabat Taman Negara tutup jam 7.00pm jadi anda kena sampai turun sebelum jam 7.00pm. Sampai saya di pejabat terus saya masuk dan minta sijil, dapat saja sijil, saya pun nak gerak keluar dan pegawai taman Negara Tanya naik apa saya cakap teksi sbb dah lewat dan transport percuma hotel Cuma pickup jam 4.30pm. Saya sebut saja nama hotel saya Green Guest House terus pegawai tu panggil teksi kat luar untuk hantar saya pulang. Bagusnya. Rupanya Green Guest House memang terkenal dikalangan pendaki dan juga pejabat taman Negara. Saya sampai hotel jam 8.00pm dengan bayaran 20,000 WON. Lega rasanya. Misi Berjaya walaupun tersasar timing.

Ringkasan Perbelanjaan dan TIPS

- Tiket Air Asia Return – RM300 (Promo route pertama Busan)
- Tiket Jeju Air Return – RM250 (Antara yg murah saya dapat)
- Bus Jeju Airport- Green Guest House, Bus no 100 dan 90 – turun di jalan Dongmun-ro, 1100 WON
- Teksi Green Guest House – Jeju Airport = 5,000WON
- Green Guest House 44,000 WON semalam
- Transport percuma ke Entrance Hallasan oleh Green Guest House pergi jam 7.00am, balik jam 4.30pm, kalau terlepas kena naik teksi la.
- Kalau teksi sekitar 20,000 WON sehala ke Entrance Hallasan
- Sijil Mt Hallasan = 1,000WON
- Yuran masuk hallasan – tiada
- Bayaran Guide – Tiada, naik sendiri ikut trek, tapi ada no tel kecemasan di hampir setiap tiang.

Tips

Bahasa
Tulis atau print dalam bahasa korea perkataan seperti, babi, sos babi, minyak babi, ikan, nasi, nama tempat, nama hotel. Bila nak Tanya driver bus atau kedai makanan dia tak paham English kita tunjuk sahaja perkataan tu.

Makan
Tapau lauk dari Malaysia seperti meggi cup segera, sambal ikan bilis, serunding, tuna dan sardine. Nasi tak perlu bawa. Kat sana beli nasi kat 7-11, nasi segera masuk microwave 2 minit dah siap di makan.

Pakaian
Bulan September – Panas tak perlu coat atau glove, seluar pendek dan Tshirt dah cukup.

Kasut Hiking
Perlu kasut hiking yang baik kerana trek ada berbatu gunung berapi boleh sakit kaki dan terseliuh jika kasut tak sesuai.

Tentative
Day 1
8.30am – LCCT (Air Asia) – Busan
3.00pm – Sampai Busan
5.00pm – Busan (Jeju Air) – Jeju Island
6.00pm – Jeju Island
7.00pm – Bus ke Green Guest House
7.30pm – Jalan2 sekitar hotel

Day 2
7.30am – Sarapan
9.00am – Tour Jeju Island – sewa motosikal
7.00pm – Jalan2 waktu malam

Day 3
6.30am – Sarapan dan tapau nasi
7.30am – Bertolak ke Gwaneumsa Trail dan Seongpanak Trail.
8.00am – Mula mendaki melalui Seongpanak Trail
8.00pm – Balik Hotel

Day 4
6.30am – Sarapan
7.00am – Teksi ke Airport
9.00am – Jeju Island – Busan
10.00am – Busan
11.00am – Train dan Subway to Bandar Jagalchi Market
3.00pm – Teksi – Airport
5.00pm – Busan – Kuala Lumpur

Untuk kisah saya jalan2 di Busan dan juga di Jeju Island saya akan ceritakan dalam entri berikut http://hamydy.wordpress.com/2013/10/04/jeju-island-korea-2013/ . Entri ini khas untuk Mt Hallasan.

Selamat menonton Video ringkas trip Mt Hallasan saya

Sekian Terima Kasih

Posted in Backpacker, Melancong, Pendakian Gunung | Tagged: , , | 13 Comments »

Gunung Irau 6 Julai 2013 – Daypack

Posted by hamydy on 5, August 2013

Irau
Gunung Irau Daypack
Trip mendaki Gunung Irau Cameron Highland kali ini disertai seramai 37 orang peserta. Trip ini merupakan anjuran bersama dengan Kelab Orang Hutan Malaysia. Ada dari Penang, Perak dan Kuala Lumpur. Trip ini berbula dari hari jumaat, dimana semua peserta mula menuju ke Brincang malam jumaat. Ada yang bertolak dari kl seawal jam 6.00pm dan ada yang bergerak sekitar tengah malam, Kerana semua akan berkumpul di pekan Brinchang sekitar jam 5.00am. Mulanya trip ini di rancang oleh Group Penang yang diketuai oleh En MOHD RIDZWAN BIN DERANI, Beliau memaklumkan tentang plan beliau dan mengajak saya untuk turut serta, selepas itu saya mengajak ahli kelab dan juga membuka event di Blog.

6 Julai 2013
Setelah semua peserta berkumpul di Pekan Brincang, semakan kehadiran di buat. Ikutkan list yang mendaftar adalah seramai 60orang. Tapi yang berjaya hadir adalah seramai 37 orang sahaja. Dalam trip kali ini peserta yang paling muda adalah berumur 10 tahun dan dia mendaki dibawah jagaan bapanya. Setelah kedatangan diambil, senarai kehadiran tersebut di serahkan kepada Balai Polis Brinchang. Semua peserta menapau makanan masing2 di pekan brinchang, beberapa gerai dan kedai makanan memang sudah buka seawal jam 5am.

Seterusnya setelah selesai solat subuh kami bergerak ke Puncak Brincang. Sampai di Puncak Brincang sekitar jam 7.30am, semua peserta membuat persiapan dan juga senaman memanaskan badan. Setelah taklimat diberikan barulah kami memulakan pendakian. Guide terdiri daripada ahli kelab dan juga rakan2 yang pernah mengikut saya mendaki sebelum ini. Bila berkumpulan maka 3 guide dilantik, iaitu Lead, Runner dan Sweeper. Semua peserta tidak boleh memotong Guide Lead (guide depan), dan tidak boleh berjalan dibelakang guide sweeper (guide last). Manakala Runner pula adalah guide yang di tengah. Memandangkan kita memasuki hutan, oleh itu semua pantang larang hutan mesti dijaga seperti tidak menjerit nama, tidak bercakap besar, dan tidak membuang tuala wanita sesuka hati.
Irau Irau
Setelah semuanya siap sedia dan jelas dengan taklimat maka kami mula mendaki melalui trek Hutan Mossy. Trek hutan mossy memang cantik dan mempersonakan. Peserta tidak henti2 bergambar setiap kali bertemu dengan lokasi yang menarik. Perjalanan lancar dan tidak hujan. Semua peserta enjoy dan mendaki dengan baik.

Untuk mengetahui step-step dan cek point gunung irau boleh rujuk entry sebelum ini di link ini  http://hamydy.wordpress.com/2012/09/20/gunung-irau-15-sept-2012/

Sampai di Mini Irau salah seorang dari peserta group Penang tidak mampu untuk meneruskan perjalanan. Jadi peserta tersebut duduk rehat di mini irau menunggu kami pulang dari puncak. Jika dari mini irau untuk kepuncak Irau mengambil masa sekitar 45minit hingga 1 jam.

Kami sampai di Puncak Irau sekitar jam 12.00 tengahari dan ada yang sampai 12.30pm, Tapi kami limitkan untuk rehat dan mula turun dari Puncak Irau paling lewat jam 1.30pm. Ini bagi mengelakkan kelewatan sekiranya mengalami masalah. Akhirnya hampir semua peserta berjaya sampai ke pintu masuk hutan mossi sekitar jam 4.00pm, setelah membersihkan diri dari kotoran tanah lumpur irau para peserta mula kembali ke pekan Brinchang dan ada yang terus pulang.

Nasib kurang baik bagi group Penang, salah seorang dari group mereka mengalami sedikit masalah stamina dan ditambah pulak kasut pecah. Jadi saya menunggu group tersebut keluar sambil bersiap sedia untuk mendapatkan bantuan pertolongan sekiranya diperlukan. Akhirnya Group Penang berjaya keluar sekitar jam 7.00pm dan hari pun sudah gelap. Alhamdulillah semua selamat keluar. Setelah semua selamat keluar barulah saya memaklumkan kepada pihak polis yang kami semua selamat keluar.

Saya dan group penang mengalami kesesakkan lalu lintas, jalan menghala ke Brinchang Jem teruk disebabkan pasar malam di Pekan Brincang. Salah satu sebab kita kena keluar sebelum jam 5.00pm adalah untuk mengelakkan jem. Kalau dah keluar jam 7.00pm nak sampai pekan brincang dah jam 8.00pm, tambah tambah jem sampai hotel dah jam 10.00mlm.

7 Julai 2013
Sekitar jam 10.00am baru la kebanyakan peserta yang menginap di hotel brinchang mula keluar bersiar2 di pekan Brinchang, melawat ladang strawbery, ladang sayur, shoping, dan juga melawat ladang teh. Sebelum pulang kami sempat singgah di ladang teh Barath bergambar dan menikmati Teh Segar.

Irau

Trip ke Gunung irau ini jika tidak ditambah dengan trip bercuti tidak lengkap. Jadi sekiranya anda ingin mendaki Gunung Irau, dicadangkan anda mendaki daypack hari sabtu, pastu tidur semalam dan bersiar2 pada hari ahad sebelum pulang ke rumah masing2 menjadikan trip outdoor ini santai dan adventure.

Irau Irau

Ucapan ribuan terima kasih kepada ahli Kelab OHM (Orang Hutan Malaysia) yang membantu menjadi Guide dan juga kepada Group Penang yang telah merancang trip irau kali ini. Semoga jumpa lagi.

Tentative

Jumaat : 5 Julai 2013
Para peserta mula bertolak ke Brinchang mengikut masa masing2. Ada yang datang seawal tengahari dan cek in hotel. rata2 dari KL mula bertolak malam sekitar 6.00pm dan 11.00pm.

Sabtu : 6 Julai 2013
05.00am – Pastikan semua sudah berada di pekan Brincang di Surau Pekan Brincang hadapan Balai Polis
06.00am – Selepas tapau makanan dan solat subut mula bergerak ke Puncak Brincang
07.00am – Sudah berada di Puncak Brincang untuk memulakan Pendakian
08.00am – Mula mendaki
12.00thr – tiba di Puncak Gunung Irau
01.00pm – Mula Turun
04.00pm – Mula bergerak balik dari Puncak Brincang
05.00pm – Bebas – ada yang menginap di apartment

Ahad : 7 Julai 2013
10.00am – Peserta yang menginap apartment mula keluar sarapan dan bersiar di
- Ladang Strawbery, Ladang Teh Barat sambil minum teh.
01.00pm – Peserta pulang ke rumah masing2

Sekian

Posted in Pendakian Gunung | Leave a Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 161 other followers