The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for the ‘Melancong’ Category

Melancong luar negara

Malaysia Agrobazaar ~ Singapore

Posted by hamydy on 8, October 2014

Malaysia Agro Bazar
Malaysia Agrobazaar Singapore ~ Sultan Gate
Trip singkat saya ke Kota Singa sempat juga saya melawat Malaysia Agrobazar yang terletak di jalan Sultan Gate. Bazar ini memang menarik kerana menjual pelbagai barangan produk IKS malaysia yang kebanyakkannya kita tak pernah pun jumpa kat Malaysia.
Malaysia Agro Bazar Malaysia Agro Bazar
Didalam kedai ini ada juga Cafe, jika anda ingin minum teh tarik dan cempedak goreng pun ada. So kalau nak lepak2 sambil makan boleh la mencuba kek dan juga beberapa buahan goreng dan juga kuih muih.
Malaysia Agro Bazar Malaysia Agro Bazar
Dalam Bazar ini juga menjual makanan segera, seperti bubur segera, mee segera, rendang, krepek, sambal bilis dan sebagainya yang kita jarang2 jumpa kat Malaysia, kerana kebanyakkan jenama ini khusus untuk eksport sahaja.
Malaysia Agro Bazar Malaysia Agro Bazar
Dalam Bazar ini juga turut menjual pelbagai buah-buahan dan sayur yang di import dari Malaysia. Pekerja terdiri dari kalangan orang Malaysia dan separuhnya warga Singapore.

Anda Patut cuba.

Alamat
Agrobazaar Malaysia,
Lot 37 – 43, Sultan Gate, Singapore 198485.
Tel: +65-5391 9841
Fax: +65-6391 9842
Website : http://www.agrobazaarmalaysia.com.sg/

Posted in Jalan2 Cari Makan, Melancong | Tagged: , | Leave a Comment »

Penginapan di Singapore

Posted by hamydy on 7, October 2014

Memandangkan ramai yang bertanya kepada saya tentang penginapan di Singapore. Maka entri ini khas saya buatkan dengan menghimpun kan semua penginapan yang pernah saya menginap di singapura buat panduan dan rujukan pembaca blog semuanya. Walaupun masih banyak lagi penginapan yang ada di Singapore, tetapi entri ini khas merujuk penginapan yang pernah saya booking sahaja.

Le Hotel ~ Carpenter Street
Singapore Singapore
Le Hotel di Carpenter Street
Saya memilih menginap di hotel buget kali ini berbanding menginap di Hostel Backpacker seperti sebelum ini. Ini kerana saya inginkan privasi dengan memilih bilik single. kalau hostel susah dapat bilik single. Saya buat carian di Agoda dan terjumpa hotel LE HOTEL ini. Terletak berhampiran dengan stesen MRT Clarke Quay dan berhampiran sungai Marina Park. So kalau nak ke Marina Park tempat Air Pancut kepala Singa tu boleh jalan kaki sahaja sepanjang sungai tu, tak jauh sangat pun jalan2 cuci mata dah sampai.
Singapore Singapore
Saya pilih bilik single. Biliknya kecil dan sesuai untuk seorang, terdapat juga bilik2 lain yang standard bilik hotel. Untuk bilik single ni toilet dan shower kat luar. Saya cadangkan jika anda memilih menginap di hotel ini anda pilih duduk level 2 kerana bilik air sebelah sahaja bilik single anda, berbanding jika anda menginap di level 1, anda kena naik level 2 untuk mandi. Hotel ni selesa dan bersih, aman dan tenang. Pekerjanya boleh cakap melayu. Ada hotel kita ingat pekerjanya melayu tetapi rupanya Filipina, so english sahaja dia paham. Bilik single saya dapat dengan harga RM180 semalam…mahal jugak tu, tapi tak banyak hotel buget yang bawah RM200 berdekatan dengan MRT dan Marina Park, yang ada cuma Hostel, kalau hostel anda boleh dapat sekitar RM50-60 semalam untuk katil dalam Dorm. Untuk ke Marina Bay anda cuma berjalan kaki menyusuri sungai sahaja.

Singapore SingaporeSingapore Singapore

Tempat Makan yang berdekatan Le Hotel
Terdapat kedai mamak dan restoran nasi padang yang berdekatan. Nama restoran mamak ni Shah Alam yang terletak di Jalan Circular. Cuma jalan kaki sahaja ke lorong ni, memang happening lorong ni banyak kedai makan bar dan pub.

 

Backpacker Cozy Corner Guesthouse ~ North Bridge Rd

Backpacker Cozy Corner Guesthouse ~ North Bridge Rd
Inilah backpacker yang saya menginap Cozy Backpacker yang terletak di North Bridge Rd. Kawasan hotel ini tidak jauh dengan Bugis Junction.  Bawah hotel ni ada restoran mamak Muslim. jadi kalau nak makan tak susah la. Hotel ni pun ok dan selesa bagi backpacker. Ramai jugak foreiner yang menginap kat sini.

Signboard hotel ni kecil jadi anda mungkin terlepas pandang. Jadi nak senang anda rujuk banggunan tu. Sebelah kedai Seng Huat tu la Cozy Backpacker.

Bilik dan koridor pun selesa dan bersih.

Antara kemudahan dan perkhidmatan yang disediakan adalah seperti PC Internet, Wifi dan sarapan pagi. Biasanya backpacker bilik airnya di luar. Toilet dan Bilik air setiap tingkat ada jadi tak susah.

 

Ideal Backpacker Hostel~Geylang Road
 
Ideal Backpacker Hostel~Geylang Road
Saya cadangkan hotel backpaker ini kerana ia terletak dekat sangat dengan stesen train Kallang dan dibelakang nya ada restoran mamak Imam yang buka 24 jam. cuma jalan kaki sahaja untuk ke stesen train. dan pada waktu malam jika hendak berjalan shoping di kampung melayu naik train satu stesen sahaja ke eunos atau jalan kaki sahaja sepanjang Geylang Road tu. Makan di Restoran mamak tu harga dia macam kita makan kat restoran mamak di Malaysia cuma cuma rasa lebih mahal kerana dalam dolar singapore. contohnya saya makan nasi dalam daun pisang seperti gambar dibawah (Ayam+sayur+papadom dan teh ais) harganya 8 usd singapore.
 
Hotel Backpacker ini selesa ada aircond, satu bilik muat 4 orang (katil double decker) kalau nak bilik singgle atau twin memang tak ada tapi jika anda berdua sahaja saya syorkan ambik hotel disebelah ideal backpaker yang berharga sekitar usd60 semalam. Jika anda seorang atau berdua dan tak kisah berkongsi bilik maka ok ja lebih jimat. cuma jika ada bawak barangan berharga kena bawa la setiap kali ke bilik air.

Hotel Idea backpacker menyediakan bilik air diluar bilik, ada TV dalam bilik, peti sejuk, water heater, dan perkhidmatan wifi percuma. Di kaunter pendaftaran terdapat sebuat PC yang menyediakan internet percuma, tapi kena bergilir guna la.
  

 

 Peninsula Excelsior Hotel Singapore ~ Hill Street
 
Hotel ini terletak di Jalan Hill Street, Hotel ni ada dua Tower. Biasanya hotel ini antara hotel yang menjadi tarikkan pengunjung, harga murah sikit la tapi kalau dlm Ringgit kira mahal jugak la. Hotel ni pun dekat dengan Marina Bay, dan dekat dengan lokasi trek F1, jika setiap kali ada F1 memang penuh hotel ini dan harga lebih mahal dari biasa. Kalau menginap di Hotel ini semasa F1 dapat la lihat F1 dari bilik hotel. Harga kalau dalam Sing Dolar sekitar 200-300SGD.
 
Bersebelahan hotel ini ada Digital mall iaitu Funan Digital Mall, kalau nak gajet murah boleh naik ke tingkat atas sekali ke Pusat Digital Chalengger.Dihadapan dan bersebelahan hotel ini juga ada mall yang turut menawarkan barangan dengan harga yang berpatutan, ala-ala pertama komplek.

Tempat Makan
Di kaki lima Funan Digital Mall ini ada foodcourt kecil dan ada satu gerai masakan padang Indonesia. So anda boleh makan makanan halal disini.

 

Park Sovereign Hotel ~ Albert St
 
Hotel yang terletak di Albert St ini memang menjadi hotel tumpuan bagi yang ingin mengidap berdekatan dengan Bugis Street. Hotel ini terletak dengan kawasan Albert St ini sangat happening dan penuh dengan penjaja dari pagi sehingga petang. Pelbagai barangan dijual dengan harga murah ikut matawang Singapore la. Harga tidak la murah sangat iaitu sekitar RM300++ satu malam. Boleh tahan. Bilik Kecik sahaja. tapi selesa macam Tune Hotel saja dan tiada sarapan.
 
Kat Albert Street ni gerai2 menjual pelbagai benda seperti downtown, memang meriah tambah lagi jika ada perayaan. Di Albert Street ini juga terdapat Digital Mall, kat dalam mall ni pelbagai barangan electonik dijual, aksesori telefon, labtop dan sebagainya.
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Gerai Makan
Kat sini ada Medan Selera (Hawker), sekali tengok macam gerai makanan cina, tapi ada satu baris di tepi terdapat satu baris gerai muslim. Ada gerai Indonesia, gerai melayu dan jugak mamak. Jadi kalau nak sarapan atau makan boleh la makan kat sini. Saya makan kat Gerai SUZANA, ambil nasi campur Nasi putih sayur kacang dan ayam goreng dengan air teh o ais baru 5 dollar, murah jugak.

Posted in Backpacker, Melancong | Tagged: , , | 2 Comments »

Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu

Posted by hamydy on 18, September 2014

Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Trip ke Bali Indonesia bersama kengkawan ini telah dirancang sejak pulang dari Trip Jakarta Bandung 2013 lagi http://hamydy.wordpress.com/2013/10/14/jakarta-bandung-2013-4h3m/

Setelah pulang dari trip Jakarta Bandung kami mula melihat tiket Promo Air Asia dan juga promo Hotel murah. Trip Bali ini masih Trip santai dan makan. Tidak terkejar sangat tempat lawatan atau wisata. Kami relaks sahaja, kalau sempat pergi kalau tak sempat kami relaks dan lepak sahaja. Kupasan lanjut boleh baca seterusnya.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Tiket Air Asia
Tiket Air Asia Kuala Lumpur ke Bali Indonesia telah berjaya di beli pada 24 Apr 2014, dengan harga RM332 Return ( Tiket RM200 + Tax RM132)..Murah kan.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Hotel
Hotel tempah melalui AGODA. Kami tempah Hotel Kuta Central Park, Dapat RM195 untuk 3 malam… murahkan.. tips nya bila kita buka AGODA ada Flash kat list hotel tu, Kalau ada Falsh tu maksudnya promo murah sangat dan perlu terus beli, kalau kita buka lagi sekali kekadang falsh tu tiada dan harga jadi normal semula. Bagi yang selalu booking guna AGODA tentu paham maksud saya ini. hotel ini di kawasan Legian. Kawasan Legian ni malam memang happening berbanding kuta, walaupun jauh nak ke Hard Rock Cafe.

Day 1 – 11.09.2014
Kami bertolak dari KLIA2 sekitar 3.45pm dan sampai di Bali sekitar 6.40pm flight tidak delay. Sampai sahaja di Denpasar Ngurah Rai Airport kami di jemput oleh Supir Pak Hadi menaiki MiniBus ke hotel. Perjalanan ke hotel jalan agak Macet (jem). Samapi di hotel kami rehat sebentar dan kemudiannya keluar makan di Rumah Makan muslim yang terletak tidak jauh dari hotel. Rumah Makan Pak Adi ini juga enak, ada yang pesan ayam penyek dan sebagainya, Harga juga murah. Selepas makan ramai yang sudah penat kekenyangan jadi terus pulang ke Hotel untuk berehat dan tidur.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Day 2 – 12.09.2014
Sarapan disediakan oleh pihak Hotel dan halal. kami sarapan sekitar jam 8.00-9.00am. Makanan simple dan sedikit variaty. Tapi tak la sedap sangat, kira ok la. Selepas sarapan kami santai sahaja di tepi swimming pool mandi-manda. Dah nama trip santai dan makan, jadi relaks sahaja. Selepas mandi manda sekitar jam 12.00tengahari kami menggunakan perkhidmatan shutter van percuma yang disediakan oleh pihak hotel. Shutter van ini percuma dan ada jadual untuk drop ke lokasi tertentu sekitar kuta dan legian, jadi cuma booking dahulu seatnya.

Kami memilih untuk drop di lokasi Mall Beach Walk, Mall yang terbesar dihadapan pantai Kuta. Sampai sahaja kami berjalan ke food court tingkat atas. Kat food Court ni anda perlu memilih gerai yang halal, ada gerai yang menjual babi, jadi pilih dahulu dan tanya penjualnya halal atau tidak, jangan malu2.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Lepas makan kami pun mula berjalan sambil membeli belah, kami membeli singlet yang famous kat kat Bali, kat pantai ni pelangcong memang biasa memakai singlet sahaja dan berseluar pendek. Kalau tak pakai singlet ni macam tak join suasana Bali. Jadi kalau anda pergi ke Bali boleh la cuba gaya singlet ini ramai2 :D .
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Kami berjalan sekitar jalan pantai Kuta dan ke Hard Rock Shop untuk beli tshirt. Setelah petang dan penah berjalan mencuci mata kami pun pulang ke hotel dengan berjalan kaki. Sebelum sampai hotel sempat kami singgah urut kaki. Maklumlah banyak berjalan kaki kena la Massage. Murah sahaja massage kaki ni sejam cuma RM24 saja. Selepas massage kaki kami pergi makan di Rumah Makan Pak Adi yang tak jauh dari Hotel dan pulang ke hotel berehat

Day 3 – 13.09.2014
Hari ketiga baru kami memilih untuk sewa minibus untuk tour, kami memilih tour ke selatan iaitu ke arah Nusa Dua dan Uluwatu, Jimbaran, dan Pantai Panbawa. Disebabkan jalan yang jem jadi anda tidak boleh buat 2 trip, utara-selatan sebab memang tak sempat. So kalau ke selatan selatan sahaja dan kalau ke utara ke utara sahaja.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Pantai Panbawa
Kawasan pantai Panbawa ini terkenal dengan sukan air, seperti Para Gliding air, dan juga dari sini boleh sewa bot ke pulau penyu. Kami sampai di pantai ini tengok-tengok sahaja sebab tiada pun antara kami yang berminat nak main sukan air ini. Jadi kami seterusnya bergerak ke Nusa Dua Resort.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Nusa Dua Resort
Kawasan Resort Nusa Dua ini besar, menurut supir ini kira macam kawasan tempat Honeymoon la, sebab landscape yang cantik di tambah lagi pantai nya yang cantik juga, kat sini semua pengunjung yang berjemur pakai bikini two pieces sahaja..cuci mata la.. jgn lupa sek mata gelap..cover line :D. di Nusa Dua ni kami cuma lepak minum air sahaja sambil menikmati keindahan alam.. relaks2 jer bro. Lepas itu kami ke Pusat Ole-Ole Krisna.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Pusat Ole-Ole Krisna
Pusat Ole-Ole Krisna ni boleh tahan jugak besarnya. Semua ada dan harga pun murah berbanding yang kita lihat di jalan kuta atau jalan legian, Oleh itu saya cadangkan kalau hendak shoping Ole-ole anda mesti shoping di Pusat Ole-ole seperti ini. Ada banyak pusat ole-ole seperti ini. Tapi yang ini antara yang sering pelancong sebut-sebut la kalau dari kawasan Selatan. Setelah abis shoping baru kami ke Uluwatu Temple, Sebelum itu kami singgah makan di restoran dihadapan Pusat Ole-ole Krisna ini.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Uluwatu Temple
Uluwatu tempel ini adalah tempel kecil di tebing gaung yang mehadap lautan. Memang tinggi walaupun tempel ini kecil tapi kawasannya agak besar dan luas. Disini pengunjung perlu memakai sarung. Dan perlu berhati2 dengan monyet kat sini kerana mereka pandai mencuri spek mata hitam kita. Dan kami lihat sendiri bagaimana pengunjung yang kena ragut spek mata hitam dengan monyet2 ini.. haha monyet pun pandai bergaya.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Uluwatu Temple ini bagus datang sebelah petang, tempat ini sudah famous untuk melihat persembahan Kechak Dance, Dulu kat Tanah Lot famous, tapi sekarang kat Tanah Lot sudah tiada lagi persembahan Tarian Kechak ini sebab pengunjung lebih dekat ke uluwatu berbanding Tanah Lot. Sampai sahaja anda perlu segera beli tiket masuk untuk melihat tarian kechak, Tiket masuk temple dan Tiket Persembahan Tarian Kechak di jual berasinggan, jika hendak lihat tarian kechak kena beli cepat sebab tempat adalah terhad.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Setelah melihat2 tempel dan tebing laut, kami bergerak ke tempat persembahan mengambil tempat duduk. Memang ramai pengunjung, Tarian Kechak bermula saat matahari mulai terbenam. Memang unik tarian ini di selit sedikit humor buat pengunjung bisa ketawa. Setelah habis persembahan jangan ketinggalan untuk bergambar dengan pelakon2nya seperti Puteri Sinta, Beruk Hanuman.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Selepas habis persembahan kami meneruskan perjalanan pulang ke Hotel dan kami melalui di Jimbaran, Mulanya kami hendak makan seafood di Jimbaran, memandangkan harganya yang cekik darah dan mahal kami mengambil keputusan pulang kehotel sahaja. Sampai di hotel kami bersihkan diri dan minta supir drop di kawasan Kuta kerana ada yang masih hendak beli pergi Hard Rock Cafe.

Kami makan malam di sebuah restoran di Jalan Kuta, Makan biasa saja selepas makan barulah kami ke Hard Rock Shop dan Cafe, Lepak minum air sampai habis persembahan sekitar jam 1.00am baru kami pulang.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Kami berjalan kaki dari Jalan Legian ke Hotel, kat sini kami lihat memang happening, dengan kedai makan, Pub dan Disko. Gerai-gerai survinior juga banyak tapi dah tutup sekitar 12.00mlm. Dan malam semakin ramai pengunjung yang kelihatan. Dulu2 saya di pesan jangan masuk kelab2 yang majoriti Mat Salleh selepas insiden Bom Bali. Ada cafe yang ada live band yang open boleh nampak dari luar, cafe macam ni tak padat orang jadi anda boleh duduk dan pesan minuman sambil dengar lagu. Kat sini ada cafe atau pub dengan tema lagu masing2 so bergantu pada musik apa yang anda minat. Ada rege, ada diskotik, ada techno, ada balada, ada jazz dan sebagainya.

Bagusnya kalau sewa moto lagi senang, tapi sbb nak berjalan2 melihat suasana kami memilih untuk jalan kaki sahaja.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Day 4 – 14.09.2014
Selepas sarapan sekitar jam 9.00am kami macam biasa la mandi swiming pool la, bergambar dalam air sampai kembang jari. Sekitar jam 12.00 tengahhari kami Cek Out. Beg kami simpan di hotel, kami berjalan kaki ke stesen bus kota, naik Van yang dihias cantik untuk pelancong, anda boleh memilih destinasi mana anda hendak pergi sekitar kuta, dia akan bawa. kami minta bus ini turunkan kami di Kuta Discovery Mall. Dari kuta discovery mall ini kami jejalan ke Street Art yang menjual pelbagai sovinior.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Seterusnya kami lagi sekali berjalan sehingga ke Beach Walk Mall, untuk makan tengahari (lewat juga makan). Kat sini ada yang masih nak shoping. Sekitar 5.00pm kami naik teksi (Van Sapu) pulang ke hotel.

Jam 6.00pm Supir Pak Hadi sudah siap tunggu untuk hantar kami ke Airport. Dan penerbangan pulang ke Kuala Lumpur pada jam 9.30pm. Begitulah trip riadah santai kami di Bali.

Sekian

Rumusan Kos Asas
Tiket Flight = RM332 Return Air Asia
Hotel Kuta Central Park = RM195 (3 malam)
Transport = 450 000 rp (1 Day Trip)

Tiket Wisata
Uluwatu Temple = 20ribu
Kechak Dance = 100ribu

Tentative

Day 1 – 11.09.2014
03.45pm – Berlepas KLIA2
06.40pm – Tiba Denpasar
08.00pm – ke hotel dan makan dan tidor

Day 2 – 12.09.2014
08.00am – sarapan
10.00am – mandi Swimming pool
12.00pm – Mall Beach Walk and Kuta
08.00pm – Massage Kaki, Makan dan Pulang Hotel

Day 3 – 13.09.2014
08.00am – sarapan
10.30am – Tour ke selatan guna mini bus
Pantai Panbawa, Nusa Dua, Pusat Ole-ole Krisna, Uluwatu dan Kechak Dance.
10.00pm – Hard Rock Cafe, Legian Street dan Kuta Street

Day 4 – 14.09.2014
08.00am – sarapan
10.00am – mandi Swimming pool
12.00pm – Cek out
01.00pm – Naik bus ke Kuta Discovery, Kuta Art Street dan Kuta Discovery
06.00pm – Bertolak ke Airport
09.30pm – Berlepas pulang ke KL

Sekian

Supir
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Pak Hadi (Adinata)

Contact
Nama : Adinata
Tel : +6281 338 570 361
FB : Adi Transport Bali
Email : adinata1979@gmail.com

Peramah dan Servis bagus. Saya suka nak syorkan dia kepada anda semua.

Posted in Melancong | Tagged: , , , | Leave a Comment »

Singapore 2014 ~ 1 Day Trip

Posted by hamydy on 17, September 2014

Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Trip sehari ke Singapore sempena cuti 16 September 2014 adalah plan singkat. Balik kerja terus pergi ke TBS, ambil tiket bus KL TBS – Singgapore Beach Road dengan harga RM45, kalau boleh ambil waktu perjalanan tengah malam supaya sampai di singapore awal pagi untuk jimatkan penginapan hotel. Ada dua cara untuk naik bus, pertama bus direct ke Singapore dan keduanya bus ke Larkin. Jika bus ke KL-Larkin, kita kena naik bus awam syarikat SBS yang akan berhenti di Stesen Bus berdekatan dengan Bugis MRT di Singapore. Cara bijak dan jimat masa adalah bus direct ke singapore la better.

Sampai di Emigresen Tambak Johor CIQ, kita kena turun bus untuk cek pasport, waktu ini beg tak perlu lagi bawa masuk pun, tinggal di dalam bas sahaja. Apabila sampai di emigresen Woodland Singapore, driver bus akan cakap bawa pasport dan beg. So kat sini beg kena masuk mesin scaner macam biasa. anda kena cepat dan jangan buang masa. biasanya bus akan tunggu kita selepas emigresen.

Seterusnya bus sampai Singapore dan berhenti di Beach Road depan banggunan yang ada kaunter tiket bus. Bus ini hanya berhenti tepi jalan sahaja, mulanya saya ingat bus station ker apa, tapi bukan. Maknanya kat sini bukan stesen bus macam puduraya atau TBS, ia lebih kepada bus stop sahaja. dimana bus berhenti turunkan penumpang dari KL dan ambil penumpang baru untuk ke KL.
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Little India
Saya berjalan kaki sahaja untuk ke Little India (Jalan Kerbau) saja jejalan cuci mata. Kat sini memang semuanya peniaga-peniaga india. Terdapat pelbagai kedai pakaian aksesori dan juga restoran india. Ramai juga yang jalan kat sini.
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Albert Street
daripada Little India saya terus berjalan ke Albert Street, kat sini ada Medan Selera (Hawker), sekali tengok macam gerai makanan cina, tapi ada satu baris di tepi terdapat satu baris gerai muslim. Ada gerai Indonesia, gerai melayu dan jugak mamak. Jadi kalau nak sarapan atau makan boleh la makan kat sini. Saya makan kat Gerai SUZANA, ambil nasi campur Nasi putih sayur kacang dan ayam goreng dengan air teh o ais baru 5 dollar, murah jugak. Pastu jalan kat Albert Street ni ada gerai2 tepi jalan yang jual pelbagai benda seperti downtown, memang meriah tambah lagi kalau ada perayaan. Di Albert Street ini juga terdapat Digital Mall, kat dapam mall ni pelbagai barangan electonik dijual, aksesori telefon, labtop dan sebagainya.
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Bugis Street
Selepas melalui Abert Street anda akan jumpa Bugis Street, Kat sini macam petaling street di KL la rupanya. tapi dia besar dan 2 tingkat. Biasanya ramai pelancong datang beli ole-ole singapore kat sini la. masuk sahaja boleh jumpa ramai orang Malaysia, Indonesia. Pelbagai barangan dijual, tshirt, Magnet, jam, mainan dan macam-macam. Kalau anda lapar saya tak jumpa pula restoran muslim kat sini, paling dekat anda makan kat Burger King sebelah Bugis Street sahaja. Selepas Bugis Street saya jejalan melawat banggunan bersejarah dan sebagainya, saya tak naik bus atau pun MRT jalan kaki sahaja, kira senaman la jugak. Tapi kalau nak ke destinasi yang jauh boleh naik bus atau MRT. Bugis Street ni sebenarnya tak jauh pun dengan tempat Marina Park jalan kaki sahaja, tapi peluh la jugak dalam 30-60 minit.
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Beach Road Bus Station
Sebelah petang saya berjalan semula ke Beach Road ke kaunter tiket untuk beli tiket bus pulang ke KL TBS. Hanya satu syarikat bus sahaja yang ada perjalanan tengah malam ke TBS iaitu syarikat StarMart Express, Syarikat lain rata-rata ke TBS sekitar jam 3.00pm dan 5.00pm. Tapi kalau anda hendak turun di Time Square KL dan Bukit Bintang memang ada banyak bus tengah malam dari Beach Road di semua kaunter syarikat bus. disebabkan saya Pakir moto di TBS, jadi semestinya saya naik bus ke TBS kan. Bus dari Beach Road Singapore ke TBS KL paling last jam 11.00pm, so saya sampai TBS cepat juga dalam 3.30am sbb bus pulang melalui jambatan kedua Gelang Patah.
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Medan Selera Beach Road
Selepas dah dapat tiket, kalau lapar boleh makan di Food Court 4 tingkat di seberang kaunter bus tu, Nama tempat ni adalah Beach Road Garden, Banyak juga gerai muslim kat sini. Saya makan nasi ayam cuma 3.5 dollar sahaja. Kat sini yang famus adalah sub tulang kambing, rupanya bukan macam sup tulang kat malaysia, supnya warna merah. sebab dah kenyang makan nasi ayam jadi saya tak sempat merasa sup tulang ni.. ermm maybe lain kali la.
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Arab Street
Selepas makan saya jalan kaki ke Arab Street, wah happening jugak kat sini bila malam. tempat lepak ramai orang, berdekatan dgn sebuah masjid lama yang besar. Arab Street tak jauh pun dari Beach road ni. kat sini saya abiskan masa dgn minum teh tarik. ok jugak teh tariknya macam kat mamak di Malaysia. Terdapat juga AgroBazar Malaysia, malam dah tutup so saya tak pasti apa yang di jual disitu.

Sekitar 10.30pm saya bergerak semula ke Bus Stop Beach Road. Naik bus jam 11.00malam dan samapi TBS jam 3.30am.

Sekian.

Perbelanjaan
Tiket bus TBS KL – Beach Road = RM45
Tiket Bus Beach Road Singapore – TBS KL = 20 Dollar Singapore
Makan – 2 kali makan, (Lunch 5 dollar Singgapore, Dinner 4.50 dollar Singgapore)
Minum-minum = dalam 2-3 dollar Singgapore.

Tips Jimat = Bawa bekal roti dan milo atau kopi 3in1  :D , pastu kemana2 jalan kaki sahaja. :)

Tips Bergambar = Sila bawa mini Tripod dan juga minta tolong pelancong lain ambilkan.. :), Kalau minta tolong orang local cam ganggu dia aja, so kalau nampak pelancong sdang bergambar minta dia tolong :D

Tips Keselamatan
Singapore sangat selamat, walaupun berjalan seorang diri lelaki atau perempuan. Ada banyak cctv. Walaupun berjalan waktu 3-4am pun selamat. Tidak perlu risau peragut atau mat rempit, memang tiada.
– Singapore negara banyak peraturan – jadi sila patuhi peraturan yer, kang masalah pulak, jangan buang sampah sesuka hati.

kalau kat singapore bergaduh kat public dua-dua yang bergaduh tu masuk lokap dan kena sebat tak kira siapa yang salah.

bagusnya kalau KL selamat macam singapore kan.

Posted in Backpacker, Cuti2 Malaysia, Melancong | Tagged: , , , , , , | Leave a Comment »

Trip Yogyakarta Bromo 2014

Posted by hamydy on 29, June 2014

Yogjakarta Bromo 2014
Trip Yogyakarta Bromo 5H4M
Trip ini asalnya adalah dirancang untuk trip Bromo sahaja. Tetapi setelah ada promosi Air Asia yang ke Jogyakarta murah maka ramai pulak yang bertukar fikiran untuk turun ke jogyakarta sebelum ke Bromo. Trip yang dirancang sejak tahun 2013 lagi setelah pulang dari Mt Kinabalu.

Tiket pulang dari Surabaya telah dibeli terlebih dahulu dengan harga RM29.10 sehala pada 20/09/2013. Tiket tiket pergi kami blom beli ketika ini kerana masih mahal, Sekitar 24 Jan 2014 Promo Air Asia keluar lagi tetapi tiket ke Surabaya masih mahal dan kebetulan tiket ke Yogjakarta murah hanya RM112 sehala, jadi kami telah sepakat membeli tiket ke Yogjakarta.

Ada yang sempat beli tiket ke Yogjakarta pada 29 May 2014 dan ada yang telah beli tiket pada 30 May 2014 dan ada seorang iaitu Shukri telah beli tiket ke Surabaya pada 29 May 2014 beliau tidak mahu ke Yogjakarta kerana baru sahaja pergi sebelum ini. Total yang telah berjaya membeli tiket penerbangan adalah 14 orang namun pada hari berlepas seorang tidak dapat turut serta kerana ada urusan keluarga di saat akhir.

Akhirnya dapat juga saya siapkan entri ini setelah tertangguh 27 hari selepas pulang. Maaf kelewatan ini disebabkan sedikit bz dengan trip Mt Kinabalu yang berlangsung seminggu selepas pulang dari trip bromo. Harap pembaca dan peserta trip tidak kecewa dengan tulisan entri ini jika terdapat kekurangan maklumat kerana dah lama mungkin ada yang saya dah lupa atau terlupa untuk masukkan dalam entri ini.

Ok berbalik kepada trip saya seperti berikut

Hari Pertama – 29 May 2014
Penerbangan ke Yogjakarta melalui KLIA2 yang baru siap dibina. 6 orang berlepas jan 9.45am, 2 orang berlepas 4.20pm. Manakala seorang berlepas ke Surabaya jam 9.50pm. Perjalanan kami semua lancar dan tiada masalah.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Ketibaan kami 6 orang (Koh Siu Teen, Lidiah, Juliaty, Zaidan, Sahara dan saya)  di Airport Adi Sucipto Yogjakarta di sambut oleh ahli kelab Vespa yang telah saya tempah untuk membawa kami tour di hari pertama. Kami simpan beg di airport ( Titip Beg) sehingga jam 5.00pm dengan bayaran yang murah, tak ingat berapa, tapi masih murah la. Kami simpan beg di Airport keranan memandangkan Candi Prambanan dan Ratu Boko berdekatan dengan Airport jadi kami buatkan tentative kesana dahulu jadi tidak perlu membawa beg ketika menaiki vespa.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Vespa
Vespa ini saya tempah melalui kenalan saya di Yogjakarta, Teman saya juga merupakan presiden kelab vespa dan juga pelukis Airbrush terkenal di Yogjakarta, namanya Mas Wiwid dan Uchee. Sebanyak 6 buah Vespa dan sebuah Scuter yang jemput kami. Cikgu Zaidan dan isterinya Sahara menaiki Skuter yang dipandu sendiri oleh Cikgu Zaidan, manakala yang lain jadi pembonceng sahaja. Harga sewa Vespa ini 100ribu satu vespa sudah termasuk petrol, Cuma tidak termasuk makan dan minum drivernya sahaja. Aktiviti ini adalah sampingan kelab vespa ini bagi membawa tetamu disamping dapat menghidupkan suasana vespa ini.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Candi Prambanan
Setelah simpan beg kami bergerak ke Candi Prambanan. Perjalanan Cuma mengambil masa sekitar 10minit sahaja. Sampai di Candi Prambanan kami telah membeli tiket Pakej Prambanan – Ratu Boko dengan harga Rp45 ribu. Jika beli satu-satu lebih mahal iaitu kalau tak silap Rp30 ribu untuk satu candi. So kalau pakej 2 candi Cuma Rp45 ribu lebih jimat dan gratis transport, tapi kami tak ambil transport sebab sudah ada vespa.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Kawasan luar candi Prambanan ni besar jugak seperti taman tapi kawasan candi tidak la berapa besar, Sampai sahaja kami diwajibkan memakai kain sarung yang diikat pada pinggang sebagai adat memasuki candi. Candi Prambanan ini memang cantik walaupun hanya sebahagian sahaja yang berjaya di bina semula dan diselamatkan. Semasa lawatan kami kerja2 baik pulih masih dijalankan. Kami menghabiskan masa selama lebih kurang satu jam bergambar dan melawat setiap satu candi Prambanan. Seterusnya kami bergerak pula ke Candi Ratu Boko.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Candi Ratu Boko
Candi ini terletak tidak jauh dari candi Prambanan dalam 10minit jugak perjalanan, ia terletak di atas bukit. Dikawasan entrance candi ini kita boleh rehat minum di restoran yang memberikan pemandangan Gunung Merapi. Kami menaiki sedikit anak tangga menuju ke candi Ratu Boko. Candi ini hanya tinggal pintu gerbang sahaja, selebihnya sudah runtuh dan tiada lagi. Namun kebiasananya ia menjadi tempat tumpuan untuk fotografer merakam sunset membelakangkan pintu gerbang Ratu Boko ini.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Nasi Gudeg
Setelah bersiar-siar menikmati pemandangan di Ratu Boko kami bertolak ke Bandar Yogjakarta sebelum itu kami singgah ambil beg di airport terlebih dahulu. Kami menginap di jalan berhampiran dengan jalan Malioboro yang terkenal. Sebelum ke hotel kami singgah makan malam di kawasan makanan terkenal di yogjakarta iaitu Nasi Gudeg di jalan Wijilan. Di lorong ni banyak rumah makan nasi gudeg yang terkenal dan sedap-sedap dan selesa, anda perlu pilih sahaja. Teman Yogjakarta saya mencadangkan rumah makan Nasi Gudeg Yu Djum, Rumah makan ini selesa dan ada free wifi. Makanan nasi gudeg ini memang sedap bergantung menu yang kita pilih. Kami 14orang termasuk driver vespa makan Cuma Rp294,800 ribu sahaja, murah tu. Setelah makan kami berangkat ke Hotel. Lagi 2 orang peserta rombongan yang flight 4.20pm iaitu Hilal dan Hermi sampai terus mereka ke hotel dan siap jalan2 di jalan Malioboro.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Family Homestay
Memandangkan kebanyakkan hotel online booking di agoda dan booking.com banyak yang habis bagi hotel buget maka saya minta teman saya bookingkan hotel family Homestay yang terletak di Jalan Sosrowijalan. Jalan ni sebelah sahaja dengan jalan Malioboro. Harga satu kamar untuk satu malam Rp350 ribu termasuk sarapan.Banyak lagi hotel yang murah dan buget tetapi kebetulan tarikh tersebut banyak yang habis dan jika ada pun bilangan bilik agak terhad. Hotel ini pun selesa dan ada free wifi. Kawan-kawan berjalan kaki sahaja ke Jalan Malioboro untuk shoping.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Limanam Airbrush Studio
Setelah berehat dan segarkan diri dengan mandi saya dan beberapa kawan dijemput ke Studio Airbrush Mas Wiwid. Disini kami dapat lihat hasil kerja beliau seperti lukisan dan juga Airbrush pada vespa. Hasil seni beliau memang menarik dan halus. Beliau sudah menempa nama di Yogjakarta dan juga di Indonesia. Saya dipelawa untuk bermalam di rumah beliau malam itu sambil berkongsi ilmu tentang seni.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Hari Kedua – 30 May 2014
Setelah sarapan kami bersiap sedia untuk tour, saya telah menempah sebuah Mini Bus yang memuatkan 12 orang untuk ke Taman sari, Kraton dan ke Candi Borobudur. Dari syarikat Aditya Transport (www.sewamobilyogyakarta.net, erwan_41@yahoo.com). Setelah mini bus sampai kami bergerak ke Stasiun Keretapi untuk print Tiket yang telah di Booking. Tiket Keretapi boleh di beli secara online di http://www.kereta-api.co.id tetapi saya minta Teman saya Pak Emanuel untuk belikan tiket ini supaya kami semua dapat seat satu gerabak dan berdekatan. Kalau online hanya boleh 4 seat sekali transaksi so kalau lebih dari empat kena buat 2 -3 kali. So setelah teman saya beli dia Cuma email No Booking pada saya. So di Stasiun saya just bagi no booking dan seterusnya tiket di cetak oleh petugas. Setelah semua tiket saya dapat baru lega untuk tour. Kami pergi ke Istana Kraton dan ke Taman Sari.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Istana Karaton
Tiket masuk ke Istana Karaton Rp 12.500. Kawasan istana ini besar dan kita dapat mempelajari tentang sejarah dan asal usul kerajaan Karaton dan kenapa ia dipanggil daerah istimewa. Yogjakarta ini merupakan wilayah yang di takbir sendiri oleh kesultanan Karaton dimana Gabenor yogjakarta adalah dari keturunan Sultan karaton.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Taman Sari
Seterusnya kami ke Taman Sari. Tiket yang dikenakan kalau tak silap saya Rp10 ribu. Taman Sari ini dulunya merupakan tempai mandian raja-raja Karaton bersama dayang2 yang terpilih. Memang cantik Taman Sari ini, di taman sari ini ini akan ada pemandu pelancong yang akan mengiringi kita sepanjang lawatan, beliau akan tolong jadi jurufoto dan juga menceritakan sejarah, susah kita nak elak jadi kami bayar sahaja upahnya Cuma Rp50 ribu. Setelah puas bergambar kami dan berpusing-pusing kami bergerak ke Airport kerana lagi 4 orang teman baru sampai di Airport.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Candi Borobudur
Setelah menjemput 4 orang lagi teman (Fadhilah, Azurahani, Nini dan Awaluddin) di Airport kami sekarang sudah 12 orang semuanya. Candi Borobudur berada diluar kota jadi perjalanan memang jauh sekitar 2 jam perjalanan melalui jalan dalam (jalan Kampung) untuk mengelakkan macet. Kami sampai sekitar 3.45pm. Kami beli tiket dengan agen travel yang kami sewa van. Harga sama saja cuma agen tu beli murah sikit dan jual harga standard pada kami. Kalau beli di kaunter pun boleh juga. Kekadang supir van ckp kena beli awal takut habis, sebenarnya tak habis pun tiket tu kerana pintu Borobudur ditutup jam 5.00pm, so selagi belum jam 5.00pm boleh jer masuk tak perlu risau kehabisan tiket. Tapi tak apa la harga sama jer. Bagi pelawat internasional masuk ikut pintu utama khusus untuk international dan dapat free minum kopi. Sebelum masuk setiap pelawat diberikan kain untuk di ikat pada pinggang sebagai adat masuk ke candi. Setelah selesai minum kopi kami mula masuk ke Candi Borobudur. Memang besar candi ini dan ramai yang datang. Setelah pusing2 dan bergambar kami pun keluar. Keluar sahaja di pintu pagar sudah ada penjaja yang menunggu untuk mencuba nasib memujuk kami beli. Jika anda tidak mahu beli Cuma senyum dan cakap ngak mau dan berlalu pergi. Itu sahaja tak perlu banyak cakap. Tapi jika anda ingin membeli anda boleh dapat harga yang murah bila menawar. Seterusnya kami pulang semula ke bandar Yogjakarta ke Hotel Family Homestay.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Jalan Malioboro
Setelah pulang ke Hotel untuk mandi dan bersihkan diri kami semua keluar ke Jalan Malioboro untuk cari makan dan juga shooping. Group berpecah kepada 3 kumpulan. Masing-masing dengan agenda tersendiri. Kami mencuba makan di warung tepi jalan dan mencuba masakan tempatan. Harga murah dan sedap jugak. Ada menu Burung Dara, ini bukan ayam sebaliknya adalah burung merpati. Selepas makan kami mula shooping dan juga window shooping. Di sepanjang jalan Malioboro ini anda akan terlihat kumpulan musik yang mencari wang sebagai pemuzik jalanan. Terdapat beberapa kumpulan musik yang menggunakan Anglung sebagai alat muzik utama. Melodi dan irama dari anglung ini memang menarik dan sedap didengar. Habis satu lagu ada ahlinya akan meminta bayaran ikhlas dari pengunjung yang menonton persembahan mereka. Sepanjang jalan ini terdapat pelbagai kedai dan gerai yang menjual cenderahati seperti tshirt jogya, terdapat juga Mall Matahari. Ada yang buka lewat malam dan ada bahagian yang buka sampai lewat pagi. Tapi rata-rata shop lot tutup sekitar jam 10malam.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Di Surabaya
Sementara kami ke ke Taman Sari dan juga ke Candi Borobudur salah seorang peserta yang turun Surabaya iaitu Shukri telah tour ke Malang. Beliau melawat kebun epal, Candi Singosari dan juga air terjun Coban Rondo yang telah saya uruskan dengan teman saya di Surabaya.

Hari Ketiga – 31 May 2014
Sekitar jam 6.00am kami dah siap bertolak ke Stasiun Keretapi. Dari hotel kami ke Stasiun sekitar cuma 5 minit sahaja berjalan kaki melalui lorong depan hotel yang melalui celah2 rumah penduduk. Tiket keretapi jam 7.25am jadi kami kena masuk 30minit awal. jadi kami mencari sarapan terlebih dahulu di gerai-gerai dihadapan statiun keretapi.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Stasiun Keretapi
Kami menaiki keretapi Ekpress Sancaka di Stasiun Tugu (Yogyakarta). Keretapi Ekpress Sancaka ini merupakan ekpress Jogyakarta – Surabaya (Gubeng). Saya menempah seat Eksekutif yang berharga total Rp225000 dah termasuk caj-caj. Seat kami selesa dan luas. Disetiap seat ada tempat soket pengecaj, apa lagi semua pakat caj handphone, camera dan powerbank. Seat kami boleh di pusing 180 darjah samaada menghadap hadapan atau belakang. Memandangkan belakang kami ada TV yang sedang memainkan movie yang bagus maka kami memusing seat ke belakang supaya senang menonton.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Perjalanan menaiki keretapi ini juga menarik dapat melihat pemandangan kampung dan alam sepanjang perjalanan. Terima kasih kepada Cikgu Zaidan yang telah mencadangkan perjalanan siang hari yang asalnya dicadangkan perjalanan malam untuk jimat hotel 1 malam.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Boring-boring kami lepak di cafe gerabak untuk minum dan makan. Makanan juga sedap dan ada terdapat beberapa variaty termasuk makanan western. Selain itu tandas juga selesa untuk digunakan. Khidmat pelayan dan petugas gerabak memang mesra. Pastikan anda simpan tiket untuk diperiksa.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Surabaya Gubeng
Kami sampai di statiun Surabaya Gubeng sekitar jam 1.00pm. Sampai sahaja teman saya Pak Emmanuel telah sedia menunggu kami dengan MIni Bus bersama salah seorang peserta iaitu Shukri yang datang melalui Surabaya sebelum ini.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Kami teruskan perjalanan ke Bromo, sebelum itu kami singgah di Masjid Nasional Al-Akbar Surabaya untuk bersolat. Kami singgah makan tengahari sekitar jam 5.00pm di Rumah Makan Sedarum Asli yang terletak pertengahan jalan diantara Surabaya dan Bromo. Kami makan tengahari lambat kerana masing2 sudah makan semasa di dalam gerabak keretapi. Selepas makan kami meneruskan lagi perjalanan.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Bromo
Kami sampai di hotel Bromo Permai sekitar 7.00pm, Selepas turunkan barang dan cek in bilik kami keluar untuk minum dan makan di gerai sebelah hotel Bromo Permai. Hotel Bromo Permai ini menjadi pilihan kerana hotel ini berada di tebing kawah dengan memberikan pemandangan gunung Bromo dan Gunung Batuk. So memang cantik, tambahan lagi perjalanan untuk melihat matahari terbit ke puncak penanjakan adalah bermula disini. Hotel ini menjadi pilihan ramai dan sering penuh, oleh itu kena tempah awal. Terdapat juga chalet-chalet murah yang berdekatan dengan Hotel Bromo Permai, boleh juga kalau nak tempah supaya lebih buget dan murah, tapi pada saya kita datang jauh2 ni sekurang2nya ambil la Hotel Bromo Permai yang lebih selesa dan indah dengan pemandangan yang cantik.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Shoping
kedai bersebelahan Hotel Bromo Permai ini yang menjadi rekomendasi ramai orang adalah kedai Edelwish, sebelum ini ada papantanda besar kedai ini didepan nya, tapi kali ini tiada pulak, tapi kedai ini satu jer kat sebelah Hotel so anda tak mungkin tersilap la. Kedai ini menjual Tshirt Bromo dan Semeru yangan harga yang lebih berbatutan berbanding dengan penjual yang anda jumpa di gunung bromo dan juga di puncak penanjakan, so baiknya anda boleh beli sini dan cuba tawar menawar, kualiti juga baik. selain tshirt juga ada jual sarung tangan, penutup kepala dan juga mask.

setelah habis shoping kami pulang kehotel untuk tidur beberapa jam kerana jam 1.00am sudah kena bangun.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Hari Keempat – 1 Jun 2014
Seawal 1.00am kami dah bangun mandi dan siapkan diri untuk ke Puncak penanjakan. Keperluan yang perlu dibawa iala glave, mask dan baju sejuk tak lupa juga botol air untuk hilangkan dahaga.

Puncak Penanjakan
Setelah semuanya bersedia kami berkumpul di hadapan Hotel Bromo Permai dimana Jip2 yang membawa kami sudah siap sedia menunggu. Saya menempah 3 buah Jip yang bertutup, Jip bertutup ini lebih selesa sedikit berbanding Jip yang terbuka… selesa dari segi habuk ketika merentasi padang pasir. Satu Jip kami naik 5 Orang so total 15 orang termasuk 2 orang iaitu Pak Emannuel dan anaknya Yoga. Kami mula bergerak sekitar 2.30am.

Perjalanan ke Puncak Penanjakan memang mencabar kerana jalannya berliku2, tapi setakat ini selamat. Perlu bergerak awal supaya menjadi antara pengunjung yang pertama sampai kerana masalah parking.. kalau lambat sampai parking dah berbaris kebawah dan kita perlu berjalan kaki mendaki ke puncak. Alhamdulillah kami antara yang awal sampai jadi Jip-jip kami dapat parking di atas jadi kami cuma jalan kaki sedikit sahaja sampai ke menara Puncak Penanjakan.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Sampai di Menara Pak Emannuel menyuruh kami ambil tempat di hadapan sekali dan tunggu disitu jangan bergerak kerana orang makin ramai datang. Kami tiba sekitar 4.00am dan duduk di hadapan sekali. Memang berbaloi duduk dihadapan sekali kerana sekitar jam 6.00am kami semua bersorak melihat matahari terbit yang sangat indah dan cantik. Sekali pandang kebelakang ….padatnya orang. Semua tidak melepaskan peluang untuk mengambil gambar matahari terbit. Terdapat ruang solat yang terletak di kawasan menara tetapi padat jugak orang. Jadi ada yang membawa botol air untuk berwuduk.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Sekitar jam 7.00am pengunjung sudah beransur turun dari menara Penanjakkan untuk menuju ke Gunung Bromo. Sebenarnya aktiviti di Puncak Penanjakkkan ini cuma sekejap sahaja kerana kemuncaknya adalah untuk lihat matahari terbit.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Minum Teh Panas
Kami juga mula bergerak turun ke Jip, sebelum itu kami singgah di gerai2 yang terdapat sepanjang jalan menuju ke menara untuk minum teh dan kopi. Memang rasa seronok dapat minum minuman panas sejuk2 ini, ada yang tidak melepaskan peluang makan meggi segera yang terasa enak panas2 ketika dalam suasana sejuk… :D. Selain itu pisang goreng panas dan juga jagung bakar juga antara yang sering di makan pengunjung. Mungkin anda berkata ala kat Malaysia pun ada bila2 boleh makan. Tapi yang pennting dan penuh kenangan adalah suasana kita mencuba makanan tersebut di puncak Penanjakan yang sejuk…pengalaman ini bukan selalu kita dapat so nasihat saya ..cuba la jangan tak cuba. Macam tiada kenangan pula jika anda cuma naik ke Penanjakan lihat matahari terbit selepas tu terus turun ke bromo…rugi kan.. Selai gerai makan terdapat juga gerai2 yang menjual cenderamata seperti Tshirt dan juga oleh-oleh.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Gunung Bromo
Sekitar 9.30am kami tiba di padang pasir tempat Jip-jip Parking. Sampai sahaja sudah ada tuan-tuan kuda yang datang ofer kuda padi untuk dinaiki untuk ke tangga Gunung Berapi Bromo. Pada pendapat saya anda perlu atau wajib naik kuda ini bagi merasai pengalamannya.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Jadi saya cadangkan supaya anda naik kuda untuk pergi ke Tangga Bromo kerana ia ada sedikit menaiki bukit dan agak penat sedikit bagi yang tidak pernah buat senaman dan lebih cepat jika naik kuda masa mendaki. Bayar kuda sehala sahaja iaitu perjalanan pergi, bila balik jangan ambil kuda sebaliknya anda jalan kaki turun ke Parking JIP supaya anda boleh merakam gambar2 yang indah. Jangan terlepas ambil foto ukiran wajah pada batu yang dibuat oleh penduduk tempatan..ramai orang terlepas foto ini.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Di puncak Bromo kami dapat lihat kepulan asap yang keluar dari lubang. Gunung Bromo masih Aktif dan telah meletus tahun Lepas memuntahkan pasir dan batu. Ia tidak lagi memuntahkan larva. Jadi ada masanya juga ia di tutup jika tidak selamat.

Sarapan Pagi
Seterusnya kami pulang ke Hotel untuk sarapan pagi sekitar 10.00am. Sarapan ini disediakan oleh pihak hotel. Makanan juga sedap dan mengenyangkan kami. Selepas pulang ke bilik kami mandi dan bersiap-siap untuk cek out jam 1.00pm . Sekitar jam 2.00pm kami bertolak keluar dari Hotel Bromo Permai.

Air Terjun Madakaripura
Kami tiba di Air terjun Madakaripura sekitar jam 3.15pm. Kami siap-siap dengan pakaian kerana perjalanan ke air terjun akan membuatkan kita basah. Keperluan yang perlu adalah Baju Hujan dan Beg Waterprof untuk simpan camera. Sampai sahaja kami telah didatangai oleh penduduk kampung yang mendakwa mereka adalah guide. Sebenarnya kalau orang tempatan yang nak ke air terjun tidak perlu pun guna pengiring atau guide kerana perjalanannya senang sahaja. Tapi disebabkan mereka tahu kita orang luar ( Luar Negara) maka mereka mendesak untuk mengambil guide. Dalam hal begini saya biarkan teman saya Pak Emannual untuk uruskan, so bila didatangi oleh guide kampung saya minta dia bercapap dengan teman saya Pak Emannuel. Pada mulanya Pak Emannuel cuma menyuruh anaknya sahaja yang jadi pengiring kami, tetapi tidak diterima oleh mereka akhirnya kami terpaksa akur, akhirnya 2 orang pengiring (guide) telah mengikut rombongan kami. Meraka cuba membantu peserta melintas sungai dan sebagainya. Kalau datang berkumpulan biarkan ketua kumpulan yang deal harga, biasanya dia akan minta Rp50ribu-Rp100ribu untuk seorang guide..so kena tawar menawar.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Perjalanan ke air terjun pada mulanya perlu melintasi 2-3 sungai kecil, dan kemudiannya akan melalui dibawah titisan air terjun seperti hujan semasa melalui lereng. Baju memang basah tapi semua peserta seperti enjoy dan suka saja basah :D. Perjalanan mengambil masa sekitar 30 minit bermula dari pintu masuk.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Air terjun Madakaripura ini mengikut sejarah dan dongeng adalah tempat bersemayam Patih Gajah Mada. Terdapat sebuat gua di air terjun ini yang dikatakan beliau dikuburkan disitu. Menurut dongeng dengan dikuburkan jasad beliau disitu beliau kekal hidup dalam bentuk alam ghaib. Ir terjun ini memang cantik dan tak rugi kalau kita melawatnya sekiranya ke Gunung Bromo atau Semeru.

Seterusnya setelah selesai kami menukar pakaian di tandas dan bilik mandi yang disediakan, terdapat juga ruang solat disediakan di pintu masuk. Di pintu masuk anda jangan ketinggalan bergambar dengan patung yang dikatakan Patih Gajah Mada. Selepas itu boleh la memanaskan badan dengan mencuba makan Bakso Daging panas dan pedas di gerai2 yang terdapat disitu. Seterusnya kami bergerak ke Surabaya.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Dalam perjalanan pulang kami singgah makan malam di Rumah makan Cafe Tahu. Lain dari yang lain kali ini kami mencuba masakan ini. Rumah makan ini memang khusus menunya semuanya berasaskan TAHU. Tapi ada juga menu lain seperti ayam daging dan juka ikan. Saya mencuba Ikan Gurami Salai, sedap jugak disamping menu2 sampingan yang berasas tauhu.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Pusat Kulit Tanggulangin
Pertengahan jalan hendak sampai ke bandar Surabaya kami singgah di Pusat Kulit Tanggulangin di Sebuah Shop Lot Besar 2 tingkat, Nama kedai ini adalah Permata Tanggulangin. Kedai ini merupakan kedai yang terbesar disini. Dalam kedai ini banyak barangan kulit tempatan dan juga import yang ditawarkan dengan harga murah. Memang rambang mata la kalau masuk kat sini. Kami sampai sekitar 8.00pm so tak banyak masa nak shoping sebab kedai tutup sekitar jam 9.00pm. Kedai Permata Tanggulangin ni memang terkenal ramai orang Malaysia singgah di kedai ini dan juga di kawasan ini untuk membeli barangan Kulit.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Hotel BEKIZAAR Surabaya
Di Surabaya kami menginap di Hotel Bekizaar. Hotel ini memang bagus lokasinya kerana bersebelahan MacDonal dan berhadapan dengan Mall Besar yang ada Gedung Matahari didalamnya. Malamnya kami semua tidak keluar kerana masing-masing telah letih, cuma beberapa orang sahaja yang kuar minum malam di MCD.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Hari Kelima – 2 Jun 2014
Hotel ini menyediakan sarapan pagi. Kami pesan dari bilik sahaja dan sarapan pagi di hantar ke bilik. Sarapan pagi yang dihantar ke bilik adalah nasi goreng. anda boleh memilih jenis menu nasi goreng. Selain itu anda boleh juga makan di Cafenya yang lebih variaty makanannya. Hotel ini memang selesa dan aman dan free wifi.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Sekitar jam 9.00am semuanya telah siap sedia untuk keluar shooping. Kami membahagikan group kepada 2 kumpulan ada yang hendak shooping barangan Outdoor dan ada yang hendak shooping barangan telekung dan kain. Jadi antara lokasi shooping yang kami pergi adalah Butik Eiger, Mall Jembatan Merah Plaza, Butik MIROTA untuk barangan Craf.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Seterusnya sekitar jam 3.00pm kami semua berangkat ke Airport untuk pulang ke Malaysia. En Shukri pulang lebih awal kerana flight nya sekitar jam 12.ootengahari.
Yogjakarta Bromo 2014
Akhir sekali saya ucapkan ribuan terima kasih kepada semua peserta yang juga merupakan teman2 saya yang telah turut serta dalam Trip kali ini. Sekiranya ada salah dan silap dan kekurangan harap di Maafkan, saya cuba perbaiki di trip yang akan datang.

terima kasih juga kepada teman2 yang telah memberikan gambar2 yang menarik sepanjang trip ini. Semoga berjumpa lagi di trip yang akan datang.

Maaf tak dapat nak masuk banyak pic… kerana ini pun dah banyak…so saya masukkan beberapa pic untuk mewakili setiap cerita dalam entri ini.

Sekian

Ringkasan Perbelanjaan
A. Pakej Bromo RM400 3H2M all in
– Hotel Bromo Permai, JIP, Tiket Masuk
– Air Terjun Madakaripura + Tiket masuk dan guide
– Lawatan ke Pusat Kulit Tanggulangin
– Hotel Bekizaar Surabaya
– Tour Shoping Mirota, Jembatan Merah, Eiger
– Pickup dan airport Transfer
– Transport Mini Bus sepanjang 3H2M

B. Pakej Yogjakarta
– Rp100ribu/Vespa – Sewa Vespa ke candi Prambanan dan Ratu Boko 6 Vespa 1 Scuter
– Rm120/night – Hotel Family Homestay 2 malam
– Rp1.5juta Minibus -Transport tour ke Taman sari, Istana Kraton dan Candi Borobudur
– Rp200ribu/tiket – Tiket Keretapi Ekpress Sancaka
– Rp230ribu/tiket – Tiket Masuk Candi Borobudur
– Rp12,500/tiket – Tiket Masuk Istana Karaton
– Rp10,000/tiket – Tiket Masuk Taman Sari
– Rp45,000/tiket – Tiket Masuk Prambanan + Ratu Boko (Pakej)

** Perbelanjaan di Yogjakarta berbeza-beza kerana ada yang tiba 29 May dan ada yang tiba 30 May.

C. Lain-Lain
– Airport Tax Surabaya – Rp200ribu

Line Up
1. Abd Hamydy Abd Hamid
2. Awaludin Bin Ahmad
3. Koh Siu Teen
4. Mohd Hilal Bin Mohammed Marsan
5. Mohd Zaidan B Mohd Nor
6. Sahara Bt Abdul Razak
7. Azurahani Ab Aziz
8. Juliati Huberlus Ola.
9. Lidiah Kondorid
10. Mohd Shukri Daud
11. Esah Nini Tajuddin
12. Norfadhilah maarif
13. Mohd Hermi bin Osman

14. Mazlina Bt Othman – Last minit tak dapat ikut

Ringkasan Tentative

Khamis – Hari Pertama – 31 May 2014
07.00am – Berkumpul di Airport
09.45am – Berlepas ke Yogjakarta – 6 Orang
11.20am – Tiba di Yogjakarta Airport (Waktu Indonesia)
12.01pm – Solat dan simpan beg di Airport
01.00pm – Mula bergerak ke Candi Prambanan dan Candi Ratu Boko dengan Vespa
04.20pm – Hilal dan Hermi baru tiba di Airport Yogjakarta dan terus ke Hotel
07.00pm – Makan Malam Nasi Gudeq di Jln Wijilan
09.00pm – Cek in Hotel
10.00pm – Studio Limanam Jogya Airbrush, ada yang ke Jlm Malioboro

Jumaat – Hari Kedua – 31 May 2014
07.00am – Sarapan pagi disediakan Hotel
08.00am – Stasiun Keretapi Tugu – Print Tiket
09.00am – Lawatan ke Istana Kraton dan juga Taman Sari
12.30pm – Ke airport jemput lagi 4 orang
01.00pm – Bertolak ke Candi Borobudur
03.00pm – Tiba di Candi Borobudur
06.00pm – Bergerak pulang ke Yogjakarta melintasi Candi Mendut
09.00pm – Tiba di Hotel Family Homstay rehat dan mandi
09.30pm – Kuar makan malam dan jalan2 di Jalan Malioboro

Sabtu – Hari Ketiga – 31 May 2014
06.00am – Ke Stasiun dan sarapan
07.00am – Boarding ke Keretapi
07.25am – Bergerak ke Surabaya
12.00pm – Tiba di Stesen Gubeng Surabaya
01.00pm – Singgah di Masjid Nasional Al-Akbar
05.00pm – singgah Makan di rumah Makan Sedarum Asri
07.00pm – Tiba di Hotel Bromo Permai
08.00pm – Kuar makan dan shooping di kedai edelwish

Ahad – Hari Keempat – 1 Jun 2014
01.00am – Bersiap sedia dan berkumpul
02.30am – Mula mendaki menaiki jip 4WD ke puncak Gunung Penanjakan
06.00am – Dijangka sunrise dan menikmati view
07.00am – Sarapan di gerai gunung Penanjakan
08.00am – Bertolak ke Gunung Bromo..rentas padang pasir, menaiki kuda, anak tangga
10.00am – Bertolak ke hotel dan sarapan
12.00pm – Cek out dan bertolak ke Surabaya
03.15pm – Singgah di Air terjun Mandakaripura – tempat bersemayam Patih Gajah Mada
06.00pm – Singgah makan di Cafe Tahu
08.00pm – singgah di Pusat Kulit Permata Tanggulangin
10.00pm – Tiba di surabaya cek in hotel Bekizaar
11.00pm – Minum malam di MCD

Isnin – Hari Kelima – 2 jun 2014
07.00am – Sarapan di Bilik
09.00am – Aktiviti bebas shoping di Jembatan Merah Plaza
12.00pm – Shoping di kedai kraf MIROTA, shoping Outdoor Eiger dan Jembatan Merah
03.00pm – Bergerak ke Airport
04.10pm – Berlepas ke KL (Cikgu Zaidan dan Isteri)
05.55pm – Berlepas ke KL

Info Tambahan
Sewa Mobil di Yogjakarta
http://www.jogjarentalmobil.co.id – 62819 04040499
http://www.sewamobilyogyakarta.neterwan_41@yahoo.com – ini yg saya guna
– Maya Trans – 62 87739237234

Bekizaar Business Hotel jln Basuki Rahmat Surabaya
http://www.bekizaarhotel.com – 6231 5312296

Family Homestay – Yogjakarta
– Jln Sosrowijayan – 62 274 515010

Rumah Makan Nasi Gudeg Yu Djum – Yogjakarta
– Jln Wijilan No 167 – 62 274 786 0204

Posted in Melancong, Pendakian Gunung | Tagged: , , , , , , , , , , , | 5 Comments »

Jakarta – Bandung 2014 ~ Shooping

Posted by hamydy on 7, April 2014

Jakarta Bandung
Trip Jakarta Bandung kali ini khusus untuk jalan-jalan shoping sahaja. Walau pun begitu saya selitkan sedikit tempat wisata untuk lawatan. Trip ini telah dirancang sejak  tahun lepas lagi. Jumlah yang menyertai adalah seramai 12 orang, walaupun last2-last minit ramai yang ingin turut serta. Bermula dengan koleksi RM200 duit tiket Flight sekitar Ogos 2013, maka promosi demi promosi tiket murah saya tunggu sehinggalah dapat promo Airasia return flight dengan harga RM145 pergi balik (KL-Jakarta RM97, Bandung -KL RM48). Beruntung sapa yang dapat :) .

Seterusnya sekitar januari 2014 barulah di buat koleksi untuk kos biaya penginapan, transport, wisata dan sebagainya sekitar RM320 seorang. Booking hotel di Jakarta kami memilih Tune Hotel yang berdekatan dengan Pasar Baru Jakarta, mudah untuk jalan2 jika tidak memerlukan transport. Bagi Hotel di Bandung kami memilih hotel Cihampelas 2, hotel ini berdekatan dengan Cihampelas Walk dan beberapa butik yang mudah untuk berjalan kaki.

Tips
Sebenarnya jika group anda cuma 4-5 orang hendak ke Bandung dan Jakarta untuk shooping tak perlu pun ambil pakej ground atau transport, cuma perlu guna transport awam sahaja sudah memadai, tapi kalau group ramai macam saya ni guna carted transport adalah memberikan keselesaan. Kalau dari Jakarta ke Bandung nak cepat boleh guna perkhidmatan keretapi yang bebas dari kesesakkan jalan raya (Macet).

Di Bandung pula anda cuma perlu bijak memilih lokasi hotel yang bersesuaian dengan aktiviti shooping anda, kalau boleh dapat bejalan kaki lebih senang sebabnya hari minggu (Sabtu dan Ahad jalan2 utama yang mempunyai lokasi shooping sangat sibuk dan macet. Kecualila anda pergi shooping hari kerja.

Bagi perkhidmatan Teksi, Setakat ini syarikat teksi yang paling diyakini dan reputasi baik adalah Teksi Blue Bird. Teksi ini menggunakan meter dan banyak mendapat rekomentasi dari kalangan pelancong dan juga warga tempatan. Even kawan saya sendiri orang Bandung juga menyarankan menggunakan teksi BlueBird ini. Saya ada juga menggunakan teksi lain tapi ada yang tidak menggunakan meter dan ada juga yang mengenakan bayaran lebih dari meter walaupun guna meter. So setakat ini BlueBird masih terbaik :D.

Ok saya ceritakan detailnya dalam trip saya dari hari mula dan seterusnya.
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Jakarta
Hari Pertama : 28 Mac 2014 – Jumaat
Kami menaiki pesawat jam 8.00am dari LCCT dan sampai di Jakarta jam 9.00 waktu Jakarta. Setibanya kami di sana kami menunggu ketibaan transport yang berupa MIni Bus. Setelah transport sampai kami pergi ke Tune Hotel Pasar Baru untuk menjemput 2 rakan yang datang awal sehari, Di Tune hotel walaupun kami sampai awal kami tidak dapat cekin awal walalupun ada bilik yang sudah kosong, kena tunggu jam 12 jugak. Tapi saya cuma register dahulu untuk memaklumkan kami tiba dan akan cekin lewat malam. Seterusnya kami semua ke destinasi shooping pertama iaitu Tanag Abang.

Tanah Abang
Komplek shooping Tanah Abang ini memang antara yang terkenal di Jakarta. Kompleknya besar dan terdiri Block A,B,C,D yang bercantum. Jadi jika anda masuk sahaja kompleks Tanah Abang anda perlu tahu dahulu pintu mana anda masuk supaya anda tidak tersesat semasa hendak keluar. Kalau Blok A anda sebut Blok Aa’, kalau nak tanya orang.
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Komplek Shooping Tanah Abang ini tutup sekitar jam 4.30pm – 5.00pm. So kalau nak shooping pastikan anda masuk awal, sbb sekitar jam 4.00pm ada kedai mula kemas untuk tutup. Foodcourt yang terbesar ada pada blok A, kalau tak silap tingkat 7. So apa kami buat adalah kami shoping secara berpecah mengikut keperluan shooping masing dan berkumpul semula di FoodCourt Blok A jam 5.oopm sebelum pulang. Jadi senang masing2 dapat bergerak bebas mencari barang keperluan masing2, kalau bergerak berkumpulan jadi lambat dan ada yang tak dapat cari barang masing2, sbb setiap orang citarasanya berbeda. Setiap tingkat mempunyai barang yang berbeza walaupun ada sesetengahnya hampir sama, Antaranya kain pasang, beg, kasut, baju budak, telekung dan baju kurung, kebaya. Ada kedai yang jual harga borang tapi perlu beli minimal 4 helai atau 3 helai dan sebagainya.
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Tips : Kalau anda bawa jurupandu, tokei kedai tak akan bagi kurang sebab nanti jurupandu akan mintak komisen pada tokei kedai tersebut. Jurupandu ini kekadang ada saja yang oferkan diri semasa anda tiba. Tapi tak perlu pun guna khidmat jurupandu ini, sbb anda boleh bejalan sendiri dan tawar-menawar ikut skill anda. Tawaran bermula dengan 50%. Jangan tawar melampau sangat sebab saya terdengar peniaga2 kedai tu berbicara sesama mereka… “Kalau Orang Malaysia memang begitu Tawaran nya melampau”. Jadi tawar-menawarlah secara berbudi bahasa, jangan kurang ajar kerana ia memberikan imej Negara kita Malaysia. Saya lihat orang Indonesia juga tawar-menawar dengan nada yang lembut dan tidak kecoh. Bila dia tak jadi dia akan cakap “Maaf ya bu, saya ngak bisa. saya permisi” dengan senyuman dan berlalu pergi..

Tips : Jika shoping pastikan anda bawa beg pack kecil supaya anda tidak perlu jing jing barang anda. Mudah jika semua barang tu di galas dalam beg. Penat kot nak jalan bawa barang banyak jika di pegang. lagi satu jangan letak semua duit anda dalam satu sampul dan kuarkan masa nak bayar…bahaya. masuk sahaja dalam walet ikut keperluan.

Setelah selesai shooping kami berkumpul di Foodcourt menunggu teman-teman yang lain. Sambil menunggu ada yang tidak melepaskan peluang mencoba makanan yang dijual disitu. Sekitar jam 5.30pm kami bergerak turun ke pintu masuk tempat mula-mula tiba dan transport sudah sedia menunggu kami di situ. Seterusnya kami pulang ke Hotel Tune untuk cek in dan juga membersihkan diri. Setelah selesai mandi dan solat Magrib kami mula bergerak ke Pasar Baru. Mulanya hendak berjalan kaki sahaja tapi transport nak hantar kami ikut sahaja, dekat sangat lintas jalan sahaja.
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Pasar Baru Jakarta
Di Pasar Baru ini kelihatan seperti Petaling Street dan banyak shop lot yang juga meriah ditambah juga dengan penjaja tepi jalan. Macam-macam ada jual disini kasut, tas, t-shirt, barangan elektrik dan juga tidak ketinggalan Mall Matahari. Kami cuma luangkan masa satu jam setengah sahaja kerana hendak pergi makan malam. Kami makan malam di restoran masakan padang.
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Monument Nasional Indonesia (Monas)
Selesai makan malam kami bersiar-siar di Dataran MONAS, Melihat suasana Menara MONAS yang disaluti cahaya lampu yang berwarna di samping terdapat aktiviti penjaja, sama seperti Downtown cuma tak sebanyak macam kat Malaysia. Selain aktiviti penjaja ada juga aktiviti sewa motosikal kecil, basikal berlampu dan juga permainan ringkas yang ditawarkan oleh penjaja untuk kita berbelanja. Kat sini juga kita akan kelihatan puppet atau maskot rasmi jakarta yang menawarkan perkhidmatan berbayar sekiranya ingin berfoto dengannya. Monumen MONAS ini di bahagian atas sekali bentuk api obor itu dibuat dengan lapisan emas tulen. Ramai yang buat jenaka jika berlaku gempa bumi, maka dataran monas menjadi tempat berkumpul sambil menunggu jatuhnya obor emas tersebut :).
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Hard Rock Jakarta
Sekitar jam 10.30malam kami bergerak ke Hard Rock Jakarta kerana ada peserta yang ingin membeli cenderahati Hard Rock Jakarta. Kalau tak silap Hard Rock Jakarta ini baru sahaja dibuka 2014 setelah beberapa tahun di tutup dan pindah lokasi. Kami cuma masuk ke Hard Rock Shop sahaja untuk membeli cenderahati. Seterusnya kami pulang ke Hotel.

Bandung
Hari Kedua : 29 Mac 2014 – Sabtu
Jam 4.00am kami semua sudah bangun siap-sap untuk bertolak ke Bandung. Sekitar jam 5.00am selepas solat subuh kami mula bergerak ke Bandung. Dimaklumkan kebetulan ramai warga Jakarta akan ke Bandung sempena cuti hujung minggu panjang kerana hari Isnin ada cuti, jadi memang ramai la akan ke Bandung. Kami bertolak jam 5.00am pun bila nak masuk tol sudah jem, inikan pula yang bertolak lewat. Memandangkan kami akan ke Tangkuban Perahu maka kami tidak perlu masuk bandar Bandung yang sedang sesak di Hiway. Kami keluar melalui Subang dan menggunakan jalan kampung untuk ke Tangkuban Perahu. Disebabkan kesesakkan di Hiway kami sampai di Tangkuban Perahu sekitar jam 12.00 tengahari. Dah letih tido dalam minibus pejam celek pejam celik tak sampai2 sbb jem.
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Tangkuban Perahu
Sampai di Tangkuban Perahu masih ramai pengunjung yang datang Parkir pun penuh. Bayaran masuk adalah 75rb setiap orang dan pakir 15rb setap kereta. Setelah berjalan sehingga ke kawah ratu dan bergambar, ada peserta sempat membeli belah di gerai2 yang terdapat disitu. Penawaran dibuat 70% keatas barangan yang di ofer. Selain itu akan ada penjual batu seperti tasbih batu dan juga rantai batu yang akan ikut ikta dan memujuk untuk kita beli. Jika anda tidak mahu beli abaikan saya dan cakap dengan baik ” Trima kasih ya Pak saya tak berminat”, jika anda berminat baru tawar harga, Mereka akan ikut kita tapi tak apa sbb mereka tidak memaksa kita beli pun cuma pujuk rayu sahaja.

di gerai2 ini ada juga yang suka membeli senduk kayu buatan tangan. Memang unik kayu tersebut yang mempunyai corak semulajadi hitam putih. Selain itu terdapat banyak T-shirt dan juga hasil Kraftangan yang juga menarik.
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Seterusnya kami ke kaunter informasi bagi mendapatkan informasi berkaitan kawah Tangkuban Perahu. dan juga mengambil Guide untuk ke Kawah Domas. Bayaran Guide dikenakan sebanyak 300rp untuk 5 orang untuk satu jam. Kami 12 Orang dapat 600rp sahaja dan saya meminta harga tersebut bukan satu jam sebaliknya sehingga selesai. Jika ikut jam memang la parah sebab perjalanan untuk sampai pun dah ambil masa 30minit di tambah aktiviti foto dan juga penerangan dari guide. Ikutnya tak perlu guide pun tak apa sebab nya trek memang jelas dan sehala sahaja menuju ke kawah Domas tersebut. Tapi dah syarat kena guna guide kita akur sahaja.
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Kawah Domas
Dikawah Domas ini kita akan melakukan aktiviti merendam kaki dan juga mandi air panas kepada yang berminat. Selain itu ada juga yang merebus telur. Ada yang menggunakan perkhidmatan masage lumpur seluruh badan. Harga masagge ini anda perlu tawar menawar, biasanya harga dalam 100rb sahaja, kalau lebih tu mahal dan kalau kurang dari 100 tu anda terer la tawar. Kalau nak lagi jimat masa hendak sampai ke kawah domas tu ada orang jual selut gunung berapi, anda beli satu botol dan kongsi ramai2 dan buat masage sendiri. Harga lumpur atau selut gunung berapi tu perlu anda tawar sehingga 70% jika tidak dapat last 50%, jika tak dapat juga jangan beli.
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Biasanya kat kawah Domas ni seronok bila sapu lumpur pada tangan dan kaki ramai2. lumpur ni cuma dapat dibeli sahaja kalau nak ambik sendiri kena masuk dalam kat tempat hotspring yang panas tu. Tapi pengunjung tidak dibenarkan kerana bahaya. Setelah masagge lumpur biarkan kering dan akan kelihatan putih selepas itu baru di basuh. Hasilnya ternyata kulit terasa lebih licin dan halus. Bagi kulit yang berjerawat jangan di masagge lumpur tersebut ke muka nanti pasir-pasir halus tu masuk dalam pori-pori lagi susah kena alahan. Biasanya sapu sahaja buat syarat jangan di massage. Setelah puas berendam kaki dan masagge serta berfoto, kami pun beransur pulang sambil ada yang membeli lumpur gunung berapi.
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Restoran Sapu Lidi
Sebenarnya kami belum makan tengahari lagi, mana tidaknya sampai sahaja jam 12.00 tengah hari di Tangkuban Perahu, kami terus langsung bejalan. Ada yang beli makanan di gerai ada yang tak dan ada yang makan roti. So agak lewat makannya. Kami sampai di restoran Sapu Lidi sekitar jam 6.00pm. Biasanya pengunjung akan ke Restoran Kampung Daun, Tapi kali ini saya ingin mencuba Restoran Sapu Lidi pulak yang terletak di kawasan yang sama. Selain itu terdapat juga rumah makan terapung yang boleh anda jumpa semasa hendak menuju ke kawasan kangpung daun. Restoran terapung ini juga unik dan tarikkan baru, dimana penjual berada di dalam perahu kecil dan kita dari atas dan makan di pulau kecil dikelilingi air dan perahu2 yang menjual makanan. Makanan yang dijual seperti bakso dan menu yang agak ringan, next time bole cuba. Berbalik pada Restoran Sapu Lidi, Restoran ini jugak menarik dengan suasana pemandangan sawah padi. Tempat makan dibuat dalam pondok-pondok kecil yang muat sekitar 10 orang. Selain tempat makan restoran ini turut menawarkan chalet-chalet yang indah. Pembaca blog saya boleh melawat laman web restoran ini di www.sapulidisawah.com boleh lihat gambar dan juga pakej yang ditawarkan.

Kami ambil menu ala charte dan pakej supaya variasi menunya. Ternyata masakan di restoran ini juga enak bangat dan menyelerakan. Harga juga berpatutan. Tak sempat kami berfoto kerana hari hujan dan sudah gelap. Setelah selesai makan kami bergerak ke Kota Bandung terus ke Jalan Dago. Sempat singgah di 2-3 FO sebelum ia ditutup dan ada yang sempat membeli belah.

Cihampelas 2 Hotel
Di Bandung selama 2 malam kami menginap di Hotel Cihampelas 2. Saya memilih hotel ini kerana ia dekat dengan tempat membeli belah Cihampelas Walk dan beberapa butik lain seperti Rumah Mode, Fashion World.
Hotel ini menawarkan transfer percuma ke Airport. Terdapat 3 Rangkaian hotel ini di sini Cihampelas 1, 2 dan 3. Setelah sampai di Hotel kami bersihkan diri mandi dan kemudiannya keluar minum di sebuah restoran Taman Sari. Menarik juga restoran ini. Makan tengah malam sambil layan internet. Sekitar jam 1.00am baru kami pulang ke hotel.
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Hari Ketiga : 30 Mac 2014 – Ahad
Memandangkan masa terhad. maka kami telah membuat perancangan untuk berpecah. Pagi-pagi setelah sarapan pagi yang disediakan oleh hotel kami ramai-ramai menahan Angkutan Kota di hadapan hotel untuk ke Pasar Baru. Kalau anda tidak tahu pasal Angkutan Kota ini mudah sahaja tanya saja pada petugas kaunter angkutan warna apa yang boleh naik untuk ke pasar baru dan pulang ke hotel. ataupun tanya sahaja pemandu angkutan kota. Sepatutnya angkutan kota turunkan kami di simpang jalan dan perlu jalan sedikit untuk ke pasar baru. Tetapi memandangkan kami sahaja sudah penuh satu van angkutan kota tu, maka drivernya terus menghantar kami depan Pasar Baru. Tambang dikenakan untuk sampai di simpang cuma 3ribu seorang tapi sebab dia hantar sampai ke depan pasar baru dia caj 5ribu seorang. Ok la tak mahal sangat.
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Pasar Baru Bandung
Kami semua shoping di Pasar Baru. Setelah saya bagi sedikit taklimat dan juga tips maka kami berpecah mencari barang masing2. Kat sini pun sama cuba nasib dahulu tawar 70% jika tidak dapat tawar 50%, jika tak dapat boleh cari pulak di kedai lain. Pasar Baru ini satu banggunan yang banyak tingkat ada parking sampai di atas jika ada yang bawa mobil. Tingkat bawah sekali LG ada makanan seperti krepek, dodol dan sebagainya. Seterunya tingkat G dan keatas sehingga tingkat 6 ada pelbagai barangan dari telekung, kain pasang, baju, beg dan berbagai lagi.
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Jika ada yang ofer jadi juru pandu, maka tak perlu kerana anda boleh berjalan sendiri dan jika ada jurupandu nanti kedai tak nak bagi kurang banyak sbb nak kena bagi komisen pada jurupandu. Macam2 peserta rombongan beli ada cari kain pasang, ada cari baju kebaya, ada cari baju kurung, telekung dan tshirt.
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Food Court Tingkat 6
Jika makan di Foodcourt ini ada satu perkara yang anda perlu ingat adalah beli di kaunter gerai jangan duduk dan oder pada Ulat. Kerana jika anda ramai sampai sahaja anda di foodcourd ini ada sahaja yang akan membawa anda duduk kemeja dan memesan untuk anda..ini bukan percuma..ada bayarannya..biasanya dia akan markup kat total harga.. dah terkena. So anda perlu buat adalah beli terus dari gerai dan pilih meja anda sendiri. Masa saya makan terdapat banner amaran supaya berbelanja di kaunter gerai. Makanan kat sini juga enak dan pelbagai anda boleh pilih masakan yang anda mahu. Kami janji berkumpul jam 12.00 Tengahari. Setelah makan kami berpecah ada yang masih hendak shooping di Pasar Baru, Ada yang hendak pulang ke Hotel untuk shooping di Jalan Cihampelas, ada yang hendak ke Jalan Riau dan ada yang hendak ke Jalan Dago. Semua kami menggunakan Angkutan Kota sahaja. Jika hendak ke Jalan Dago, dari Pasar Baru anda perlu jalan kaki sedikit ke lokasi tempat Angkutan Kota berkumpul. Kat sini anda naik Angkutan yang ada tulis Jalan Dago. Bila anda naik sebaik sahaja anda nampak simpang jalan yang ada tugu D.A.G.O anda turun disitu dan mula berjalan kaki dari satu butik ke satu butik dan patah balik melalui sebelahnya untuk butik lain.
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Jalan DAGO
Saya bermula bejalan dari simpang jalan yang ada tugu D.A.G.O. Jalan dago ini terkenal dengan banyak butik2 shoping dan FO. kat jalan ini juga terdapat satu kedai Kartika Sari yang besar. Jalan dago ini cuma satu jalan, hujung ke hujung. Jadi anda mula dari simpang jalan hingga ke hujung dan berpatah balik dari sebelahnya. Memandangkan saya dan beberapa org ke jalan Dago, maka saya akan ceritakan apa yang saya jumpa di Jalan Dago ini. Jalan Dago tiada tempat lepak happening seperti Cihampelas Walk. Ok selebihnya saya share beberapa foto butik di jalan DAGO seperti di bawah ini:

Side sebelah Tugu D.A.G.O
1. Morning Dew
2. Kartika Sari
3. TheMan (Galeri Lelaki)
4. Roger’s Salon & Spa
5. Cheap Outlet
6. Episode Fashion House
7. Nike Factory Store
8. Marc & Stuart
9. Polo Ralph Lauren
10.Amanda Brownies

Side Sebelahnya
11. Anthropology Fashion Outlet
12. Girl Generation
13. Super Junior
14. Level Factory Outlet + Celebrity Coffee ( Nasi Goreng Gentayangan)
15. Grande Fashion Gallery
16. Jetset Factory Outlet
17. Blossom Family Outlet
18. Glow
19. Seximo Boutique Couture
20. House of Donatello (Outlet kasut sahaja)
21. Planet Soccer (Banyak Jersy)
22. Runway Direct Factory Outlet
23. Avella Big Size

Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Jalan Riau
Jalan Riau ini hampir sama macam jalan Dago, ada butik2 dan juga kedai beg, kedai kulit berjenama dan sebagainya. Oleh sebab saya tak pergi jadi tak dapat la saya cerita banyak. Ada juga peserta yang shooping kat jalan riau ni.

Jalan Cihampelas
Jalan Cihampelas ini juga menarik walaupun tak banyak butik tetapi terdapat banyak jugak kedai-kedai yang menjual pakaian murah dan dan bagus. Terdapat juga kedai barangan kulit selain tempat tarikkan Cihampelas Walk. Bagi penggemar barang outdoor di Cihampelas Walk mall juga terdapat Butik Eiger.

Foto2 Jalan Cihampelas dibawah ini saya ambil dari entri Jakarta Bandung 2013 : http://hamydy.wordpress.com/2013/10/14/jakarta-bandung-2013-4h3m/

DSC_9039 DSC_9043
DSC_9044 DSC_9045
DSC_9046 DSC_9048
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Jakarta Bandung Jakarta Bandung

Rumah Mode
Foto2 Butik Rumah Mode dibawah ini saya ambil dari entri Jakarta Bandung 2013 : http://hamydy.wordpress.com/2013/10/14/jakarta-bandung-2013-4h3m/
Jakarta bandung Jakarta bandung
Jakarta bandung Jakarta bandung
Jakarta bandung Jakarta bandung

Jalan Cibaduyut
Bagi penggemar barangan kulit buatan tempatan boleh la datang ke tempat ini. Tempat ini kami cadangnya hendak datang tetapi kesuntukan masa tak jadi. Lagipun peserta yang hendak beli barangan kulit ni pun dah habis duit shooping pakaian :). Mungkin next time datang kesini.

Setelah semuanya puas shoping semua berjaya pulang ke Hotel menggunakan Teksi. Nak dijadikan cerita jalan hendak ke hotel tersangat la jem, macet giler. tapi semuanya selamat sampai ke hotel. Setelah berehat masing2 sibuk repacking semula barang-barang yang dibeli.
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Hari Keempat : 31 Mac 2014 – Isnin
Memandangkan penerbangan pulang kami jam 8.00am. Jam 5.30 kami dah bertolak ke airport. sampai di airport semasa memalui pemeriksaan kastam kami ada masalah dengan lumpur gunung berapi yang dibeli, tak boleh hand carry dan perlu masuk dalam ludgage, dia pau 150ribu untuk beberapa botol yang kami beli. mulanya kami terangkan cuma lumpur tetapi dia tak benarkan, jika hendak bawa juga bayar 150ribu dan masuk dalam beg ludgage baru dia benarkan. Akhirnya kami ikut sahaja colect duit dan bayar dia, resit pun dia tak bagi..nampak sangat nak pau, lepas tu dia cuma tampal stiker security check pada beg. Nak dijadikan cerita setelah semuanya lepas pemeriksaan untuk masuk kedalam airport, selepas drop beg ludgage kami melalui pemeriksaan akhir selepas emigresen, ada pulak salah seorang kami yang masih bawa hand carry lumpur dalam begnya. dah terpaksa keluar balik pergi ke tempat drop beg untuk masukkan semula lumpur tersebut kedalam beg. Macam-macam. biasanya jika tak banyak botol lumpur, mereka lepas saja. Tapi kali ini mungkin banyak botol itu yang leceh sikit. Yang penting anda jangan gelabah. Jika dia minta duit lebih mahal dari lumpur yang dibeli tu tinggal aja lumpur tu kat dia.
Jakarta Bandung Jakarta Bandung
Akhirnya jam 8.00am kami berlepas pulang ke Malaysia. Alhamdulillah trip berjaya dan semuanya selamat pergi dan pulang.

Terima kasih kepada peserta yang mengikuti saya.

Tips Jimat : Untuk yang hanya nak shooping, pastikan anda dapat tiket flight yang paling murah (Promo). Hotel cari yang berdekatan dengan lokasi shooping dan cari yang murah dan selesa. Takperlu ambil pakej atau transport. Ke tempat shooping jalan kaki bagi yang dekat dan naik Angkotan Kota bagi yang jauh. Bila balik baru naik teksi ke Hotel. Cari Hotel yang ada perkhidmatan trasfer ke Airport, senang jika kena flight awal pagi. Jika cara ini kos ground anda cuma sekitar RM300 untuk 3h3m (Hotel dan teksi) Tapi jika anda 3-4 org lagi jimat bila dikongsi.

Bagi yang hendak tour ke Kawah Putih(1jam dari bandung) atau Tangkuban Perahu(40minit dari Bandung), boleh dengan tempah transport untuk sehari (8jam), Tayota Avanva sekitar 500rb (150). hari yang nak tour sahaja di tempah, jangan ditempah sepanjang berada disana, sbb boleh naik teksi dan angkotan sahaja. Untuk dapat hotel murah selalu lihat di web seperti di Agoda dan Booking.com

Kos Trip Kami Seorang
1.  RM145   : Flight : pergi balik (KL-Jakarta RM97, Bandung -KL RM48)
2.  RM350  : Hotel, Wisata, Transport :  (Dah termasuk tips untuk driver dan juga pengiring shooping)

*Pengiring shooping untuk iring kawan2 perempuan (Pertama Kali ke luar negara) yang ingin berpecah group untuk shooping dan menjaga keselamatan mereka. So mereka bebas nak kemana saja naik transport awam tanpa takut2 dan salah.

Tentative
Day 1 : Jumaat 28.03.2014
07.00am – Berlepas dari LCCT
08.00am – Sampai di Jakarta
09.00am – Sarapan dan makan
11.00am – Shoping Tanah Abang
08.00pm – Shoping Pasar Baru
09.30pm – Makan Malam
10.00pm – Manument MONAS
10.30pm – Hard Rock Cafe
12.00pm – Cekin hotel Tune Hotel.. berehat

Day 2 : Sabtu 29.03.2014
05.00am – Betolak Ke Bandung
07.00am – Sarapan RnR Hiway
12.00am – Tour ke Gunung Tangkupan Perahu dan mandi lumpur gunung berapi di Kawah Domas
05.00pm – Makan Tengahari di Restoran Sapu Lidi
09.00pm – Shopping di butik FO Jalan DAGO
10.00pm – Cekin hotel Cihampelas 2.. berehat
11.00pm – Minum di Cafe Tamansari
01.00am – Balik tido

Day 3 : Ahad 30.03.2014
07.00am – Sarapan
08.00am – Shopping ke Pasar Baru, FO Jalan Dago, Jalan Riau, Jalan Cihampelas, Rumah Mode, Fashion World
10.00pm – Cekin hotel berehat

Day 4 : Isnin 31.03.2014
08.00am – Berlepas dari Bandung
11.00am – Sampai di Kuala Lumpur

Tamat

Line Up Peserta
1. Abd Hamydy
2. Mohd Fadli Mustafa
3. Muhammad Hambaly
4. Muhammad Syukor
5. Noor Hamyza
6. Azura Jalil
7. Hafiza Wati
8. Fatimah Mansur
9. Musyaya Ab Majid
10.Mariah Abd Razak
11.Johari
12.Suhaimi

Posted in Backpacker, Melancong | Tagged: , , , , , , | 2 Comments »

Green School Bali

Posted by hamydy on 12, March 2014

Bali
Green School Bali
Entri ini khas saya buat setelah mendapat banyak pertanyaan melalui email dan juga whatsap daripada pembaca blog dan juga pengunjung blog saya yang menyatakan keterujaan untuk ke sekolah tu dan ingin mengetahui lebih lanjut tentang keunikan sekolah hijau ini.

Maaf dalam entri Bersepeda di Bali saya tidak dapat nak cerita banyak dan share banyak gambar kerana entri panjang dan juga gambar sudah penuh kouta. Bermula Januari yang lepas 2014 saya terpaksa buka akuan lain khas untuk upload gambar dan gambar tersebut saya link kan dalam blog ini.. :), jadi kalau nak upload banyak gambar jadi leceh sikit.

Info Green School
Bali Bali
Bali Bali
“Sekolah Hijau ini telah diilhamkan oleh pengasasnya pasangan suami isteri John dan Cynthia Hardy pada 2006. Sekolah ini dibuka pada bulan September 2008 dengan 90 orang pelajar. John dan Cynthia Hardy telah menetap di Bali selama lebih daripada 30 tahun. John Hardy warga Kanada datang ke Bali pada tahun 1975,  manakala Cynthia pula seorang warga Amerika yang datang ke Bali pada tahun 1982. Mereka mula bekerjasama dalam perniagaan jewellery pada tahun 1989 sebagai kongsi dan seterusnya menjadi pasangan suami isteri.”
**Sumber text dan foto untuk info diatas ini dari website http://www.greenschool.org

Lokasi Sekolah
Terletak di Jalan Raya Sibang Kaja, Banjar Saren, Abiansemal 80352, Bali Indonesia dengan koordinat [-8.566758,115.213824], Jarak daripada pantai Kuta dengan Sekolah ini sekitar 21-24km bergantung kepada jalan yang dilalui dan mengambil masa sekitar 45-60 minit jika trafik sangat lancar. Biasanya trafik tidak la lancar sangat, kereta dan motosikal kekadang penuh dan sesak dan kekadang macet di beberapa jalan tertentu pada masa tertentu. Dari kuta akan melepasi bandaraya Denpasar sebelum memasuki daerah Abiansemal, kalau lihat di Google Maps. Perjalanan memang mudah kerana melalui jalan utama sehingga hampir sampai di lokasi akan masuk jalan kampung sekitar 10 minit dari jalan utama.

Ok berbalik pada lawatan saya, saya akan ceritakan satu2 bermula saya masuk dan sampai habis tour saya di sekolah ini. Seminggu sebelum saya datang ke Bali saya telah buka website Green School ini dan buat tempahan lawatan. Tempahan lawatan ini terhad bilangan pelawat dan masa, oleh sebab itu kena buat tempahan awal, sebabnya pihak sekolah akan sediakan seorang staffnya yang akan membawa pelawat melawati kawasan sekolah dan juga diberi penerangan, Tour setiap hari bekerja (Weekdays) isnin hingga jumaat jam 4.00pm dan tamat jam 5.00pm dengan minimum donasi 100ribu rupiah (RM30).

Our public tours run every day Monday through Friday afternoon (excluding Indonesian public holidays) at 4:00 PM and generally finish by 5:00 PM. Visitors are welcome to arrive early and enjoy Bali’s best cup of coffee at our FREAK Warung or a raw food treat at our Living Food Lab. We suggest a minimum donation of IDR 100,000 per person for the tour. If you are a prospective parent, please click here to arrange a private admissions tour. If you have a large group or have any questions regarding tour fees, please email tours@greencampbali.com.
Bali Bali
Saya sampai sekolah jam 4.00pm, selepas bayar donasi 100ribu rupiah saja terus dibawa join group dan diberi penerangan pengenalan tentang sejarah sekolah ini. Permulaan tour di sebuah gelanggang gusti lumpur. Gelanggang ni kecil sahaja tempat para pelajar bermain gusti diatas tanah dan berbentuk U dengan tempat duduk penonton dibuat dari tanah dan batu. staff sekolah melarang kami merakam foto kanak2 atau pelajar disekolah ini kerana hak privasi dari ibubapa, namun banggunan dan kawasan seolah boleh dirakam.

Sekolah ini seperti sekolah biasa yang lain yang mempunyai matapelajaran asas. Cuma tambahan aktiviti dan juga matapelajaran tambahan yang lebih menyeronokkan dan juga aktiviti luar kelas. Dalam erti kata lain ia mendidik pelajar supaya lebih dekat dengan alam dan sumber semulajadi. Semasa tour saja lihat kelas sudahpun tamat dan ada pelajar yang mengikuti sesi khas seperti kelas musik dan juga pementasan.
Bali Bali
Seterusnya saya dibawa melawat ke kawasan bilik kelas dan juga melalui kawasan chalet pelajar. Saya tertarik dengan binaan chalet pelajar ini nampak unik dan cantik walaupun tidak besar. Bilik kelas Seni juga dibina dengan buluh dan dan unik.
Bali Bali
Seterusnya saya dibawa melalui satu kawasan yang ada seketul Batu Kristal Quartz Gergasi yang didermakan oleh hartawan dan dermawan dari Germany kalay tak silap saya. Batu ini diletakkan betul-betul diatas laluan paip air bawah tanah dan dikatakan memberikan aura positif kepada air dan menjadikan airnya sihat diminum. Selain itu kawasan keliling batu ini juga dijadikan kawasan untuk meditasi dan menenangkan fikiran para pelajar yang dikatakan aura batu kristal ini dapat memberikan suasana damai. Staff sekolah ini membuat satu demonsasi dengan mengatakan bahawa batu ini menyerap haba, beliau mengambil sehelai rambut dari salah seorang pelawat perempuan dan kemudiannya meletakkan di atas batu kristal itu kemudiannya menggunakan pemetik api dan membakar rambut tersebut…anehnya rambut tersebut lansung tidak terbakar walaupun dikenakan nyalaan api yang lama dan batu kristal tempat dinyalakan api tersebut langsung tidak panas…menarikkan.
Bali Bali
Seterusnya kami dibawa melawat kantin sekolah, kantik sekolah ini unik keranan binaannya daripada tanah liat dan juga buluh. Dinding kantik ini dibuat dari tanah liat. Masa ketibaan kami kantin ini sudah tutup kerana waktu persekolahan sudah tamat. Di kantin ini pelajar diberi makan beralaskan daun pisang tidak menggunakan pinggan, jadi daun pisang dan sisa makanan ini akan di kumpulkan dan di komposkan menjadi baja. Jimat air dan kos.
Bali Bali
Bali Bali
Seterusnya kami dibawa melawat kawasan Kinder Garten (Tadika) , sebelum itu sempat melalui mini zoo yang cuma mengandungi beberapa ekor spesis haiwan seperti burung, rusa, ayam dan itik..boleh dikatakan mini zoo tu sebagai tempat haiwan ternakan  sebab ayam itik tu sebagai sumbar makanan juga. Memang unik juga binaannya kelas kinder garten ni yang diperbuat dari pada buluh, tak dapat masuk dalam kelasnya tengok dari luar sahaja. Disebabkan semua bilik kelas dan banggunan dibuat dari buluh dan mempunyai sistem pengudaraan yang asli, maka mereka langsung tidak menggunakan kipas dan kelas tidak panas disiang hari….menarikkan.. kalau kat mesia dan kat KL jangan la buat camni..sure berpeluh punya.
Bali Bali
Seterusnya kami dibawa melawat kawasan kebun sekolah ini. Dimaklumkan kebanyakan buah-buahan dan sayuran yang dimakan di sekolah ini adalah dari hasil kebun mereka. Semasa di kawasan kebun kami di tunjukkan bangsal tempat memproses baja kompos. Pokok-pokok yang sempat saya lihat dan ingat semasa di kebun tersebut antaranya seperti pokok markisa, pokok pisang, pokok kelapa dan sayuran.
Bali Bali
Bali Bali
Seterusnya saya dibawa melawat sebuah jambatan yang diperbuat sepenuhnya daripada buluh merentasi sebuah sungai. Memang menakjubkan binaan jambatan ini, dimana semasa dibina telah diuji dengan beberapa buah 4WD penuh muatan melalui jambatan tersebut. Memang unik, semasa di jambatan tersebut karyawan sekolah tersebut banyak berceritakan tentang para pelajar yang datang kesekolah dan juga yang tinggal di asrama, selain itu mereka ada juga buat program pertukaran pelajar dengan pelajar sekolah berhampiran bagi merasai suasana pembelajaran di sekolah tersebut. Selain itu mereka juga memberi bakti kepada penduduk sekeliling dengan pembelajaran bahasa English. Sumber air biasanya mereka banyak menggunakan air sungai untuk aktiviti harian kecuali untuk air minuman mereka menggunakan air yang di tapis.
Bali Bali
Bali Bali
Seterusnya saya dibawa melawat bilik kelas bagi gred 4 dan gred 5 dan kami singgah di dalam bilik kelas Gred 5 dan merasai suasan didalam bilik darjah tersebut. Bayangkan semuanya diperbuat daripada buluh termasuklah kerusi meja, dan juga aksesori dalam bilik darjah tersebut.
Bali Bali
Dalam bilik darjah ini karyawan menerangkan sedikit sebanyak tentang silibus sekolah ini yang berbeza dengan aktiviti sekolah biasa, maksud saya banyak praktikal dan aktiviti pembelajaran luar bilik darjah. Sebagai contoh jika belajar subjek biologi dan tumbuhan ..maka pelajar akan dibawa melihat pokok-pokok dan tumbuhan melalui tugasan sekolah.
Bali Bali
Bali Bali
Seterusnya saya dibawa menuju ke banggunan kelas utama iaitu banggunan utama yang paling besar binaan daripada buluh. Sebelum sampai ke banggunan utama kami dibawa melalui kawasan tanaman bunga dan juga kawasan panel tenaga solar. Sekolah ini juga sedang berusaha menyiapkan projek tenaga hidroelektrik daripada turbin air sungai. Dimana jika projek ini berjaya disiapkan mereka cuba untuk memberikan tenaga elektrik percuma kepada penduduk sekitar.
Bali Bali
Bali Bali
Setibanya di banggunan utama saya asyik mendongak ke atas terpesona dengan senibina buluh. Memang menarik, tak terfikir di minda bahawa sebuah banggunan yang cukup indah dan kukuh seperti itu dapat dibina hanya dengan buloh..
Bali Bali
Bali Bali
Di banggunan utama kami diterangkan tentang struktuk banggunan dan fungsi utamanya. Banggunan ini dua tingkat dan tingkat atas adalah bilik darjah dan pusat pentadbiran sekolah. Pelawat tidak dibenarkan naik keatas hanya sekadar di bawah sahaja.
Bali Bali
Disini saya lihat banyak ukiran nama pada batang-batang buluh. Ukiran-ukiran nama itu merujuk kepada individu yang telah memberi sumbangan derma dalam ribuan dollar.. Antara nama yang yang sempat saya kenal adalah David Copperfield dan Sir Richard Branson CEO Virgin Air. Jadi kalau nak nama anda diukir pada batang buluh banggunan utama boleh la menderma ribuan ringgit :D. Tour tamat di banggunan utama. Pengunjung pasti terpesona dengan seni bina banggunan ini yang menggunakan sepenuhnya buluh, saya pun terpesona inikan pula anda.. Setelah tour tamah kami dibenarkan bergambar dan pulang. Saya mengambil kesempatan bergambar dan merakam binaan banggunan ini dan sambil itu melihat2 kawasan sekitar. Saya singgah di kawasan padang bola melihat gelagat para pelajar anak mat salleh bermain bolasepak dengan berkaki ayam.
Bali Bali
Bali Bali
Seterusnya saya menjamu selera di restoran Green School ni.. Makan malam “dinner”.. tapi makanan nya macam salad campur ja.. patutla mat salleh kat sini slim-slim.. Mulanya ingat tak kenyang sekali dah makan kenyang sampai tengah malam.
Bali Bali
Selesai makan saya pun beransur pulang.. pada ketika ini saya lihat para pelajar sudah tiada dan kakitangan sekolah sudah bersiap2 untuk pulang.
Bali Bali
Bali Bali
Sebelum beredar saya sempat menggunakan Toilet Kompos. Tandas tidak menggunakan air untuk flush. Bila masuk toilet ada dua mangkuk tandas satu untuk kencing dan satu untuk buang air besar. Anda akan buang air besar dalam magkuk tandas yang ada baldi didalamnya, selesai berak ada disediakan habuk kayu dan cebisan daun kering untuk di tabur dalam mangkuk tandas ini. Bila dah hampir penuh baldi ini akan diangkut ke Bangsal Kompos untuk di buat baja kompos. Tetapi tandas ini masih ada air untuk mandi.

Begitulah sedikit sebanyak lawatan saya di sekolah Green School ini..

Sekian.

Posted in Melancong | Tagged: , , | 2 Comments »

Bersepeda Motor di Bali 2014

Posted by hamydy on 6, March 2014

Bali

Bersepeda motor di Bali
Trip ini saya namakan Bersepeda Motor di Bali kerna saya menaiki motosikal sepanjang saya di bali untuk kali ke empat ini, saya berkesempatan bercuti di bali selama 4 hari bulan Februari 2014 yang lepas. Sebelum ini saya menggunakan khidmat supir mobil untuk tour ke obyek Wisata Bali. Tapi berbeza untuk trip kali ini dimana saya merencanakan percutian ala santai dan bebas dengan menaiki motosikal skuter. Mulanya saya ingin menyewa motosikal tinggi seperti ala-ala Motocross tapi agak sukar dicari. Memang ada tapi tiada yang ada berdekatan hotel saya menginap. Kalau motosikal tinggi begitu lagi seronok keluar desa. Ok berbalik kepada trip saya..

Tiket ke Bali di beli sejak tahun lepas lagi 2013 semasa Air Asia buat promosi memang murah huraian detail seperti berikut:

No Perkara Harga
1. Tiket Pergi Balik RM64
2. Tax RM32
3. Fuel RM90
4. Service Fee RM16
Total RM202

Total RM202 – Memang Murah – Berbaloi Baloi :D. Rugi sapa tak beli. Kalau biasa mana nak dapat sehala saja dah RM300.

Hari Pertama – Khamis
Hari pertama saya menaiki pesawat jam 10.00pm dari LCCT. Sampai di bali sudah jam 12.30am, Nasib baik saya dah mention dalam booking hotel AGODA yang saya tiba tengah malam ( Late Check in). Menginap di Tune Hotel Kuta, kalau ikutnya boleh booking terus dari website tune hotel, tapi bila buka AGODA ada promosi iaitu RM184 untuk 3 Malam dah termasuk aircond dan toileteries. Haha dah jimat sikit berbanding booking dari Tune Hotel Website. Sampai saja di Airport Bali perkhidmatan teksi kaunter memang dah tiada. Yang ada teksi yang tak bermeter yang mengenakan tambang yang double. Kalau biasa sekitar 50-60ribu sahaja. Tapi dah tengah malam tiada pilihan terpaksa la juga ambik, teksi ni cas saya 120ribu rupiah asalnya dia caj sampai 200ribu. Dia ingat saya tak biasa ke Bali sebelum ini dan jarak Airport ke Tune Hotel dekat sahaja. Kalau siang hari guna meter cuma 35ribu sahaja dengan teksi Blue Bird.

Sampai di Hotel terus cekin dan letak beg. Perut dah lapar, saya jalan kaki makan di restoran sekitar pantai kuta. Banyak jer kedai restoran yg masih buka. Kalau malas boleh makan meggi, kat bawah Tune Hotel Kuta ada minimart yang buka 24jam, ada dijual air panas.

Hari Kedua – Jumaat
Saya sarapan di sebuah kedai makan masakan padang yang terletak di lorong sebelah kanan hotel Tune hotel, Kat sini ada 2 kedai makan muslim bersebelahan dan ada kedai jual topup telefon dan simcard. Selepas sarapan saya beli topup dan aktifkan plan internet.
Bali Bali
Aplikasi Navigasi Waze
Saya menggunakan aplikasi WAZE ini untuk buatkan navigasi secara offline. Caranya mudah saja, mula2 buka waze dan pilih navigate pastu search lokasi yang hendak dituju, pastu add sebagai favourite jgn terus navigate. selepas tu pilih menu navigate dan pergi ke list favourite yang kita dah add. Pilih dan klik start Navigate. Bila dia kuar arahan “Let Start” maka zoom kan peta sampai habis pastu tolak2 map tu sehingga sampai tempat destinasi selepas tu stop navigate. skrg anda sudah ada navigasi secara offline. Ini bermakna jika tiada line internet anda masih boleh navigate guna waze kerana dia dah save map yang kita dah buka. So sementara ada line internet atau free wifi maka buat list favourite lokasi yang hendak dituju siap2. Kalau boleh lepak kat cafe yg ada wifi guna wifi jimat data internet kita. Bila semua lokasi yang hendak saya pergi sudah saya save favourite list maka saya pergi mencari motosikal sewa. Untuk cara penggunaan Aplikasi WAZE ini anda boleh lihat di pic dibawah ini.


Sewa Motosikal
Kat bawah tune hotel sebelah kaunter hotel ada kaunter kecil yang menyediakan perkhidmatan tour dan sewa motosikal. Sewa mobil untuk tour harian sekitar 500-600ribu sahaja. Manakala sewa motosikal cuma 50ribu untuk 24jam. Murah kan sewa moto cuma RM15 untuk 24jam, jimat2. Kebetulan motosikal dgn agen tu dah habis, so saya pergi kat depan hotel ada juga perkhidmatan sewa motosikal. Cuma isi borang dan masukkan no Pasport dan buat bayaran dan sudah dapat motosikal. Mudah sahaja. dia tak mintak pun permit memandu antarabangsa atau lesen memandu. Sepanjang saya memandu motosikal di bali tiada langsung masalah dengan Polisi. Walaupun saya ada lesen memandu antarabangsa, Bagus ada lesen untuk mengelakkan hal yang tidak dijangka.
Bali Bali
Jika menunggang moto tak perlu risau tentang petrol kerana sepanjang jalan anda akan jumpa gerai yang menjual petrol dalam botol yang harganya sama sahaja dimana-mana dengan harga sebotol kecil 7ribu. Jika anda isi di petrol station mungkin dapat lebih sedikit dengan 7ribu rupiah tu. Cuba gerai menjual petrol dalam botol ni mudah dijumpai walaupun sehingga keluar desa pun ada. botol yang digunakan juga standard botol Vodlka.

Green School
Saya menunggang motosikal ke Green School ni menggunakan bantuan navigasi aplikasi WAZE. Boleh tahan jugak jauhnya hampir sejam perjalanan merentasi desa jauh ke pelusuk kampung. Cuak jugak bila dapati makin ke dalam kampung takut sesat. Tapi akhirnya saya berjaya juga sampai. Saya sampai ngam-ngan jam 4.00pm, tour baru sahaja bermula..lega sempat jugak. Sampai saya bayar minimun 100ribu. 100ribu ni cuma sebagai donasi kepada sekolah, anda boleh membayar lebih dengan ikhlas jika mau.  Semasa nak bayar saya buat2 tanya “Brapa ya?” Petugas kaunter jawab 100ribu..Then saya jawab 100ribu !!. Tetiba terdengar mat saleh (mungkin salah seorang cikgu) cakap indonesia ” Aduhh Sangat Mahal !! sambil ketawa..sib baik saya cover line dgn cakap ” Its Gud for a good purpose :). Malu sendiri dalam hati..hahhaaha.. Untuk dapat maklumat lanjut anda boleh lawati laman web sekolah ni di http://www.greenschool.org .

Info Green School
Bali Bali
Bali Bali
“Sekolah Hijau ini telah diilhamkan oleh pengasasnya pasangan suami isteri John dan Cynthia Hardy pada 2006. Sekolah ini dibuka pada bulan September 2008 dengan 90 orang pelajar. John dan Cynthia Hardy telah menetap di Bali selama lebih daripada 30 tahun. John Hardy warga Kanada datang ke Bali pada tahun 1975,  manakala Cynthia pula seorang warga Amerika yang datang ke Bali pada tahun 1982. Mereka mula bekerjasama dalam perniagaan jewellery pada tahun 1989 sebagai kongsi dan seterusnya menjadi pasangan suami isteri.”
**Sumber text dan foto untuk info diatas ini dari website http://www.greenschool.org
Bali Bali
Apa yang menarik minat saya bila pertama kali melihat green school ini adalah binaan sekolah menggunakan buluh membentuk sebuah banggunan yang unik dan sangat cantik. Telah dicadangkan oleh sahabat saya, setelah melihat foto-foto dan melawat website maka membuatkan saya teruja untuk melawat.

Berbalik pada tour sekitar sekolah dengan seorang jurucakap sekolah ini ada masa dan hari tertentu memandangkan sekolah ini masih beroperasi seperti biasa dengan para pelajar yang 85% adalah International. Tour yang saya booking pada 4.00pm ni memang waktunya kelas pelajar sudah tamat. Sebelum tour satu sesi penerangan diberikan oleh staff. Mereka melarang keras sama sekali merakam foto kanak2 atau pelajar yang terdapat disekolah tersebut. Kawasan sekolah, banggunan dan sebagainya bebas di rakam foto.
Bali Bali
Kami dibawa melawat sekitar kawasan sekolah. Antara yang kami lawati adalah bilik2 kelas yang unik binaan dari buluh. Kantin sekolah yang dindingnya diperbuat daripada tanah liat. Kebun dan bangsal kompos yang menukarkan sisa makanan dan najis kepada baja tanaman untuk pokok-pokok besar, Bagi sayuran baja ini tidak digunakan. Sekolah ini cuba menjimatkan tenaga yang ada dan menggunakan tenaga semula jadi.
Bali Bali
Compos Toilet
Tandas tidak menggunakan air untuk flush. Bila masuk toilet ada dua mangkuk tandas satu untuk kencing dan satu untuk buang air besar. Anda akan buang air besar dalam magkuk tandas yang ada baldi didalamnya, selesai berak ada disediakan habuk kayu dan cebisan daun kering untuk di tabur dalam mangkuk tandas ini. Bila dah hampir penuh baldi ini akan diangkut ke Bangsal Kompos untuk di buat baja kompos. Tetapi tandas ini masih ada air untuk mandi.
Bali Bali
Banggunan Utama
Tour tamat di banggunan utama. Pengunjung pasti terpesona dengan seni bina banggunan ini yang menggunakan sepenuhnya buluh. Pada batang-batang buluh ini terdapat ukiran nama-nama para penderma yang telah menyumbang ribuan dollar. Antara yang sempat saya kenal adalah David Copperfield dan Sir Richard Branson CEO Virgin Air. Jadi kalau nak nama anda diukir pada batang buluh banggunan utama boleh la menderma ribuan ringgit :D.
Bali Bali
Setelah selesai tour saya menjamu selera di restoran Green School ni.. Makan malam “dinner”.. tapi makanan nya macam salad campur ja.. patutla mat salleh kat sini slim-slim.. Mulanya ingat tak kenyang sekali dah makan kenyang sampai tengah malam. Selesai makan saya pun beransur pulang.. pada ketika ini saya lihat para pelajar sudah tiada dan kakitangan sekolah sudah bersiap2 untuk pulang.
Bali Bali
Sebelah malam pula saya menghabiskan masa melepak di cafe2 berhampiran pantai kuta. Saya lepak minum di Hard Rock Cafe sehingga jam 2 pagi baru pulang sambil layan live band. Suasana memang meriah  jika masih awal sekirat jam 8.00-10.00 mlm dengan kawasan penuh dengan pakir motosikal. Kat sekitar pantai Kuta dan Legian ni pakir motosikal tiada yang free, kat mana-mana ada saja ada juru pakir bayaran sekitar 1ribu -3ribu rupiah, jadi stanby la duit kecil atau baki belanja untuk bayar pakir.

Hari Ketiga – Sabtu

Bedugul
Bali Bali
Setelah sarapan saya memula kan perjalanan ke Bedugul. Tidak susah dengan bantuan WAZE. Perjalanan panjang lebih kurang 2jam sambil melihat kawasan pendalaman dan kampung-kampung, sesekali saya berhenti rehat mengisi petrol dan singgah di kampung-kampung yang memberikan suasana pemandangan yang indah. Sampai di Bedugul Wisata Ulun Danu sekitar jam 10.00am. Tiket masuk yang dikenakan adalah 10ribu untuk seorang.  Tak banyak yang boleh saya ceritakan tentang temple ini namun tempel ini merupakan salah satu landmark jika ke bali. pemandangan temple seakan-akan di tengah tasik dan pemandangan taman botanikal yang menggamit suasana amat mempersonakan. Kawasan ini bersuhu sederhana sejuk dan kawasannya luas. landmark tempat bergambar biasanya pada temple di tasik tu. Setelah bergambar saya pun bergerak pulang, sambil itu singgah di pasar yang akan kita jumpa semasa sebelum sampai Ulun Danu, singgah di pasar ni beli makanan ringan pelbagai kerepek yang semestinya sedap. Di pasar ini banyak jual jenis2 makanan sayruran, buahan dan ada sedikit barang2 lain, kalau waktu pagi memang sesak.

Taman Sari
Bali Bali
Saya singgah makan tengahari di restoran Taman Sari. Apa yang uniknya restoran ini ialah ia terletak di tepi cerun yang memberi pemandangan kawasan padi bukit yang yang berteres dan juga pemandangan yang hijau dan nyaman. Ada 2-3 restoran yang memberikan view seperti ini. Saya makan Ikan Gurami Goreng (Talapia) ( dan sayur bersama set tempe.. Ok jugak harga pun tak la mahal sangat.

Jatiluwih
Bali Bali
Selesai makan saya meneruskan perjalanan ke perkampungan Jatiluwih untuk melihat dengan lebih dekat lagi suasana pemandangan sawah padi yang berteres ini. Perjalanan memang nampak mencabar sbb masuk jalan kampung jauh kedalam terasa macam lost jer rupanya WAZE guna jalan pintas sampai perkampungan Jatiluwih saya singgah sekejap menghayati pemandangan dan bergambar, ketika saya sampai cuaca hujan ketika itu namun hanya sekejap so sempat la bergambar selepas itu.  Sebenarnya view yang lebih cantih perlu pergi lagi ke kedalam ke seberang  bukit  tapi saya nak kejar masa saya tidak meneroka lebih. Seterusnya teruskan ke destinasi seterusnya ke tanah lot.

Tanah Lot
Bali Bali
Sampai di wisata tanah Lot pun dah lewat sekitar jam 6.00pm, saya sempat bergambar dan menghayati suasana badaian ombak menghempas pantai dan tebing…memang asyik.. Masih ramai orang ketika ini. Saya menunggu sehingga matahari terbenam Sunset, Seterusnya saya bergerak ke tempat tarian Kecak.

Kecak Fire Dance
Bali Bali
Kecak Dance ini bermula sekitar jam 7.30pm. Persembahan tarian ini mengambil masa hampir 1 jam. Tiket masuk yang dikenakan adalah 50ribu untuk seorang. Memang terhibur la… kenapa di panggil kecak dance.. rasanya lagu yang dinyanyikan bunyinya …kecak..kecek..kecak.. membentuk irama yang mengiringi lakonan Puteri, sang monyet dan juga pahlawan nya.  Dalam gambar org yang duduk tu la yang nyanyi. Dalam tarian Persembahan kecak ini juga ada mereka main dengan api tapi sekejap sahaja. Kalau nak tahu karektor dalam Barong Dance, Kecak Dance, Keris Dance dan Fire Dance memang sama kerana ia dari sejarah mitos Ramayana..cuma kisah yang berlainan.  Selesai tarian kecak ni saya sempat bergambar. Kawasan wisata Tanah Lot ini tutup jam 7.00pm. Selepas tamat tarian kecak ini akan ada pengawal yang memeriksa kawasan wisata ini untuk memastikan tiada pengunjung yang masih berana kerana gelap dan tiada lampu. Cuma yang masih dibuka adalah restoran yang terletak selepas kecak dance ini yang terletak di atas tebing dan view laut. Tapi boleh tahan jugak mahalnya restoran ini, saya lihat banyak yang menjamu selera kebanyakan adalah mat saleh sahaja.

Hari Keempat – Ahad

Uluwatu Temple
Bali Bali
Seterusnya hari ketiga saya meneruskan perjalanan ke Uluwatu Temple. Tempat ini belum pernah saya sampai sebelum ini walaupun tidak jauh dalam satu jam perjalanan dengan motosikal. Kawasan Uluwatu ini terletak di kawasan kuta selatan. Nak sampai ke kawasan ni kena melalui kawasan kampung rasa macam tiada penghuni sahaja bila dah memasuki kawasan Uluwatu ni..jalan sunyi jer kiri kanan pokok.. Tapi rupanya makin menghampiri kawasan laut makin ada rumah rehat mewah.  Apa yang menarik adalah kawasan ini adalah kawasan tebing tinggi laut. Tidak happening sangat tempat ini tetapi ramai jugak pengunjung yang datang untuk melihat pemandangan disini. Disini terdapat Temple yang terkenal dan dikatakan temple kayangan, masih aktif dan ada upacara sembahyang dilakukan oleh penganut agama Hindu. Kalau pengunjung bukan beragama hindu tidak dibenarkan masuk bilik upacara sembahyang cuma kawasan sekirar temple sahaja termasuklan di semua temple di bali dengan bersyarat menutup aurat dan tidak datang bulan bagi wanita. Itu sebab saya diberi pakai kain sarung warna purple tu sbb saya cuma berseluar pendek sahaja :D.

Uluwatu Beach
Bali Bali
Sebelum sampai Temple Uluwatu ni akan ada satu simpang ke pantai, So simpang ke pantai ini la yang membawa saya ke kawasan yang terkenal tapi terlindung :D.  Saya dapati kawasan ke pantai Uluwatu ini banyak hotel mewah dan banyak berpenghuni mat salleh yang suka surfing. Ternyata apabila saya sampai di lokasi memang menarik kawasan ini, terletak di tebing bukit dan ada chalet2 dan juga hotel2 mewah.
Bali Bali
Saya lepak di salah sebuah cafe di tebing dengan view laut sambil melihat aksi mat salleh sedang asyik surfing. Memang ramai pengunjung mat salleh di kawasan ini yang surfing pun mereka. kalau pengunjung tempatan dan orang Malaysia biasanya lepak aja dan mandi laut sahaja. Pantai kawasan ini tidak besar dan biasanya para surfer akan berenang ketengah laut untuk surfing. Pada pendapat saya tempat ini juga best jika dapat menginap satu malam. Otw ke Sukawati saya singgah makan tengahari di gerai2 kecil muslim. makan nasi pun ala-ala orang sana murah sahaja dalam 15ribu sudah kenyang.

Sukawati
Bali Bali
Seterusnya saya meneruskan lagi lawatan ke Kampung SUKAWATI untuk shoping sebelum pulang ke Malaysia. Tempat shoping ini memang terkenal dikalangan pengunjung yang inginkan lukisan murah dan juga TShirt murah. Pada saya apa yang menarik adalah lukisan murah, kalau baju-baju tu biasa saja boleh cari dimana2 tapi disini boleh dapat lukisan yang cantik dengan harga murah dan berpatutan  buat hiasan pada dinding rumah. Pelbagai jenis lukisan abstrak, bunga, potret dan lain-lain lagi, memang puas hati saya kesini.

Seterusnya saya bergegas pulang ke Hotel di Kuta dan sampai hotel sudah jam 6.00pm, pulangkan motosikal dan ambil beg yang disimpan di stor tune hotel. Saya minta hotel panggilkan teksi blue bird untuk hantar ke Airport. Teksi Blue Bird ni guna meter dan tambang cuma 35ribu sampai ke airport. Saya mandi dan bersihkan diri di toilet airport selepas itu makan dan rehat menunggu penerbangan pulang ke Malaysia jam 9.00mlm. Begitulah sikit sebanyak pengalaman saya bersepeda di Bali.

Sekian

Tentative Perjalanan Seperti Berikut

Hari Pertama – Khamis 13.02.2014
06.00pm – TBS Tasik Selatan menaiki Tran ERL Transit ke LCCT
07.00pm – Tiba LCCT
08.00am – Berlepas ke Bali
11.30am – Tiba di Bali
12.00pm – Sampai ke Hotel cek in
12.30pm – keluar makan dan lepak2

Hari Kedua – Jumaat 14.02.2014
09.00am – Sarapan di restoran Muslim Nasi Padang Berdekatan Hotel Tune dan cari top up simcard Indonesia
10.00am – Cari motosikal untuk di sewa kedai depan hotel Tune sahaja
12.01pm – Ronda Pantai Kuta
02.30pm – Bertolak Ke Green School
04.00pm – Sampai dan tour bermula
06.00pm – Tour Tamat dan lepak makan Salad
06.30pm – bergerak pulang ke Kuta
08.30pm – Sampai Hotel bersihkan diri
09.30pm – Keluar makan di hadapan Pantai Kuta.
11.00pm – Lepak minum dan layan Live Band di Hard rock Cafe Bali.

Hari Ketiga – Sabtu 15.02.2014
09.00am – Sarapan di restoran Muslim Nasi Padang Berdekatan Hotel Tune
09.30am – Bertolak ke Bedugul
11.00am – Sampai Bedugul
01.00pm – Lunch di Taman Sari
02.00pm – Bertolak ke Jatiluwih Rice Terace
05.00pm – bertolak ke Tanah Lot
6.00pm – Sampai tanah lot
07.30pm – Kecak Fire Dance
08.30pm – Bertolak pulang ke Kuta
09.30pm – Sampai Hotel bersihkan diri
10.30pm – Keluar makan di hadapan Pantai Kuta.
11.00pm – Lepak minum dan layan Live Band di Hard rock Cafe Bali.

Hari Keempat – Ahad 16.02.2014
09.00am – Sarapan di restoran Muslim Nasi Padang Berdekatan Hotel Tune
09.30am – Bertolak ke Uluwatu
11.00am – Uluwatu dan kemudiannya ke Uluwatu Beach
02.00pm – Bertolak ke Sukawati
04.00pm – Sampai Sukawati
05.00pm – Bertolak pulang ke Kuta
06.00pm – Sampai Tune Kuta
07.00pm – Naik Teksi ke Airport
07.30pm – Sampai Airport – mandi dan makan
09.00pm – Sampai Airport

Kos
Hotel Tune = RM112 untuk 3 malam
Flight KL – Bali – KL = RM202 ( + tax)
Sewa Motosikal = 50ribu satu hari
Tiket Masuk Ulun Danu Bedugul = 10ribu
Tiket Masuk Tanah Lot = 30ribu
Tiket Masuk Kecak Fire Dance tanah Lot = 50ribu
Tiket Masuk Temple Uluwatu = 20ribu
Pakir motosikal = 2-3ribu
Petrol Botol = 7ribu botol kecil dan 10ribu botol besar standard mana2 harga sama.
Teksi ke Airport = 35ribu bermeter Blue Bird
Teksi Airport ke Hotel = 120ribu lepas tawar (buka harga 200ribu) Teksi malam di airport – kena sembelih :)
Makan-makan gerai = sekitar 15-30ribu

Tips
– Jika sampai tengah malam teksi airport dah tiada .. yang ada teksi biasa..cuba tawar sehingga 100ribu
– kalau sewa moto pastikan periksa kondidi moto dan pastikan semua baik dan selamat dihadapan owner kedai.
– tukar duit di Bali kekadang jadi lebih murah jika di luar mall
– gunakan duit kecil untuk bayaran pakir dan habiskan duit syiling jika ada.

Tips Budget
– Saya habis cuma 1juta (RM270 tukaran ketika itu) sahaja untuk ground sepanjang 4 hari di Bali.
– RM270 ini tidak termasuk hotel dan penerbangan
– kurang shoping survinior dan makan murah di gerai dan tidak berlebihan
– Banyak jimat sbb sewa motosikal dan bila masuk wisata tidak ambil guide.
– So total 270 + 202 + 112 = RM602

Posted in Melancong | Tagged: , , , , , , | 11 Comments »

Batam CNY 2014

Posted by hamydy on 10, February 2014

Batam

Trip Batam 3h2m kali ini telah dikepalai oleh teman saya Supian selaku Presiden Trip Batam dari Johor. Trip santai ini di sertai seramai 9 orang dan 3 darinya adalah ahli baru. Perbelanjaan trip ini mengikut prinsip sama rata semuanya di bahagi 9 orang seperti hotel, makan, dan transport dan tip supir. Jadi lebih jimat dan mudah memandangkan jika makan asing2 nak kira duit nanti susah kerana ada yang tiada duit kecil. Setiap kami hanya membawa 2 juta sahaja setiap orang, itu pun tidak habis dibelanjakan walaupun sudah shoping beberapa helai T-shirt memang jimat.

Batam Batam
Memandangkan Cuti tahun baru cina kami beli tiket lebih awal, iaitu untuk perlepasan petang teman kami di JB telah belikan sejak awal pagi lagi bagi mengelakkan kehabisan tiket. Selain beli di Kaunter anda boleh juga secara online iaitu di http://www.zonferry.com.my/ sehala atau pun pergi balik. Setelah dapat tiket perlu datang awal sejam untuk proses penyerahan pasport dan boarding pass. Cuti-cuti begini memang ramai orang yang masuk Batam, Dari Johor dan Singapore seolah-olah percutian keluarga. Tidak dinafikan kebanyakkan orang johor mempunyai saudara di Batam begitu juga sebaliknya. Contohnya salah seorang sahabat kami pakciknya adalah orang Batam. Jadi beliau sering ulang-alik ke Batam.
Batam Batam
Ferry Pintas Samudra 9 Ferry ke Batam boleh aja beli mana-mana. Tiket jam 4.30pm kami dapat ferry Pintas Samudra. Selesa jugak ferry ini. Tiada pilihan seat, siapa masuk dulu pilih dulu seatnya. biasanya penumpang tak kisah pun tiada pun yang nak berebut tempat duduk. duduk di mana aja.
Batam Batam

Kalau naik ferry ni kalau tak makan meggi memang tak sah. macam best jer makan megi segera panas2. Harga sekitar RM5 satu. Makan sambil layan view di laluan antarabangsa antara Johor dan Singapore. Trip sempena cuti Tahun Baru Cina ini merupakan suasana baru buat kami semua, Booking hotel hanya dipesan dengan supir di Batam yang sudah biasa namanya Pak Saidar. Kami menaiki Ferry jam 4.30pm dan tiba di Batam jam 4.30pm waktu Batam. Batam lewat satu jam berbanding waktu Malaysia. Sampai sahaja di Terminal Batam Center kami sudah siap dijemput dengan 2 biji INNOVA.

Batam Batam

Kami menginap di Hotel Pelita INN yang agak hampir dengan Pusat kota. memandangkan hotel2 lain semuanya penuh. Hotel ini pun nyaris kami terlepas, kerana kami perlu tiba jam 6.00pm jika lambat bilik kami akan diberi pada org lain yang sudah siap menunggu di lobi hotel. Kami sampai di Pelita INN hampir jam 6.00pm.

Batam Batam

Makan Malam Hari Pertama Selesai sahaja cek in dan menyegarkan badan kami siap sedia keluar makan malam. Makan malam kali ini kami mencuba gerai-gerai makan tepi jalan. Kami cuba ayam bakar salah satu gerai tepi jalan, tak ingat lokasinya cuma di cadangkan oleh pak supir. memang enak jugak ayam bakar dengan sambal yang pedas. Selepas makan kami pusing-pusing kota batam melihat suasana malam tahun baru Cina (Perayaan Imlek). Kami dapati mercun dimainkan begitu sahaja dan gerai2 menjual mercun banyak sekali. Tengah malamnya kami singgah makan di Mc Donal Pasar Jodoh yang dibuka 24 jam. Di tingkat atas McD ini ada disediakan 2 biji PC yang berinternet untuk para pengunjung, biasanya dikuasai oleh mat salleh (“buleh” bahasa batam)yang hendak cek in flight dan buat carian google. Enak juga Mcd ini yang terletak di simpang jalan bertentangan dengan Masjid Pasar Jodoh, boleh lihat pemandangan dari tingkat atas.
Batam Batam
Hari Kedua Memandangkan banyak hotel lain masih penuh kami tidak jadi untuk tukar hotel. Hotel Pelita INN ini pun ok dan enak dan ada Wifi cuma tiada disediakan sarapan pagi. Kami makan di Restoran Masakan Padang di Restoran Puteri Bongsu sebelum ini kami hanya mencuba restoran Selero Besamo sahaja. Ternyata walaupun restorannya enak dan nyaman lauknya tidak boleh menandingi restoran Selero Bersamo jugak.

Batam Batam
Selepas makan kami berangkat ke Jambatan Balerang. Lawatan ke sini memang tak sah kalau tak pergi kerana pemandangan laut dari jambatan yang merupakan Mercu tanda Batam ini sangat cantik dan menarik dengan gerai2 menjual makannan. Madu Lebah Barelang Di jambatan ini jika anda bernasib baik anda akan jumpa penjual madu lebah asli Barelang. Madu di ambil di kawasan paya bakau. Tenyata madu asli disini memang mujarat, kerana sudah beberapa kali datang teman saya masih juga membeli madu disini. Harganya juga berpatutan sekitar 250-350ribu rupiah, kena pandai tawar. Selain madu ada juga dijual Royal Jelly.

Batam Batam
Rujak Gendut Kalau di jambatan Balerang ini kalau tidak mencuba rojak buah yang di beri nama Rujak Gendut memang tidak sah. Ada beberapa penjual rujak ini. Masa ketibaan kami cuma jumpa satu sahaja. Penjual yang sebelum ini tiada pula. Cara buat Rojak Buah ini memang unik, kerana penjual rojak ni berdangdut sambil menyediakan rojak buah ini. Kami tapau sahaja rujak buah ini dan makan di ladang buah naga sambil minum jus buah naga.

Batam Batam

Di tepi Jambatan ini terdapat restoran yang halal yang siap dengan kemudahan tandas. Nama Restoran ini Anugerah Cafe & Seafood. Harganya pun berpatutan. Ramai juga pengunjung yang singgah di restoran ini untuk menjamu selera. Selain itu sepanjang jalan sebelum dan selepas jambatan ini ada gerai2 kecil yang menjual jajan dan juga minuman dalam botol. Kekadang ada juga penjual seafood goreng seperti ketam dan udang yang di jinjing dalam bakul.

Batam Batam
Restoran Buah naga tidak berapa jauh selepas jambatan Barelang, ketibaan kami kali ini ternyata sedikit hampa kerana buah naga habis, jadi buah yang ada hanya dibuat jus dan soup sahaja. ramai orang singgah disini minum, ialah panas2 kena jus sejuk buah naga memang enak.

Batam Batam

Shooping Time Pasar Jodoh Selepas pulang dari Balerang kami singgah di pasar jodoh, ada teman yang ingin membeli Telekong dan juga baju anak2. Disini macam-macam ada. Ada dua bahagian gerai yang ditepi jalan lokasi baru dan yang di dalam banggunan lokasi lama. kami cuma jalan2 di lokasi baru gerai-gerai tepi jalan. kat sini ada gerai menjual CD-CD cerita indonesia. Macam2 movie yang tak pernah kita jumpa kat malaysia juga ada. Boleh cuba beli, kualitinya biasa saja DVD copy dan juga Cinema Copy, bukan la yang origenal, tapi kalau pengunjung tak kisah boleh aja beli.

Batam Batam
Seterusnya kami singgah di Factory Outlet. Premis ini menjual pakaian yang berjenama dengan kualiti yang bagus. Tak pasti pula sama ada origenal atau tidak. Tapi setakat ini saya sudah beli beberapa kali disini dan ternyata puas hati dengan kualiti fabriknya. saya kat sini selal cari baju Hard Rock Cafe yang banyak dijual disini selain jenama lain. kalau pembaca perasan Baju Merah Hard Rock yang selalu saya pakai tu juga dibeli disini sudah setahun masih elok.

Batam Batam

Makan malam Kami makan malam di sebuah gerai yang terletak di hadapan Taman Putri Indah. Gerai yang terletak ditepi jalan di hadapan sekolah ini memang enak dan sedap. Gerai ini hanya dibuka malam sahaja mulai jam 6.00pm. Menu kegemaran kami disini adalah 3tey (Telur, Tauhu dan Tempe)kami pesan nasi ayam bakar dengan 3tey, ada juga yang pecsan pecalele bakar dan juga murtabak. Pastikan anda pesan 3tey yang panas2 yang baru dimasak supaya lebih terasa powernya bila di cicah dengan sambal pedas… menagis… Gerai ini menghidangkan ayam bakar, goreng2 dan juga minuman. Selesai makan kami pusing2 kota batam dan singgah minum di Harbour Bay.

Batam Batam

Restoran Seafood ditepi laut. di restoran ini kita boleh lihat lampu2 kapal dan juga boleh lihat Singapore yang jauh disana. Suasana di Harbour Bay ini memang happening memang ramai sangat orang. Kami minum dan makan ringan2 sambil menonton bola yang dipancar di layar. Di restoran ini ada teman2 yang mencuba siput laut. Rasa enak di cicah dengan sos cuma rupanya sahaja geli nak makan. Kat sini masih ada dijual teh tarik yang sebijik sama macam kat malaysia.

Batam Batam

Hari Ketiga Hari kedua kami tidak banyak perancangan, selepas cek out kami ke Batam Center untuk beli tiket pulang ke Malaysia. Ambil ferry terakhir jam 5.45PM. Seterusnya kami makan tengahari di Nagoya Hill Mall di tingkat atas ada food court. Jalan2 cuci mata dalam nagoya sambil ada teman yang masih hendak shoping tshirt, Frige Magnet dan juga Key Chain Batam. Selepas makan kami ke Batam Center semula sekitar jam 4.00pm. kami sangat terkejut bila sampai di terminal Batam Center. Ramai giler orang beratur panjang untuk melepasi Emigresen.

Batam Batam

Kami risau jugak…sempat ke tidak untuk naik ferry. Setelah beratur satu jam lebih sekitar 5.40pm petugas emigresen pangill siapa yang naik last ferry ke Stulang sila ikut dia. Lega dia bawa kami potong barisan terus masuk ke emigresen, kalau dia tak buat macam tu memang boleh terlepas kami. Sebenarnya ferry kami tidak la penuh sangat tetapi disebabkan pintu masuk emigresen cuma satu sahaja jadi semua yang hendak ke singapore, tanjung pinang, Kota tinggi, Tanjung Balai beratur di laluan yang sama sahaja menyebabkan kesesakan. Kesesakkan seperti ini berlaku ketika musim perayaan, tahun baru dan tahun baru cina. Seterusnya kami kami sampai di Stulang sekitar jam 8.30 kerana ferry sedikit delay.
Batam Batam
Pulang kami naik ferry PT Citra manakala datang dengan Pintas Samudra 9. Ferry memang selesa dan selamat.Akhir kata terima kasih kepada tuan Presiden Trip-Trip Batam (Mr Supian) kerana menjayakan trip kali ini denga jayanya. Memang terbaik tip top pengurusan nya..

Sekian sahaja

Posted in Melancong | Leave a Comment »

Universal Studio Singapore ~ 2D1N 2014

Posted by hamydy on 21, January 2014

Singapore

Trip Universal Studio 2014 2H1M.
Dikesempatan Cuti Umum Taipusam saya ambil kesempatan untuk melawat Universal Studio Singapore.Saya berpendapat jika sudah habis musim cuti sekolah maka kesesakkan di USS sudah kurang, ternyata sangkaan saya tepat. Memang tak sesak dan saya tidak perlu menunggu lama pun untuk ride mana2 permainan atau show di USS. Memang puas hati dan happy, cuma kebetulan hari tu USS tutup awal pada jam 7.00pm.

Singapore Singapore

Apa yang menarik dalam USS tu tak banyak yang boleh saya ceritakan, kalau nak cerita memang tak muat blog saya ni jadi pembaca boleh lihat di website resort world. Macam-macam ada sana. Tapi yang paling best roller coster dan transfomer la. Kalau Rolercoster tu mau nak tercabut urat perut naik haha :D.

Ramai yang bertanya saya tentang tips dan cara2 ke singapore. Memang kita yang biasa travel rasa ala mudah saja, tapi bagi yang first time dan tidak pernah travel..banyak persoalan yang bermain di minda mereka, Kalau rajin baca blog dan buat sikit kajian rasanya tak susah, tapi ramai yang tak membuat kajian jadi saya lah yang jadi kaunter pertanyaan mereka. Saya ok jer, yang mana saya boleh bantu dan boleh jawab saya akan bantu dan jawab, kalau yang tak dapat atau sudah lupa sbb dah lama pergi tu saya mohon maaf lah.

Berbalik pada trip saya. saya dapat tiket air asia promo kira murah jugak. Tiket pergi saya dapat RM0.00 + tak termasuk Tax , Tiket balik saya dapat RM0.00 + tak termasuk Tax. Pergi Jumaat dan balik sabtu.

Penginapan
Saya memilih menginap di hotel buget kali ini berbanding menginap di Hostel Backpacker seperti sebelum ini. Ini kerana saya inginkan privasi dengan memilih bilik single. kalau hostel susah dapat bilik single.
Singapore Singapore
Le Hotel di Carpenter Street
Saya buat carian di Agoda dan terjumpa hotel LE HOTEL ini. Terletak berhampiran dengan stesen MRT Clarke Quay dan berhampiran sungai Marina Park. So kalau nak ke Marina Park tempat Air Pancut kepala Singa tu boleh jalan kaki sahaja sepanjang sungai tu, tak jauh sangat pun jalan2 cuci mata dah sampai.
Singapore Singapore
Saya pilih bilik single. Biliknya kecil dan sesuai untuk seorang, terdapat juga bilik2 lain yang standard bilik hotel. Untuk bilik single ni toilet dan shower kat luar. Saya cadangkan jika anda memilih menginap di hotel ini anda pilih duduk level 2 kerana bilik air sebelah sahaja bilik single anda, berbanding jika anda menginap di level 1, anda kena naik level 2 untuk mandi. Hotel ni selesa dan bersih, aman dan tenang. Pekerjanya boleh cakap melayu. Ada hotel kita ingat pekerjanya melayu tetapi rupanya Filipina, so english sahaja dia paham. Bilik single saya dapat dengan harga RM180 semalam…mahal jugak tu, tapi tak banyak hotel buget yang bawah RM200 berdekatan dengan MRT dan Marina Park, yang ada cuma Hostel, kalau hostel anda boleh dapat sekitar RM50-60 semalam untuk katil dalam Dorm.

Hari Pertama
Perjalanan – Transportation
Melancong di Singapore memang mudah dengan menaiki pengangkutan awam. Naik bus dan naik MRT ( LRT. Dari Airport Changi Terminal 1 ( Ketibaan dengan pesawat Air Asia) saya menaiki sky train untuk ke terminal 2, Dari terminal 2 baru saya menaiki MRT Train untuk ke bandar. Naik MRT di singapore memang mudah. Apa yang perlu anda buat adalah pertama sekali minta peta MRT di kaunter Passenger, dapat saja peta tu anda dah boleh tahu train mana yang perlu naik dan perlu tukaran train. Ia memang mudah setiap syarikat train ada kod warna, seperti hijau, purple, merah,oren.

Dari Terminal 2 Train line Hijau ( East West Line EW) saya bei tiket ke Clarke Quay. So naik train menghala ke Tanah Merah di sini tukar tarain menghala ke Joo Koon, selepas tu tukaran train di Outram Park tukaran train ke line Purple (North East Line) menghala ke Punggol selepas 2 hentian saya sampai ke Clarke Quay.
Singapore Singapore
Stesen MRT di Clarke Quay ni dalam Mall. keluar jer mall saya cross jalan ke jalan Carpenter untuk ke Hotel “Le Hotel”. Memang mudah dan senang. kalau malu jgn lupa bertanya kat kaunter. Jika anda menginap beberapa hari di singapore anda boleh beli kad mcm Touch n Go untuk lebih mudah bergerak, top up pun senang. dengan kad tersebut anda boleh naik train dan bus. Kalau takde card tu naik train anda boleh beli tiket sehala dan kena guna tambang tepat jika naik bus yang tiada pulangan baki. jadi kalau naik bus tiada duit kecik susah la. So itu sebab saya cadangkan anda beli kad tu kat kaunter pasengger untuk lebih mudah.
Singapore Singapore Singapore
So sampai hotel masih awal dan tidak boleh cek in, so saya just maklumkan petugas hotel dengan memberikan vaucer yang saya print dari agoda saya tinggalkan beg di hotel dan bergerak ke Universal Studio. Untuk ke Universal studio saya perlu ke Harbour Front, untuk ke sana ada 2 cara naik bus bole dan naik train pun boleh. Kalau naik bus pun senang cuma semak info kat bus stop tu. kalau tiada info pada papan tanda di bus stop tu bermakna bus tu tidak pergi ke tempat yang kita nak, jadi kita perlu cros jalan ke bus stop seberang dan tengok info. Jika sebelah sini bus stop tiada info dalam laluan so mesti sebelah sana ada. Tapi saya memilih menaiki train kerana belom ada duit kecik, so saya naik train ke Harbour Front cuma 3 station sampai la. Stesen Harbour Front ni dalam Mall Vivo City.

Untuk ke USS dari Vivo City ada dua cara, pertama naik monorail kat tingkat tingkat 3, keduanya naik bus kat luar sebelah air pancut yang tulis RWS. Saya pilih naik bus cuma lebih kurang 2SGD. Bus tak la lama sekejap sahaja. Bus ini terus bawa ke Resort World Sentosa kat parking bawah, masuk jer dah boleh nampak CASINO. So bila nampak casino anda cuma naik tingkat atas dan jumpa Universal Studio.
Singapore Singapore
Dah masuk USS apa lagi gunakan masa sepenuhnya untuk enjoy semua yang ada di dalamnya. Kebetulan harini USS tutup jam 7.00pm. Kul 7 saya dah kuar USS dan jejalan kat luar sambil menunggu jam 9.00pm kerana ada show dan bunga api kat tepi sungai. Shownya cuma sekejap sekitar 10minit sahaja, jadi anda jangan sampai terlepas.

Lepas abis show saya pun bergerak ke tempat bus. Tambang bus pulang ke Vivocity (Harbour Front) adalah percuma sama seperti kalau naik monorail. Sampai di Vivocity saya menaiki train pulang ke hotel.
Singapore Singapore
Singapore Singapore
Minum Mamak
Selepas mandi dan cek in bilik saya keluar minum kedai mamak yang berdekatan. Nama restoran mamak ni Shah Alam yang terletak di Jalan Circular.Cuma jalan kaki sahaja ke lorong ni, memang happening lorong ni banyak kedai makan bar dan pub.

Hari kedua
Saya sarapan pagi di Restoran mamak Shah Alam. Terdapat 2 kedai Mamak dan satu kedai Nasi Padang di kawasan Cirle Rd ini. Makan kat mamak harganya sama macam makan kat restoran mamak kat Malaysia. Kalau kat Malaysia satu pinggan nasi lauk dan sayur dalam RM7-RM8 kat Singapore pun sama sepinggan nasi ayam dan sayur pun 7-8 dolar SGD. Cuma matawang singapore mahal la kalau di bandingkan Ringgit. Selepas Sarapan saya berjalan kaki di sepanjang tepian sungai menuju ke Marina Park ( Air Pancut Kepala Singa “Merlion”). Ronda2 di Marina park sampai puas.

Bugis Street
Setelah puas meronda di Marina Park saya menuju ke Bugis Street menaiki bus, cuma pergi ke mana2 bus stop lihat info stesen bus. Bus stop yang pertama saya lihat tiada maklumat ke bugis jadi saya pergi ke bus stop berikutnya di jalan bertentangan baca info ada hentian ke bugis. Ada beberapa bus yang kita boleh naik asalkan ia memalui jalan yang sama kita boleh naik bus tersebut jadi adalah penting anda study sedikit peta bandar untuk mengetahui Jalan-jalan Utama untuk memudahkan menaiki bus. Jika anda rasa susah maka cara paling senang ialah naik MRT terus ke stesen MRT BUGIS. Naik bus baru 1-2 dolar SGD sahaja. perlu bayaran tepat sebab tiada pulangan baki.
Singapore Singapore
Bugis Street ni macam petaling Street kat malaysia. Penuh dengan barang-barang yang harga murah bagi rakyatnya, kalau bagi duit kita tak la murah sangat. Kalau nak beli survinior boleh cari kat sini. Kita boleh dapat Tshirt dengan harga 3 helai 10 dolar SGD. Memang sesak bugis street ni, pelbagai orang kita boleh jumpa kat sini. Dari jenis barangan Tshirt, seluar, kraftangan, beg dan pelbagai lagi.

Seterusnya dari Bugis Street saya menaiki MRT ke Airport untuk pulang ke Kuala Lumpur . Sampai di Airport jika anda ada membeli barangan yang anda masih simpat resit yang tertera caj GST maka anda kena pergi ke kaunter GST untuk tuntut semula duit anda.

Rasanya itu sahaja yang dapat saya kongsikan trip ringkat dan pendek di singapore.

Sekian

Tentative Perjalanan Seperti Berikut

Hari Pertama – Jumaat 17.01.2014
06.00am – TBS Tasik Selatan menaiki Tran ERL Transit ke LCCT
07.00am – Tiba LCCT
08.00am – Berlepas ke Singapore
09.00am – Tiba di Singapore
09.45am – Tiba di hotel simpan beg
10.15am – Tiba di Resort World beli tiket USS dan masuk USS
07.00pm – USS Tutup, keluar dan tunggu show kat luar
09.00pm – Show tepi laut dan ada bunga api
09.15pm – show tamat
10.00pm – Sampai ke Hotel cek in
11.00pm – keluar makan

Hari Kedua – Sabtu 18.01.2014
09.00am – Sarapan di restoran Mamak
12.01pm – cek Out dan Ronda di Marina Park
03.00pm – Bugis Street
06.00pm – Train to Airport
06.30pm – Sampai Airport dari terminal 2 kena naik skytrain ke terminal 1
08.00pm – berlepas pulang ke Kuala Lumpur
09.30pm – Naik bus LCCT-TBS RM8
10.30pm – Sampai TBS, Bayar parking cuma RM6 untuk 2 hari.

Kos
Hotel = RM180
Flight KL – Singapore = RM0.00 + RM49 (tax)
Flight Singapore – KL = RM0.00 + 40SGD (tax + Fee)
Tiket USS = 74SGD = RM200
Duit Belanja = 100SGD (transport + Makan + Survinior)

Tips
– Lebih mudah dan jimat naik pengankutan awam
– Study map Singapore sebelum pilih lokasi hotel ( Dkt MRT, restoran, mall dan tempat yang hendak pergi)
– tukar duit kecil dengan membeli tiket MRT di kaunter.
– Habiskan duit syiling yg ada untuk naik bus dan MRT, hanya note kertas 2SGD ke atas sahaja boleh tukar balik kat Malaysia. Duit syiling tak laku.
– Jangan langgar undang2 sbb banyak camera dan jgn hisap rokok kat tempat awam nanti kena saman.

Tips Budget
– kalau kat Malaysia kita berbelanja RM200 untuk 2 hari maka kat singapore pun sama tapi 200SGD la.

Posted in Melancong | 3 Comments »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 172 other followers