The life journey

Kembara Kehidupan

Kos Mendaki Gunung Kinabalu Meningkat

Posted by hamydy on 17, October 2008

Kos untuk mendaki Gunung Kinabalu telah meningkat. Boleh dikatakan berganda jugak la. Aku jadi mendaki gunung kinabalu kali kedua tahun depan 2009. Oleh sebab rancangan ini telah dibuat awal sebelum semakan harga 2009 keluar, maka rancangan di teruskan walaupun kosnya telah meningkat. kalau tahun lepas 2007 cuma bayar chalet di laban rata (RM40 semalam di gunting lagadan hut) tanpa makan. tapi kos sekarang seperti berikut:

Gunting Lagadan Hut x 1pax = RM290
Termasuk
1 x Pkg Accommodation (LR)
1 x Pkg Packed Lunch from Balsam C
1 x Pkg Dinner at LR
1 x Pkg Breakfast at LR
1 x Pkg Lunch at Balsam Rest at KP

Setelah ditambah kos asas mendaki (permit, insuran, guide…) kos total sekitar RM500

itu belum termasuk sewa van, hotel dan tiket flight. kira2 dalam RM1000 jugak la habis. Tapi tidak perlu risau kita bukan sekali gus kena bayar RM1000.

Ini cara aku buat planing
Step 1
mula2..6 bulan sebelum tarikh dirancang, buat tempahan tempat dulu, kena awal sebab selalu je penuh. so bayar tempahan chalet di laban rata. ini dalam RM300-350 (2009 la). tempahan boleh melalui telefon atau email jer pon boleh. bayaran Bank in jer ke akaun mereka.

Step 2
Survey tiket Air asia pada tarikh yang di tempah. cari tiket best price punya. jika ada terus beli. boleh jugak survey tiket dulu sebelum tempah di kinabalu. tapi kekadang tiket dapat murah ..tarikh pulak penuh.so pandai2 la

Step 3
1 atau 2 bulan sebelum bertolak, baru booking hotel murah dan van. biasnya hotel murah dan van ni tak perlu risau, memang banyak dan senang dapat. jika pergi 2-3 orang tidak perlu sewa van, naik teksi atau bas pun dah cukup.

step 4
tiba masa bertolak la….

kepada sesiapa yang berminat boleh tempah terus dari no berikut
088 245742 mintak sambungkan ke bahagian reservation mendaki.

ok itu saja tips.

Kemaskini terbaru : 16 Sept 2009
Sila Muat Turun Senarai Harga Pakej Penginapan Mendaki dan Senarai Yuran mendaki di bawah ini.

1. Harga Pakej Penginapan Mendaki kinabalu
2. Harga Yuran Mendaki Gunung Kinabalu

**harus ingat yuram mendaki dan pakej menginap di laban rata adalah berbeza so kena bayar dua2 la. yuran mendaki dibayar semasa hendak mendaki, manakala pakej penginapan perlu di tempah dan bayar lebih awal.

Jika ada pembaca blog saya ini mendapat senarai terkini yang berbeza dari yang saya ada harap dapat maklumkan pada saya. sekian.

CONTACT
Sutera Sanctuary Lodges
G 15, Ground Floor, Wisma Sabah
8000 Kota Kinabalu Sabah
tel : 088 243629
Fax: 088 259552
Email : info@suterasanctuarylodges.com
Web : : http://www.suterasanctuarylodges.com

email untuk tempahan : sswisma@suteraharbour.com.my, sslgillian@suteraharbour.com.my, ssl_reservation@suteraharbour.com.my

 

 

Kepada pembaca2 blog saya dan pelawat2 yang budiman (4/11/2010)

sy mohon maaf sekiranya lambat membalas komen anda atau pun terlepas pandang untuk balas komen anda disebabkan aktiviti yang sering sibuk..

harap maklum

About these ads

295 Responses to “Kos Mendaki Gunung Kinabalu Meningkat”

  1. hawa said

    salam, bagaimana nak hubungi encik untuk maklumat lebih lanjut? thanks..

  2. hamydy said

    boleh hubungi melalui email atau komen disini saja. untuk march 2009 ni saya masih ada satu kekosongan lagi jika berminat.

  3. cyril said

    tahun depan sya nak buat tempahan mendaki gunung kinabalu.
    so mari kita naik gunung beramai2. kita cipta rekod naik gunung berkumpulan tp saling belum mengenali antara satu sm yg lain. 1 book everyone go. tak kira anda datang dari mana, asal, agama, kaum, keturunan, pangkat, warna kulit, jenis bau badan, warna bulu atau apa2 ja. kita kongsikan 1 pengelaman dan membuahkan byk cerita tersendiri

    kpd mereka yg mahu dan berani nak cipta rekod sm2 jom naik gunung
    respon me
    webd_81@yahoo.com

  4. sylver said

    buget seorang nak daki gunung kianbalu berapa?

    • hamydy said

      Buget mendaki untuk seorang seperti berikut
      Penginapan di kinabalu (pakej 1malam siap makan) = RM290 – 350
      Yuran mendaki (permit+insuran+sijil+guide) = dalam 200+/-

      Pengangkutan dari Hotel ke Kinabalu Park
      Jika Van Rm450 pergi balik
      Jika teksi tidak pasti

      Hotel Backpaker 1malam RM20-30

      Tiket kapal terbang ikut harga semasa

  5. umil said

    hi all..
    best nya bila la dpt naik ni..to en webd_81 i try to emel u 2/3 times asyik fail je..so any good news emel lah saya.. ur_mz@yahoo.com.my

  6. lovelyummi said

    salam.. saya google nak cari pekej mendaki g.kinabalu then jumpa ur site.
    saya dah naik 3 thn lepas tp planning nak panjat sekali lagi dec 2009.
    so tgh cari info esp bab budget, penginapan, transport etc.
    nak tanye,

    Gunting Lagadan Hut x 1pax = RM290
    Termasuk
    1 x Pkg Accommodation (LR)
    1 x Pkg Packed Lunch from Balsam C
    1 x Pkg Dinner at LR
    1 x Pkg Breakfast at LR
    1 x Pkg Lunch at Balsam Rest at KP

    yang ni kire pekej makan lah kan?
    tidu di laban rata tu kt main building ke atau pun asrama yg xde heater tu?

    ~nannoor

    • hamydy said

      ws..
      untuk trip kali ini pada 13-16 mac 2009
      saya cuma buat tempahan di laban rata

      ada lagi pakej yang lain tapi tarikh tu cuma tinggal gunting lagadan aje. Walaupun takde heated kat sini tapi bilik air ada hot shower.

      yang main building tu nama dia laban rata (pakej laban rata) kat sini heated la. ramai mat salleh selalu tempah kat sini.

      selain tu ada lagi pondok2 untuk 4-5 org yang tak heated.

      ya. skrg dia dah buat pakej termasuk dengan makan.

      untuk penginapan di KK
      – hotel backpaker rm25 semalam (domitri dari 4-10org)

      pengangkutan van sewa
      RM350-400 pergi balik

    • Shariman said

      hai….
      saya plan dlm nxt yr 2011,kalu ada berita sila inform saya
      TQ…

  7. osman bakar said

    Salam En Hamydy,

    Saya planning naik naik dlm pertengahan bulan 2, kami mungkin bertiga, boleh terangkan step untuk saya buat apabila setiba di airport, setelah membuat tempahan di laban rata. adakah mudah untuk mendapatkan teksi dan berapa lama untuk tiba dan kosnya.bila balik airport senang utk dpt teksi? Kami bercadang untuk redah sahaja.

    Sekian,terima kasih.

    • hamydy said

      wsalam
      kalau pertengahan bulan dua ok la. dah dapat tempahan ker kat sana. kalau dapat bagus la. kalau bertiga ok jugak la.
      Teksi dari KK ke G.Kinabalu senang dapat, tapi kalau naik teksi agak mahal jugak la..ada yang caj RM300 sehala. Bergantung pada pandai tawar menawar la. nak dapat teksi balik ke KK susah. kalau dah ambik teksi ke G. Kinabalu terus tempah teksi tu untuk datang ambik kila balik keesokkanya.
      lagi satu cara gambel tumpang bas yang pesiaran yang datang.. itupun kalau bernasib baik.
      Untuk selamat sebaiknya tempah pergi dan balik. tapi teksi mahal sikit la.

      kalau naik penerbangan akhir malam
      step2nya seperti berikut:
      1. setibanya kat airport kalau malam ambik teksi ke hotel backpacker kat area kk rm20 semalam. (banyak jgn risau) Teksi tu tau tempat. kalau siang terus ambik teksi ke gunung kinabalu bermalam di kinabalu park.
      dari kk ke kinabalu park dalam 2 jam jer

      2. esok paginya kul 7atau8 pagi ada taklimat oleh renjer.

      3. kalau nak mendaki jangan sampai lewat ke kinabalu park tu. kena sampai before 10am, kalau lambat tak dapat naik.

  8. lee tee said

    slm,ble x bg cdgan unutuk sy bt tempahan seramai 60 orang di gunting lagadan dan brapa kah harga sekepala yg perlu di byar?tarikh sekitar 19hb mei sampai 23 mei?

  9. lee tee said

    lg satu, nak tya juga lah, ada tak cdgan untk kami dapat kos yang paling murah untk buat tempahan penginapan di gunung kinabalu? x kesah lah xde mkan kat situ pun, sebab ble kan bawa mkanan sendiri kat situ?mcm maggie dan sebagainya? saya sgt berharap pihak cik dapat tolong saya untuk setelkan msalah tempahan penginapan nie, n dapat memberi maklumat yang jelas pada saya, dan juga cadangan2 yg cik rasa releven lah..ok…tq

  10. lee tee said

    lagi satu nak tya, bolehkah kitorag bt temapahan unutk mnginap kat gunuting lagadan tue, tanpa ambl pakej nie?
    1 x Pkg Accommodation (LR)
    1 x Pkg Packed Lunch from Balsam C
    1 x Pkg Dinner at LR
    1 x Pkg Breakfast at LR
    1 x Pkg Lunch at Balsam Rest at KP

    (yg cik tulis kat atas tu)

  11. lee tee said

    pembetulan…kitaorg just nak Accommodation die je?yg len xnak?

    • hamydy said

      untuk makluman en Lee tee
      tempahan dan pakej yang ditetapkan oleh pihak Kinabalu Park adalah tetap. sebelum mereka menetapkan peraturan baru ini, kita bebas naik dengan hanya tempah penginapan.

      tetapi peraturan baru ini dia buat pakej semua sekali..so tiada pilihan la.
      kalau nak pakej yang paling murah adalah pakej yang tiada pemanas.

      Kalau nak buat tempahan untuk 60org, mungkin boleh dapat murah tapi kena call sendiri pihak kinabalu park untuk pastikan ada tempat. Tempat untuk satu-satu masa di atas gunung kinabalu adalah terhad.. kalau tak silap saya 100 lebih. so kalau penginapan diatas penuh maka tidak boleh lagi naik.

      satu lagi cara jika nak buat tempahan utk 60org ialah dengan menggunakan khidmat travel agent disana untuk menguruskan trip mendaki lengkap siap dengan snorkeling…cara ini lebih murah..kerana ada rakan saya yang join satu group 40org hanya dengan rm700 lebih siap dengan flight lagi. itu guna travel agen la..

      tapi maklumat travel agent saa tak ada la.

      saya dah letakkan file senarai harga kinabalu park dan senarai harga yuran mendaki di dalam artikel “Kos mendaki Kinabalu meningkat”

      sila download untuk maklumat lanjut.

      sekian terima kasih.

  12. lee tee said

    terima kasih atas penerangan encik, boleh saya dapatkan contact kawan encik tu?saya nak tau dia guna travel agen yang mana satu..thank you.

  13. Sham said

    Hai, Saya akan ke sana pada 28 Apr to 2nd Mei. Setakat ni ada 10 orang yg dah confirmed ikot i.e da bayar pada sayer dan beli tiket flight. Kalu ada sesapa lagi nak join, silakan. The more the merrier.Ctc me iroazl@yahoo.com for details. Trip ni saya organize sendiri tp saya bukan travel agen.

    • hamydy said

      hi en sham ..setakat ni kos awk punya trip dalam berapa ratus. harap dimaklumkan supaya pendaki2 lain lebih berminat untuk turut serta.

      sekian

  14. Sham said

    Hi all, Saya ambil pakej 3D2N from one of travel ajen in KK, which is semalam d Laban Rata dan semalam lagi d Kinabalu Park /Kundasang area. Pakej adalah full board tmsuk trsf dr airport >> hotel >> airport. Hotel kami booking sendiri. Harga pakej RM 720, termurah antara yg saya survey diinternet.

  15. Sham said

    Kos2 lain adalah RM 190 Air Asia tiket dan 2nites stay hotel RM 64/person twin sharing. Total RM 974 for 5D4N trip.

  16. Sham said

    Bole tapi saya x der kena mengena dengan ajen tersebut dan pakej yg saya dapat berdasarkan sesi negotiation. Saya x pasti samada harga yg sama akan di beri oleh agen tersebut. http://www.borneotrails.com/index.cfm

  17. Sham said

    For the benefits of other climbers info on the packages can be found here http://www.mount-kinabalu-borneo.com/2d1n-package.html.

    Thanks
    Sham

    • hamydy said

      terima kasih sham
      maklumat yg awk bagi sedikit sebanyak dapat membantu rakan2 yang lain.
      kalau ada maklumat lain boleh share kat sini selalu.
      terima kasih.

  18. anizan said

    akum,ade sape2 yg climb pd 1 jun 2009 ni?i nk join

  19. anizan said

    akum,ade sape2 yg climb pd 1 jun ni?i nk join

  20. anizan said

    ada sape2 yg nak climb pd 31 mei @1 jun @2 jun 2009 ni?i nk join..i seorang je ni,xde teman,masalah nk bmlm kt laban rata,di harap ada yg sudi membantu..hubungi saya di 019 8347277 @ 012 8590720 @ e mail nannyo_fc@yahoo.com

  21. mohd azmi said

    saya pun teringin nak mendaki Gunung Kinabalu ni. saya pun rasanya sorang je kot. Sebab takde orang nak join dari semenanjung ni, alasan utama, adalah kos yang mahal.
    Tp kalau single climber senang ke nak dapat kan tempat. Teringin gak nak join mana2 kumpulan yang ada.

    • hamydy said

      kalau single climber lagi senang nak dapat tempat kat laban rata, senang nak selit2. Boleh rujuk no phone yang saya letak dlm artikel saya sebelom ini untuk buat tempahan. maklumat penginapan dan pengangkutan juga ada. kalau berminat cuba hubungi Anizan (nannyo_fc@yahoo.com) dia juga hendak climbing.

  22. Sham said

    Hi Azmi/Anizan, why dun you both join my group 28Apr to 2nd Mei. Masa yg terbaik sbb cuaca panas, trek pendakian lebih kering dan kami mendaki hari Rabu/Kamis. Kurang sikit orang masa tu. Sekarang my group ada 10org

  23. Amy said

    Sham, leh bagi emel x?
    Berminat, nalk tau lanjut…

  24. missing said

    assalamualaikum..

    saya berminat nak join expedition ini.. bagaimana nak join?

  25. missing said

    please sms saya untuk maklumat berkaitan pendakian ini,
    saya akan call balik.. saya sangat teringin nak daki
    gunung kinabalu.. please sangat..
    0123145647 -cik gerhana-

  26. catlip said

    hye…

    sy akan climb mt kinabalu on 9-10 oct 2009. sy cuma berdua. boleh x bagi cadangan memana pakej yg betul2 murah n budgeted. kebanyakan rate yg sy dapat dr intenet research is rm600 the min. ader x lagi pakej yg budget dlm rm400. sy betul2 nk conquer the mountain….or maybe got any group yang boleh join together tat time or sesapa yg nk join? terima kasih atas pertolongan…. (“,)
    017-320 6300

    • hamydy said

      hi catlip
      kalau nak harga rm400 complete memang tak dapat la. mana2 travel agen kalau bagi harga tu boleh bankrup. Pakej atas gunung laban rata saja paling murah rm290 untuk 1 malam. itu tidak termasuk yuran mendaki lagi. transport dan lain2 lagi.
      kalau buat group dam 40org mungkin la boleh dapat complete + flight dlm RM800. Kalau setakat 2-3 org baik boking laban rata je, yang lain2 on the spot kat sana.

  27. monsterquee said

    urm…sy daki dlm mgu depan ni..dlm 17 hrbulan kot..huhu..takut gak,,1st nk daki ni…track ok ke?? huhu..just nk tau.. harga suh member survey.. aggaran cos pun xtau lg..main redah jek.. coz sy travel dr bintulu n masuk west brunei n masuk sabah…fuh…xtau r cos bpe dah kuar… tu yg nk survey hrg murah skit if dpt.. tolong erk bg suggestion …

  28. Suzie said

    i dr Kota Marudu nak planing mendaki sekitar bulan Sep seramai 6 org. boleh bagi harga untuk climb 2d1n

    • hamydy said

      hi suzie
      harga boleh dapat dari post saya yang sblm ini. bole download file list harga. kalau cuma 2d1n, maka just tempah penginapan di laban rata sahaja la. paling murah chalet Gunting lagadan Hut (RM290 utk 2d1n) tapi tak termasuk yuran permit dan guide.

      ok

  29. suzie said

    satu gi, chalet ini boleh muat brp org dn klu msk yuran permit dn guide kosnya sekitar berapa. kira per person ka?
    bulan sept masih ada kosong ke?

  30. ahmad mustaqim said

    bro
    gua g kk 12 hingga 15
    sempat x daki gng
    gua nk tny sikit
    xder kew group nk g ms 2
    12 hingg 15 2010

    • hamydy said

      salam taqem
      awk nak g mendaki bulan berapa (12 hingga 15)
      kalau nak kita boleh buat group untuk 2010, tengok berapa ramai yang nak join.

  31. ahmad mustaqim said

    sori2 trtinggal mklumat pulok
    erm januari 2010
    mslh lonie g sorg2 jah
    eh peralatan memasak kna bw x
    ai 2 ms g gng tahan kna msk sndiri
    sempat x 4 hari jer tu

    klu buley nk no tel
    klu kt kk rsnya tnggal kt lavender
    ke backpacker ag bgs???
    6 ai bln depart from kelantan ke tawau
    pstu pegi kat pulau sipadan dn mabul
    12 am ai bln dpart from tawau ke kk pkl 1045

    lst skali bajet
    minimum bajet

    • hamydy said

      berikut adalah Detail Kos semasa trip ke Gunung Kinabalu March 2009 yang lalu

      Kos Asas
      Pakej 2h1m Gunting lagadan = 290
      Tiket Masuk Taman Negara = 3
      Permit Dan Insuran Mendaki = 55.2
      Transport HQ-Timpohon-HQ = 8
      Sijil Mendaki Warna (jika sampai puncak la) = 10

      Lain2
      Bus Pasar flippine ke Jeselton = 0.5
      Boat Ke Pulau Manukan = 17.0
      Yuran Jeselton Jetty = 6.0
      Snorkeling set + Mamutik, sapi dan gaya = 21.5

      Lodging (Lavender Lodge)
      Single room (1-2pax)/day = 65
      Dorm room (5pax)/day = 100

      Transport ( Van Pregio utk 10 org)
      13/3 Airport – Hotel = Free Pick Up
      14/3 Hotel (Lavender Lodge) – Kinabalu Park = 300
      15/3 Kinabalu Park- Hotel (Lavender Lodge) = 300
      16/3 Hotel – Airport = Free

      **Kos Untuk Lodging dan Transport bergantung pada bilangan org dan hari

      **Kos Flight tidak termasuk bergantung pada harga tiket yang ada pada masa tu la.

  32. pit said

    alo.sy ngan kawan2 (4org) nk p becuti kt sabah 26/4-1/5/09.so tringin nk naik gng KK ni.harap bole tlg bg cadangan.mane2 pakej2 yg murah.jz untuk xtvt naik gng shj sbb tiket flight sume da ade.penginapan kt sabah pon ade sbb tumpang rumah membe.harap2 dapat tlg.tq.

    • hamydy said

      tak perlu ambik travel agen punya pakej. Just terus ambik pakej mendaki Kat kinabalu park. boleh call pihak kinabalu park. tanya dulu ada tempat atau tak.

      no phone kinabalu Park (Sutera Sanctuary Lodges) Tel : 6 08 8243629, 08 245742, 08 244634 fax : 6 08 8259552

  33. ahmad mustaqim said

    psl pengangkutan
    x boleh pg dgn bas kew
    mhl sgt 2
    over bajet
    agpown saya pegi sorg2 jah
    mknanya sempat r nie
    12-15 ai bln

  34. ahmad mustaqim said

    pengangkutan xdew yg murah kew :-(
    Sutera Sanctuary Lodges nie sbnrnya apa
    byk kali sy tgk awk meulis psl nie

    • hamydy said

      Sutera Sanctuary Lodges ni adalah satu2nya badan yang menguruskan Kinabalu park, Pulau2 Sabah. so untuk booking mendaki pun kena buat tempahan kat Sutera Sanctuary Lodges.

      Pengangkutan kalau nak jimat pergi dalam group, kalau pegi sorang2 maka mahal kat transport la. kalau g sorang boleh sewa teksi jer (tapi teksi mahal gak)

  35. Pit said

    Kos Asas
    Pakej 2h1m Gunting lagadan = 290
    Tiket Masuk Taman Negara = 3
    Permit Dan Insuran Mendaki = 55.2
    Transport HQ-Timpohon-HQ = 8
    Sijil Mendaki Warna (jika sampai puncak la) = 10
    TOTAL = rm366.2

    saye nak tanye ttg kos asas ni.
    1)pakej tu termasuk makan minum kt gng ker?
    2)btol ke total rm 366.2?
    3)ni da termasuk bayar tour guide tok naik gng?

    mintak maaf sbb xtau lgsg psal gng kinabalu ni n xde contact. harap dpt bantu. tq.

    • hamydy said

      pakej adalah termasuk makanan dan penginapan, so tak perlu bawa makanan.
      tapi harga pakej bergantung pada penginapan yang ditempah la,

      contoh.
      gunting lagadan hut RM290
      Laban Rata (heated) RM350

      perlu diingat pakej tidak termasuk bayaran
      1.Tiket Masuk Taman Negara
      2. Permit Dan Insuran Mendaki
      3. Transport HQ-Timpohon-HQ
      4. Sijil Mendaki
      5. Guide
      6. Porter

      • maria said

        erm..laban rata tue rm350 kire mcm ner ek? kire per person ker atau mcm mne..pastue..rooms kt laban rata tue boleh msuk brpe org?

      • hamydy said

        hi maria

        RM350 per person ada bilik double dan ada ber 4. kebanyakan yang harganya 400 keatas double. dan di laban rata ada heated.

        cuba call tanya sutera

  36. Pit said

    en hamydy xde org yg bole di contact ke utk daki gng ni?

    • hamydy said

      sebenarnya contact yang perlu cuma no tel Sutera Sanctuary Lodges sahaja.
      selepas anda call dan buat booking, anda perlu buat bayaran segera,
      yang selainnya anda cuma perlu berurusan dengan pihak hotel2 backpaker ni.
      untuk makluman kebanyakan hotel backpaker ni memang boleh uruskan pengangkutan anda pergi balik dari hotel dan ke Kinabalu park.

      Contohnya hotel backpaker yang saya tinggal. Lavender Lodge , hotel ni memang menyediakan kemudahan pengangkutan ke gunung kinabalu.

      Caranya begini
      setelah berjaya mendapat tempahan pakej mendaki kinabalu dari pihak Sutera Sanctuary Lodges, anda call pihak hotel untuk penginapan dan mention kat pihak hotel tu anda sudah buat tempahan mendaki pada tarikh sekian, kemudian minta pihak hotel sediakan pengangkutan.

      ok.

  37. Ahmad Mustaqim said

    Bro
    tlg eh cari group 12-15 ai bln
    tlg sgt2 bro

    • hamydy said

      kena cari group dulu dalam 8-10 org pun dah cukup, lepas dapat group baru buat tempahan.
      mustaqim set tarikh 12-15 jan 2010 tu dah dapat tempat kat sana ker.

      ini cara aku buat plan
      1. Mula2 tetapkan dahulu bulan berapa nak pergi
      2. kemudian survey harga tiket flight murah.
      3. bila dah tetap bulan berapa dan dah tahu harga tiket murah baru buat tempahan kinabalu (Sutera Sanctuary Lodges)
      4. bila dah buat tempahan maka dah tetap tarikh
      5. tetapkan bila nak pergi bila nak mendaki dan bila nak balik..baru beli tiket flight

  38. Ahmad Mustaqim said

    mcm lavender lodge 2
    brape dia ambik untuk hntr g gng kinabalu???
    kna bw baju sejuk x???

  39. hamydy said

    Untuk makluman semua bulan julai 2009 ni ada kawan saya nak pergi mendaki kinabalu.
    so kalau sesiapa kat sini yang solo je nak selit sorang dua tu boleh la saya usahakan.

  40. Ahmad Mustaqim said

    klu aku nk cari group mmg ssh r
    xknl byk org
    actually dh tempah tiket flight
    klu x dapat tmpt pusing2 kat kk r
    tp kempunan
    xkn xder tempat 1 taun ag

  41. Ahmad Mustaqim said

    bro camner nie
    nmpk gaya mcm kempunan jew

  42. Ahmad Mustaqim said

    Bro ak ad jumpa 1 travel agent
    RM980 untuk pakej mendaki termasuk ambik dan hantar dari hotel
    berbaloi x??

  43. gurlly said

    salam…saya nak minta bantuan…dalam 01/10/2009 nanti saya dgn kwn2 lain bercadang nak daki gunung kinabalu…under uitm srwk…tapi saya ketua projek…first time handle, so x tau nak buat apa especially untuk penginapan dan pendakian…nak anggar budget pun susah coz xde penglmn…boleh tolong tak? important coz sy mesti hntr proposal before 8 mei ni… kalau dpt tlg, tlg email saya kat gurlzxy@gmail.com

    Hopefully ade lah yang dpt tolong….

    • hamydy said

      untuk 35 org. awk nak uruskan atau awk nak diuruskan sepenuhnya oleh travel agent.

      1. kalau awak uruskan maksudnya awak kena pegang la semua duit perbelanjaan (bagus menambah pengalaman)
      2. Semua travel agen uruskan..tak pening duit semua bayar pada travel agent. (tiada pengalaman)

      terus terang saya cakap..saya tidak pernah berurusan dengan mana2 travel agent kat sana atau pun kat sini. saya buat tempahan satu persatu….itu cara saya

      ahmad mustaqim ada bagi anggaran kos oleh travel agen yang dia dapat sekitar RM980.

  44. gurlly said

    by d way, group kita orng akan prgi dalam 35 org termasuk pegwi pengiring….

    • hamydy said

      apa yang penting adalah tempahan di kinabalu park. tarikh tu mesti lah setelah dapat tempat kat sana. kalau kamu tetapkan 1/10/2009 untuk mendaki kalau tarikh tu penuh…so tak dapat la..

      lagi satu cara.. kalau guna travel agen..bagus untuk group ramai..so kalau 35 org tu elok sangat ambik travel agent. sebabnya travel agent ni ada sesetengahnya dia ada hubungan dengan pihak kinabalu park so mungkin dia boleh adjust dapatkan tempat untuk group yang ramai.

  45. Sham said

    Gurley and Mustaqim – I booked from this agent Borneo Trail Travel & Tours and managed to ge RM 720 for 3D2N climbing package. Package inclusive of airport trf(rtn)Htel KK trf(rtn)1 nite accomodation at LabanRata and Poring (after decending)Poring tour, lunch, bf & all fees (guide+insurance).

    Of all agent, they give me the best deal. Try them. When call ask for Julie 088235900.

  46. Ahmad Mustaqim said

    Sham thankz a lot. By the way can i have ur fon no??

  47. sue said

    sesapa yang ade planning untuk climb pada wal tahun 2010 sila maklum kat saya, skang saya cuma dua orang jek

  48. Sham said

    Hi Mustaqim – email me at iroalz@yahoo.com or message me at facebook iroazl@maxis.com.my
    Am organizing another trip next year probably during CNY 12-16 Feb. Lemme know kalu berminat nak ikot

    • hamydy said

      hi mustaqim . bagus jugak awk buat trip 2010. berapa org group awk. nanti jgn lupa kirim info terbaru apa2 tentang pakej atau harga disana update kat sini semua boleh kongsi. good luck.

    • Ahmad Mustaqim said

      nape xawl sikit
      12-15 ai bln ag ok
      dh tmph tiket lor

      • hamydy said

        salam Mustaqim
        saya plan nak ke Gunung Ledang Awal Julai ..3-5 /7/09
        kalau awk berminat boleh join saya
        Ini boleh dijadikan latihan sebelum ke gunung kinabalu nanti.
        trip ni sy tumpang kawan..buget RM100 (all in) berlepas dari KL sentral.

        kalau berminat boleh ckp kat saya dan boleh ajak kawan2 tapi maklum dulu la takut tempat terhad.

        ok
        wasalam

      • Ahmad Mustaqim said

        Salam Hamydy
        Sori lma xsinggah kat blog awk
        bz r skit coz nk trial spm
        sy pom duk kat skola berasrama

        Hamydy trip sy terpaksa tunda
        coz terpilih menyertai PLKN
        hurgh
        eh tlg cari group
        untuk taun depan lepas bln 4

      • hamydy said

        w’salam. takpe exam penting. nanti abis spm boleh buat trip lagi.
        bab nak menyelit trip kawan2 tiada masalah. sy ada ramai kawan yang kaki mendaki.

      • Ahmad Mustaqim said

        tp tiket
        huhu3
        tlg tgk2kn group untuk taun dpn

      • hamydy said

        salam mustaqim
        mungkin mustaqim boleh join group safwan untuk thn depan

      • mohammad said

        Hai…
        boleh tak saya join group kamu…kumpulan saya hanya 3 orang sahaja…bila kumpulan kamu hendak mendaki?telpon saya 0194399429..mr mohammad.SARAWAK

      • hamydy said

        hi mohamad
        insyallah sy akan hubungi anda bila group sy plan untu kesan.

    • jojo said

      salam,

      sham.. kalu ako 4 org ng member ako leh join korang tak??? ada kosong lagi ke? emel ako asap
      rude_dean@yahoo.com

      tq

    • nas said

      sham,

      ako gn mmber 4 org nk join boleh? bape kos?

  49. Sham said

    Mustaqim – I may have a group goin from Aug 16 to 19. We already booked a place at Laban Rta for 30 pax. Package 5D4N fullboard RM 930. Email me if you wanna join

  50. nas said

    hamidy,

    nk ty, waktu u g “Xpdc Gunung Kinabalu (4095m)

    Sabah7-11 Ogos 2007″ ni… bape bajet utk semua ya?? utk seorg skali trip ke pulau tu?? leh bagi tau.. tq

  51. Sham said

    Hi Mustaqim – yes ground package only but fullboard

  52. Sue Onn said

    hamydy,

    saya berminat dgn xtvt mendaki gunung kinabalu nie.rasa teruja dan ingin mencuba sama..saya mohon kepada sesiapa yg buat trip mendaki tahun 2010 sila hubungi saya dgn email di akublur21@yahoo.com.my. saya cuma seorang sahaja.minta email kepada saya butiran lanjut atau apa jua perancangan anda. kepada mereka yg pergi dalam kumpulan atau masih mencari kumpulan harap dapat maklumkan kepada saya.

  53. zul said

    salam hamydy,
    mcmmna ngn trip julai 2009, blh sy join?

    • hamydy said

      salam zul.. trip julai yang kawan saya buat tu ,, yang kekurangan seorang peserta tu telah diisi. sori tak dapat nak tolong.

  54. Nazs said

    bro..leh x mitak suggestion klu kite x duk kat resthouse laban rata tu sbelum nak mndaki…ade x alternative lain tmpt yg leh gua stay n lepak sbelum nak mdaki pd pg tu….coz resthouse laban rata tu sentiasa aje fully book……

    • hamydy said

      rest house laban rata memang selalu penuh..biasanya saya selalu buat booking sekurang-kurangnya 6 bulan awal. memang tiada alternatif lain selain melalui pihak kinabalu park. so kalau plan nak mendaki kena set tarikh betul2.

  55. jali said

    Hi all,

    ada sapa-sapa nak organize untuk next year tak 2010… tolong email saya…

  56. zul said

    salam kwn2.
    trip bln Aug ni ada kosong lg tk?
    klu ada sy nk join sorg.

    • hamydy said

      salam zul
      saya plan nak ke Gunung Ledang Awal Julai ..3-5 /7/09
      kalau awk berminat boleh join saya
      Ini boleh dijadikan latihan sebelum ke gunung kinabalu nanti.
      trip ni sy tumpang kawan..buget RM100 (all in) berlepas dari KL sentral.

      kalau berminat boleh ckp kat saya dan boleh ajak kawan2 tapi maklum dulu la
      takut tempat terhad.

      ok
      wasalam

      • Pak Abas said

        Salam Bang Mydy,

        Saya ingin bantuan drpd abg berkenaan:

        1. boley infokan berkenaan g. ledang RM100.00 since sy nak panjat 10 – 12 April 2010 nie.

        2. bila trip ke kinabalu 2011? Sy cadang nak naik bulan April 2011 melalui mesilau – timpohon. kitorang dlm 10 org.

        Terima kasih bang. Jumpa lagi.

      • hamydy said

        Hi Pak Abas

        Sori lambat balas

        berikut adalah info tentang group yang saya join ke ledang

        post sy sebelum ini http://hamydy.wordpress.com/2010/09/18/mendaki-gunung-ledang-15-17-oktober-2010/

        Anjuran Outerrange Adventure
        Sesiapa Yang berminat Boleh menghubungi :-
        Azlan 0172928461 dan
        Amir 0192984345

        Jgn Lupa kreditkan nama saya pada mereka :)

        Outerrange Adventure boleh buatkan mana2 trip untuk kumpulan anda, majikan anda, persatuan anda. mereka juga boleh sediakan buget dan kertas kerja bagi program outdoor yang anda rancang untuk buat di tempat kerja anda mahupun persatuan anda.

        web site : http://www.outerrange.net/

  57. Sham said

    Hai guys – whoever yg solo or yg interested why don’t we combine and go as group. I can help out to organize since I now the agent. Revert to me at iroazl@yahoo.com easy to reply.Before we get the flight ticket we first must have the date confirmed and book the place d Laban Rata. Minimum aroun 5 -6 months notice required.

  58. stokin said

    salam.. climbing tahun 2010 ade kekosongon lagi tak?? saya pelajar dr UMS n plan nak climbing dlm tahun 2010.. boleh tau bulan brapa yg masih ade kekosongan n berapa org diperlukan… tq

    any info plz contact : cikstokin@yahoo.com

  59. rozzy said

    hye…
    hmm nk tnya..
    penginapan dkt mt kinabalu 2, juz laban rata n gunting lagadan sj ka?
    i mean, lain2 tmpt xda la?
    pliz reply me…
    jierozzy@yahoo.com(ym)

    • hamydy said

      sebenarnya kat Mt kinabalu tu cuma satu tempat jer yang ada penginapan iaitu kat kawasan laban rata.
      untuk makluman kat kawasan laban rata tu ada chalet2 berikut:
      1. Laban Rata Chalet (ada heated room + restoran)
      2. single hut chalet
      3. Gunting lagadan hut (water heater + dapur utk masak air panas)

      itu jer yang ada, semua ini diuruskan oleh satu pihak jer iaitu santuary resort (pihak kinabalu park)

  60. safwan said

    salam..hamydy,

    saya planning nak daki G.kinabalu march n.year.tiket flight dh standby dijangka akan sampai airport K.K ptg 27march seramai 19pack.bleh ke hamydy tlg mcmne cara yang paling ideal dan bajet utk kami disana nnt.

    help help help

    thank
    safwan

    • hamydy said

      w’salam safwan
      1. sudah kah anda mendapat tempat di laban rata
      2. tiket flight sudah beli belom?
      3. Apa tentatif trip awk..

      Kalau ada maklumat ini baru boleh sy beri pandangan tentang buget…sekian

  61. fahmmi said

    salam
    saya ada satu soalan.saya dah booking untuk lodging di laban rata untuk 18hb ogos.Saya ingin tahu samaada saya dah konfirm boleh daki gunung kinabalu ataupun ia bergantung lagi pada availability guide ?
    Masalahnya 20hb ialah flight pulang ke semenanjung.ADa kemungkinan x saya x dapat naik ke atas disebabkan faktor guide.FYI saya hanya berdua.

    harap dapat tolong.tenkiu

    • hamydy said

      wsalam fahmmi
      kalau anda telah booking lodging di laban rata dan telah buat bayaran..maka anda konfirm boleh mendaki. Guide akan disediakan mengikut tempahan di laban rata. kalau anda hendak mendaki 18 ogos maka anda kena tiba di taman negara kinabalu sebelum jam 10am. jika lewat mungkin tidak dibenarkan naik. jadi anda akan turun dari gunung kinabalu pada 19 ogos paling lewat dalam jam 5pm (bagi yang slow la) kalau laju dalam kul 2pm.

      kalau anda berdua saja, maka 1 guide saja la. untuk kesenangan adalah lebih baik anda ambik porter untuk membawa beg anda. jika tak cukup porter guide tu sendiri akan jadi porter. jadi anda akan mendaki dengan sehelai sepinggang sahaja..cara ini lebih menjimatkan tenaga dan tak penat serta santai. sy syorkan ambik porter.

      harap jawapan saya ini membantu anda

      nanti bolehla anda postkan pengalaman anda mendaki bulan ogos ini untuk tatapan pembaca lain di blog saya ini.

      sekian terima kasih.

  62. safwan said

    salam brother..
    ingat lg x sy..bro ada perkembangan terbaru ke pasal g.kinabalu.sy dpt information bln ni baru buka utk reservation mendaki nextyear.lau betul perlu ke sy call no 088-245742 utk reservation, atau ada contact lain yg senang.

    thanks

    • hamydy said

      safwan
      selama ni sy berurusa dengan satu contact tu jer tak de contact lain. kalau tahun depan pada pendapat saya waktu yang sesuai adalah diantara bulan 4 – 7 cuaca dijangka baik. ini mengikut pengalaman rakan2.

      sori lambat balas

  63. sarul said

    salam…pekabo…saye nak tanye…saye nak arrange trip utk 40 persons nak naik kinabalu blan 12 2009 ni…soalnye masih ade kosong lagi x n nak tau kalo utk trip beramai2 ni kirenye mcmmane plak….dis is my first time…hope bleh bantu…thanx…

    • hamydy said

      wsalam en sarul
      apa yang penting tempat di laban rata. tempat masih ada atau tidak itu adalah bergantung kepada kekosongan pada tarikh yang di rancang. bila tarikhnya en sharul rancang perlu tepat. atau en sarul boleh call pihak tmn negara kinabalu untuk booking pada tarikh yang ada kekosongan untuk 40 orng cara begini lebih baik.

      bagi memudahkan aktiviti untuk 40 orang ada baik nya sekiranya kumpulan En Sarul 40 orng bermalam semalam di kaki gunung sebelum berangkat naik.

      jika hendak lebih jimat boleh menginap di hotel bacpaker di KK yang mempunyai pakej penghantaran pergi dan pulang ke kaki gunung kinabalu. biasanya perlu bertolak sewal 6 pagi.

      apa yang penting dapatkan tempat di labanrata terlebih dahulu.

  64. Sham said

    Hi – saya dah beli tiket AA untuk trip CNY 2010, ada offer dr AA semalam. Returned ticket KUL-BKI RM 215 considered murah esp musim cuti perayaan. Saya berdua setakat ni, so saya invite sesiapa yang nak join saya mendaki tarikh 13-17 Feb 2010. Tempahan Laban Rata bukak bulan depan sahaja.

    Yang perlu sekarang dapatkan flight ticket dulu yg murah.

    Rdgs
    Sham

  65. Sham said

    Hi semua – ada sesiapa nak join saya mendaki masa CNY from 13 to 17 Feb 2010. Tiket AA ada offer sekarang. Booking Laban Rata start next month.Setakat ni saya berdua sahaja. Anything boleh email iroazl@yahoo.com

  66. Sham said

    Mustaqim – wanna join my group. Travel date 13-17 Februari 2010.I already booked 10 places at Laban Rata tapi package sekarang 3D2N, no more 2D/1N. Sekarang ada 5 orang yang sudah confirm.

    Drop me an email iroazl@yahoo.com for further details.

  67. Sham said

    Up-date from Sutera Sactuary,

    FYI – beginning next year climbers must take minimum 3D2N package. The cost is RM 753 per pax. Package iclude 2N accomodation (1N at KK park & 1N at LR)7 meals, permit, insurance, guidefee.

    • hamydy said

      salam sham
      terima kasih atas update terbaru tentang kos mendaki kinabalu. nampaknya kos semakin meningkat. setahu saya tak tau la betul ke tidak maklumat ni. ada member2 cakap pengurusan sutera sactuary telah dibeli oleh orang singapore. itu yang mula buat perubahan drastik lebih focus pada international punya tourist. so local people terpaksa la kena tempiasnya.

      so RM753 per pax tu all in ker. kalau camtu next time nak pegi mendaki kena spend dlm RM1000 la blom masuk buget nak jalan2 dan snorkeling.

      apa pun a bing thank to Sham for the latest info.

  68. ezam said

    salam
    saya planing nk naik g.kinabalu dlm bln12 ni…
    transport dan tmpt tggl saya dah ada..
    bole kira bujet tuk saya ke?
    brp lma kt ambik msa untk ke puncak dan turun pla brp lma?

    • hamydy said

      hi ezam

      sekarang ni pihak Sutera Sactuary, dah buat pakej so kena ikut jer la, ini update terbaru oleh saudara sham
      ………..
      Sham said
      18, August 2009 at 9:41 am e
      Up-date from Sutera Sactuary,
      FYI – beginning next year climbers must take minimum 3D2N package. The cost is RM 753 per pax. Package iclude 2N accomodation (1N at KK park & 1N at LR)7 meals, permit, insurance, guidefee.
      ………………

      ini bermaksud pendaki perlu tinggal 3hari 2 malan di kinabalu park dan labanrata dengan harga RM753.

      itu tidak termasuk hotel dan pengankutan pergi balik dari KK. Sy Cadangkan kalau di KK ambik hotel backpaker yang saya selalu ambik sebab dia ada perkhidmatan penghantaran.

      hotel back paker dalam rm20-30
      Pengangkutan KK-Kinabalu Park = 350 sehala (Van Pregio)
      Tiket kapal terbang = harga semasa

  69. dikbee said

    saya plan nk mendaki kinabalu awal jun 2010..bole tak bagi pakej yg lengkap untuk memudahkan kami budget duit kami…hanya perlukan pakej mendaki sahaja serta penginapannay sekali.

    • hamydy said

      hi dikbee
      sekarang ni pihak Sutera Sactuary, dah buat pakej so kena ikut jer la, ini update terbaru oleh saudara sham
      ………..
      Sham said
      18, August 2009 at 9:41 am e
      Up-date from Sutera Sactuary,
      FYI – beginning next year climbers must take minimum 3D2N package. The cost is RM 753 per pax. Package iclude 2N accomodation (1N at KK park & 1N at LR)7 meals, permit, insurance, guidefee.
      ………………

      ini bermaksud pendaki perlu tinggal 3hari 2 malan di kinabalu park dan labanrata dengan harga RM753.

      itu tidak termasuk hotel dan pengankutan pergi balik dari KK. Sy Cadangkan kalau di KK ambik hotel backpaker yang saya selalu ambik sebab dia ada perkhidmatan penghantaran.

      hotel back paker dalam rm20-30
      Pengangkutan KK-Kinabalu Park = 350 sehala (Van Pregio)
      Tiket kapal terbang = harga semasa

  70. dikbee said

    saya plan naik gunung kinabalu awal bulan jun 2010.tiket flight air asia skg 130 je return. ape yg saya perlu wat skg ialah book kat laban rata?? klu dh book, mknanya saya sudah boleh naik ke?bagaimana nk bayar yuran pendakian nnti?
    n saya nk tanya jugak, pakej kt laban rata tu hanya 2D1N kan? bagaimana klu saya nk pakej snorkelling?kena urus dgn agen ke? for information, group saya hnaya dalam 5 org je.

    tq..

  71. dikbee said

    ok tq atas info yg saudara berikan..

  72. siti said

    Salam…
    Saya ni seorang guru di semenanjung…
    Saya bercadang nak bawa pelajar2 saya (tingkatan 6) untuk mendaki gunung kinabalu…
    Ada tak pakej khas untuk pelajar sekolah?
    Jika ada, boleh tak jelaskan pakej berkenaan…
    TQ

  73. mohammad said

    hallo…
    saya bercadang hendak mendaki pada cuti sekolah bulan mac tahun hadapan…jumlah pendaki dalam kumpulan saya hanya 3 orang sahaja..apakah langkah yang saya perlu ambil supaya pendakian ke kinabalu berjalan lancar…TQ

    • yan said

      sy ada best friend driver pelancong. transport dr kk ke kinabalu park dia leh urus. tpi, kena comfirm 1 minggu awal ngan dia la. yg pastinya kos pengangkutan dia ambil lebih murah dr harga biasa. just call 0168016547 (mr.alfred). jual nama sy je. kata sy kenalan yan. u happy, i pn happy.

  74. nazit said

    salam. ada x lagi grup yg masih 0 utk trip Dec09 / Jan-Feb 2010? ari tu terlepas pulak pasal lewat sgt confirmkn dgn Sham. Sham, x leh lagi add 1 person ek?

  75. nazit said

    salam.

    ada lagi x grup yg masih available utk 1 atau 2 org? saya nk join. prefer trip Jan / Feb 2010.

  76. nazit said

    salam.

    ada x lagi grup yg masih 0 and available utk 2 org? sya prefer trip pd Jan / Feb 2010. klau ada, pliz inform me, since my previous trip with Sham dah ketinggalan :-) rugi plak since trip Sham dah cukup murah.

  77. Sofian Eusoff said

    Bagi tahun 2010, berapa kos pendakian dan penginapan untuk seorang. Saya masih tak berapa jelas lagi.. bayaran untuk :
    1. Penginapan
    2. Pengangkutan dari Pejabat ke timpohon/timpohon pejabat
    3. Sijil
    4. Insurans diri
    5. Guide
    6. Porter

    dan ada tak mana-mana group yg ingin mendaki pada bulan februari 2010 nanti. Boleh join tak?

  78. mein said

    ramai tak yang panjat pada 30/1/2010?

  79. shawnliau said

    ai..mahal gila..ingat mau naik lagi sekali…

    shawnliau’s airsoft zone…

    http://shawnliau.wordpress.com

  80. Faz said

    salam hamydy,
    sy tgh carik geng utk daki gunung kinabalu..
    nk gak tahu,dlm trip nnti, ade peserta wanita x?
    since skrg dh november 2009,bile paling awal plan utk mndaki gunung ni?

    • hamydy said

      salam faz
      biasanya saya akan plan mendaki kinabalu diantara bulan 4-7 sebab diantara bulan ni cuaca agak stabil dan cerah, bulan2 lain pun boleh jugak , cuma cuaca tak menentu..ikut nasib la. kalau cuaca tak elok ..fruss jugak bila sampai atas kabus jer nampak.

      biasanya perancangan saya adalah jika hendak pergi thn 2010 tempahan dan perancangan sy buat pertengahan 2009.

      Antara perancangan seperti
      tempahan
      latihan
      iklan
      dan sebagainya,

      bagi trip mac 2009 yang lalu perancangan sy buat pada jun 2008 dan tempahan pada bulan oktober 2008

      tahun 2007
      11 org, 4 darinya wanita

      tahun 2009
      10 org, 2 darinya wanita.

      biasanya trip sy buat ni ala backpaker, so hotel buget jer selalu tempah …tapi selesa.

      sekarang ni kos mendaki memang naik sebab pihak taman negara buat pakej penginapan dan makan 3h2m atau 2h1m.

      kalau masa thn 2007 kos penginapan cuma rm40 semalam sahaja ..makanan boleh bawa bekal sendiri atau masak megi jer kat atas sana.

      tapi dgn pakej yang disediakan
      kita lenggang kangkong saja masa mendaki, makan tidur semua dah disediakan.

      so perancangan akan datang sy adalah mendaki pada tahun 2011. so sebarang update atau iklan akan sy maklumkan pertengahan 2010. so pada thn 2010 sy akan plankan latihan kecergasan fizikal dan minda seperti mendaki beberapa buat gunung sekitar semenanjung. bagi yang tidak berpeluang mendaki latihan kejergasan lain yang seumpamanya juga boleh dilakukan.

      sy buat trip ini adalah sebab minat dan suka, so biasnya sy tak ambik untung atau kenakan cas yang lebih. jika ada baki perbelanjaan biasanya kami akan habiskan pada masa makan malam ikan bakar di pasar filipin malam sebelum pulang.

      itu saya sekian dari sy. jika ada pertanyaan jgn segan silu bertanya.

      • ryyta said

        A’kum Hamydy

        Saya teringin sangat nak ikut serta pendakian ini masih ada kekosongan tahun 2011.

  81. fauzus said

    salam,

    seronok bce conversation kat ats ni full of information…saya and hubby and anak akan nak ke kk 8.01.10 – 10.01.10..mula2 tk kisah sgt skali surf2 pnya surf rsa nak naik plak gunung kk ni….ade ke sesiapa nk ke situ masa date ni?

    fligt saya book oct lepas dpt rm366 pergi balik….

    next time kalau ade trip nk naik rasa nak follow…

    bro, website bro very informative

    good…

    • hamydy said

      salam.
      terima kasih. ini semua atas sokongan para pembaca juga untuk sy terus menulis. rasa puas bila ada pembaca dapat menggunakan maklumat disini.

      8.01.10-10.01.10 kalau mendaki tak sempat tu. singkat sangat. kalau melancong ok jugak. tapi anda boleh pergi ke kinabalu park (kaki gunung) untuk ambik fill sikit.

      fauzus boleh rujuk tentative sy trip sabah 2006

      http://hamydy.wordpress.com/2008/04/17/sabah-tour/

      untuk trip 2006 tu sy tidak ambil mana2 pakej. cuma sewa van dan kami drive sendiri.

  82. nazit said

    x de lg ke yg plan nk buat trip next year? klau bulan 4 – 7 yg plg elok, xde kabus, bolehlah sama2 aturkan. ada x yg skrang ni tgh plan nk buat trip? sy nk join.

  83. nazit said

    ok sham, i dah bank in tadi, around 2 smthing, so in confirm ikut trip u CNY 2010. c u soon

  84. zack zackria said

    salam…
    saya ni merancang nak mendaki pada hujung june or july 2010.saya sorang je,ada tak group yang kosong lagi.skg saya kat semenanjung.
    saya juga nak tau berapa kos pendakian keseluruhan?

  85. Pak Abas said

    Salam Bang Mydy,

    Saya ingin bantuan drpd abg berkenaan:

    1. boley infokan berkenaan g. ledang RM100.00 since sy nak panjat 10 – 12 April 2010 nie.

    2. bila trip ke kinabalu 2011? Sy cadang nak naik bulan April 2011 melalui mesilau – timpohon. kitorang dlm 10 org.

    Terima kasih bang. Jumpa lagi.

    • hamydy said

      Wsalam. abas
      1.Berkenaan gunung ledang bayaran yang dikenakan cuma guide, permit dan deposit sampah.
      boleh call n no yang sy letakkan untuk semak caj terbaru.
      2. Gunung kinabalu, bulan april biasanya cuaca elok, mesilau lebih cantik cuma kalau tak silap saya tambah 2 jam perjalanan dari biasa.

    • hamydy said

      Wsalam. abas
      1.Berkenaan gunung ledang bayaran yang dikenakan cuma guide, permit dan deposit sampah.
      boleh call n no yang sy letakkan untuk semak caj terbaru.
      2. Gunung kinabalu, bulan april biasanya cuaca elok, mesilau lebih cantik cuma kalau tak silap saya tambah 2 jam perjalanan dari biasa.

  86. Pak Abas said

    Terima kasih bang Mydy atas info berkenaan.

    Bila trip ke kinabalu 2011 yang bang Mydy cadang tu?

    Jumpa lagi.

  87. anuar said

    boleh beri dgn jelas kos mendaki gunung kinabalu untuk 8 orang. terima kasih

  88. yan said

    kpd member2 yg ada problem ngan transport sy ada best friend seorg driver pelancong. pendek kata dia kenakan harga yg murah drp harga biasa. xcaye leh survey. just call 0168016547 (mr. alfred). jual nama sy je…xkesah pn.

  89. Sham said

    Hi Askm,

    Saya telah selamat mendaki pada 15/16 Feb lepas. Kepada yang bercita-cita hendak pergi, nasihat saya pergi lah. Jadikan impian suatu kenyataan.Gunung ni dah komersial.Tracknya bole d daki dan user friendly. The oldest person dalam group saya 54 tahun pun sampai d puncak.Penat of coz la sbb nama pun mendaki gunung. Mental kena kuat! Bila da berada d puncak, semua penat hilang menyaksikan keindahan alam ciptaan Tuhan. Indahnya.. Saya akan mendaki lagi sebab tak puas sekali saja.

    • hamydy said

      tahniah sham
      akhirnya selamat jugak anda dan kumpulan anda sampai kesana. Sham ada blog atau web sendiri yang boleh dikongsi gambar pengalaman sham disana boleh linkan dalam komen ini buat tatapan rakan yang lain.

      pada rakan2 yang lain tak rugi habis duit kesana sebab ia berbaloi.

  90. fauzus said

    salam bro hamdy,

    ada group nk pergi daki dlm tgh tahun tak? or lps raya? insyaallah nak join…2 org saya dan suami

    • hamydy said

      salam Fauzus
      buat masa ni blom ada lagi. nanti sy tanya kawan2 sy mana tau kalau ada yang takjadi pergi boleh ganti tempat mereka

  91. miftahul_jannah said

    salam abg hamydy

    saya plan nak pi 2011, stkt ni berdua je ngan member. bleh join abg tak?

    tp sy tak penah mendaki..bleh ke join? risau la gak..

    tp pengalaman berada di puncak tu mcm best jer

    so..klu bleh nak tau sume kos coz nak kumpul duit nih…hehe

    • hamydy said

      wsalam Miftaful

      Terima kasih kerana singgah di laman blog sy.
      Boleh join sy tiada masalah,
      pendakian gunung kinabalu tidak susah sebab semua kemudahan telah tersedia ada tandas dan juga pondok juga ada di sepanjang pendakian.

      yang penting cuma stamina sahaja. sebulan sebelum pergi dinasihatkan untuk berjoging dengan lebih kerap dan berlatih menaiki anak tangga untuk kuatkan otot kaki, atau boleh juga pergi Gim untuk exersis.

      untuk buget kos dengan selamat adalah kumpul jer duit sebanyak RM1000.. jika perbelanjaan kita tak sampai seribu bakinya kita boleh enjoy shoping.
      sebabnya harga untuk thn depan tak boleh jangka takut ada perubahan harga jer.

      ok sekian . jika ada sebarang kemuskilan jgn lupa bertanya.

  92. miftahul_jannah said

    salam.

    sy berminat nak join tuk 2011 tp sy xpenah mendaki gunung pn sblm ni..mendaki tangga umah ada la..huhu

    so, klu bleh sy nak tau sume kos tuk kumpul duit nih…

    makacih

  93. nor said

    Salam Hamydy,

    saya akan bercuti di Sabah mulai 27 to 31 March 2010.
    saya bukanlah ingin mendaki gunung tapi cuma ingin ke kaki gunung je dan akan bermalam sehari di heritage. Kami hyn bertiga.
    bolehkah beri saya contact no. tuk membawa saya kesana dan berapakah harganya.

    • hamydy said

      wsalam Nor

      Terima kasih kerana melawat blog saya.
      sekiranya bertiga biasanya untuk penginapan di kaki gunung kinabalu anda boleh buat tempahan dengan pihak Sutera Sanctuary Lodges.

      sekiranya anda tidak ingin bermalam di sana anda boleh bermalam di hotel backpaker di sekitar KK yang menyediaakan transport seperti van ( RM800 sehari atau yang kira jam) Penginapan di sana (kaki G Kinabalu) bila malam tiada aktiviti yang menarik cuma sejuk aje. jadi jika anda bermalam di KK ..sebelah malam anda boleh merayap disekitar kk dan makan ikan bakar di pasar malam di pasar philipine.

      sy tidak dapat menjawab tentang kos yang anda tanya. Jika anda berikan tentative perjalanan anda mungkin sya dapat membantu.. contohnya apa plan anda dari hari pertama hingga la ke hari ke 5. dengan buat tentative anda akan lebih mudah buat buget dan plan pebginapan dan transport.

      Hari Pertama 27 March 2010
      Hari Kedua 28 March 2010
      Hari Ketiga 29 March 2010
      Hari keempat 30 March 2010
      Hari Kelima 31 March 2010

      Berikut adalah contach yang pernah sy gunakan perkhidmatan mereka

      lavenderlodge Backpacker Hotel
      Address 1st-3rd Floor, No.6, Jalan Laiman Diki,
      Kg. Air, Kota Kinabalu, Sabah.
      Tel: (6088) 217 119
      Fax : (6088) 218 077
      Email : lavend07@streamyx.com (Danial Soo) dia punya bos

      http://www.lavenderlodge.com.my

      my previus post : http://hamydy.wordpress.com/2009/01/22/hotel-murah-kota-kinabalu-sabah/

      Kenderaan (Jika nak direct) : aldy_streetmover@yahoo.com (Tel: 013 8519904 – aldy)

      CONTACT
      Sutera Sanctuary Lodges
      G 15, Ground Floor, Wisma Sabah
      8000 Kota Kinabalu Sabah
      tel : 088 243629
      Fax: 088 259552
      Email : info@suterasanctuarylodges.com
      Web : : http://www.suterasanctuarylodges.com

      Lain2 contact

      http://www.travelborneotours.com/index.html

      • nor said

        Thanks hamydy 4 info.

        untuk pengetahuan hamydy nor ada dpt kereta bersama pemandu dan harganya seperti dibawah adakah harganya berpatutan.
        i. RM450 pergi dan balik dr KK to Mt.KK bermlm sehari.
        ii. RM150 sehari didlm bandar X termasuk minyak.

        atau

        boleh tak bagi nor quotation lebih kurang seperti dibawah ini. Sila masukkan sekali breakfast+ lunch+dinner. Terima kasih. Atau ada x pakej RM600 seorang. Terima Kasih.

        Hari pertama

        Arrived & City tour

        Hari kedua

        Mt.KK stay 1N (3 org termasuk membawa ibu yang berumur 70thn)

        Hari ketiga

        Back to KK
        Free & easy

        Hari keempat

        Island tour

        Hari kelima

        Hotel to airport

      • hamydy said

        salam nor
        tima kasih dengan maklumat nor bagi

        untuk makluman nor, saya bukan la travel agen yang boleh arangekan trip.
        di sini saya berkongsi maklumat perjalanan yang telah saya lalui.

        so untuk request qoutation tu sy tak dapat la.

        harga pergi balik rm450 tu standard la. kalau dapat lagi murah dari tu kira untung la kebiasaan harga antara 350-450 kalau dah masuk 500 keatas tu kira mahal la.
        untuk round KK 150 tu kena tgk jugak tempat apa yang nak round takut harga tu tak berbaloi dgn tempat kita pegi. kalau dalam KK. contoh dalam kk tetapkan tempat2 nak pergi..macam taman buaya, wisma sabah, muzium sabah dan sebagainya.

  94. safwan said

    salam Hamydy
    lama saya x fly dlm blog ni. untuk pengetahuan hamydy hujung bulan ni 27-31 march saya dan group akan mendaki dengan pakej mendaki 3d2m rm700 termasuk transport dari town KK ke Mt. KK. bleh x hamydy tolong saya carikan sesiapa yang nak join group saya ni lagi.ada kekosongan yang perlu diisi

  95. safwan said

    salam hamydy

    lama saya x fly dlm blog ni. akhirnya saya berjaya juga utk mendaki pada tahun ni 27-31march. dengan bantuan hamydy juga la saya dapat harga pakej mendaki 3d2n yang murah. tp xtau la murah betul ke x rm700. ada sesapa yang agak2 nk joint group saya ni. maybe ada kekosongan

    • hamydy said

      sama
      sori tak sempat sy nak follow up kejayaan En Safwan pada ekspidisi 27-31 march 2010. bagai mana dgn trip anda. harap dapat dikongsi bersama. jika ada blog juga bagus di link kan sekali disini.

      • safwan said

        salam bro…

        sorry lama x update.

        dh sebulan lebih sy trun mendaki kinbalu..boleh dikatakan success gak pendakian group sy.cuma cuaca x menentu boleh jadi penghalang pada cilmbers.waktu groupe sy mendaki, separuh pendakian saya hujan turun sehingga penginapan di Gunting Lagadan.
        ingatkan panas sampai ke petang,rupa2nya hujan juga waktu untuk mendaki ke Summit Low Peak tu..ramai juga yg terkandas separuh pendakian termasuk group saya.
        dengan berbekalkan sijil bercolor,insyaallah group saya akan wat pendakian lagi..

        jutaan terima kasih pada bro hamydy yg byk beri banyak tips2.

        harap kita boleh bertemu bro

        salam

      • hamydy said

        safwan

        sama2. Ada rezeki kita boleh jumpa. sy aktif outdoor dan join group2 baru
        antaranya

        1. http://kakidaki.blogspot.com/
        2. http://oranghutanmalaya.blogspot.com/
        3. http://www.outerrange.net/

  96. nursesyuhada said

    blh bg email awk tak , atau pn awk email sy kt umisyuhadah@yahoo.com. sy nk tny lbih lnjut psl nak mendaki gunung kinabalu nie. nak tau kos yg terbaru. pliz respon sy k..trima kasih..

  97. safwan said

    salam hamydy..

    macam mana ngan request saya..boleh tolong ke. ni ada saya senaraikan itinerary pakej yang saya ambil 3d2n

    tolong ye lau bleh

    The itinerary is as follow:-

    Day 01 (27/03/2010)
    • Arrive in Kota Kinabalu.
    • Meet and greet at the airport and transfer directly transfer to Kundasang.
    • Check-in at Grace Hostel Kinabalu Park
    • Overnight at Kinabalu Park.
    (Dinner)

    Day 02 (28/03/2010)
    • After breakfast, proceed to Park HQ for registration of mount climbing.
    • Meet the mountain guide and transfer to Timpohon Gate, the starting point for mount climbing.
    • 1530hrs: arrive at Laban Rata, check in at Gunting Lagadan Hut
    • 1700hrs: dinner at Laban Rata restaurant.
    • Overnight at Laban Rata.
    (Breakfast/ Packed Lunch /Dinner @ Laban Rata)

    Day 03 (29/03/2009)
    • 0200hrs: wake up and pack up
    • 0230hrs: hike up to Low’s Peak
    • 0530hrs: Summit Low’s Peak and catch the sunrise
    • 0545hrs: descend Low’s Peak to Laban Rata
    • 0900hrs: arrive at Laban Rata and check out
    • 1000hrs: descend to Kinabalu National Park
    • 1500hrs: Arrive at Timpohon Gate.
    • Transfer to Park HQ for collect the certificate and depart to Kota Kinabalu.
    (Early Supper @ Laban Rata/ Breakfast @ Laban Rata /Lunch @ Balsam Restaurant Kinabalu Park)

    End of service.

    Includes:
     01 night stay at Grace Hostel Kinabalu Park
     01 night stay at Gunting Lagadan Hut (Dorm Non Heated)
     Roundtrip land transfer as per itinerary
     Entrance fees
     Climbing insurance, climbing permit, climbing certificate
     Mountain guide
     Meals as stated
     Tour as per itinerary

    Package Rate:
    No. of Pax 2 pax 3 pax 4 pax 5-8 pax 9-10 pax
    Rate per person RM870.00 RM810.00 RM760.00 RM740.00 RM700.00

    Excludes:
    Personal expenses, porter fee, air fare, tip & donations, upgrade menu & accommodation, upgrade to heated room @ RM50.00 per person per bed, Change to Mesilau Trail @ RM20.00 per person and other not mentioned above.

    • safwan said

      salam hamydy.

      sihat ke?
      macam mana dengan request saya, ada yang nak selit ke?

      • amira said

        Boleh tahu pakej yang awak ambil ni dari syarikat mana?

        Kami ber 8 berminat nak daki Kinabalu bukan Jan 2011.

        Harap dapat pass kan contact travel agent mana yer untuk pakej awak tu.

        Terima kasih Safwan

      • safwan said

        amira

        pakej yg saya direct dgn travel agent di sabah coz ada kenalan disana..
        kalau confirm berlapan nak mendaki harga agak berpatutan.
        cuba amira chech tvel agensi BIMAZ TUOR TRAVEL AGENT. skang saya xda no contact agent tu. ntah mana lak saya letak. insyaallah saya follow up

      • hamydy said

        Berikut adalah travel agenya

        BIMAZ TUOR TRAVEL AGENT
        Kota Kinabalu Sabah Malaysia
        Phone : +6 088 767214 / Fax : +6 088 766214
        Email : enquiry@bimaztours.com / bimaz_tours@yahoo.com.my

        http://www.bimaztours.com

    • hamydy said

      Wsalam
      safwan.
      itinerary mendaki menarik.

      itinerary semasa di KK macamana untuk 30-31 march tu.
      sure ramai nak tahu jugak.

  98. coco said

    I’m so much interested in climbing the Kinabalu Mount. But i cant find anyone to go along with me. Is it possible for me to join any packages offered? Advice please..

  99. elkie said

    hi hamydy. can i know the current cost for 5 person to climb the mount kinabalu? planning to organise a trip next year.

  100. miesya said

    salam en hamydy,

    saya n husband tercari2 peluang utk mendaki kinabalu dan tertarik dengan trip en hamydy on next year around may or june. boleh kami tahu info yang seterusnya.

  101. Raufee said

    hello. is Oct is suitable to climb Mount Kinabalu? I’m planning to go there with my fiance. what’s ur advice for us if we spent our vacation there.? can give us rough idea of how much it will cost per head. we’re planning to travel from Selangor. thank you.

    • hamydy said

      hai Raufee
      usually people went to kinabalu around april to july..most of the time the weather is ok.
      but sometime we unluckly get the bad weather. U might try it.

      now i heard that the Sutera Sanctuary Lodges had impose us to take min 3d2n that would cost around RM400-RM500 per pax, that not include guide, permit and climbing fees yet, but for couple like u it good to stay 3d2n for relaxing and enjoyable.

      after climbing u can visit hot spring

      after that u can relax at manukan island (Sutera Sanctuary Lodges) Get chalet there and have BBQ there.

      after that u can have snorkeling around the island.

      it is good to loving couple like u.

      The cos i estimate around not more than RM2000 for 5-7 day not include shoping.

  102. hilda said

    ada pakage terlatest ka mo naik gunung ni?email sya pakage terbaru..dlm 1group brpa urg?

  103. rosnah said

    need more detail for climbing if from KL to KK

  104. Sham said

    Hi,

    Saya akan mendaki untuk kali kedua pada 17/18 Feb 2011. Bertolak ke KK pada 16/2 dan balik semula ke KL 20/2

    Pendakian mengikut trek Mesilau. Jika berminat sila email saya utk maklumat lanjut. Saya cuma ada 2 -3 slots sahaja

  105. awien said

    salam hamydy…dh dpt tarikh ke u nk g 2011 ni??tergerak ati mcm nk join..

    • hamydy said

      wsalam awien

      saya bercadang dalam bulan julai. sy dah riki2 tiket air asia, harga pun ok. skrg tengah plan, kalau jadi sy akan iklankan kat sini.

      • abg beca said

        salam hamydy
        sy pon cadang nak pegi bulan 5 tp cuma 2org je…tp br planning la….lgpn tgk sbb tiket air asia tgh promo skrg…hamydy nak gi bln 7 da tetapkan date ker???

      • hamydy said

        salam abg beca
        Bulan 5 pon ok jugak. cuma saya ada trip ke korea pada bulan 5 tu. so tak dapat nak join la.
        bulan julai tu tarikh belom tetap lagi. kalau kita 3 org tambah lagi 7 orng kira ok latu. sebiji van.

      • abg beca said

        sy dah pon book flight air asia ke kk bln 5 ni pegi 21 pagi dan blk 23hb ptg…awk rasa cukup masa tak ke date sy pilih tu utk daki gunung ni? skrg ni pon tgh survey2 pakej yg ada kat intenet… kalo rasa xcukup masa utk daki, plan just jln2 area kk je…

        trip korea tu atas urusan kerja ker??? kalo just 4 holiday tak open kat public ker??? hehehe

      • hamydy said

        hai abg beca

        kalau dah book tiket air asia 21-23 may 2011, ada risiko sikit tu

        kalau boleh cuba dapatkan pakej 2h1m dari Sutera Sanctuary Lodges

        kalau tak dapat maka kamu tak dapat mendaki la.. cuma dapat jalan2 sahaja.

        nak tau jugak waktu penerbangan pukul berapa pergi dan balik tu

        Trip ke korea just for HOLIDAY jer.. jalan2 makan angin.. sbb tiket murah

  106. ct khadijah said

    salam,

    Hi, saya ader made a query previous pasal nk hiking kinabalu next year? but..naper x der reply?
    dan kenaper sy x dpt tgok pun my entry of the query?

    pls advice

  107. IDRIS MOHAMAD said

    Salam Sdr. Hamydy, dulu saya pernah telefon saudara utk bincang pasal XPDC Kinabalu.
    Masih ingat lagi? Anyway kalau jadi sdr mendaki Kinabalu tahun depan Jun/ Julai email saya ok.
    Ada yg berminat nak mendaki dan jalan2 di KK saja. Harap dpt bagi 2 harga ttg 2 kategori ni.
    Terima kasih.

  108. tanpaNama said

    salam 1malaysia. tolong update imformation pakej untuk mendaki gunung kinabalu. saya orang sabah. dan ingin membuat rombongan mendaki gunung kinabalu.
    *anggaran peserta lebih dari 10 orang buat masa sekarang.
    pakej tersebut setelah tolak bayaran pengangkutan ke kaki gunung.

  109. radiyah chek said

    saudara hamydy,
    saya ada bcdg nak ke gkinabalu pd pertengahan bulan dec ni.ade sesiapa yg nak ke sana guna package tak?kalau ade package kosong utk 3 org,sy nak joint sekali .sila call sy 06-6136344

  110. kucit said

    ooo kalo pegi 3 org xpyh amik pakej…so kalo utk 3 org just 2 hari 1 mlm je pihak sanctuary tu tetap akan terima ker???

    • hamydy said

      Hai Kucit..

      maksud saya tak perlu ambik pakej tu ialah ..tak perlu ambik pakej dari travel agen la..
      pihak sanctuary tetap akan menerima kita walaupun hanya 1 org. tapi penginapan biasanya dia wajibkan 3h2m atau 2h1m.

  111. Abdulalh said

    bilakan bulan yang sesuai untuk mendaki tahun 2011 nanti…..macam mana saya nak dapatkan info berkenaan kos pendakian keseluruhan bagi seorang selama 3 hari 2 malam nanti…siapakah individu yang saya dapat hubungi untuk pertanyaan lebih lanjut…

  112. shah said

    salam..En hamydy..
    saya cadang ng g kinabalu area bln 4 @ 5 2011.
    maybe 2 org jer ngan member ofis..
    ader aper2 cadangan x?
    saya ader try call sutera..bnyk date yg sy try xda..kena ikut date diorng..

    • hamydy said

      wsalam en shah
      terima kasih kerana melawat blog saya,
      shah boleh ikut tentative trip saya sebelum ini.

      http://hamydy.wordpress.com/2008/11/28/gunung-kinabalu-2009-2/

      kalau en shah dah call pihak sutera mcm tu maka kena ikut tarikh mereka la nampaknya.
      dulu senang sekarang susah dan ada pakej.

      cuba la tempah awal.

      saya sebenarnya menunggu tiket flight air asia murah jer. kalau dapat murah sy terus booking jer. kalau sorang sy belasah jugak. dah biasa travel sorang2 so tak kisah pun. tapi kalau ada yang ikut best jugak.

      kalau menginap di hotel backpaker sekitar KK ada baiknya shah berjalan kaki sahaja untuk ke pasar filipine dan pasar malam..jgn guna teksi atau bas sebab boleh explore.

      kalau dapat tempat ke gunung kinabalu ada baiknya bertolak dari kk seawal 6am..boleh sempat melawat kundasang, hot spring, kanopi walk. bila petang jam 6pm langsung mintak hantar ke kinabalu park untung menginap.

  113. eva said

    to all..baru2 ney sy ade cek kos 2D1N ke mt.kinabalu..2D1N pakcage rm880.00 sahaja..termasuk penginapan + lunch + dinner + mountain fees..but only until 31.dec.2010 ler.. untk nex year xtau plak mcm mne..mgkn up lgi kot..n for me yg akan membawa rombongan seramai 30org lebih prefer untk ambk pakcage lar..untk selamat la katakan.. (:

    • hamydy said

      terima kasih EVA

      wah dah makin mahal
      thn lepas sy dapat 2D1N baru 290 kat gunting lagadan hut. kat laban rata hut mahal tapi ada heater dan boleh lepak kat restoran.

      2D1N pakcage rm880.00 ni dgn travel agen kan.

      kalau tempah terus dgn Sutera tak sampai.

      • eva said

        RM880.00 tue bkn dari ejen lar..price ney pun sy search di internet..so meaning that RM880.00 1whole pakcage lar.. haha!

        one more thing sy nk tnya..limited person in a group to climb mt.kinabalu?

        plz do reply me..TQVM~ (:

      • hamydy said

        hi eva
        tq for sharing
        no limit in group mendaki
        tetapi 1 guide cuma limit 8 orang sahaja
        kalau lebih seorang tetap kena ambik 2 guide
        so kalau 2 group 16org la 2 guide

        thn lepas saya pergi 10 orng sy cuba adjust cuma 1 guide..tapi tak berjaya ..tetap kena ambik 2 guide akhirnya. so pecah 2 group 5 – 5.

        lagi satu tempat kat laban rata limited. kalau dah penuh memang dia tak bagi kita naik.

      • eva said

        ok..so kalau 8org perlukan 1guide kan? so kalau dlm team sy ade 5group = 5guide..persoalannya skrg ney.. 5group tue sekali naik ker atau naik asing2 ek?

      • hamydy said

        hi eva
        5 group boleh naik dan bergerak sekali, tapi bergerak dalam group la senang guide tu nak jaga dan ingat muka kita.. sebabnya masa awal sebelum sampai laban rata ok lagi tak berselerak. tapi masa pagi 2am nak naik kepuncak ramai terpisah sbb gelap. ada yang jalan pelahan dan ada jalan laju. so kalau dlm group guide tu senang jaga dan kenal muka kita. kalau guide yang bagus dia akan cari kita masa sampai puncak.

        tapi nanti bagitau la guide tu yang u all 5 group tu satu rombongan.

        pengalaman saya semasa pendaftaran nak naik, lepas daftar by group dan guide tu ready dan transport ready..guide tu akan jalan. kalau nak tunggu sampai 5 group siap daftar nanti lambat jalan pulak. jumpa kat atas la banyak pondok.

      • eva said

        o ye ker..ermm..so meaning that kalau gerak asing2 pown xpe la kan yg penting gerak dlm group kan? hehe~ thank you.. o ya.. ade x contact num yg saya leh contact terus untk tanye pasal pakej ne?

  114. shah said

    tq coz reply..
    kalau xda aper2 hal..ins’ saya g hujung bln 3 ni..cuma ada lg 1 kemusykilan la..
    ok, let say sy amik pakej 3D2N, td diorg bgtau, 1st day sy akan check in di grace hostel, then the next day sy akan bermlm di gunting lagadan, so last day nanti sy akan mendaki around pkul 2 a.m untuk ke puncak kinabalu kan? So, katala pkul 5 a.m kita smpai ke puncak, then pkul 7 kita da start turun..so, turun nanti kita akan balik ke laban rata @ ke kinabalu park?

    • hamydy said

      salam shah

      biasanya apabila dah turun dari puncak pendaki akan lepak makan dan minum kat restoran laban rata sambik paking barang. paling lewat lepak kat laban rata kul 10am pastu mesti guide akan panggil turun.

      kalau lambat turun kuatir sampai bawah lewat petang dan gelap.

      so kalau turun kul 10am dari laban rata kalau laju dalam kul 1-2 dah sampai, kalau slow kul dalam kul 4-5. pastu kalau trip terus ke kk, agak sukar sedikit jalan berkabus. jadi baiknya kalau sampai kat kinabalu park sebelum jam 4pm

  115. Sham said

    Askm. Saya akan mendaki untuk kali kedua Feb tahun depan (insyaallah) Kali ini akan menruni Feratta. Rasa lutut dah gigil ni haha tapi nak buat jugak.Sekali naik x cukop rasanya sbb pemandangan yg teramat indah d atas gunung tuh. Saya ada 2 group yg ikot Ferrata dan yg tak ikot. Yg tak ikot Ferrata bayar hanya RM 327 2D1N booked direct SSH Resort. Through ajen sure mahal punya.

  116. Sham said

    Hamidi , Ferrata package bole beli dari TravelMate or direct with Reseller. Saya beli dari kawan RM 850 2D1N. Package dr reseller or agen lain dalam RM 900

  117. Sham said

    Hamidi dan sesiapa yang perlukan nasihat dan bantuan untuk mendaki G.Kinabalu boleh hubungi En Laili Basir +6017-9828538 / +6013-3380788
    Email : Laili@tamannegara.org

  118. shah said

    salam…
    nk tanya lagi..boleh citer ckit tak pasal transport dari airport ke kinabalu park? (jenis, average tambang)..
    kalau saya sewa kereta ok x?
    tgk dlm website kancil RM70 je sehari..kalau 3 hari dalam RM 210 jer..kan aper..maybe dari kk senang nk dpt transport..takut last day dari kundansang jer susah..so kalau ader kereta sendiri, tlewat ckit pun ok kot..coz sy g 2 org jer..tq

    • hamydy said

      wsalam
      transport ke kinabalu park lagi senang kalau awk sewa kereta. tapi make sure ada map dan tahu jalan.

      cas penghantaran ke kinabalu park sy tak pasti, ia bergantung pada harga semasa. kena call tanya dulu.

      boleh shah share kat sini website sewa kereta tu. boleh jadi panduan yang lain

      terima kasih

  119. hafiz said

    salam…mencari pakej 4 org as a backpacker ke kinabalu @ 6-9 oct 2010,
    arrive @ KK @ 9.25am 6/10/11
    ada sbrg nasihat utk bajet trip?
    plz emel me..
    tq

  120. radiyah chek said

    salam,boleh tak saya joint sesiapa yg nak gi gunung kinabalu bulan 2 nanti utk 3 org. please contact me asap en sham.

  121. are said

    askum..
    saya student Ums..i.Allah sya akn mendaki gunung jan 2011..ni merupkan pengalamn pertama bg saya..huhu
    apakah persediaan barangn perlu saya perlu sblm pendakian?
    kekuatan stamina yng mcmne perlu saya lakukan?

    • hamydy said

      wslm

      hi are, apa kabar.

      terima kasih kerana singgah di blog saya.
      harap boleh jadi kenalan dgn kamu dari UMS

      kamu mendaki bulan Jan 2011 dengan rombongan student UMS ker atau group sendiri

      Persiapan mendaki yang biasa saya buat ada dua
      1. kekuatan kaki (latihan naik turun tangga yang tinggi….15 tingkat ker 3-4 kali seminggu)
      2. Stamina (latihan joging selama sejam 3-4 kali seminggu)

      peralatan
      1. baju sejuk
      2. Glove
      3. Sleeping bag (untuk tidur kat chalet)
      4. Head Lamp
      5. Payung (kalau pakai rain coat leceh…kalau payung boleh jadi tongkat bila tak hujan)

      jika ada kemuskilan sila lah komen selalu

      Sekian terima kasih..

  122. Sham said

    HI – ada satu kekosongan untuk pendakian pada bulan Feb. Date from 16-20th Feb. Bayar saya RM 600 dan beli tiket flight sendiri. Harga tu dah termasuk kos pendakian, hotel 3 malam, transportation, permit, insuren,sijil dan guide. Dalam group ada 15 orang (8 perempuan) yg akn mendaki melalui Mesilau Trail

    Email me if interested.

  123. hamydy said

    Saya ada kekosongan untuk mendaki gunung kinabalu pada tahun 2011

    1. 26-28 may 2011 kekosongan 10 org

    2. 3-5 June 2011 kosong 12 org (trip ni sya pergi sekali so tengah nak cukupkan org ni)

    kepada yang berminat sila hubungi saya 013 2383464 atau email saya hamydy[at]yahoo.com

    • chery said

      salam
      hai hamydy..sy n member2 ada plan nak mendaki gunung kinabalu..nie 1st time kt org plan nak pegi..disebabkan jauh,kami memerlukan org yang arif tok berhubung….so saya terjumpa awak punya blog…kt org tak tahu camne nak buat tempahan n brapa rate..kalo diikutkan perancangan kt org nak pegi dlm bln 4…secara grouping lebih kurang dlm 6 org..boleh tak awak bagi saya bajet full package except tiket kapal terbang utk seorang…..dari pendakian,guide,mkn,penginapan n transport ketika berada kat gunung kinabalu…..

  124. kaharudin said

    salam.sy plan nak mendaki 7-8hb April 2011.saya dh call pihak kinabalu park,pakej bln 1-2 rm350++.untuk bln 3 keatas pakej 3h2m rm489 sorg.x masuk guide.

    • hamydy said

      wsalam en. kaharudin

      terima kasih kerana singgah dan komen di blog saya

      betul tu kalau call pihak kinabalu park memang harga seperti berikut dan dia ada bagi list.

      tapi kalau kita book terus melalui kinabalu park…..persoalannya
      1. urusan transport
      2. urusan guide

      kita kena uruskan sendiri.

      untuk transport pergi balik dari kk-kinabalu park-kk biasanya kos antara rm250-350
      oleh itu
      489 + 350 = 839

      dulu saya uruskan sendiri cari transport, cari penginapan, call banyak kali kinabalu park tanya tarikh yang kosong dan sebagainya……memang meletihkan disamping kesibukan kerja..

      so sekarang bila sy nak pergi saya cari jer kawan2 untuk cukupkan 12org pastu mintak mana2 travel agent carikan tarikh yang kosong.. bayar dan terus pergi.. mudah dan senang..

      memang lebih jimat sedikit kalau uruskan sendiri tapi bila dipikirkan semula…baik cari je mana2 agen yg bagi harga murah untuk memudahkan urusan.

      itulah pengalaman saya setelah 4 kali menguruskan trip pendakian ke kinabalu yang tidak berasaskan keuntungan.

      sekian terima kasih

  125. kaharuddin said

    Salam….En biasa pegi gunakan travel agent mana???boleh bagi contact???
    Kalau guna agent tu apa jer package yg termasuk???dan apa perkara selebihnya yg harus saya urus sendiri???

    TQTQ

    • kaharuddin said

      En saya nak tanya katakan saya dapatkan pakej dari suterascentuary dan menguruskan semua transport dan guide sendiri,adakah mudah untuk mendapatkna guide sebelum saya memulakan pendakian…saya akan pergi dlm 5 org sahaja…saya dah cal salah satu agent travel cost semua dalam RM 900 seorang…need ur advice.TQ

  126. [...] Ikan Bakar Bagan LalangHotel Murah Kota Kinabalu SabahRestoran Masakan Arab Al-Rawsha Kuala LumpurKos Mendaki Gunung Kinabalu MeningkatTernakan [...]

  127. [...] Ikan Bakar Bagan LalangHotel Murah Kota Kinabalu SabahRestoran Masakan Arab Al-Rawsha Kuala LumpurKos Mendaki Gunung Kinabalu MeningkatTernakan [...]

  128. mUhammad r said

    salam en hamydy..

    sy dari nilai dan grop sy sramai 8-10 mrancang utk mndaki gunung kinabalu pada akhir jun @ awal julai..

    -adkah encik, ade sdiakan pakej utk mndaki gk utk tahun ini.?

    -boleh encik beri kan sya sdikit info tentang trvel agent yg mnyediakan pakej yg murah dan mmudahkan urusan kami bla tiba di sbah.? krn kbayakan yg sya tgk pakej di internet mmg mmudahkan urusan tp agak mncekik darah harga pakej nye.. :)

  129. Clay Abv said

    hai hamdy…kmi Group dri Keningau,nak tanya brapa kos paling murah utk pendakian pada bulan mac ni..maklumlah kbanyakan nya masi student..plz…

  130. muhamad faizal said

    kalo ada group nak g bln feb.tlggg la bgatahu yeaaa. nak selit dlm 5 org jer. tak pernah g sana tu la nak ikut tuuu contact no 0193336756 dari shah alam

  131. sam said

    hi, kami plan naik g.kinabalu bulan 8 ni. kalau 10 orang dalam 1 kumpulan, berapa kos untuk 1 orang rasanya..

  132. Sham said

    Hi suma,

    Saja nak share.Saya baru turun dr Kinabalu minggu lepas. Pendakian kali ke2 dlm tempoh 2 tahun dan saya melalui Via Ferrata masa turun. Sungguh mencabar Via Ferrata dan bukan untuk golongan yang lemah semangat atau takut ketingian.Suhu d peak -5 dengan angin kencang dan hujan lebat dan kabus masa mendaki dr Timpohon Gate

    Untuk travel agent bole contact kawan saya Mr Laili Basir 017-9828538. Untuk transport bole contact Aldy Peter 013-8519904. Kawan saya juga. Kos 2D/1N around 350 seorang

  133. Sham said

    Hi – kamu bole add Laili Basir d FB. Kos RM 350 untuk 2D1N including penginapan d Laban Rata or Panar Laban or Waras Hut utk semalam,permit, insuren, packed lunch, dinner at LR, early morning meal, breakfast and lunch d Kinabalu Park rest(lpas turun)

    In April-July(peak period) cuma pakej 3D2N d benarkan. Kos dalam 450 ++ tmsuk semalam penginapan d Kinabalu Park. Booking mesti d buat 6 bulan awal.

  134. Aldy Peter said

    Hai to all….terutama bro Hamydy….

    thx to mention e-mail n hp number saya d blog kamu. So far b4 tis mmg rmi jg yg hubungi saya utk pertanyaan mengenai tour n transport arrangement n service. Ada beberapa group sdh yg saya buat, bila saya tanya kontek d sabah dpt dr mana,mereka akan mention nama awak. So thx skali lagi kerana menghargai dan percaya dan menggunakan perkhidmatan saya sebelum ini. So,sapa2 yg ada plan ke sabah,x kira mendaki gunung or saja jalan2 melawat sabah,silalah email or direct kontek saya untuk sebarang pertanyaan. Maklum balas dr anda semua amat dihargai wlupun sekadar menanyakan pricing.
    H/p no: 013-8519904 (klu xda jawapan,sila SMS)
    E-mail: aldy_streetmover@yahoo.com
    YM: aldy peter / aldy_streetmover@yahoo.com
    FB: Aldy Peter / aldypeter@yahoo.com

    Sekian salam 1 Malaysia…..

  135. Sham said

    Hi Mat Jan/Sam,

    Trip saya, saya suka buat sendiri semuanya tak pakai travel agent.Kalau agent harganya maybe extra RM100-200 for the same package.Harga dr Sutera tidak termasuk guide dan porter fee. Guide RM 100 per trip for 6 person, so kalau ada 7 orang pun kena hire 2 guides.Porter fee appx 8per kilo bag.

    Klau rajin dan byak masa, boleh jimat banyak kos. Tetapi kalau nak senang dan have piece of mind bole guna travel agent asal x kisah byar extra.FYI SS, menguruskan booking untuk laluan Timpohon Gate dan Mesilau trail sahaja. Jika berminat melalui Via Ferrata, operatornya ialah Mountain Torque. JIka berminat kamu bole add saya d FB (Sham Is) untuk tgok gbr2 saya mendaki. Kalau nak info lagi saya bole tolong. Mssage me in FB

    • Aldy Peter said

      alamak….ni Sham islah bro Sham Is pulak d fb…adeiiii

      ingatkan org lain,rupanya c encom boy bha ni huhuhu…..

      tp org ni lau p KK, sndr2…x pandai cari saya hehehe….

  136. nur syahidah said

    salam..sye student UiTM Terengganu..club kiteorg nk wat hiking kat G.kinabalu nie..
    if harge utk sorg u kate dlm around RM500 utk penginapan n mendaki..
    if kiteorg pergi dlm 35 org..dpt harge lebih murah ke mcm mne yer?

  137. Aldy Peter said

    Hai, salam 1 Malaysia utk semua…..

    Untuk pengetahuan semua yg mahu menghubungi saya…sila emailkan ke alamat…

    aldy_streetmover@yahoo.com sahaja…dan bukan ke aldypeter@yahoo.com

    Thx….

  138. kaswalpalar said

    pak cik saya ada rencana mendaki bulan mei gimana caranya sekitar tgl 20 mei berapa biaya dan kalau oke biar saya boking tiketnya saya palar dari padang indonesia

  139. kaswalpalar said

    mau mendaki kinibalu tolong kasih rincihan biaya yg sedang aja no kontak 081267024400 atas nama kaswal palar dan fb palar kaswal tolong kasih kabar pak cik

  140. joe said

    helo,..saya dr kl..then,hujung thn ni plan nak g kk la..so,scra lamsam kira,bpe hrga kos yg perlu dbyar utk seorg..kami akan dtg scara kumpulan dlm 30 org..hrga x tmasuk flight..n ada x student pakej..??

  141. Aldy Peter said

    better contact direct dgn Sutera Sanctuary Lodge (SSL) utk pertanyaan dan tempahan. Coz harga adalah berbeza dari masa ke semasa. Thx…

  142. Sham said

    Hamidi – jom kita ke Jade Mountain Taiwan. Date 1-7 April 2012. Climbing rates USD 150-200. Menarik sungguh gunung tuh. http://en.wikipedia.org/wiki/Yushan_(mountain)

  143. Sham said

    Hamidi – date saya cadang 1-7th or 8th April Apr. Draft plan bertolak ke Taipei 1/4. Mendaki 3-5 April. Balik KUL 7/4 or 8/4.2012. Before April tiada permit di keluarkan sbb salji tebal. Pendakian dicadang 3D2N. Permit cuma akan di keluarkan sebulan dua sebelom pergi. Saya sedang berurusan dengan BarkingDeer http://www.barking-deer.com/yushanextension.htm untuk package ni. Sekarang saya dah ada 3 orang yg konfem. Yang perlu beli flight murah AA skrag offer dalam 800 return. Boleh add saya Sham East d FB untuk senang bercerita.

  144. mujahid said

    saya mahu mendaki gunung kinabalu..tp takde geng.mane group2 mendaki yg x cukup orang bole hubungi saya,,saya mahu turut serta..sila email sya mujahid_ktrg@yahoo.com

  145. shuk said

    As salam sham… berapa harga yg ditawarkan utk trip tu??

  146. helmi said

    saya tringin nak mndaki g.kinabalu,,sesapa yang ada opem boley hubungi saya 0145006093

    • j said

      sekarang ini cost berapa sebenarnya? depa kasi 750? ada okey ker jika nak murah sikit tidur kat gunting ladang?

      last feb aku bayar rm950

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 163 other followers

%d bloggers like this: