The life journey

Kembara Kehidupan

Gunung Bromo Surabaya Indonesia 2010

Posted by hamydy on 26, July 2010

This slideshow requires JavaScript.

Trip pendakian ke Gunung Bromo Surabaya Indonesia di rancang berdua dengan rakan saya iaitu En Nor. Beliau pernah pergi ke gunung bromo pada pertama kali padan tahun 2005. Semasa beliau kesana beliau telah berkenalan dengan orang Indonesia nama nya Bapak Emanuel. Bapak Emanuel bekerja di salah sebuah hotel di Surabaya. Beliau juga secara sambilan ada membawa kawan yang ingin ke Gunung Bromo dan Semeru. Tetapi beliau bukan la travel agency. Beliau buat secara sambilan jika ada kelapangan dan juga ada cuti.

Saya, Pak Emanuel dan En Nor

Nak dijadikan cerita tetiba sahaja En Nor bertanya “ eh ko nak pergi bromo tak?” apa lagi terus jer jawab..ok beres nak..sebab dah lama teringin nak kesana. So apa bila dah setuju nak buat trip ke Broma…saya pun mula mendapatkan maklumat dan membuat perancangan dan tentative, sementara itu En Nor menghubungi Bapak Emanuel bertanyakan sama ada beliau dapat bercuti dan minta beliau dapatkan harga hotel bromo, hotel di Surabaya, transport van, jep ke gunung bromo dan kos2 lain seperti tiket masuk dan sebagainya. Setelah dapat kos asas yang perlu maka saya mula membuat buget perjalanan antara buget yang saya buat antaranya ialah:

1. Kos Asas =    (Hotel, Transport + tiket+makan) Walaupun sy kata pada peserta makan tidak
termasuk, tetapi lebihan duit tu sy gunakan untuk makan,
jadi peserta tidak perlu keluarkan duit makan.
2. Kos Tshirt
3. Kos Insuran Kembara
4. Kos Telekomunikasi
5. Kos kecemasan

setelah selesai buatkan baget kira2 kasar adalah tidak sampai RM300 pun untuk ground disana. Dalam RM250 sahaja. Bakinya adalah untuk kos makan dan kecemasan jika ada perubahan harga. Setelah buget dibuat maka sy berbincang tarikh yang sesuai dan menepati cuti Bapak Emanuel. Setelah tarikh ditetapkan barulah sy iklankan dalam web dan blog. Penyertaan sy limitkan kepada 12 org sahaja untuk keselesaan dan senang untuk diuruskan.

Diawal hebahan sambutan sangat menggalakkan dan ramai yang telah hubungi sy untuk menyertai. Tetapi kebanyakkan ingat sy travel agen jadi mereka hendak sy buatkan untuk group mereka 20-30 org. Disebabkan saya bukan travel agen sy syaratkan kepada yang ingin pergi hendaklah bagi deposit sebagai tanda booking. Ini penting kerana sy perlu membuat pembayaran terus ke Indonesia untuk tempahan hotel van dan jeep.

Setelah bayaran ground di Surabaya sudah dijelaskan baru la mula buat tshirt dan insuran. Ada peserta yang beli tiket penerbangan awal dapat murah dan ada yang beli last minit dapat mahal.

Jadual penerbangan ke Surabaya masing2 ada yang berbeza, majority bertolak sehari sebelum iaitu pada 22 Julai yang dan ada yang penerbangan pada 23 julai. Jadi jika berlaku sebegini tentative asas adalah tidak berubah. Peserta akan bertemu di airport Surabaya pada 23 julai seperti tentative.

Nak dijadikan cerita sehari sebelum bertolak ada 2 org peserta terpaksa menarik diri disebabkan hal2 yang tidak dapat dielakkan. Tapi nasib baik ground mereka sudah dijelaskan.. duit groun penting jangan bagi chance org berhutang nak bayar  last minit..bahaya. kalau boleh sebulan sebelum pergi semua perlu dijelaskan. Jika tidak dijelaskan batalkan sahaja penyertaan mereka. Ini penting sebab ia akan mengganggu buget kita yang telah ditetapkan dan bagi mengelakkan kerugian.

Di Surabaya kita tidak boleh cek in malam di kebanyakkan rumah penginapan atau pun hotel 5 bintang kebawah sbb kebanyakknya tidak terima. Oleh itu ada baiknya booking awal. Jdi Oenerbangan saya tiba ke Surabaya dari kuala Lumpur pada jam 12malam waktu Indonesia. Desebabkan telah tempah awal van dan hotel..maka kami jadi mudah ..sampai terus sahaja di jemput ke hotel.

Kami bermalam di Rumah Penginapan Dharma, alamatnya di Jl. Dharma Husada I/25. di rumah penginapan ini terdiri kepada dua iaitu bahagian luar pinggir jalan dan bahagian dalam. Yang di bahagian luar harga lebih mahal. Harga rumah penginapan ini harganya diantara 80 ribu – 250 ribu rupiah semalam. Penginapan ini bersih dan aman. Terdapat surau dibahagian bawah penginapan ini dan solat jumaat juga dijalankan disini. Harus ingat penginapan ini tidak terima kalau kita walk in tengah2 malam.. so kena booking awal2 la. Berhampiran rumah penginapan ini ada pusat internet yang di tulis WARNET. Tapi tidak buka sampai tengah malam. Jadi kalau nak guna internet kena awal2 la.

Keesokkan pagi nya kami dihidangkan sarapan pagi yang sedap dan kenyang,,,(lidah sy ok jer,..tak tau la lidah yang lain..) setelah itu kami berjalan kaki sekitar kawasam rumah penginapan. Jalan2 sekitar Bandar kami sempat melawat Universiti Airlangga di Fakulti Kedoktoran nya. Kawasan sekitar bersih dari sampah.

Setelah penat berjalan2 dan merakam foto kami pulang ke rumah penginapan dan jam sudah menunjukkan jam 10.00pagi. Kelihatan di rumah penginapan sudah tersedia menunggu transport untuk ke gunung bromo. Kami menaiki 2 buah van yang boleh memuatkan 7 orang.

Perjalannan kami ke Bromo memang mengambil masa, sebelum itu kami singgah di airport untuk menjemput lagi seorang rakan kami yang baru tiba. Oleh itu boleh dikatakan kami mula bergerak dari Airport ke Bromo sekitar jam 12.00tengahari.

Dalam perjalanan kami melalui kawasan tempat kejadian Lumpur gunung berapi yang muntahkan Lumpur. Kelihatan kawasan ini rumah2 yang telah ditinggalkan penghuni. Kawasan ini berdebu dan berhabuk. Sepanjang merentasi kawasan ini akan kelihatan tembok tanah yang tinggi dan panjang di buat oleh pemerintah Indonesia bagi menghalang limpahan Lumpur gunung berapi jika berlaku lagi.

Kami singgah makan tengah hari agak lewat iaitu jam 3 petang di simpang untuk ke Bromo, iaitu di restoran Pak H. Soleh ( Lesehan Ayam Goreng + Ikan Bakar) yang terletak daerah Tongas di alamat Jln Raya Tongas Probolinggo. Makanan yang disediakan juga enak dan sedap. Sebenarnya kami tak pandai hendak oger. Pak Emanuel yang oderkan untuk kami semua makan secara nasi berlauk. Harga nya juga murah. Restoran ini merupakan singgahan sebelum masuk ke simpang Gunung Bromo dan di simpang  3 ini terdapat kedai dan sebagainya. Oleh itu tempat ini merupakan tempat yang terakhir untuk membeli keperluan diri seperti makanan ringan, bateri dan sebagainya, kerana jalan ke bromo adalah memasuki kawasan tanah tinggi dan sukar untuk mendapatkan kedai.

Apabila memasuki simpang ke Bromo kami mula memasuki tanah tinggi. Jalan banyak selekoh dan rumah2 agak terpencil dan jauh2. setelah lebih kurang 1 jam perjalanan kami melewati perkampungan Desa Wonoterto. Di kawasan desa ini kami melalui kawasan kebun sayur yang besar. Kebanyakan mengusahakan pertanian sayuran iklim sederhana. Di kawasan ini udara dan suhu sudah sejuk. Kita akan biasa kelihatan warga desa berjalan dan melakukan kerja sambil membawa kain pelekat atau sarung untuk elakkan kesejukan.

Akhirnya kami tiba di prnginapan yang terakhir di di tanah tinggi. Hotel Bromo Permai merupakan penginapan yang terakhir. Chalet ini cantik dan menarik, kebanyakan pelancong akan suka menginap disini kerana pemandangan adalah menghadap gunung bromo dan penanjakan.

Hotel Bromo ini mempunyai restoran. Dan hotel ini tidak mempunyai aircond kerana sudah sejuk. Bilik2 pula ada yang ada bilik air diluar dan ada yang ada bilik air di dalam. Kalau bilik air di luar harga lebih murah. Setiba jer di hotel tersebut kami di hampiri oleh penjual sarung tangan, penutup kepala dan baju sejuk. Ada yang tak tahan goda terbeli jugak. Seterusnya kami sempat menikmati pemandangan matahari terbenam (sunset) yang cukup cantik di hotel beromo ada satu menara khas untuk meninjau dan boleh melihat pemandangan yang cantik.

Setelah makan malam kami berjalan2 sekitar luar hotel Bromo dan singgah di kedai membeli cenderahati “Warung Edelweis” barang2 disini lebih murah dari apa yang dijual di restoran Hotel Bromo Permai. Hampir separuh la. Contohnya…masa tiba kami di datangi penjaja menjual sarung tangan harganya 15ribu, bila tgk dalam restoran harganya Cuma 10ribu sahaja….bila tgk kat kedai di luar Hotel bromo tu pulak hanya 5ribu sahaja. So lebih baik beli yang kat kedai luar hotel bromo.

Jam 2.00pagi kami sudah bangun dan bersiap sedia untuk bergerak ke gunung Penanjakan. Akan kelihatan ramai orng dan jip 4WD berbaring menunggu penumpangnya. Harus dingat perlu memastikan tempahan jip 4WD berjaya diperolehi jika tidak terpaksa la bejalan kaki. Jip 4WD ada dua jenis iaitu berbumbung dan tiada. Yang tiada bumbung lebih murah. Satu jip boleh memuatkan secara sesak 8org. kalau nak selesa 5 org sahaja iaitu empat di belakang dan 1 dgn driver.

Perjalanan mengambil masa lebih kurang satu jam, kami bula bergerak dari jam 3.00pagi. walaupun jam 3 pagi bergerak, apabila sampai disana nampaknya bukan kai yang paling awal. Ramai dah ada kat puncak tempat menara tinjau. Jika anda sampai awal boleh booking tempat depan sekali untuk tgk matahari terbit. Dipuncak tempat melihat matahari terbit terdapat gerai makanan dan cenderahati harga juga murah kena pandai tawar. Suasana dingin dan sejuk, ramai pelawat ambil kesempatan minum the dan kopi panas.

Matahari terbit sekitar jam 5.00pagi. time ni tempat menara ini penuh dengan orang ramai dan penuh dgn kamera. Seolah2 dalam lautan manusia. Semua tak sabar2 nak tgk matahari terbit. Apa bila terbit sahaja matahari org ramai bertepuk dan bersorak gembira.

Selesai sahaja matahari terbit dan keadaan sudah cerah orng ramai bergambar latar belakang gunung bromo. Selebihnya menjamu sarapan pagi di warung2 disitu. Kemudahan yang disediakan seperti tandas.

Kami juga turut sarapan pagi dengan the panas dan kopi panas, ada yang membawa roti  dan biskut.

Perjalanan turun dari Gunung Penanjakan kami sisajikan oleh pemandangan yang indah. Memang berbaloi ambik gambar banyak2. seterusnya kami sampai di kawasan padang pasir hitam gunung berapi. Kelihatan penuh jip2 4WD. Tiba jer dah menunggu perkhidmatan kuda. Harga antara 30-40ribu pergi balik. Kalau hari minggu mahal 50ribu sehala..jika dua hala dah 100ribu. Tapi kalau pandai tawar masih boleh dapat 30ribu untuk dua hala…itu pun jika dia follow kita sampai ketengah…dia akan kurang harga sampai kita mahu. Tak takpai 10 minit berjalan baru la mula mendaki gunung berapi . letih jugak sebab stamina kurang ditambah pula debu dari kuda yang lalu lalang. Mendaki pun sekejap sahaja dalam 10-15minit sahaja. Seterus nya akan tiba di tangga. Kami mula mendaki anak tangga ini sebanyak 216 anak tangga.

Di puncak gunung berapi bromi ada pagar batu dibuat bagi mengelakkan org ramai jatu. Ramai yang ambil kesempatan bergambar.

Setelah pulang ke hotel bromo kami di hidangkan sarapan pagi oleh pihak hotel. Setelah sarapan kami bersiap2 untuk bergerak ke Surabaya. Dalam perjalanan pulang kami melalui lading strawberry dan tanaman sayur sayuran segar.

Kami singgah di air terjun MADAKARIPURA air terjun nya sangat cantik. Disebabkan kesuntukan masa kami Cuma singgah sekejap sambil menikmati Bakso Dabing( pedas giler) harga pun baru 5ribu. Setelah menjamu bakso kami singgah di warung  menjamu pisang goring panas. Pisang ini hanya digoreng bila ada pelanggan jadi memang panass la.

Seterusnya perjalanan diteruskan pulang  ke Surabaya kami singgah makan malam di sebuat restoran ikan bakar Juanda setelah makan malam..semua keletihan dan berehat. Keesokkan paginya kami memulakan aktiviti shoping di JEMBATAN MERAH PLAZA. Plaza ni sangat besar dan banyak barang murah2 terutama ia macam syurga pada kaum wanita untuk membeli kain dan tudung.

Seterusnya kami ke kedai cenderamata yang khas..kedai ini menjual baju batik dan kain yang berkualiti dgn harga yang murah di kedai MIROTA. Dikedai ini selain batik terdapat sourvinior, barang hiasan dan sebagainya. Tapi paling utama batiknya la. Harga bagi sehelai batik yang berkualiti sutera+satin adalah sekitar 200-300 ribu. Bagi Batik sutera yang paling bagus harganya sekitar 400-500ribu.

Seterusnya sebeluk pergi ke airport kami singgah makan tengahari di warung Restoran ayam goring NY Suharto. Makan direstoran ini juga ok dan dia dijual dlm pentuk set dan ala carte. So nak senang set la.

Selesai makan tengahari  kami pun bertolak ke airport dan pulang ke kuala Lumpur. Ada rakan2 lain balik lambat kerana nak shoping lagi.

Ringkasan Tentative

Jumaat (23/7/2010)
10.00am – Bertolak ke Surabaya dgn pesawat Air Asia
12.00pm – Tiba di Surabaya terus transport ke Hostel dekat Kaki Gunung
4-5.00pm – Tiba di hotel dan cek in.. bermalam

Sabtu (24/7/2010)
2.00am – Bertolak ke kaki gunung
3.00am – Mula mendaki menaiki jip 4WD ke puncak Gunung Penanjakan
5.00am – Dijangka sunrise dan menikmati view
7.00am – Sarapan di gerai gunung Penanjakan
8.00am – Bertolak ke Gunung Bromo..rentas padang pasir, menaiki kuda , anak tangga
10.00am – Bertolak ke hotel
12.00pm – Cek out dan bertolak ke Surabaya
4.00pm – Tiba di surabaya cek in hotel
5-10pm – Shoping2 dan enjoy di kota Surabaya

Ahad (25/7/2010)
9.00am – Aktiviti bebas shoping di Jembatan Merah Plaza
12.00pm –Shoping di kedai kraf
1.00pm – Bertolak ke airport
4.00pm – Berlepas pulang ke Kuala Lumpur

Isnin (26/7/2010)
Ada 4 orang yang balik pada hari ini. ( nak jalan2 tambahan)

Gunung Bromo Berjaya Ditawan.

Sekalung penghargaan dan ucapan terima kasih kepada:

Bapak Emanuel dan Keluarga, Terutama Ibu Yola istri Pak Emanuel kerana telah melayan kami dgn baik dan membawa shoping serta menjadi penawar harga untuk kami semasa membeli belah.

Berikut adalah Contact Penginapan Dharma

About these ads

7 Responses to “Gunung Bromo Surabaya Indonesia 2010”

  1. Shakir said

    Salam,

    Bro, tumpg tanya.
    ada tak email atau contact no utk Penginapan DHARMA di surabaya tu.
    Ada trip kesana minggu depan. so kalau bleh nk tidur dkt situ.
    Kalau ada, bleh send kan pada email saya ni mr.daria@gmail.com
    Terima kasih

    • hamydy said

      wsalam

      Terima kasih kerana singgah ke laman blog saya

      berikut adalah no telefon yang saudara minta

      Jl Dharmahusada I-23/25-B SURABAYA 60132
      tel : +620315930713

  2. [...] http://hamydy.wordpress.com/2010/07/26/gunung-bromo-surabaya-indonesia-2010/ [...]

  3. samsees said

    Assalam..menarik tempat ini untuk dilawati..mungkin kos semasa sdr berkunjung kesana jika dibandingkan bagi tahun ini mungkin berbeza…kalau masih sama bagus juge tu.

  4. CT said

    akak link dalam entri ya..tkasih..sukalah ke sana…mcm best je…:)

  5. Izzat said

    Salam bro,nak tanya harga untuk naik ke Bromo tu brape RM ye?plan nk naik 2 orang.kalo xambil pakej bole ke?
    Trimas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 172 other followers

%d bloggers like this: