The life journey

Kembara Kehidupan

Korea 2011

Posted by hamydy on 14, March 2011

Korea 2011

Trip ke Korea Selatan merupakan trip pertama saya ke negara 4 musim. Perbelanjaan tiket penerbangan ke Luar Negara sememangnya menelan belanja yang besar tetapi dengan adanya promosi seperti AirAsia “Now everyone can fly” maka ramai orang dapat merealisasikan impian mereka untuk melancong ke Luar Negara dengan murah.

Tiket penerbangan mula di tempah pada bulan Oktober 2010 semasa promosi Air Asia dengan harga murah iaitu penerbangan pergi dan balik Cuma sekitar 300 sahaja termasuk tax. Murah kan?.

Hari Pertama
Penerbangan dari Kuala Lumpur ke Korea (Incheon International Airport) mengambil masa 6 jam. Pesawat penuh dengan penumpang, ramai jugak rakyat Malaysia menaiki pesawat tersebut, ada juga pelajar Malaysia yang pulang setelah cuti pengajian mereka. Didalam pesawat saya duduk bersebelahan dengan seorang gadis korea yang pulang setelah tamat pengajian di Australia. Saya bertanya kepada beliau kenapa tidak terbang sahaja dari Australia ke korea, beliau jawab tiket Air Asia murah, jadi beliau dari Australia ke Malaysia dan ke Korea lebih murah dari penerbangan terus dari Australia ke Korea. Disebelah kanan saya pulak ada seorang orang Malaysia namanya Mohd Nasrul, beliau melancong seorang diri. Bayangkan trip beliau ke korea adalah pengalaman pertama naik Flight dan pengalaman pertama ke Luar Negara dan beliau seorang diri, betul2 berani. Saya Tanya dia, apa persediaan pergi ke korea, beliau menunjukkan saya satu file yang setebal 20 helai, penuh dengan maklumat perjalanan, tempat, hotel, train dan sebagainya yang beliau dapatkan hasil google di blog2 dan forum2. Backpacker style, kos yang beliau ceritakan pada saya jauh lebih murah dari buget yang saya buat. Beliau tidak menempah sebarang hotel atau guide, beliau akan bergerak sendiri melalui train dan subway semasa di korea ke semua lokasi beliau dan beliau juga akan walk in ke hostel backpacker yang Cuma berharga USD8 semalam. Murah betul semua maklumat beliau dapat melalui forum.

Semasa tiba di lapangan terbang saya rasa lapar dan ingin menjamu selera, tetapi tidak ada satupun restoran yang tertulis atau ada logo Halal. Itu cabaran pertama, jadi saya mundar- mundir mencari restoran atau fast food di air port, tetiba bertebu dengan pelajar Malaysia, apa lagi saya pun menegur dan berbual dengan beliau tentang makanan, beliau memberitahu bahawa di airport tiada restoran yang ada logo halal, jadi jika terdesak hendak makan beliau mengesyorkan supaya beli makanan yang tiada Daging lebih selamat. Jadi saya pun mengikut beliau ke satu restoran fast food membeli doonut dan sandwish tuna. Beliau juga mencadangkan kalau nak makan pergilah ke restoran 100% seafood kerana restoran ini tidank menghidangkan daging kinzir, untuk pengetahuan anda kebanyakan atau hampir semua makanan yang berdaging adalah daging kinzir.

Kemudian saya di jemput oleh Guide yang telah ditempah dan saya dibawa ke hotel di Bandar Hwagok. Saya menginap di New Reagent Hotel yang bertaraf 5 bintang. Hotel ini di tengah Bandar dan mudah hendak bersiar-siar di Bandar. Hari telah pun malam ketika tiba di hotel, setelah cek in dan meletakkan barang saya mula keluar berjalan kaki di Bandar Hwagok, Suhu pada ketika itu sejuk iaitu sekitar 3°C , aktiviti malam disekitar Bandar memang happening ramai orang bersosial di restoran2 dan pusat hiburan karaoke dan bar. Sepanjang pemerhatian saya tidak nampak pulak pusat-pusat disco kelihatan. Mungkin bukan habit mereka ber clubbing. Pelacuran juga tidak kelihatan, biasanya jika ada kita nampak wanita berpakaian seksi dan menjolok mata di tepi simpang atau di kaki lima hotel. Mungkin ada tapi bukan secara terbuka kerana saya ada juga terjumpa kad-kad kecil yang di tabur di kaki lima hotel tertentu, di kad tersebut saya lihat terdapat gambar wanita seksi dan no telefon dalam tulisan korea so saya tak pasti sama ada ia iklan khidmat sex atau iklan lain. Berjalan kaki di kota ini waktu malam saya rasa selamat dan tiada gangguan Cuma perlu elakkan bertemu orang yang mabuk sahaja. Sepanjang berjalan kaki kita boleh jumpa ramai orang korea yang mabuk tetapi dia dipimpin oleh rakan yang tidak mabuk, rasanya mungkin budaya mereka suka minum sampai mabuk dan salah seorang dari mereka mesti tidak boleh mabuk.

Saya pergi ke korea tidak membawa langsung bekalan makanan dari Malaysia, agak menyesal jugak saya apabila hendak makan terpaksa tercari-cari, sudah penat pusing-pusing kota Hwagok saya singgah minum di sebuah café, Cuma oder kopi dan sandwish tuna sahaja. Saya lepak dan relaks sehingga jam 12 tengah malam sambil perhatikan gelagat warga korea, kebanyakan mereka tidak pandai berbahasa English, jika café yang nampak macam coffe bean dan star buck ni biasanya pengurusnya tahu berbahasa English dan menunya dalam tulisan English jadi mudah la kita nak oder dan tahu kandungannya. Tetapi jika restoran atau café biasa ni semuanya dalam bahasa korea jadi susah la nak paham. Café yang saya minum ni agak canggih setelah oder dan buat pembayaran saya diberi sekeping cakera seperti pelapik gelas. Apabila tempahan kita telah siap cakera tersebut akan bergetar dan mengeluarkan cahaya, barulah kita pergi ambik tempahan kita di kaunter.

Setelah puas lepak saya pun pulang ke hotel. Di hotel saya melayan tengok tv, banyak chanel cerita korea, yang bestnya semua movie local dan international tidak di censored, banyak jer cerita yang bogel tapi dia blurkan di bahagian kemaluan sahaja.

Selepas ini saya akan ceritakan tempat- menarik yang telah saya pergi secara satu persatu tidak secara timeline.

Makanan
Makanan halal dan restoran halal di korea sukar untuk kita temui, tambahan pulak di Bandar tenpat saya menginap iaitu di Hwagok memang tidak terdapat restoran halal. Jadi bagaimana saya survive di situ. Sebenarnya guide yang saya tempah adalah guide yang selalu bawa orang muslim dan beliau sangat arif dan tahu apa yang orang Islam boleh makan dan tidak. Jadi selama saya kat hotel tersebut untuk sarapan pagi beliau telah pastikan hotel tersebut menghidangkan makanan halal pada saya. Hari pertama sarapan pagi saya dihidangkan roti kosong, madu, telur dan teh, hari kedua, juga sama, masuk hari ketiga saya request nak makan nasi maka dihidangkan nasi putih, telur dan sayur, hari keempat dan kelima sarapan roti, telur, madu dan kopi. Bagi makan tengahari dan malam saya akan ceritakan didalam tempat-tempat menarik yang saya lawati.

Nami Island
Nami Island atau dikenali sebagai Naminara Republic merupakan salah satu tempat tumpuan pelancongan di korea, terletak 63km dari Bandar Seoul. Pulau ini Cuma berkeluasan 460,000m2 iaitu sekitar 5km sahaja jika berjalan satu pusingan dan ia berbentuk daun, mukabuminya rata dan tidak berbukit. Tempat ini menjadi popular selepas drama korea terkenal Winter Sonata menjadikan pulau ini salah satu lokasi pengambarannya. Asal usul pulau ini sebenarnya adalah sebuah bukit sahaja, apabila empangan Cheongpyeong dibina maka jadilah ia pulau. Dahulunya pulau ini hanya menjadi tempat champing dan langsung tidak popular. Kemudiannya seorang ahli perniagaan korea Mr Byeong-Do Minn telah membeli pulau ini dan menjadikan ia sebagai tempat rekreasi dengan landskap yang cantik dengan menanam semula beribu pokok, maka mulalah ia menjadi tarikan.

Pulau Nami mendapat nama sempena nama Jeneral Nami, Jeneral Nami mengikut sejarah merupakan seorang pahlawan dan jeneral yang gagah dan bijak. Disebabkan kebijaksannan dan pengaruh beliau, maka beliau telah di hukum bunuh penggal kepala oleh istana. Orang-orang istana kuatir dan risau jika suatu masa jeneral Nami akan memberontak dan mengambil alih kerajaan, maka beliau telah difitnah dan di hukum pancung semasa berumur 26 tahun pada tahun 1965. Mayat beliau telah disemadikan di pulau tersebut. Kita akan dapat melihat terdapat hanya satu-satunya makam jeneral Nami di pulau tersebut. Di pulau ini kita akan dapat melihat terdapat hidupan seperti rusa, burung unta, arnab, tupai, itik dan pelbagai burung-burung.

Untuk ke Pulau Nami anda boleh menaiki train ke stesen Gapyeong

Bayaran dan kemudahan yang disediakan di  adalah seperti berikut.

Perkara Bayaran Note
Transport
Tour Bus dari
Insa-dong ke
Pulau Nami
Sehala – 7500won
Duahala – 15000won
Bayaran masuk termasuk dgn ferry 8000won (RM24) – Normal
4000won – Diskaun bagi
bawah 18 tahun, lebih 70 tahun dan OKU
Jadual Ferry
7.30am mula
30minit sekali 7.30am-9am
10-20minit sekali 9am-6pm
30minit sekali 6am-9.45pm
Parking 4000won Parking
Basikal 3000won – 30 minit
5000won – 1jam
Basikal 3 elektrik 8000won – 30 minit
Kereta tour elektrik Taxi 30,000won – 4 org
Bus  5000won – 1 org
Namycar 3000won – lokasi tertentu
10,000 – Round keliling
Penginapan Main building – 99ribu – 150ribu won
Condo – 160ribu -380ribu won
Cottages – 110ribu – 200ribu won
Guest House – 130ribu – 140ribu won

Antara kemudahan dan tarikan yang terdapat di Pulau Nami seperti berikut

Kemudahan/tarikan Note
Exhibition Hall Ada 9 jenis hall dan galeri
Pentas Pertunjukan Terdapat 4 pentas pertunjukan seperti outdoor, air, dan studio.
Taman Tema Terdapat 17 taman tema seperti bonsai, burung, diraja dan lain2.
Seminar/Banquet Terdapat 5 jenis dewan seminar dan banquet

Berikut adalah tentative perjalanan saya melancong ke korea. Tentative ini saya buatkan secara ringkas. Detail aktiviti saya akan di update kemudian.

Day 1 Sabtu (5.3.2011)
01.55pm – Penerbangan Air Asia dari LCCT ke Incheon (Waktu Malaysia)
09.15pm – Tiba di Incheon (Waktu Seoul)
09.30pm – Dijemput oleh pemandu pelancong menaiki MPV ke Bandar Hwagok
10.15pm – Tiba di New Regent Hotel check in.
11.00pm – Jalan kaki sekitar bandar Hwagok (terdapat pusat hiburan, cafe, bar dan pusat karaoke)

Day 2 Ahad (6.3.2011)
07.00am – Sarapan pagi di hotel (roti, telur dan teh)
08.00am – Bertolak ke Nami Island
09.00am – Tiba di jeti dan menaiki boat ke Nami Island
01.00pm – Makan Tengahari di Restoran di Nami Island ( Makanan Vegitarian – Nasi, sayur, telur, sea food)
04.00pm – Bertolak pulang ke hotel
05.00pm – Singgah di Shopping Complek – Membeli belah sedikit keperluan makanan dan baju sejuk
08.00pm – Makan Malam di restoran seafood ( Nasi, Telur, Ikan Bakar)
10.00pm – Balik ke Hotel
11.00pm – Bersiar2 sekitar bandar dengan jalan kaki. Lepak di cafe

Day 3 Isnin (7.3.2011)
07.00am – Sarapan di hotel (Nasi, telur, sayur)
08.00am – Berangkat ke Gyeongbok Palace dan Folklore Museum
12.00pm – Makan Tengahari kat restoren seafood
01.00pm – Shoping kat National Ginseng Centre dan Amethyst Shop (Kedai kristal)
02.00pm – Shopping kat Korean Cosmetic Shop
03.00pm – Berangkat ke Masjid di bandar Itaewon
06.00pm – Makan Malam di Restoran Salam (Restoran Turkish) makan daging ayam nasi
10.00pm – Tiba di hotel
11.00pm – keluar jalan2 di bandar

Day 4 Selasa (8.3.2011)
07.00am – Sarapan (roti, madu, telur)
08.00am – Berangkat ke Korean Folk Village- melihat Korean old culture and traditional show
01.00pm – Makan Tengahari – Masakan seafood – ikan bakar nasi sayur
02.00pm – Berangkat ke Suwon – melawat hwaseung fortrss (UNESCO Cultura Heritage)
04.00pm – Melawat National Museum
06.00pm – Makan malam di Reatoran Turkish Kebab
08.00pm – shoping kat Myeong-dong
10.00pm – Menaiki subway di Seoul Station ke Hwagok
11.00pm – Tiba di hotel

Day 5 Rabu (9.3.2011)
07.00am – Sarapan
08.00am – Berangkat ke DMZ
03.00pm – Shoping di Insa-dong dan Namdaemoon Market
08.00pm – Makan Malam
09.00pm – Berangkat ke Airport
11.20pm – Berlepas pulang ke KL (Waktu Seoul)

Day 6 Khamis (10.3.2011)
05.05am – Tiba di LCCT (Waktu Malaysia)

About these ads

23 Responses to “Korea 2011”

  1. Soo_z said

    Takde group yg pegi 17 Jun 2011.. Bole join skali. Saya akan pergi bertiga dan ini kali pertama kami..

  2. wawa said

    jika tidak keberatan, boleh x saya nk tahu berapa kos keseluruhan trip ke korea ni? kalau pergi secara individu dan berkumpulan.

  3. rietakada said

    boleh saya tahu, Rahmat yang encik ceritakan mula-mula sekali tu, ada contact information dia tak?
    blog ke.
    sebab saya bakal travel ke Korea macam tu juga.
    solo backpacker. jadi banyak yang saya nak tahu.

  4. tia said

    Wah, duduk hotel 5 bintang berapa kos agaknya?? Kami backpacking 3 orang dan menginap di Seoul Hostel, Anguk. Kos untuk 5 malam lebih kurang RM300+. We stayed in Seoul for about a week and all in all, RM2,000 pun insh cukup [termasuk shopping, travel via subway n bas, makan dan entrance fees ke tourist spots]. Makanan yg kami bawak: roti, sambal kering, maggi, kaya, tuna, milo. Tu pun tak cukup dan kena stock up ie beli di Itaewon.

    • saripah_supinah said

      Tia, sy dan adik bercadang utk melancong ke korea thn depan, kalau boleh nak gerak sendiri atau amik guide di sana. boleh bagi info Tia stay di mana n kalau ada buat catatan perjalanan minta bg link. thanks

  5. lie said

    bestnye aku bace entry ko…. tk sabarnye aku nk gi……aku br je booked tic flight smlm tuk gi time spring next year…ok la tic prgi-balik campur luggage n makan atas flight almost RM 700..mana nak dapat kan…flight lain tk der RM 2000++ jgn berangan nk gi sane…syukur ade AirAsia kan…

    kali ni aku gi sorg gak…aku ajak member ade yang nk…ade yg ade masalah financial..bagi aku ade rezeki kite gi…hehehe…insyaallah semua perancangan berjalan lancar…

    • hamydy said

      salam

      terima kasih kerana singgah di blog saya

      tahniah sbb dapat tiket murah.
      semoga berjalan lancar. nampak gaya macam anda selalu travel seorang. dia biasa dgn korea ker.

      so lepak kat itaewon la ker. situ senang nak makan.

      ok ada rezeki boleh travel sama.

      • lie said

        salam…tq sbb replay..

        aku skrg ni sibuk kumpul info dgn tgk2 blog2 org b4 gerak ke sana…ni 1st time aku ke sane…tk pernah lg ke sana sebelum ni…insyaallah aku ade 8 bulan lagi tuk buat preparation b4 gerak ke sana…so dr entry ko ni at least aku dapat info kan…thank so much…

        yup aku selalu travel sorg2…bulan 4 lepas aku pi bercuti ke europe…alhamdullilah…segala perancangan berjalan lancar dan yg penting selamat pg n balik kan..hehehe….

        insyaallah ade rezeki kite travel same2….:P

      • Nas said

        Salam,

        Nak tanya kat Itaewon tu senang nak dapat makanan halal ke? dan dia senang untuk ke tempat2 yang menarik if ambil hotel disitu?

        satu lagi nak tanya kenapa tak pergi Pulau Jiju? tak sempat masa ke

  6. yusz said

    Nak g 28 Disember ni…. Trus smbut new year kat sana. Any advise?

    • hamydy said

      salam terima kasih kerana singgah di blog saya

      ermm advise macam mana yang diperlukan tu.

      melancong ke korea mudah dengan ada sub way.

      disember kalau tak silap musim salji.

  7. Afif said

    HI…

    Bile baca crita bro melancong srg2 ni mcm best plak. Sy dh lama nk g korea ni, tapi nk pergi srg2 tak berani lg. Nak ajak member xder yg berminat. Blh bro bg panduan tak tentang tips nk melancong srg diri ke Korea ni? Lg baik guna travel agen atau pergi sendiri? Klu ada rezeki Insya-Allah thn depan sy rancang nk ke sana. Hrp bro bleh bantu.

    Thanks

  8. mimie said

    Salam bro just nak tanya if travel in person perlukan visa ke ke korea

  9. fatin said

    salam..
    boleh tak saya nk tahu awak ambil tour agent kat mana?dan ada lagi tak contact number agent tu?sbb saya insyaAllah akan ke korea januari tahun depan dengan family.
    terima kasih.

  10. syg nanie said

    sy akan ke korea mac ini. apakah musim disana ntti

  11. ecah said

    just 4 share – me too dh travel ke korea, booking ticket time promo rm 367 return + tax + luggage + makan. rezeki dpt ticket murah. gi bulan April 2011 with officemate sembilan orang semuanya. Booking guesthouse yang murah n betul2 kat bandar namsan. Guesthouse tu kitaorg carik yang de dapur sng nak masak ;-). Bekalan milo, maggi, roti, sardin, sambal bilis semua ada. Sempat shopping n jalan2 di myeongdong (brooch arked), namsan (cosmetics item), nami island, gyeongbok palace, lotte world (tamam tema mcm disneyland), itaewon,.

  12. diela said

    sy mgkin insyaallah nk ke korea dlm tahun nie,tp x tau lg bln berapa….kalu boleh nk gi dlm musim luruh dan musim salji(musim favorite)…bile sampai ke korea sana..mcmana nak tau perjalanan disana?sb sy ni first time nak kesana nie…..kalu leh sy cadang nak pergi sekali ngn ahli keluarga..seronok cikit…(^_^)

  13. yadz said

    salam.. pinjam pengalaman ke korea ni untuk dimuatkan dalam manuskrip/karya saya…. harap dizinkan ya. terima kasih .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 161 other followers

%d bloggers like this: